Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

L'èxit econòmic de Kazakhstan: un viatge de transformació i creixement

COMPARTIR:

publicat

on

Kazakhstan, el país sense litoral més gran del món i un actor clau a Àsia Central, ha fet avenços notables en el seu desenvolupament econòmic durant les últimes tres dècades. Des dels primers anys de la independència després del col·lapse de la Unió Soviètica fins al seu estat actual com a mercat emergent, la història d'èxit econòmic de Kazakhstan es caracteritza per reformes estratègiques, esforços de diversificació i un compromís amb el creixement sostenible. Aquest article explora els factors clau darrere dels assoliments econòmics de Kazakhstan i els esforços en curs per garantir la seva prosperitat futura.

Context històric i reptes inicials

Després de la seva independència el 1991, Kazakhstan es va enfrontar a importants reptes econòmics. La transició d'una economia de planificació central a un sistema basat en el mercat va estar plena de dificultats, com ara la inflació, l'atur i la necessitat d'establir noves institucions econòmiques. No obstant això, el país es va embarcar ràpidament en una sèrie de reformes destinades a estabilitzar l'economia i establir les bases d'un creixement a llarg termini.

Reformes estratègiques i liberalització del mercat

Sota el lideratge del seu primer president, Nursultan Nazarbayev, Kazakhstan va implementar un programa integral de reformes econòmiques. Aquests van incloure la privatització d'empreses de propietat estatal, la liberalització del comerç i la introducció d'un marc legal propici a les activitats empresarials. El govern també es va centrar a atraure inversió estrangera directa (IED) per impulsar diversos sectors de l'economia.

Un dels primers èxits més significatius va ser l'atracció d'IED substancial al sector del petroli i el gas del país. Kazakhstan, amb les seves grans reserves d'hidrocarburs, es va convertir en un actor important en el mercat energètic mundial. Les associacions amb companyies petrolieres internacionals van facilitar el desenvolupament de jaciments petroliers clau com Tengiz i Kashagan, impulsant el creixement econòmic i generant ingressos importants.

Diversificació Econòmica i Política Industrial

Reconeixent els riscos associats a la dependència excessiva de les exportacions de petroli i gas, Kazakhstan ha fet esforços concertats per diversificar la seva economia. El govern ha posat en marxa diverses iniciatives destinades a desenvolupar indústries no extractives i reduir la dependència dels recursos naturals.

Desenvolupament dels sectors no petroliers

La política econòmica "Nurly Zhol" (Camí brillant) del Kazakhstan, introduïda el 2014, se centra en el desenvolupament d'infraestructures, la industrialització i la millora de la connectivitat. Aquest programa ha donat lloc a importants inversions en projectes de transport, logística i infraestructures, millorant la connectivitat nacional i regional i fomentant la integració econòmica.

anunci

L'"Estratègia de Kazakhstan 2050" defineix els objectius a llarg termini per a la diversificació i modernització econòmica. Les àrees clau d'atenció inclouen l'agricultura, la fabricació i les tecnologies digitals. Els esforços per desenvolupar el sector agrícola han donat lloc a un augment de la productivitat i de les exportacions, fent de Kazakhstan un actor clau en el mercat mundial de cereals. Mentrestant, la promoció dels clústers manufacturers i industrials ha estimulat el creixement en indústries com la maquinària, la química i la metal·lúrgia.

 transformació digital

La iniciativa "Digital Kazakhstan", llançada el 2017, té com a objectiu impulsar la transformació digital del país i fomentar una economia basada en el coneixement. El programa se centra en la millora de la infraestructura digital, el foment de la innovació i la millora de l'alfabetització digital. Com a resultat, Kazakhstan ha experimentat un creixement significatiu en el seu sector tecnològic, amb l'aparició de startups i una major adopció de tecnologies digitals en diverses indústries.

Reformes del sector financer i clima d'inversió

Kazakhstan ha dut a terme reformes importants per enfortir el seu sector financer i millorar el clima general d'inversió. La creació del Centre Financer Internacional d'Astana (AIFC) el 2018 va suposar una fita important en aquest sentit. L'AIFC, amb el seu propi sistema legal basat en el dret comú anglès, té com a objectiu atraure inversors globals i posicionar Kazakhstan com un centre financer regional.

Els esforços per millorar la transparència, racionalitzar els processos reguladors i combatre la corrupció han contribuït a un entorn empresarial més favorable. Aquestes reformes han reforçat la confiança dels inversors i han donat lloc a un augment de la IED en diversos sectors més enllà del petroli i el gas.

Desenvolupament Sostenible i Economia Verda

Kazakhstan també ha estat proactiu a l'hora d'afrontar els reptes ambientals i de promoure el desenvolupament sostenible. El país s'ha establert objectius ambiciosos per al desenvolupament d'energies renovables, amb l'objectiu d'augmentar la proporció d'energies renovables en el seu mix energètic. Les inversions en projectes eòlics, solars i hidroelèctrics formen part de l'estratègia de Kazakhstan per reduir la seva petjada de carboni i la transició cap a una economia més verda.

El 2013, Kazakhstan va llançar el Concepte d'Economia Verda, que descriu un enfocament integral del desenvolupament sostenible. Aquesta iniciativa inclou mesures per millorar l'eficiència dels recursos, promoure tecnologies netes i millorar la protecció del medi ambient. El compromís de Kazakhstan amb la sostenibilitat s'exemplifica encara més amb la seva participació activa en els acords i iniciatives internacionals sobre el clima.

L'èxit econòmic de Kazakhstan és un testimoni de la seva visió estratègica, reformes sòlides i compromís amb la diversificació i la sostenibilitat. Des de superar els reptes de la transició postsoviètica fins a convertir-se en un mercat dinàmic i emergent, Kazakhstan ha fet avenços impressionants en el seu desenvolupament econòmic. A mesura que el país segueix navegant per les complexitats de l'economia global, el seu enfocament en la modernització, la innovació i el creixement sostenible serà crucial per garantir la prosperitat i la resiliència a llarg termini.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències