Connecteu-vos amb nosaltres

Drets humans

RÚSSIA: el patriarca Kirill hauria de ser processat per la CPI, segons un informe de l'ONG

COMPARTIR:

publicat

on

Aportació de HRWF a la investigació de la Cort Penal Internacional sobre la possible responsabilitat penal del primat de l'Església Ortodoxa Russa per ajudar i complir la comissió de crims de guerra i crims contra la humanitat

A càrrec de Willy Fautré, director de Drets Humans Sense Fronteres, i Patricia Duval, advocada

HRWF (21.04.2022) – https://bit.ly/386J8V4 – Drets humans sense fronteres, una ONG amb seu a Brussel·les, fa una crida al fiscal de la Cort Penal Internacional, Karim AA Khan QC, perquè responsabilitzi personalment i processi Vladimir Mikhaïlovitch Goundiaïev,  conegut com el patriarca Kirill de Moscou i de tota Rússia,

per inspirar, incitar, justificar, ajudar i complir crims de guerra (art. 8 de l'Estatut de Roma) i crims contra la humanitat (art. 7) perpetrats i perpetrats per les forces armades russes a Ucraïna.

Actualment, la Cort Penal Internacional (CPI) està ocupada documentant i evidenciant els crims de guerra i els crims contra la humanitat comesos a Ucraïna, i identificant els autors que han de ser responsables dels esmentats crims.

El processament del patriarca Kirill s'emmarca en l'article 25 de l'Estatut de Roma - Responsabilitat penal individual - que disposa:

  1. D'acord amb aquest Estatut, una persona serà penalment responsable i sancionada per un delicte de la competència del Tribunal si aquesta persona:

(...)

c) Amb la finalitat de facilitar la comissió d'aquest delicte, ajudes, ajudes o ajudes d'una altra manera en la seva comissió o en el seu intent de comissió, inclosa la disposició dels mitjans per a la seva comissió;

anunci

El 7 d'abril de 2002, el Parlament Europeu va adoptar a resolució sobre "la repressió creixent a Rússia, inclòs el cas d'Alexei Navalny", en què va condemnar el paper del patriarca de Moscou Kirill en la guerra de Rússia contra Ucraïna.

“Condemna el paper del patriarca de Moscou Kirill, cap de l'Església Ortodoxa Russa, en la cobertura teològica de l'agressió de Rússia contra Ucraïna; lloa el coratge dels 300 sacerdots de l'Església Ortodoxa Russa que van signar una carta per condemnar l'agressió i van expressar el seu dolor pel calvari del poble ucraïnès, demanant l'acabament de la guerra".[I]

I – COM HA AJUDAT, ABET O ASSISTÈNCIA EL PATRIARCA KIRILL EN LA COMISSIÓ DELS ESMENTATS DELICTS?

El 24 de febrer de 2022, el president Putin de la Federació Russa va ordenar al seu exèrcit que travessés simultàniament les fronteres del nord, l'est i el sud d'Ucraïna, un Estat sobirà, en contra de la voluntat del seu poble i del seu govern.

Hem recollit una sèrie de declaracions públiques fetes pel patriarca Kirill abans i durant l'"operació especial" russa a Ucraïna, mitjançant les quals va incentivar la invasió d'Ucraïna i els crims de guerra i crims de lesa humanitat consegüents.

L'23 de febrer de 2022un dia abans de la invasió d'Ucraïna, Patriarca Kirill de Moscou i de tota Rússia felicitem El president rus Vladimir Putin en el Dia del Defensor de la Pàtria, segons el missatge publicat al lloc web de l'Església Ortodoxa Russa:

"Et felicito cordialment pel Dia del Defensor de la Pàtria... Et desitjo bona salut, tranquil·litat i abundant ajuda del Senyor en el teu alt i responsable servei al poble de Rússia".

"L'Església Ortodoxa Russa sempre ha buscat un significat contribució a l'educació patriòtica dels compatriotes, que veu en el servei militar una manifestació activa de l'amor evangèlic als veïns, un exemple de lleialtat als alts ideals morals de la veritat i el bé".[II]

A 27 febrer 2022, després de la invasió d'Ucraïna, durant un sermó[iii] lliurat a la Catedral de Crist Salvador a Moscou, el Patriarca va beneir els soldats russos que lluiten pel món rus i la Santa Rússia a Ucraïna:

"Que el Senyor preservi la terra russa… Una terra que ara inclou Rússia i Ucraïna i Bielorússia i altres tribus i pobles”.

El patriarca va castigar els que lluiten contra la unitat històrica de Rússia i Ucraïna, apuntant-los com a "forces del mal".

Va pregar a Déu perquè els enemics de la Santa Rússia fossin derrotats:

"Déu no permeti que la situació política actual a la fraterna Ucraïna tan propera a nosaltres s'hagi de fer les forces del mal que sempre han lluitat contra la unitat de Rússia i l'Església russa, guanya la mà", va dir.

En titllar els defensors ucraïnesos com les "forces del mal", el patriarca Kirill va donar la seva benedicció i justificació canònica per a l'"operació especial" de Putin a Ucraïna i les massacres que se'n van derivar.

En l'argumentació del patriarca Kirill, la raó per la qual els ucraïnesos han de ser considerats forces del mal és que suposadament donen suport a les costums decadents importades d'Occident.

El 6 de març de 2022, va fer una homilia el diumenge del perdó[iv] on va abordar l'operació militar de Rússia a Ucraïna en els termes següents:

Durant vuit anys hi ha hagut intents de destruir el que hi ha al Donbass. I al Donbass hi ha rebuig, un rebuig fonamental als anomenats valors que ofereixen avui els qui reclamen el poder mundial. Avui hi ha una prova d'aquest tipus per a la lleialtat d'aquest govern, una mena de pas a aquell món "feliç", el món de l'excés de consum, el món de la "llibertat" visible. Saps què és aquesta prova? La prova és molt senzilla i alhora terrible: aquesta és una desfilada gaiLes demandes de molts per fer una desfilada gai són una prova de lleialtat a aquest món tan poderós; i sabem que si les persones o els països rebutgen aquestes demandes, aleshores no entren en aquest món, se li fan estranys.

A més, va explicar que el món rus i la Santa Rússia mai toleraran al seu sòl aquells que s'adhereixen o toleren una civilització tan decadent:

“No condemnem ningú, no convidem ningú a pujar a la creu, només ens diem a nosaltres mateixos: serem fidels a la paraula de Déu, serem fidels a la seva llei, serem fidels a la llei de l'amor. i la justícia, i si veiem una violació d'aquesta llei, no aguantarem mai aquells que destrueixen aquesta llei, fins i tot desdibuixant la línia entre la santedat i el pecat, i encara més amb els que fan propaganda del pecat". va dir el Patriarca.

Va continuar: "Tot l'anterior indica que hem entrat en una lluita que no té un caràcter físic, sinó una significació metafísica".

Per tant, el patriarca considera que el territori de Donbass i altres zones ucraïneses "pertanyeixen" a la "Santa Rus"[v] haurien de ser purificats dels seus enemics, és a dir, els partidaris dels valors decadents occidentals.

Anant més enllà en la seva homilia del 6 de març, el Patriarca de la Santa Rússia va cridar a lluitar “per la salvació humana”:

“Per tant, el que està passant avui en l'àmbit de les relacions internacionals no només té un significat polític. Estem parlant d'una cosa diferent i molt més important que la política. Estem parlant de la salvació humanasobre on anirà a parar la humanitat, de quin costat de Déu Salvador, que ve al món com a Jutge i Creador, a la dreta o a l'esquerra”.

En particular, la gent de Donbass ha estat lluitant per protegir la seva fe:

“Avui, els nostres germans del Donbass, poble ortodox, pateixen sens dubte, i no podem deixar d'estar amb ells, primer de tot en la pregària. Cal pregar perquè el Senyor els ajudi per preservar la fe ortodoxano sucumbir a les temptacions i temptacions".

Amb tot, el patriarca Kirill ha recolzat L'"operació" purificadora de Putin a Ucraïna equiparant-lo a una purificació espiritual d'Ucraïna, una operació de neteja religiosa i croada religiosa.

La proximitat entre l'Església Ortodoxa Russa (ROC) i el Kremlin, però, no és només física, ja que es troben a pocs centenars de metres l'una de l'altra, sinó que també és política, geopolítica i espiritual.

En un llarg article titulat "La llei, els drets i les regles" i publicat a The Diplomat Magazine el 4 de juliol de 2021, Sergey Lavrov, ministre rus d'Afers Exteriors, va criticar la "propaganda agressiva LGBT" de l'"Europa il·lustrada". , la interferència dels Estats Units en els afers de l'església, "buscant obertament introduir una falca en el món ortodox, els valors del qual es veuen com un poderós obstacle espiritual per al concepte liberal de permissivitat sense límits".[Vaig veure]

Molt sovint, el patriarca Kirill ha presentat el president Putin com l'únic defensor del cristianisme al món i fins i tot com el salvador dels cristians a Síria després d'haver enviat les seves tropes per salvar Bashar al-Assad i el seu règim.[VII]

II – ANTECEDENTS

El món rus: connivència entre el president Putin i la República de Corea 

L'acostament entre l'Església Ortodoxa Russa (ROC) i l'Estat rus va començar a principis dels anys noranta, sobre les cendres del comunisme després de setanta anys de política anticlerical. El 1990, a l'època de Gorbatchev perestroika, Vladimir Mikhaïlovitch Goundiaïev, el seu nom civil abans de convertir-se en patriarca Kirill, va ser nomenat president del Departament de Relacions Eclesiàstiques Externes del Patriarcat de Moscou.

Va exercir aquesta funció durant vint anys i va poder dur a terme el seu projecte de restaurar l'antiga glòria de l'Església ampliant la seva influència no només a la societat i la política russa, sinó també a l'escena internacional.

Després va construir una xarxa d'influència que va cridar l'atenció de Vladimir Putin quan va arribar al poder l'any 2000. Per a Putin, l'esfera d'influència del Patriarcat semblava ser l'únic que quedava de l'antic Imperi rus.

Als seus ulls, Kirill va ser l'únic actor poderós del país que va poder dirigir-se al món rus (Russki Mir) que després intentaria reconquerir mitjançant l'ús d'armes. Es va fer una mena de tracte. Vladimir Putin donaria suport a la restauració de la glòria de l'Església i la construcció d'innombrables edificis esglésies mentre Kirill li donaria els seus relleus diplomàtics i el suport del poble rus.

En el concepte de seguretat nacional rus de l'any 2000, l'administració de Putin va explicar:

"La garantia de la seguretat nacional de la Federació Russa també inclou la protecció del llegat cultural i espiritual-moral i les tradicions històriques i els estàndards de la vida pública i la preservació del patrimoni cultural de tots els pobles de Rússia. Hi ha d'haver una política d'estat per mantenir el benestar espiritual i moral de la població, prohibir l'ús del temps d'antena per promoure la violència o els instints de base i contrarestar l'impacte advers de les organitzacions religioses i missioners estrangeres".[viii]

El concepte de Seguretat Espiritual en la seva dimensió interna significava la protecció de la ROC, especialment contra les minories religioses acabades d'arribar a Rússia i percebudes com a competidores de la ROC. En la seva dimensió externa, la "seguretat espiritual" requeria la construcció d'una esfera d'influència de la civilització: l'espai cultural (espiritual) rus, el Russkiy mir'.

L'any 2007, la Fundació Russki Mir va ser creada per un decret de Vladimir Putin per "reconnectar la comunitat russa a l'estranger amb la seva terra natal, forjant vincles nous i més forts mitjançant programes culturals i socials, intercanvis i assistència a la reubicació". La fundació funciona activament a l'estranger, per exemple a través de "Centres russos", que estan dissenyats per difondre la llengua i la cultura russes "com a elements importants de la civilització mundial".[Ix]

El novembre de 2007, el ministre d'Afers Estrangers Lavrov va presentar certs aspectes tenint en compte la cooperació entre el Ministeri d'Afers Exteriors (MFA) i l'Església en una conferència de premsa celebrada després de la desena reunió del Grup de Treball sobre la Interacció MFA-Església Ortodoxa Russa. Segons Lavrov, "els valors ortodoxos van formar la base de la cultura russa i l'estatus rus" i "l'Església es dedica a fer front a les mateixes tasques que la diplomàcia".[X]

El 2009, la fundació Russki Mir i el ROC van signar un acord de cooperació amb l'objectiu de "enfortir la unitat espiritual del món rus". A la tercera assemblea de la fundació Russki Mir de 2009, el Patriarca va definir el nucli de Santa Rus (Santa Rússia) com Rússia, Ucraïna i Bielorússia. El patriarca Kirill va afegir que la República de Corea també considera Moldàvia com a part del món rus.[xi]

En una recepció per a la Pasqua ortodoxa a Moscou el 18 d'abril de 2017, el ministre d'Afers Exteriors Sergey Lavrov va reiterar que "la diplomàcia russa rep invariablement el suport de l'Església ortodoxa russa. Agraïm molt la contribució del ROC a enfortir l'autoritat moral del país, a crear una imatge imparcial del nostre país, a unificar el món rus i a promoure la llengua i la cultura russes.

Segons l'Ucraïna Crisis Media Center "Aquestes organitzacions [els centres russos a Ucraïna] estan implicades en la promoció del revisionisme històric i territorial, les narratives russes de desinformació i l'odi cap a l'estat ucraïnès, polaritzant la societat i, segons el Servei de Seguretat d'Ucraïna, sovint servint de façana per a les activitats dels serveis d'intel·ligència”.[xii]

Crida a l'expansionisme espiritual i a l'eradicació de les "forces del mal"

El 2009, després de la invasió de Geòrgia el 2008 i abans de l'annexió de Crimea el 2014, el patriarca Kirill va destacar en un dels seus discursos com les connexions espirituals són de més valor que les fronteres nacionals.[xiii]

L'expansionisme espiritual i l'aclamació de Rússia com la Tercera Roma i l'hereu de la "grandesa ortodoxa caiguda de Bizanci" han estat promoguts per sempre tant pel Kremlin com pel ROC.[xiv]

En la mateixa línia, el patriarca Kirill de Moscou i de tota Rússia va declarar fa tres anys, el 31 de gener de 2019:

“Ucraïna no es troba a la perifèria de la nostra Església. Anomenem Kíev la mare de totes les ciutats russes. Kíev és la nostra JerusalemL'ortodòxia russa va començar allà. Ens és impossible abandonar aquesta relació històrica i espiritual”.[xv]

Amb homilies àmpliament promogudes a Rússia, el patriarca Kirill va posar les bases espirituals que justificaven l'agressió d'Ucraïna i va beneir tots aquells que durien a terme aquesta santa missió, i els crims de guerra i els crims de lesa humanitat que comportava.

III – CONCLUSIÓ

Tot l'anterior indica que el patriarca Kirill de Moscou i de tota Rússia ha inspirat, incitat, justificat, ajudat i fomentat els crims de guerra (art. 8) i els crims contra la humanitat (art. 7) comesos per les forces armades russes a Ucraïna.

En la seva decisió Bemba et al. de 19 d'octubre de 2016, la Cort Penal Internacional va constatar:

  1. Pel que fa a la noció d'"abet", l'Oxford Dictionary la defineix com a "animar o ajudar (algú) a fer alguna cosa malament, en particular a cometre un delicte". Segons l'enteniment de la Sala, la noció d'"encoratjament" descriu l'assistència moral o psicològica de l'accessori a l'autor principal, adoptant la forma d'encoratjament o fins i tot simpatia per la comissió del delicte en particular. L'estímul o el suport mostrat no ha de ser explícit. En determinades circumstàncies, fins i tot l'acte d'estar present a l'escena del crim (o als seus voltants) com a "espectador silenciós" es pot interpretar com una aprovació o estímul tàcit del delicte.[Xvi]

Drets humans sense fronteres celebra l'obertura d'una investigació sobre possibles crims comesos a Ucraïna en virtut de l'Estatut de Roma.

Donem la benvinguda a la investigació per identificar els autors, inclosa la possibilitat de pujar a la cadena de comandament fins al president Vladimir Putin.

Demanem amablement a la Fiscalia que els fets esmentats s'incloguin en la investigació per tal d'establir la possible responsabilitat del patriarca Kirill per ajudar i complir els autors.

Per a més informació i entrevista, poseu-vos en contacte amb Patricia Duval, advocada: [protegit per correu electrònic]

Notes al peu

Tingueu en compte que alguns llocs web oficials russos han estat tancats per les autoritats russes a causa de la seva "operació especial a Ucraïna" i és possible que ja no siguin accessibles.

[1] Resolució del 7 d'abril de 2022 sobre l'augment de la repressió a Rússia, inclòs el cas d'Alexei Navalny: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0125_EN.html

2 Missatge publicat al lloc web de l'Església Ortodoxa Russa: http://www.patriarchia.ru/db/text/5900861.html

3 Veure http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=16449 i http://www.patriarchia.ru/db/text/5904390.html

4 Veure http://www.patriarchia.ru/db/text/5906442.html

5 Vegeu la secció Antecedents a continuació per conèixer el significat d'aquest concepte, p.8.

https://diplomatmagazine.eu/2021/07/04/the-law-the-rights-and-the-rules/

7 "El patriarca rus diu que la guerra contra el terrorisme és 'Guerra Santa per a tots'", pravoslavie.ru 19.10.2016.

8 "2000 Russian National Security Concept", disponible a:

http://www.russiaeurope.mid.ru/russiastrat2000.html

9 Portal d'informació de la Fundació Russki Mir, 2017.http://russkiymir.ru/rucenter/.

10 Discurs d'obertura del ministre d'Afers Exteriors, Sergey Lavrov, a la conferència de premsa després del desè

Reunió del grup de treball sobre la interacció entre el MFA i l'Església ortodoxa russa, Moscou,

20.11.2007: http://www.mid.ru/en/vistupleniya_ministra/-/asset_publisher/MCZ7HQuMdqBY/content/id/356698

11 La presentació del patriarca Kirill a la cerimònia d'obertura de la Tercera Assemblea del món rus, Internet Journal of the Russian Orthodox Church 3.11.2009.

http://www.patriarchia.ru/db/print/928446.html.

12 https://uacrisis.org/en/russkiy-mir-as-the-kremlin-s-quasi-ideologyОригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/en/russkiy-mir-as-the-kremlin-s-quasi-ideology.

13“L'espiritualitat com a instrument polític”, l'Institut Finlandès d'Afers Internacionals, p.10

https://www.fiia.fi/wp-content/uploads/2017/11/wp98_russia.pdf.

14 "Putí i el monjo", Financial Times, 25 Gener 2013. https://www.ft.com/content/f2fcba3e-65be-11e2-a3db-00144feab49a.

15 https://fr.aleteia.org/2022/03/03/vladimir-poutine-a-la-reconquete-de-leglise-autocephale-ukrainienne/

16 Bemba et al., Sentència, paràgraf 89.

[I] Resolució del 7 d'abril de 2022 sobre l'augment de la repressió a Rússia, inclòs el cas d'Alexei Navalny: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0125_EN.html

[II] Missatge publicat al lloc web de l'Església Ortodoxa Russa: http://www.patriarchia.ru/db/text/5900861.html

[iii] veure http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=16449 i http://www.patriarchia.ru/db/text/5904390.html

[iv] veure http://www.patriarchia.ru/db/text/5906442.html

[v] Vegeu a la secció Antecedents a continuació per conèixer el significat d'aquest concepte, p.8.

[Vaig veure] https://diplomatmagazine.eu/2021/07/04/the-law-the-rights-and-the-rules/

[VII] "El patriarca rus diu que la guerra contra el terrorisme és 'Guerra Santa per a tots'", pravoslavie.ru 19.10.2016.

[viii] "2000 Russian National Security Concept", disponible a:

http://www.russiaeurope.mid.ru/russiastrat2000.html

[Ix] Portal d'informació de la Fundació Russki Mir, 2017.http://russkiymir.ru/rucenter/.

[X] Discurs d'obertura del ministre d'Afers Exteriors, Sergey Lavrov, a la conferència de premsa després del desè

Reunió del grup de treball sobre la interacció entre el MFA i l'Església ortodoxa russa, Moscou,

20.11.2007: http://www.mid.ru/en/vistupleniya_ministra/-/asset_publisher/MCZ7HQuMdqBY/content/id/356698

[xi] La presentació del patriarca Kirill a la cerimònia d'obertura de la Tercera Assemblea del món rus, Internet Journal of the Russian Orthodox Church 3.11.2009.

http://www.patriarchia.ru/db/print/928446.html.

[xii] https://uacrisis.org/en/russkiy-mir-as-the-kremlin-s-quasi-ideologyОригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/en/russkiy-mir-as-the-kremlin-s-quasi-ideology.

[xiii] “L'espiritualitat com a instrument polític”, l'Institut Finlandès d'Afers Internacionals, p.10

https://www.fiia.fi/wp-content/uploads/2017/11/wp98_russia.pdf.

[xiv] "Putí i el monjo", Financial Times, 25 Gener 2013. https://www.ft.com/content/f2fcba3e-65be-11e2-a3db-00144feab49a.

[xv] https://fr.aleteia.org/2022/03/03/vladimir-poutine-a-la-reconquete-de-leglise-autocephale-ukrainienne/

[Xvi] Bemba et al., Sentència, paràgraf 89.

Foto: © 2018 Marina Riera/Human Rights Watch

Més informació sobre FORB a Rússia al lloc web de HRWF Visualitzacions de publicacions: 942

connex

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències