Connecteu-vos amb nosaltres

Moldàvia

Advertències sobre la candidatura de Moldàvia a la UE que tothom hauria de fer cas

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Encara que la presidenta moldava, Maia Sandu, ho ha estat considerat com el líder més pro-occidental i entusiasta de la UE del país—prometedor afegir un referèndum d'adhesió a la Unió Europea a les properes eleccions presidencials; hi ha diversos senyals d'alerta sobre la conducta del govern que la comunitat europea, i de fet els moldavis, haurien de tenir en compte. - escriu Admir Lisica .

Enquadrar l'adhesió de Moldàvia a la UE com una via per millorar els nivells de vida equival a una falsa promesa abans que certes qüestions polítiques i econòmiques fonamentals s'hagin resolt a nivell nacional. A més, un procés d'adhesió precipitat, actualment previst per al 2030 i encoratjat per l'obertura de negociacions del Consell Europeu el desembre de 2023, podria provocar l'exacerbació dels problemes existents.

L' Prohibició de tots els candidats del partit Chance de participar a les eleccions locals del novembre de 2023, dos dies abans de la votació, potser ha estat l'exemple més aparent de la retallada del procés democràtic a Moldàvia. Combinat amb els atacs a la llibertat d'expressió als mitjans de comunicació, la corrupció al poder judicial i els múltiples canvis fets en el sistema electoral suggereixen una trajectòria molt particular destinada a aconseguir un control total sobre la narrativa política nacional en detriment del procés democràtic i de l'agència política dels moldaus. .

La prohibició del partit Chance va ser sancionada per la Comissió per a Situacions Excepcionals (CES) de Moldàvia, un òrgan executiu activat arran de la guerra a la veïna Ucraïna, el mandat del qual s'ha ampliat repetidament. Chance és el bloc d'oposició més gran per membres, que hauria aconseguit l'11% dels vots el juliol del 2023, si s'haguessin celebrat eleccions aleshores, segons les enquestes. realitzat per l'Institut Republicà Internacional. La Comissió de Venècia elevat preocupacions per la proporcionalitat de la decisió mentre que l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE (ODIHR) criticat l'ús extensiu del poder executiu. El Congrés de poders locals i regionals del Consell d'Europa en conjunt anomenat per al reexamen de les competències del CES. Freedom House va assenyalar que el govern amb freqüència ignorat procediments de transparència durant l'estat d'alarma.

Les prohibicions s'han desplegat repetidament als mitjans de Moldàvia. Al desembre, el CES tancat es va reforçar encara més sis cadenes de televisió vinculades a partits de l'oposició i els Serveis de Seguretat de la Informació, que ara tenen la facultat de suspendre la transmissió en línia. Les organitzacions de la societat civil van protestar contra aquesta mesura, Assenyalant que podria donar lloc a decisions arbitràries per part de les autoritats estatals en el futur.

Un sistema de justícia corrupte encara proper als cleptòcrates dificulta encara més el procés democràtic malgrat els objectius proclamats pel president Sandu de combatre'l. Les filtracions a Telegram van suggerir que els nomenaments a la Fiscalia Anticorrupció i a la Comissió Electoral Central estaven de prop. controlat pel govern.

Les restriccions als mitjans de comunicació i un sistema judicial potencialment esbiaixat combinats amb el canvi de lleis electorals fan que l'elit governant pugui obtenir un avantatge injust sobre els partits aspirants. El 2022, el partit PAS de Sandu aprovat un nou codi electoral, endurint les normes de finançament dels partits, registre de candidats i processos de votació. Canvis introduir l'octubre de 2023 també va anunciar la prohibició de candidats. Canviar procediments tan fonamentals de la democràcia com el procés electoral exigiria un suport popular molt més ampli que el que mana la majoria parlamentària.

anunci

Durant els últims anys, el 51-64% de la gent dit que el país no va en la direcció correcta, amb un 43% que identifica el cost de la vida i els alts preus com els principals problemes.

L'economia del país està lluny de l'etapa en què podria integrar-se amb èxit al mercat comú de la UE, si el criteri de l'èxit és l'augment real del nivell de vida. L'estat manté el control sobre determinats sectors de l'economia mentre que la transició a un model de mercat liberal ho té sembrat un descens de l'estructura productiva. Segons la pròpia UE investigació, Moldàvia té un desajust significatiu entre el nivell de qualificació de la seva força de treball i les expectatives dels empresaris de la UE. A més, hi ha una manca d'inversió en recerca i desenvolupament, millores insuficients en l'educació, mentre que la infraestructura física continua subdesenvolupada i la digitalització queda endarrerida. Moldàvia depèn en gran mesura de l'agricultura, mentre que té una base d'exportació feble i registra una baixa productivitat.

Sense el progrés local en totes aquestes àrees polítiques, l'adhesió de Moldàvia a la UE comportaria més riscos que beneficis, en fort contrast amb la narrativa d'alleujament i desenvolupament immediats de la qual es fan ressò les elits polítiques moldaves. La llibertat de moviment, un pilar del mercat comú, podria empènyer els moldaus de la força de treball, mentre que la competència dels productors i proveïdors de serveis d'Europa occidental pot limitar significativament l'espai per al creixement econòmic autòcton de Moldàvia. Combinat amb els augments del nivell de preus, el país podria experimentar una major emigració de professionals qualificats als països de la UE provocant una fuga de cervells. L'adhesió a la UE pot ser un precursor, però la majoria de les vegades no va de la mà amb l'adhesió a la zona euro. Sovint, això pot comportar variacions importants en el tipus de canvi entre l'euro i el leu moldau, especialment crisis internacionals com la guerra entre Rússia i Ucraïna.

L'adhesió de Bulgària a la UE presenta un cas convincent de la necessitat de consolidar l'agència política i econòmica abans d'unir-se a la UE. La democràcia i l'estat de dret s'han desmantellat de manera efectiva sota el nas de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, deixant els mitjans de comunicació sota un estricte control de l'actual partit al govern i de la societat civil debilitat. El ministre de Finances de Bulgària va anunciar el febrer de 2023 que seria unir-se a la zona euro retardat a més, tot i que el país hi ha aspirat des de la seva incorporació a la UE el 2007. Aquest retard contribueix a menys inversions, disminució de la seguretat creditícia i augment de les taxes d'inflació i deute públic. La inflació i el deute públic ja són alts a Moldàvia, cosa que probablement augmentaria encara més la pertinença a la UE.

L'adhesió de Moldàvia a la UE pot ser una aspiració legítima, però només és beneficiós tant per a Moldàvia com per a la UE si Moldàvia és forta per si mateixa. Les accions parlen més que les paraules, i els passos preocupants per frenar el procés democràtic combinats amb la manca d'iniciatives polítiques significatives per enfortir l'economia del país haurien d'advertir tots els observadors que un procés d'adhesió precipitat a la UE avui podria posar en perill el de Moldàvia i, per associació, la UE. - Desenvolupament demà.

Admir Lisica és candidat a doctorat a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Sarajevo. És fundador de la Centre Geopol d'Investigació Geopolítica i va exercir com a president del think-thank del Balkan Center for Analysis and Studies i és autor de tres llibres. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències