Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea aprova una avaluació preliminar parcialment positiva de la primera sol·licitud de pagament de Lituània en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat una avaluació preliminar positiva de part de les fites vinculades a la primera sol·licitud de pagament de Lituània en virtut del Facilitat de recuperació i resiliència (RRF), l'instrument clau al cor de NextGenerationEU.

El 30 de novembre de 2022, Lituània va presentar a la Comissió una sol·licitud de pagament basada en les 33 fites establertes a la Decisió d'execució del Consell pel primer pagament. Després d'examinar les proves aportades per les autoritats lituanes, la Comissió va considerar que 31 de les 33 fites s'havien complert de manera satisfactòria. Les 31 fites que s'han complert de manera satisfactòria demostren un progrés significatiu en la implementació del pla de recuperació i resiliència de Lituània. Cobreixen reformes en els àmbits de la transició verda i digital, així com reformes del sistema d'educació general i professional, mesures de suport a la innovació i la ciència, protecció social i ocupació, així com un emmagatzematge digital de dades per al seguiment de la implementació del RRF, entre d'altres.

La Comissió ha constatat que dues fites relacionades amb la fiscalitat (M142 i M144) no s'han complert de manera satisfactòria. La Comissió reconeix els primers passos que ja ha fet Lituània per assolir aquestes fites destacades, tot i que encara queda una feina important per fer. Per tant, la Comissió està activant el procediment de "suspensió de pagament", tal com preveu l'article 24, apartat 6, del Reglament RRF. D'acord amb el Reglament RRF i tal com s'explica al comunicació publicat el 21 de febrer, aquest procediment dóna temps addicional als estats membres per complir fites pendents, alhora que reben un pagament parcial vinculat a les fites que s'han complert satisfactòriament.

Pla de recuperació i resiliència de Lituània inclou una àmplia gamma de mesures d'inversió i reforma organitzades en set components temàtics. El pla comptarà amb el suport de més de 2 milions d'euros en subvencions, el 13% dels quals (289 milions d'euros) es va desemborsar a Lituània com a prefinançament l'agost de 2021.

Els pagaments en virtut del RRF es basen en el rendiment i depenen de que els Estats membres implementin les inversions i les reformes descrites en els seus respectius plans de recuperació i resiliència.

La Comissió anima fermament tots els estats membres, inclosa Lituània, a procedir a l'aplicació oportuna dels seus respectius plans de recuperació i resiliència.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (a la foto) va dir: "Lituània ha avançat bé en la implementació del seu pla de recuperació i resiliència, per exemple, realitzant reformes sobre energies renovables i transport net, accelerant el desplegament de la infraestructura 5G i de banda ampla i millorant les seves escoles amb equipament informàtic. Ara, animem Lituània a accelerar el seu treball en els propers sis mesos sobre les dues fites fiscals que encara no s'han complert. Animem a tots els estats membres, inclosa Lituània, a procedir ràpidament a la implementació dels seus plans de recuperació i resiliència. La Comissió està al vostre costat".

anunci

Propers passos

D'acord amb l'article 24 del Reglament RRF, l'avaluació preliminar positiva i la suspensió de pagament són dos procediments diferents que segueixen passos diferents.

  • Pel que fa a la avaluació preliminar positiva: la Comissió ha enviat ara la seva avaluació preliminar de les fites que ha complert Lituània al Comitè Econòmic i Financer (EFC), demanant el seu dictamen. L'opinió de l'EFC, que s'ha d'emetre en un termini màxim de quatre setmanes, s'ha de tenir en compte en l'avaluació final de la Comissió. Després de l'opinió de l'EFC sobre l'avaluació preliminar positiva i de les observacions de Lituània sobre la suspensió de pagament, i tenint en compte ambdues coses, la Comissió adoptarà la decisió sobre el pagament de la quota, d'acord amb el procediment d'examen, mitjançant un comitè de comitologia. Després de l'adopció de la decisió per part de la Comissió, es pot efectuar el pagament a Lituània.
  • Pel que fa a la suspensió de pagament: la Comissió ha comunicat a Lituània els motius pels quals considera que dues fites no s'han complert de manera satisfactòria. Aquesta comunicació inicia un procediment administratiu entre la Comissió i l'Estat membre interessat. Lituània té ara el dret de presentar a la Comissió les seves observacions en el termini d'un mes des de la recepció de la comunicació. Si, després de les observacions de Lituània, la Comissió confirmés la seva avaluació que les dues fites pendents no s'han complert de manera satisfactòria, determinarà l'import del pagament que s'ha de suspendre aplicant la seva metodologia de suspensió de pagament (que s'indica a l'annex II del 21 de febrer comunicació). A partir d'aquest moment, Lituània disposarà d'un termini de sis mesos per complir satisfactòriament les fites pendents. Durant aquest període de sis mesos, la Comissió iniciarà un diàleg actiu amb les autoritats lituanes. Quan s'hagin complert les fites, la Comissió aixecarà la suspensió del pagament i remetrà la seva valoració a l'EFC, seguint el procediment esmentat anteriorment sobre l'avaluació preliminar positiva.

La Comissió avaluarà les sol·licituds de pagament addicionals de Lituània en funció del compliment de les fites i els objectius esbossats a la Decisió d'execució del Consell, reflectint el progrés en la implementació de les inversions i les reformes.

Les quantitats desemborsades als estats membres es publiquen a la Tauler de Recuperació i Resiliència, que mostra el progrés de la implementació dels plans nacionals de recuperació i resiliència.

Més informació

Valoració preliminar

Preguntes i respostes sobre la sol·licitud de desemborsament de Lituània sota NextGenerationEU

Preguntes i respostes: la Comissió Europea avala el pla de recuperació i resiliència de 2.2 milions d'euros de Lituània

Full informatiu sobre el pla de recuperació i resiliència de Lituània

Instal·lació de recuperació i resiliència

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Preguntes i respostes: Facilitat de recuperació i resiliència

UE com a lloc web prestatari

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències