Connecteu-vos amb nosaltres

Kuwait

Kuwait’s slow pace to end honour killings

COMPARTIR:

publicat

on

On 6 July, 2021, Kuwait’s judiciary issued one of its most-anticipated decisions. The case concerned the killing of Farah Hamzah Akbar, a 32-year-old Kuwaiti single mother of two. What made the case unnerving was not merely the brazen nature of the murder: the killer, Fahad Subhi Mohammed—a 30-year-old naturalized Kuwaiti—kidnapped Farah in broad daylight with her two young daughters in the car, and stabbed her in the chest multiple times in the highly-populated suburb of Kuwait called Sabah al-Salem before coolly driving to a hospital and dumping her body and her distraught children at the hospital entrance which was teeming with people. Rather, it was the tangible feeling that killing of women in Kuwait had now become a mundane occurrence. It was the realization that—despite a domestic violence law issued in 2020—Kuwait’s courts had systematically failed to provide punishments of convicted murderers that were commensurate with the crimes. For women, waiting for justice to be served has been like waiting for Godot, escriu Fay El-Jeaan, voluntari amb Abolish 153

Des de fa anys, el moviment per adoptar mesures més severes que penalitzin la violència domèstica a Kuwait ha estat encapçalat per Abolish 153, un moviment de base que té com a objectiu abolir l’article 153 del codi penal de Kuwait, una disposició que fa que l’assassinat d’una dona sigui un delicte penal, castigat per un màxim de tres anys de presó i / o una multa de 3,000 rupies (50 dòlars) si la mata un marit, un pare, un germà o un fill que la captura en un acte desagradable amb un home. La disposició antiquada excusa i fa justificades les matances per honor de dones. En fer-ho, reconeix l’autoritat dels homes sobre els seus parents femenins.

Tot i que Kuwait és generalment considerat un dels països més progressistes de l'Orient Mitjà, amb un parlament vocal i llibertats de premsa, ha quedat molt endarrerit en altres països de l'Orient Mitjà en promulgar la legislació necessària per castigar el feminicidi. El 2011, el Líban va anul·lar la seva llei sobre matances d'honor (article 562). S’han produït anul·lacions similars a Tunísia i Palestina i, el 2020, els Emirats Àrabs Units no només van abolir les lleis indulgents sobre matances d’honor, sinó que també van eliminar tots els aspectes masclistes de les seves lleis sobre herències i lleis familiars.

The only notable achievement in Kuwait, to date, has been the passage of a Domestic Violence Law in August 2020. The legislation, drafted by Parliament’s Women and Family Committee, aims to “set the minimum standard and legal protection procedures for victims of domestic violence, in a way that maintains the family unity without threatening its stability in the society,” as reported by the state’s news agency, KUNA. In terms of its scope, the law does achieve some important aims. It calls for the establishment of a National Family Protection Committee that would recommend measures to tackle the spread of domestic violence in Kuwait, as well as the review and amendment of existing national laws that perpetuate the violence.

També requereix programes de formació obligatoris per a tots els sectors governamentals implicats en la protecció de les famílies, programes de sensibilització sobre detecció, informació i defensa de supervivents, i emissió d’un informe anual sobre estadístiques de violència domèstica. També demana activar un refugi contra la violència domèstica i oferir serveis de rehabilitació i assessorament, alhora que es demana el càstig dels qui intenten i obliguen els supervivents a no denunciar els abusos. En tercer lloc, proporciona importants disposicions per a la cooperació amb organitzacions de la societat civil, com ara Aboleix 153, que estan treballant en aquest tema. Tot i que Kuwait ja té diversos òrgans governamentals destinats a tractar de posar fi a la violència contra les dones, en realitat han estat els moviments de base, com Abolish 153, els que han estat més eficaços a l’hora d’afrontar la situació de supervivència de l’abús a Kuwait.

Less than a month after the law’s approval by Parliament, however, Kuwait was roiled by the killing of a pregnant woman. She was shot in the head and killed by one of her brothers while she was recovering in the in the intensive care unit of a hospital, after having been shot by her brother the day before. The reason? She had married without her sibling’s consent, even though her father had accepted the match. The killing was a sore reminder that, despite the recent achievement of the domestic violence law, Kuwait still has a long way to go to end the scourge of honor killings, and that Article 153 enshrined in the law.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències