Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

UE desemborsa 250 milions de € en l'ajuda macrofinanciera a Jordània

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea, en nom de la UE, ha desemborsat 250 milions d’euros en ajuda macrofinancera (AMF) a Jordània. El desemborsament prové en part del Paquet d’AMF d’emergència de 3 milions d’euros per a deu socis d’ampliació i veïnatge, que té com a objectiu ajudar-los a limitar les conseqüències econòmiques de la pandèmia COVID-19 (programa MFA COVID-19), i en part del tercer programa de MFA de Jordània (500 milions d’euros) (programa MFA-III), aprovat el gener 2020. El primer desemborsament de 250 milions d’euros a Jordània en virtut d’aquests dos programes d’AMF va tenir lloc el novembre de 2020.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "El desemborsament d'avui de 250 milions d'euros és el testimoni de la solidaritat permanent de la Unió Europea amb el poble jordà. Aquests fons, alliberats després del compliment dels compromisos polítics acordats, ajudaran l'economia jordana a sortir del xoc causat per la pandèmia COVID-19 ".

Jordània ha complert les condicions polítiques acordades amb la UE per a l'alliberament del desemborsament de 250 milions d'euros en el marc del programa AMF COVID-19 i del programa AMF-III. Aquests inclouen mesures importants per millorar la gestió de les finances públiques, la rendició de comptes en el sector de l'aigua, mesures per augmentar la participació al mercat laboral i mesures per enfortir el bon govern.

A més, Jordània continua satisfent les condicions prèvies per a la concessió de l'AMF pel que fa al respecte als drets humans i als mecanismes democràtics efectius, inclosos un sistema parlamentari multipartit i l'estat de dret; així com un historial satisfactori en el marc del programa FMI. 

Amb el desemborsament d’avui, la UE ha completat amb èxit quatre dels deu programes d’AMF del paquet COVID-10 d’AMF de 3 milions d’euros. A més, el tercer i últim tram del programa MFA-III a Jordània, per import de 19 milions d'euros, es produirà un cop Jordan compleixi els compromisos acordats.

La Comissió continua treballant estretament amb tots els seus socis de l'AMF en la implementació oportuna dels programes de política acordats.

Fons

anunci

L’AMF forma part del compromís més ampli de la UE amb socis veïns i d’ampliació i es pretén com un instrument excepcional de resposta a la crisi. Està disponible per a l'ampliació i els socis veïnals de la UE que pateixin greus problemes de balança de pagaments. Demostra la solidaritat de la UE amb aquests socis i el suport de polítiques efectives en un moment de crisi sense precedents.

La decisió de proporcionar AMF a deu socis d'ampliació i veïnatge en el context de la pandèmia COVID-19 va ser proposada per la Comissió el 22 d'abril de 2020 i adoptada pel Parlament Europeu i el Consell el 25 de maig de 2020.

A més de l’AMF, la UE dóna suport als socis en la seva política de veïnatge i els Balcans occidentals mitjançant diversos altres instruments, inclosos ajuts humanitaris, suport pressupostari, programes temàtics, assistència tècnica, instal·lacions de combinació i garanties del Fons europeu per al desenvolupament sostenible per donar suport a la inversió en els sectors més afectats per la pandèmia de coronavirus.

Relacions UE-Jordània

Aquest programa d’MFA s’emmarca en un esforç global de la UE per ajudar Jordània a mitigar l’impacte econòmic i social dels conflictes regionals i la presència d’un gran nombre de refugiats sirians, que des de llavors s’ha agreujat amb la pandèmia COVID-19. Aquest compromís està d'acord amb les prioritats de l'associació UE-Jordània (actualitzades actualment), tal com es va confirmar durant la cinquena conferència de Brussel·les sobre el futur de Síria i la regió del 29 al 30 de març de 2021 i el Comitè d'associació UE-Jordània el 31 de maig de 2021 .

En general, la UE va mobilitzar més de 3.3 milions d'euros per a Jordània des del començament de la crisi siriana el 2011. A més de l'AMF, el finançament de la UE en resposta a la crisi siriana inclou ajuda humanitària, juntament amb la resistència a llarg termini i el suport al desenvolupament a les zones com l'educació, els mitjans de subsistència, l'aigua, el sanejament i la salut, dirigits als refugiats sirians i a les comunitats d'acollida jordanes.

Més informació

Assistència macrofinancera 

Assistència macrofinancera a Jordània

COVID-19: la Comissió proposa un paquet d’assistència macro-financera de 3 milions d’euros per donar suport a deu països veïns

Decisió del Parlament Europeu i del Consell sobre la prestació d’assistència macro-financera a l’ampliació i als socis veïnals en el context de la pandèmia COVID ‐ 19

La UE desemborsarà 400 milions d’euros a Jordània, Geòrgia i Moldàvia

Seguiu el comissari Gentiloni a Twitter: @PaoloGentiloni

Segueix la DG ECFIN a Twitter: @ecfin

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències