Connecteu-vos amb nosaltres

Geòrgia

Declaració de premsa conjunta després de la vuitena reunió del Consell d'Associació entre la UE i Geòrgia

COMPARTIR:

publicat

on

El 20 de febrer de 2024, la Unió Europea i Geòrgia van celebrar la vuitena reunió del Consell d'Associació UE-Geòrgia a Brussel·les.

El Consell d'Associació ha celebrat la decisió històrica del Consell Europeu d'atorgar a Geòrgia l'estatus de país candidat en el benentès que es fan els nou passos establerts a la recomanació de la Comissió Europea del 8 de novembre de 2023. Això va portar les relacions UE-Geòrgia a un nou nivell estratègic. La UE va prendre nota de l'adopció del pla d'acció per abordar els nou passos del govern de Geòrgia abans de la decisió del Consell Europeu i va animar Geòrgia a seguir avançant en les reformes. Va destacar la importància de complir les condicions especificades per la Comissió Europea mitjançant reformes significatives i irreversibles, preparades i implementades en consulta amb l'oposició i la societat civil. La UE va subratllar que el progrés de Geòrgia cap a la Unió Europea dependrà del seu propi mèrit a l'hora de complir els criteris d'adhesió.

El Consell d'Associació va reiterar el compromís de la UE d'enfortir les relacions UE-Geòrgia, subratllant la importància d'aprofitar plenament el potencial de l'Acord d'Associació, inclosa la Zona de Lliure Comerç Profunda i Integral, i la implementació efectiva de l'Agenda d'Associació UE-Geòrgia 2021-2027. . El Consell d'Associació va recordar que l'aplicació efectiva de l'Acord d'Associació i el seu ZLSAC, lligat al procés més ampli d'aproximació normativa i les reformes necessàries connexes, contribueix a establir les condicions per millorar les relacions econòmiques i comercials amb la UE que condueixin a una major integració econòmica gradual de Geòrgia a el mercat interior de la Unió Europea.

La UE va reconèixer que Geòrgia va dur a terme reformes importants en diversos àmbits i va aproximar amb èxit la seva legislació amb l'acquis de la UE en molts sectors, tal com s'indica a l'informe de la Comissió Europea sobre Geòrgia de 8 de novembre de 2023. Es va assenyalar que l'objectiu d'esdevenir una UE membre, fortament recolzat pel poble de Geòrgia, el govern i tot l'espectre polític ha estat un motor clau en aquest sentit. La UE va instar tots els actors polítics de Geòrgia a demostrar una cooperació i un diàleg entre partits constructius, superar la polarització i abstenir-se d'accions que podrien aprofundir encara més les tensions polítiques i dificultar l'agenda de reformes del país. El Consell d'Associació va elogiar la vibrant societat civil de Geòrgia i va subratllar la importància d'un compromís inclusiu, significatiu i sistemàtic amb la societat civil en els processos d'elaboració de polítiques.

Subratllant la importància de lluitar contra la desinformació, la retòrica anti-UE i la manipulació i la interferència de la informació estrangera, la UE va demanar a Geòrgia que prengui mesures significatives en aquest sentit, alhora que va assenyalar els esforços fets pel Govern.

El Consell d'Associació ha subratllat que s'ha de garantir la total independència, responsabilitat i imparcialitat de totes les institucions de l'Estat, d'acord amb les normes europees i les recomanacions de la Comissió de Venècia, en particular totes les institucions judicials, fiscals, anticorrupció i monetàries. La UE va subratllar la necessitat de millorar encara més la implementació de la supervisió parlamentària, sobretot dels serveis de seguretat.

El Consell d'Associació va recordar que la UE i Geòrgia estan lligats per una determinació conjunta de reforçar encara més la democràcia i l'estat de dret a les nostres societats. La UE va assenyalar el treball realitzat per millorar el marc legislatiu i la capacitat i l'organització globals del sistema de justícia. La UE va subratllar que calien més esforços per dur a terme una reforma judicial integral, en particular per garantir la total independència, responsabilitat i imparcialitat de totes les institucions judicials i fiscals.

anunci

El Consell d'Associació va prendre nota de les reformes realitzades per millorar el marc electoral i va demanar a Geòrgia que finalitzi la reforma electoral molt abans de les properes eleccions, d'acord amb les recomanacions de la Comissió de Venècia i de l'OSCE/ODIHR, i per garantir un procés electoral lliure, just i competitiu. . La UE va acollir amb satisfacció la invitació de Geòrgia dels observadors a llarg termini de l'OSCE-ODIHR abans de les eleccions parlamentàries de 2024.

El Consell d'Associació va prendre nota de l'adopció de la segona estratègia nacional per a la protecció dels drets humans a Geòrgia 2022-2030 i del Pla d'acció dels drets humans 2024-2026.

El Consell d'Associació ha celebrat el treball realitzat per garantir la igualtat de gènere, per lluitar contra la violència masclista i domèstica, així com el treball sobre la legislació relacionada amb les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans i el nomenament del Defensor Públic. La UE va subratllar la necessitat de continuar amb aquesta feina i garantir un millor respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, inclosa la garantia de la llibertat d'expressió, reunió i mitjans de comunicació i garantir la total independència i eficàcia de les institucions de drets humans.

El Consell d'Associació va prendre nota del treball dut a terme sobre la desoligarquització, evitant la influència excessiva dels interessos creats en la vida econòmica, política i pública a Geòrgia i va subratllar la necessitat d'implementar el Pla d'acció actual de manera eficient mitjançant un enfocament multisectorial i sistèmic. La UE va felicitar la creació de l'Oficina Anticorrupció i va destacar la importància de garantir que l'Oficina funcioni de manera independent i eficaç. La UE va subratllar que calen més esforços per fer front a totes les formes de corrupció, fins i tot com a part dels esforços de desoligarquització. La UE va acollir amb satisfacció el compliment continu per part de Geòrgia dels punts de referència de la liberalització de visats i les seves accions per donar resposta a les recomanacions de la Comissió Europea.

El Consell d'Associació va subratllar la forta expectativa que Geòrgia augmenti substancialment la seva alineació amb les posicions de la política exterior i de seguretat comuna de la UE i les mesures restrictives i va demanar a Geòrgia que progressi cap a l'alineació total. La UE va felicitar el compromís proactiu i la cooperació constructiva de Geòrgia per prevenir l'elusió de les sancions de la UE contra Rússia.

La UE va felicitar Geòrgia pel seu compromís actiu amb les missions i operacions PSDC de la UE des del 2014 i la va encoratjar a seguir contribuint a les missions i operacions PSDC de la UE; el Consell d'Associació també va debatre les possibilitats de més cooperació en l'àmbit de la seguretat i la defensa. La UE va expressar la seva voluntat de donar més suport a Geòrgia a l'hora d'abordar els reptes que s'enfronta com a conseqüència de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna i reforçar la seva resiliència mitjançant una major cooperació sobre amenaces cibernètiques i híbrides, així com el suport a les Forces de Defensa de Geòrgia a través de la UE. Instal·lació de pau. Geòrgia va expressar la seva voluntat d'iniciar la cooperació amb les agències especialitzades de la UE i de participar en projectes PESCO.

La UE va subratllar el seu suport a la sobirania, la independència i la integritat territorial de Geòrgia dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment, destacant el ferm compromís de la UE amb la resolució de conflictes i la seva política de no reconeixement i compromís a Geòrgia. La UE i Geòrgia van reafirmar el seu compromís amb les discussions internacionals de Ginebra, inclosa la propera 60a ronda, que, juntament amb els mecanismes de prevenció i resposta d'incidències (IPRM), són crucials per abordar i resoldre els reptes derivats del conflicte entre Rússia i Geòrgia. l'agost de 2008.

La UE i Geòrgia van expressar la seva preocupació pels passos de Rússia per incorporar les regions georgianes d'Abkhàzia i la regió de Tskhinvali/Ossètia del Sud a les esferes polítiques, de seguretat, militars, econòmiques i altres de Rússia, violant la sobirania i la integritat territorial de Geòrgia. El Consell va condemnar l'assassinat recent d'un civil georgià Tamaz Ginturi per part de les forces russes estacionades il·legalment a Geòrgia. El Consell d'Associació va expressar la seva profunda preocupació pel deteriorament de la situació a les regions de Geòrgia d'Abkhàzia i la regió de Tskhinvali/Ossètia del Sud en termes de seguretat, humanitaris i drets humans, incloses les violacions dels drets a la llibertat de moviment, propietat, educació en llengua materna i ètnia. discriminació dels georgians.

La UE i Geòrgia van reiterar l'obligació per a la Federació de Rússia d'aplicar l'Acord d'alto el foc del 12 d'agost de 2008 mediat per la UE, entre altres coses per retirar les seves forces militars del territori de Geòrgia i permetre l'establiment de mecanismes de seguretat internacionals sobre el terreny. El Consell va destacar l'obligació de garantir el retorn segur i digne dels desplaçats interns i dels refugiats a les seves llars.

El Consell d'Associació va destacar l'important paper de la Missió de Seguiment de la UE i va subratllar la necessitat d'accés de l'EUMM a tot el territori de Geòrgia d'acord amb el seu mandat.

El Consell d'Associació ha recordat les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans i la investigació del Tribunal Penal Internacional que confirma la responsabilitat de Rússia com a Estat que exerceix un control efectiu sobre les regions georgianes d'Abkhàzia i la regió de Tskhinvali/Ossètia del Sud.

El Consell d'Associació va subratllar la importància d'intensificar el suport als contactes de persones a persones i augmentar les mesures de creació de confiança a través de les divisions, així com va reiterar el seu suport als esforços de reconciliació i compromís.

El Consell d'Associació ha celebrat l'èxit de la recuperació econòmica de Geòrgia després de la crisi de la COVID-19 i el creixement del seu PIB. La UE ha elogiat les polítiques fiscals i monetàries sòlides de Geòrgia que han permès superar bé el xoc relacionat amb la guerra d'agressió de Rússia a Ucraïna. La UE va recordar el paper instrumental per salvaguardar l'estabilitat macroeconòmica del Banc Nacional de Geòrgia i va subratllar la importància de garantir la seva independència i credibilitat.

El Consell d'Associació va destacar que la UE continua sent el soci comercial més important de Geòrgia i va donar la benvinguda a les creixents exportacions de Geòrgia a la UE. La UE va subratllar el seu compromís continuat de donar suport a Geòrgia per tal d'alleujar encara més els obstacles al comerç i va subratllar la importància de continuar aplicant les obligacions en virtut de l'ALEC. El Consell d'Associació va acollir amb satisfacció l'acord assolit per començar a treballar per establir un Pla d'Acció Prioritària (PAP), va reconèixer els bons avenços aconseguits fins ara per acordar el contingut del PAP i va subratllar la importància d'implementar correctament les accions que s'hi inclouen per millorar el implementació de l'ALCLC.

La UE va subratllar la importància d'accelerar l'aplicació del Pla Econòmic i d'Inversions, sobretot a través dels seus projectes emblemàtics, inclosos els orientats a desenvolupar la connectivitat entre Geòrgia i la UE com a qüestions d'interès mutu. La UE va reiterar el paper de Geòrgia com a soci per a la seguretat energètica europea, i en particular el seu paper de trànsit dels recursos d'hidrocarburs del Caspi.

La UE va felicitar les mesures adoptades per Geòrgia i va expressar la voluntat de donar suport als esforços posteriors de Geòrgia per garantir els preparatius necessaris i prendre les mesures necessàries, especialment en l'àmbit de la lluita contra el blanqueig de capitals i la lluita contra el finançament del terrorisme, per complir els criteris per adherir-se a la l'àmbit geogràfic dels sistemes de l'Àrea Única de Pagaments en Euro.

El Consell d'Associació va acollir amb satisfacció el compromís de Geòrgia i els passos per harmonitzar la seva legislació amb l'objectiu d'integrar-la en el règim de "Roam com a casa" de la UE i la disposició de la UE per adoptar una decisió sobre la modificació de l'Acord d'associació per incloure l'acquis relacionat.

El Consell d'Associació va valorar la forta implicació de Geòrgia en Erasmus+, Horizon Europa i el programa Europa Creativa.

El Consell d'Associació va felicitar els esforços de Geòrgia per modernitzar el seu sistema de protecció civil i les seves capacitats i espera amb interès que Geòrgia s'adhereixi al document de ruta lliurat als marges de la reunió del Consell, amb l'objectiu d'orientar la integració de Geòrgia al Mecanisme de Protecció Civil de la Unió.

El Consell d'Associació ha subratllat que l'Associació Oriental i el seu marc orientat a la resiliència segueixen sent rellevants i continuaran en complementarietat amb el procés d'ampliació, i ha destacat la necessitat de resultats concrets per al 2024.

La reunió ha estat presidida per Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. El primer ministre de Geòrgia Irakli Kobakhidze encapçalava la delegació georgiana. També hi va participar el comissari de Barri i Ampliació, Olivér Várhelyi.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències