Connecteu-vos amb nosaltres

Geòrgia

Geòrgia i OTAN: estreta cooperació però sense adhesió

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A Geòrgia, juntament amb Ucraïna, se'ls va prometre l'adhesió a l'OTAN a la Cimera de Bucarest del 2008, però catorze anys després, tots dos països encara esperen que se'ls permeti entrar a l'aliança. Arran de la guerra d'Ucraïna, Geòrgia que, al llarg dels anys, va viure tres guerres, inclosa Rússia, reitera el seu interès a unir-se a l'OTAN - escriu Katarzyna Rybarczyk

La pressió més intensa per a l'adhesió arriba quan apareixen veus que diuen que si la promesa d'adhesió de l'OTAN a Ucraïna s'hagués materialitzat abans, potser s'hauria pogut evitar la invasió russa en curs.

"Estic absolutament convençut, i ja ho he dit abans, que si Ucraïna hagués format part de l'OTAN abans de la guerra, no hi hauria hagut cap guerra. Jo crec en això,' dit El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelensky.

Amb Finlàndia i Suècia rebent una invitació oficial per unir-se a l'aliança després de l'última cimera que va tenir lloc a Madrid del 28 al 30 de juny, l'ampliació de l'OTAN està a les cartes. No obstant això, les perspectives d'adhesió de Geòrgia segueixen sent escasses.

Tot i esperar molt més que els estats nòrdics, en lloc de ser convidat a unir-s'hi, Geòrgia es va dir que rebria un suport polític i pràctic "a mida". 

Geòrgia és un dels socis més propers de l'OTAN i ho ha estat implicat activament en diverses missions dirigides per l'OTAN com l'Operació Active Endeavour, una operació de vigilància marítima dissenyada per combatre el terrorisme i prevenir el moviment d'armes a la Mediterrània, o la Missió de Suport Resolut de l'OTAN a l'Afganistan. A més, "Geòrgia compleix gairebé tots els criteris per convertir-se en membre de l'OTAN", segons Anders Fogh Rasmussen, exsecretari general de l'OTAN, dit fa una estona.

Aleshores, per què Geòrgia està atrapada en el que sembla ser un llimb permanent?

anunci

En primer lloc, amb Rússia ocupant dues regions separatistes d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, la integritat territorial de Geòrgia dificulta les converses d'adhesió.

"Creiem que Geòrgia hauria de continuar en el seu camí euroatlàntic, i sempre que Geòrgia estigui preparada per accedir a l'OTAN, ho farà, tot i que no crec que hi hagi possibilitat d'integrar només una part de Geòrgia". dit El representant de l'OTAN per al Caucas i Àsia Central, Javier Colomina.  

Igual que el conflicte de Donbas impedit Ucraïna d'unir-se a l'OTAN molt abans que comencés la guerra actual, la resolució de disputes territorials és un factor que afecta les possibilitats de Geòrgia d'avançar cap a l'adhesió.

L'OTAN es resisteix a acollir els estats la sobirania territorial dels quals està compromesa, ja que, tenint en compte les obligacions de defensa mútua de l'aliança, fer-ho podria posar en perill la seguretat dels altres membres i desencadenar un conflicte militar a gran escala.

A continuació, el ritme de Geòrgia implementant les reformes necessàries és lent i influenciat per polarització política, que es manifesta a través de les tensions creixents entre el partit governant del Somni de Geòrgia i la principal força de l'oposició, el partit Moviment Nacional Unit.

Després de les eleccions parlamentàries de Geòrgia del 2020, el país s'ha trobat en un estancament polític i s'ha allunyat de la democràcia. Tot i que tant el Somni de Geòrgia com el Moviment Nacional Unit donen suport a les ambicions de Geòrgia d'aconseguir l'estatus de candidat a l'OTAN, la seva ferotge lluita pel poder ha estat impedint la implementació efectiva de les reformes necessàries.

Especialment durant l'últim any i mig, el progrés en aquest front s'ha estancat, dit Javier Colomina el passat mes de maig, va afegir que ''L'OTAN està preocupada pel nivell d'aplicació de les reformes que venim demanant'.

Tal com ha indicat el funcionari, tret que Geòrgia vulgui seguir veient que altres països salten per davant d'ella per unir-se a l'aliança, ha de resoldre els seus problemes i afirmar el seu compromís de complir tots els requisits de l'OTAN.

Finalment, permetre que Geòrgia entri ara podria ser un moviment contraproduent que corre el risc de debilitar l'OTAN en lloc de fer-la més forta. Quan Finlàndia i Suècia van ser convidats a unir-se a l'aliança, Vladimir Putin previngut sobre les "greus conseqüències militars i polítiques" si procedeixen a desplegar contingents militars i infraestructures militars.

Com va dir Putin, però, Rússia no té "diferències territorials" amb aquests dos països. Aquest, malauradament, no és el cas de Geòrgia, on una cinquena part del territori està ocupada per Rússia i on el Kremlin té desenes de milers de soldats.

Per tant, l'expansió per incloure Geòrgia seria innegablement vista per Putin com una amenaça més immediata per a Rússia.

OTAN reconeix que Rússia és "l'amenaça més significativa i directa per a la seguretat dels Aliats i per a la pau i l'estabilitat" i, de moment, és poc probable que ofereixi la pertinença a Geòrgia, la qual cosa podria atraure tots els estats membres de l'OTAN a una guerra amb Rússia.

L'ampliació a l'Est podria tenir conseqüències devastadores i, a mesura que continua el vessament de sang a Ucraïna, ara no és el moment d'alimentar la ira de Putin. Sembla, per tant, que Geòrgia ha d'esperar molt abans que es compleixin les seves aspiracions a l'OTAN.

Katarzyna Rybarczyk és corresponsal política de Servei d'Assessorament d'Immigració. Cobreix temes humanitaris i conflictes.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències