Connecteu-vos amb nosaltres

Moldàvia

Dinàmica energètica canviant: impuls de Moldàvia cap a la independència enmig de la influència de Rússia

COMPARTIR:

publicat

on

Moldàvia es considera especialment vulnerable a les conseqüències de la guerra de Rússia a la veïna Ucraïna. En el passat, la República de Moldàvia depenia gairebé exclusivament del gas natural rus, basat en un acord amb el grup Gazprom, però després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, va accelerar els seus esforços per diversificar les seves fonts de subministrament i actualment importa gas natural a través de Romania - escriu Irene Max.

Recentment, Noruega i Moldàvia van signar un memoràndum d'entesa per reforçar la cooperació en el sector energètic amb l'objectiu d'assegurar el subministrament al país de l'est d'Europa que intenta posar fi a la seva llarga dependència de Rússia. L'acord té com a objectiu promoure i millorar la cooperació en l'àmbit de l'energia, incloent, entre d'altres, la transició energètica i la seguretat energètica, així com fomentar noves inversions en el sector energètic.

El BERD presta 30.8 milions d'euros a Moldàvia i a la seva companyia elèctrica estatal per connectar la xarxa del país amb la del seu veí de la Unió Europea, Romania, mitjançant la construcció d'una línia de transmissió d'alta tensió entre la ciutat moldava de Balti i la frontera romanesa.

L'objectiu del projecte és augmentar la seguretat energètica de Moldàvia accelerant la integració del país amb la xarxa europea ENTSO-E, així com reforçar la integració del país amb els seus veïns europeus.

Conflicte Energocom-MoldovaGaz

A partir de l'1 de maig, MoldovaGaz tornarà a la manera habitual de comprar gas, a la borsa, escollint el proveïdor que oferia el preu més baix. Anteriorment, Moldovagaz estava obligat a comprar gas a Energocom, d'acord amb la decisió de la Comissió per a Situacions Excepcionals, basant-se en arguments de seguretat energètica.

Per tant, en definitiva, MoldovaGaz es va veure obligat a comprar gas a Energocom, en contra de totes les lleis i lògica econòmica, i no va poder comprar combustible blau al mercat a preus més baixos. Energocom va comprar gas per 300 euros per 1,000 metres cúbics i el va vendre a MoldovaGaz per 550 euros. A l'abril, les autoritats moldaves van declarar que estaven disposades a vendre per MoldovaGaz per 450 euros, mentre que al mercat el preu és de 300 euros.

anunci

El conseller delegat de MoldovaGaz, Vadim Ceban, va declarar, en una carta a l'Agència Nacional d'Energia de Moldàvia, que "de maig a setembre de 2024, Moldovagaz podria cobrir part del gas necessari per al consum [amb gas comprat] a Gazprom i una altra part, amb gas comprat el una base de competència escollint un proveïdor amb l'objectiu d'aconseguir el preu de compra més baix del gas i proporcionar gas als consumidors".

Victor Binzari va comprar un volum de prova de GNL a través de Grècia, però, de moment, sembla que el subministrament s'ha posat en espera, a causa d'alguns problemes tècnics trobats durant el procés de posada en marxa. La decisió adoptada per Victor Binzari sembla haver estat en el sentit de renunciar a la dependència del gas rus, però, almenys de moment, les coses sembla que s'ajornen.

Victor Bînzari ha afirmat que “nosaltres (Energocom) entenem molt bé que hi ha competència al mercat, hi ha preus de Gazprom, que de vegades són molt inferiors als que hi ha al mercat, i tindrem una competència força interessant, que no tenim. tenia fins ara durant 30 anys".

Com que les autoritats de Kíev no tenen la intenció d'estendre un acord sobre el transport de gas rus a Europa a través d'Ucraïna, que caduca a finals d'aquest any, significa que també podrien cessar els lliuraments a Transnistria. Les decisions de la República de Moldàvia en l'àmbit energètic semblen si més no interpretables.

Mentre que el ministre d'Energia, Victor Parlicov, va afirmar que "no impedirem el lliurament de gas rus a la regió. Creiem que, juntament amb Ucraïna, podem trobar la manera de mantenir la calma a la regió de Transnístria", Victor Binzari, el director d'Energocom, sembla adoptar la mateixa direcció, mantenint la dependència energètica produïda amb el gas rus. Un percentatge del 78% de l'electricitat la proporciona MGRES (una central elèctrica depèn del gas rus gratuït que transita per Ucraïna per arribar a la regió de Transnistria).

Victor Bînzari sembla que no és capaç d'identificar solucions a través de les quals Moldàvia, beneficiant-se del suport de la UE, aconsegueixi la seva independència energètica. Observem el fet que, inclòs el Consell Europeu, a través del document final SWD (2024) 114, va advertir sobre la vulnerabilitat de Moldàvia als xocs econòmics relacionats amb la guerra d'agressió de Rússia a Ucraïna i el canvi climàtic.

I, en aquest context, sorgeix la pregunta de si l'estratègia i les decisions adoptades per Victor Binzari, conseller delegat d'Energocom, fomenten la compra de gas rus i el finançament de la guerra a Ucraïna. Les opcions de lideratge de Binzari exerceixen una influència considerable sobre la direcció d'Energocom, que té importància en el mercat energètic més ampli.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències