Connecteu-vos amb nosaltres

Antisemitisme

El 38% dels jueus d'Europa es plantegen abandonar Europa perquè se senten insegurs: "És una llàstima", diu el vicepresident de la Comissió Europea.

COMPARTIR:

publicat

on

La conferència anual de l'Associació Jueva Europea a Porto es va titular "Conformant el futur dels jueus europeus, junts".

Margaritis Schinas, encarregada de la lluita contra l'antisemitisme, va parlar per missatge de vídeo durant la conferència anual de l'Associació Jueva Europea (EJA) a Porto titulada 'Shaping the future of European Jewry, together' en presència de líders de la comunitat jueva de arreu d'Europa, escriu Yossi Lempkowicz.

“Ens hem de preguntar quin futur volem veure? I quina part podem fer tots per fer realitat aquesta visió? Som una comunitat sense fronteres, quan parlem amb una sola veu, junts som més forts", va dir el president de l'EJA, el rabí Menachem Margolin.

"L'antisemitisme està en augment i, malauradament, les institucions jueves de tot el continent han d'invertir cada cop més en seguretat", va dir la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margaritis Schinas.

El comissari, que s'encarrega de la lluita contra l'antisemitisme, ha parlat a través d'un missatge de vídeo durant la conferència anual de dos dies de l'Associació Jueva Europea a Porto titulada 'Shaping the future of European Jewry, together' amb la presència de més de 100 jueus. líders comunitaris d'arreu d'Europa.

"Les dades mostren que el 38% dels jueus d'Europa es plantegen abandonar Europa perquè se senten insegurs. Això és una vergonya i és responsabilitat de tots els governs de la UE protegir els seus ciutadans jueus", va dir.

Va afegir que fins ara 19 governs de la UE han publicat plans d'acció nacionals per combatre l'antisemitisme.

anunci

En les seves declaracions d'obertura a la conferència, el president de l'EJA, el rabí Menachem Margolin, va declarar: "A quanta gent d'aquí s'ha preguntat realment un funcionari del govern o un polític com hauria de ser un futur jueu, o què hauria de ser en qualsevol pla? No n'hi ha prou. Hem de canviar això. Ara mateix, mentre ens trobem, els governs d'Europa estan presentant plans que afecten la vida jueva a Europa. Hem de preguntar-nos quin futur volem veure? I quina part podem fer tots per fer realitat aquesta visió?''

"Som una comunitat sense fronteres, quan parlem amb una veu, junts som més forts", va dir.

En un missatge de vídeo, el ministre d'Afers de la Diàspora i Lluita contra l'Antisemitisme d'Israel, Amichai Chikli, va dir que el govern d'Israel està preocupat per les tendències a Europa, citant el pla de la Unió Europea d'Estudiants per "abraçar el moviment BDS". Va assenyalar que el moviment dificultaria la vida dels estudiants jueus als campus europeus.

"Contra aquestes amenaces i moltes més, haurem de treballar junts, decidits i sàviament", va dir Chikli.

Va afegir: "En temps de tensió aquí a l'Orient Mitjà, els jueus de la diàspora, ja sigui Europa o els Estats, malauradament, també estan patint. Estem treballant constantment per assegurar-nos que cada comunitat estigui protegida''.

El rabí Menachem Margolin, president de l'Associació Jueva Europea, s'adreça a la conferència anual de l'organització a Porto, el 15 de maig de 2023.
Imatge d'EJA.

Gabriel Senderowicz, president de la Comunitat Jueva de Porto, va destacar que ''molts governs europeus confonen la vida jueva amb l'herència jueva. Pensen en el judaisme com a cases antigues que han estat rehabilitades i alguns museus municipals que s'obren el Xabat. Estic honrat de ser president d'una comunitat que té sinagogues que respecten el judaisme tradicional, que té restaurants kosher, pel·lícules d'història, un museu jueu tancat el Shabat i un Museu de l'Holocaust que acull 50,000 nens l'any i els ensenya que l'objectiu de la solució final era exterminar els jueus i no les minories en general”.

La conferència va incloure taules de discussió sobre els plans nacionals per combatre l'antisemitisme, l'odi en línia, un nou programa de líders juvenils per a l'activitat del campus i experiències juvenils d'odi, així com una campanya contra la venda de records nazis.

La sinagoga Kadoorie Mekor Haim de Porto. Imatge de l'EJP.

Lord John Mann, coordinador del govern del Regne Unit contra l'antisemitisme, va esmentar el fet que gairebé el 100% de les universitats del seu país han signat la definició de treball d'antisemitisme de l'IHRA. "Però aquest és l'inici, no el final del procés", ha afegit.

La conferència també va comptar amb la intervenció de la secretària general de la delegació interministerial francesa per a la lluita contra el racisme i l'antisemitisme, Elise Fajgeles, la representant personal del president en ofici per a la lluita contra l'antisemitisme del rabí de l'OSCE Andrew Baker, president del Fòrum d'impacte de la dona a el Congrés Jueu Mundial Ruth Wasserman Lande, la Cap del Departament de Lluita contra l'antisemitisme de l'Organització Sionista Mundial Raheli Baratz-Rix i el director general de l'ONG Monitor, el professor Gerald Steinberg.

La conferència va acabar amb una visita al Museu de l'Holocaust, al Museu Jueu i a la sinagoga Kaddorie Mekor Haim de Porto.

Els participants a la conferència van adoptar una moció que demanava separar l'antisemitisme d'altres formes d'odi i instava a altres grups jueus a rebutjar la "interseccionalitat", un marc teòric que separa els grups en "oprimits" i "privilegiats".

"L'antisemitisme és únic i s'ha de tractar com a tal", segons la moció, que assenyala que, a diferència d'altres odis, està "sancionat per l'estat a molts països", "cobert per les Nacions Unides" i negat que sigui racisme per altres. grups.

"No hi ha cap solidaritat o empatia cap a les comunitats jueves d'altres grups afectats per l'odi quan es produeixen atrocitats antisemites o quan els israelians són assassinats en actes terroristes", diu la moció.

També demana als líders de la UE que iniciïn una legislació que impedeixi que aquells amb posicions antisemites declarades es presentin a les institucions de la UE.

I la motion deia "el nostre suport sense reserves a l'Estat d'Israel, inclòs qualsevol govern elegit democràticament". Va demanar als líders polítics de tots els partits d'Israel "a elevar-se per sobre de les seves diferències mentre compleixen l'ordre que "kol Israel arevim ze la ze". ("Tot Israel s'atreu els uns als altres").

L'any passat, la conferència EJA va tenir lloc a Budapest. Aquest any, l'organització, que representa les comunitats jueves d'Europa, volia anar una mica més cap a l'oest i adoptar una visió més sefardita. Per això es va escollir Porto, que és testimoni d'un renaixement de la comunitat jueva. L'any vinent la conferència s'organitzarà a Amsterdam. La ciutat holandesa de vegades és batejada com la "Jerusalem d'Occident".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències