Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

La Comissió aprova un pla italià de 687 milions d'euros per compensar els operadors comercials de viatgers ferroviaris pels danys patits a causa de la pandèmia de coronavirus

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha aprovat, d'acord amb les normes de la UE sobre ajudes estatals, un suport italià de 687 milions d'euros per compensar els proveïdors de serveis comercials de passatgers per ferrocarril de llarga distància pels danys patits durant el període comprès entre l'1 de juliol de 2020 i el 30 d'abril de 2021 a causa de la pandèmia de coronavirus i el mesures restrictives que Itàlia va haver d'implementar per limitar la propagació del virus.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: "Aquesta mesura de 687 milions d'euros permetrà a Itàlia compensar els operadors de passatgers ferroviaris de llarga distància a les línies comercials pels danys patits com a conseqüència de les restriccions relacionades amb el coronavirus. Continuem treballant estretament amb Itàlia i tots els altres estats membres per garantir que les mesures nacionals de suport a tots els sectors afectats per la crisi, inclòs el sector ferroviari, es puguin implementar tan aviat com sigui possible, d'acord amb les normes de la UE".

La mesura de suport italiana

Des de l'inici de la pandèmia, el govern italià va posar en marxa una sèrie de mesures per limitar la propagació del virus, incloent-hi, sobretot, un sistema obligatori de reserva de seients esglaonats que redueix els seients disponibles en un 50%, limitacions severes a les reunions de negocis presencials i de negocis. viatges, i la cancel·lació d'esdeveniments. Totes aquestes restriccions van tenir un efecte negatiu directe en la mobilitat de categories materials de viatgers com els viatgers de negocis i d'oci, que són clau per al negoci dels trens de llarga distància. A més, durant el període comprès entre finals de desembre de 2020 i abril de 2021, el govern va introduir una prohibició nacional dels viatges interregionals.

A causa de les restriccions obligatòries vigents, els operadors de transport de passatgers per ferrocarril de llarga distància van experimentar una caiguda dels volums de transport i dels ingressos. En particular, durant el període comprès entre l'1 de juliol de 2020 i el 30 d'abril de 2021, el nombre de passatgers es va reduir fins a un 90% respecte al 2019, la qual cosa va provocar una caiguda important dels ingressos per als proveïdors de serveis ferroviaris de viatgers. Al mateix temps, els operadors de transport van continuar enfrontant-se a diversos costos, en particular despeses addicionals per implementar mesures sanitàries i d'higiene millorades. Això va provocar greus problemes de liquiditat, que corren el risc de posar en perill la competitivitat dels operadors de transport ferroviari.  

En virtut del règim de 687 milions d'euros notificat, els beneficiaris elegibles tindran dret a rebre una indemnització en forma de subvencions directes pels danys soferts durant el període corresponent.

Aquesta mesura segueix un esquema similar al que va aprovar la Comissió 10 March 2021 (SA.59346) destinada a indemnitzar els operadors comercials de viatgers ferroviaris pels danys patits entre el 8 de març i el 30 de juny de 2020.

anunci

La Comissió va valorar la mesura de l'article 107 (2) (b) TFUE, que permet a la Comissió aprovar mesures d'ajuda estatal concedides pels estats membres per compensar empreses concretes o sectors concrets pels danys i perjudicis ocasionats directament per fets excepcionals.

La Comissió considera que la pandèmia del coronavirus es considera un fet excepcional, ja que es tracta d'un fet extraordinari, imprevisible, amb un impacte econòmic important. En conseqüència, es justifiquen les intervencions excepcionals dels estats membres per compensar els danys relacionats amb el brot.

La Comissió va comprovar que el règim d'ajuda italià compensarà els danys directament relacionats amb la pandèmia de coronavirus. Així mateix, va constatar que la mesura és proporcionada, ja que la indemnització prevista no supera la necessària per reparar el dany.

Per tant, la Comissió va concloure que l'esquema s'ajusta a les normes sobre ajuts estatals de la UE.

Fons

El suport financer dels fons comunitaris o nacionals concedits als serveis sanitaris o altres serveis públics per fer front a la situació del coronavirus queda fora de l'àmbit del control de les ajudes estatals. El mateix s'aplica a qualsevol suport financer públic donat directament als ciutadans. De la mateixa manera, les mesures de suport públic que estan a l'abast de totes les empreses, com per exemple les subvencions salarials i la suspensió de pagaments de l'impost sobre societats i sobre el valor afegit o les cotitzacions socials, no estan subjectes al control d'ajuts estatals i no requereixen l'aprovació de la Comissió d'acord amb les normes d'ajuda estatals de la UE. En tots aquests casos, els estats membres poden actuar immediatament. Quan siguin aplicables les normes sobre ajudes estatals, els estats membres poden dissenyar àmplies mesures d'ajuda per donar suport a empreses o sectors específics que pateixen les conseqüències del brot de coronavirus d'acord amb el marc existent d'ajuts estatals de la UE.

El 13 de març de 2020, la Comissió va adoptar un Comunicació sobre una resposta econòmica coordinada al brot de COVID-19 establint aquestes possibilitats.

Al respecte, per exemple:

  • Els estats membres poden compensar empreses o sectors específics (en forma d’esquemes) els danys soferts i directament causats per esdeveniments excepcionals, com els causats pel brot de coronavirus. Així ho preveu l'article 107, apartat 2, punt (b), TFUE.
  • Les regles d’ajut d’estat basades en l’article 107, apartat 3, punt (c), del TFUE permeten als estats membres ajudar les empreses a fer front a l’escassetat de liquiditat i necessiten ajuda urgent de rescat.
  • Es pot complementar amb diverses mesures addicionals, com per exemple a l 'article de minimis Reglament i el Reglament general d’exempció per categories, que també poden establir els estats membres immediatament, sense la participació de la Comissió.

En cas de situacions econòmiques particularment greus, com la que s’enfronten actualment tots els estats membres a causa del brot de coronavirus, les normes sobre ajuts estatals de la UE permeten als estats membres concedir suport per solucionar una greu pertorbació de la seva economia. Així ho preveu l'article 107, apartat 3, lletra b), del TFUE del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

El 19 de març de 2020, la Comissió va adoptar un Marc temporal de l'ajut estatal basat en l’article 107 (3) (b) del TFUE per permetre als estats membres utilitzar la plena flexibilitat prevista en les normes d’ajuda estatal per donar suport a l’economia en el context del brot de coronavirus. El marc temporal, modificat el 3 abril, 8 Mai, 29 juny, 13 octubre 2020, 28 January   18 novembre 2021, preveu els següents tipus d'ajuts, que poden ser concedits pels estats membres: (i) Subvencions directes, injeccions de capital, avantatges fiscals selectius i pagaments anticipats; (ii) Garanties de l'Estat per préstecs contractats per empreses; (iii) Préstecs públics subvencionats a empreses, inclosos els préstecs subordinats; (iv) Salvaguardes per als bancs que canalitzen ajudes estatals a l'economia real; (v) Assegurança pública de crèdit a l'exportació a curt termini; (vi) Suport a la investigació i desenvolupament (R+D) relacionats amb el coronavirus; (vii) Suport a la construcció i ampliació d'instal·lacions d'assaig; (viii) Suport a la producció de productes rellevants per fer front al brot de coronavirus; (ix) Suport dirigit en forma d'ajornament de pagaments d'impostos i/o suspensions de cotitzacions a la seguretat social; (x) Suport específic en forma de subvencions salarials per als empleats; (xi) Suport dirigit en forma d'instruments de capital i/o híbrids; (xii) Suport als costos fixos no coberts per a les empreses que s'enfronten a un descens de la facturació en el context del brot de coronavirus; (xiii) Suport a la inversió cap a una recuperació sostenible, i; (xiv) Suport a la solvència.

El marc temporal estarà en vigor fins al 30 de juny de 2022, amb l'excepció del suport a la inversió cap a una recuperació sostenible, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2022, i el suport a la solvència, que estarà en vigor fins al 31 de desembre de 2023. La Comissió seguirà supervisant de prop l'evolució de la pandèmia de la COVID-19 i altres riscos per a la recuperació econòmica.

La versió no confidencial de la decisió s'ha fet disponible sota el nombre de cas al SA.62394 registre de casos d’ajut d’estat sobre la Comissió competència lloc web un cop resoltes les qüestions de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions d’ajuda d’Estat a Internet i al Diari Oficial figuren a la llista Notícies electròniques setmanals de la competició. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions que la Comissió ha pres per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus. aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències