Connecteu-vos amb nosaltres

Grècia

Eurodiputats preocupats per les amenaces als valors de la UE a Grècia 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Una delegació del Comitè de Llibertats Civils va estar a Atenes els dies 6 i 8 de març de 2023 per fer balanç de qüestions i denúncies relacionades amb l'estat dels valors de la UE a Grècia.

La visita va tractar un ampli ventall de temes, com ara la llibertat dels mitjans i la seguretat dels periodistes, les polítiques migratòries, els drets humans i la igualtat de tracte, l'ús de programari espia, l'estat de dret i la lluita contra la corrupció. En finalitzar la visita, el president de la delegació Sophie IN 'T VELD (RE, NL) va emetre la següent declaració en nom de la delegació.

“Els membres de la delegació expressen el seu sentit condol a les famílies i éssers estimats de les víctimes de la tragèdia de Tempi. També volem mostrar respecte al poble grec. Les paraules "Pare me otan phtaseis" s'han convertit en l'expressió de l'immens dolor i dolor, de la incredulitat de tantes vides joves perdudes. Aquesta tragèdia afecta el conjunt de la nació. Com a europeus estem al costat dels grecs.

"La delegació agraeix l'intercanvi ric i franc amb tots els interlocutors. Lamenta que el primer ministre, els ministres del govern, els representants de la policia, el fiscal del Tribunal Suprem i altres funcionaris no estiguessin disponibles o es neguessin a reunir-se.

"Tot i que Grècia té un marc institucional i jurídic sòlid, una societat civil vibrant i mitjans independents, la delegació assenyala que hi ha amenaces molt greus per a l'estat de dret i els drets fonamentals. Els frens i equilibris, essencials per a una democràcia sòlida, estan sotmesos a un fort control. pressió.El control per part d'organismes dedicats i per la premsa lliure s'esgota, la justícia és extremadament lenta i ineficaç, donant lloc a una cultura d'impunitat.La corrupció està erosionant els serveis i els béns públics.Les organitzacions de la societat civil estan sotmeses a una pressió enorme.

" Gairebé dos anys després de l'assassinat de Giorgos Karaivaz, no hi ha cap progrés visible en la investigació policial. No només no es fa justícia a la seva família, sinó que envia un missatge que la seguretat dels periodistes no és una prioritat per al govern. ser investigat sense més demora, i la delegació insta les autoritats a sol·licitar l'assistència d'Europol.

"A més, molts periodistes s'enfronten a amenaces físiques, atacs verbals, inclosos polítics i ministres d'alt rang, violacions de la seva privadesa amb programari espia o SLAPP. informant sobre determinats temes.Després de l'accident de tren, una declaració comuna d'associacions de periodistes gregues també va posar de manifest aquest problema.

anunci

Justícia, contrapesos

"Expressem la nostra preocupació per la falta de finançament, la falta de personal, la reducció de poders, els procediments de nomenament opacs i l'assetjament i la intimidació de funcionaris d'organismes públics independents com el Defensor del Greu, l'Autoritat de Protecció de Dades i l'Autoritat per a la Seguretat i Privadesa de les Comunicacions. També cal destacar que l'Agència Nacional de Transparència, que hauria de tenir un paper fonamental en el control de les autoritats públiques, no sembla ser eficaç i s'han manifestat preocupacions sobre la seva independència.L'assetjament en curs a la fiscal anticorrupció Eleni Touloupaki també és motiu de gran preocupació. .

"La durada dels processos judicials, sumada als dubtes sobre la integritat de parts del cos policial, i els conflictes d'interessos al més alt nivell, condueixen a una cultura d'impunitat on la corrupció pot prosperar. Aquestes qüestions s'han de solucionar amb prioritat. S'han d'executar les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Igualtat, estat de dret i respecte als drets humans

"El tracte dels migrants a les fronteres exteriors i nacionals, inclosos els informes sobre retroces sistemàtics, violència, detenció arbitrària i robatori de les seves pertinences, és molt inquietant. Les restriccions imposades a les ONG i als periodistes que informen sobre la migració s'han d'aixecar immediatament. Totes les iniciatives que contribueixen s'ha d'adoptar i millorar la transparència, com ara el mecanisme d'informe de retrocés de la Comissió de Drets Humans.

"Pel que fa a la igualtat de tracte, Grècia disposa d'un marc legal sòlid i s'han fet passos positius com la creació de la nova Comissió de Drets Humans. Tanmateix, la pràctica és molt diferent per a les persones LGBTI, gitanes i altres minories ètniques i dones. A la majoria de la delegació demana a totes les forces polítiques que mostrin lideratge i promoguin el canvi de la societat, entre els temes que s'han d'abordar són la violència domèstica, la violència policial i la igualtat matrimonial.

"Finalment, cal millorar el procés legislatiu introduint consultes reals i significatives i abolint la controvertida pràctica de la legislació omnibus".

Podeu veure la roda de premsa que va tenir lloc al final de la visita de la delegació aquí.

Fons

Els eurodiputats de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior que van viatjar a Atenes van ser:

El programa final de la delegació va incloure reunions amb autoritats gregues independents (Autoritat Nacional de Transparència, Autoritat de Protecció de Dades, Seguretat de les Comunicacions i Privadesa, Defensor del Poble, Comissió Nacional de Drets Humans, Servei d'Asil), així com representants de la societat civil, periodistes, Frontex, la família. del periodista d'assassinats Giorgos Karaivaz i l'ex fiscal de corrupció Eleni Touloupaki.

La missió d'investigació es va organitzar sota les competències del Comitè de Llibertats Civils (LIBE) i d'acord amb el DRMFG (grup de treball sobre Democràcia, Estat de Dret i Drets Fonamentals) mandat. L'objectiu de la missió és fer un balanç de les novetats al país i continuar Treball DRMFG dedicat a la situació a Grècia, amb especial atenció a la situació de l'estat de dret, la lluita contra la corrupció i la llibertat dels mitjans.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències