Connecteu-vos amb nosaltres

Noruega

L'ESA tanca la investigació sobre les restriccions noruegues a la subcontractació en la contractació pública

COMPARTIR:

publicat

on


L'octubre de 2019, l'ESA va obrir un expedient en resposta a les disposicions noruegues que limiten la subcontractació en els contractes públics als sectors de la construcció i la neteja. El juny de 2020, l'ESA va emetre una carta d'avís formal, considerant que les disposicions pertinents no s'ajustaven a la llei de l'EEE.
 
EEA rules aim to safeguard cross-border competition in public tenders across the internal market and ensure that public funds – including taxpayers’ money – are used in the most efficient way possible.
 
L'ESA no va qüestionar la legitimitat de l'objectiu de lluitar contra la delinqüència laboral i va reconèixer que la llei de contractació pública de l'EEE preveu l'àmbit de l'adopció de mesures nacionals que puguin afectar la subcontractació.
 
Després de l'obertura d'un procediment formal, l'ESA i Noruega van mantenir un ampli diàleg. També s'han celebrat reunions amb organitzacions d'associacions socials per tenir una visió més completa de l'impacte de les restriccions.
 
L'ESA assenyala que no s'han rebut queixes i que Noruega, com a resultat del diàleg amb l'ESA, ha fet alguns esforços per reduir l'impacte de les restriccions. Això inclou l'actualització de les directrius sobre una exempció que permeti un enfocament més flexible de la subcontractació quan sigui necessari per garantir una competència adequada.
 
El president de l'ESA, Arne Røksund, va dir: "Com a resultat d'un diàleg constructiu amb les autoritats noruegues, però també amb les organitzacions de socis socials, avui tanquem aquest cas de llarga durada. El diàleg ha estat clau per portar-nos a prendre aquesta decisió, així com la decisió de Noruega de fer canvis a les seves directrius sobre les normes de subcontractació".
 
La decisió de l'ESA de tancar el cas per motius polítics reflecteix la seva necessitat d'assegurar el màxim impacte per al funcionament de l'Acord EEE. Atès que aquest tancament no constitueix una decisió per motius legals, no s'ha de llegir en el sentit que implica que l'ESA considera que les lleis o pràctiques administratives nacionals en qüestió compleixen la legislació de l'EEE.
 
Subcontractació permet a les empreses confiar en altres empreses per executar part d'un contracte públic. Per exemple, quan una autoritat pública adjudica un contracte a una empresa per a la construcció d'un edifici públic, aquesta empresa pot confiar en empreses especialitzades per realitzar tasques específiques com ara la instal·lació de fontaneria o electricitat. Aquests subcontractistes poden, al seu torn, subcontractar més part de les seves tasques, creant cadenes de subcontractació. Les normes noruegues limiten la subcontractació a dos nivells o cadenes verticals (el contractista principal, els subcontractistes de primer nivell i els subcontractistes de segon nivell).
 
Es pot consultar la decisió de l'ESA aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències