Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Valors de la UE a Polònia: els eurodiputats acaben la visita d'investigació a Varsòvia 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avui (23 de febrer), una delegació del Parlament Europeu ha finalitzat la seva visita de tres dies a Polònia, on els eurodiputats es van reunir amb polítics, jutges, societat civil i periodistes per avaluar la situació de l'estat de dret.

Els eurodiputats van recopilar informació de primera mà sobre Les preocupacions de llarga data del Parlament, amb especial atenció a la independència del poder judicial, l'estat dels drets fonamentals i la llibertat dels mitjans. El Decisió del Tribunal Constitucional polonès proclamant això el dret nacional preval sobre els tractats de la UE també es va parlar amb diversos interlocutors.

Nou eurodiputats van participar a la delegació: Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), Konstantinos Arvanitis (L'esquerra, EL), Lukas Mandl (PPE, AT), Róża Thun und Hohenstein (Renovar, PL), i Beata Kempa (ECR, PL), del Comitè de Llibertats Civils; i Othmar Karas (PPE, AT), Gabriele Bischoff (S&D, DE), Gerolf Annemans (ID, BE) i Daniel Freund (Verds/ALE, DE), de la Comissió d'Afers Constitucionals.

Es van reunir amb parlamentaris, membres del poder judicial (en aquest últim hi havia diversos jutges que han estat sancionats en virtut de la legislació impugnada pel Tribunal de Justícia de la UE) i víctimes de vigilància il·legal amb el programari Pegasus. Els eurodiputats també van parlar amb representants dels mitjans de comunicació i ONG centrades en la justícia, l'estat de dret, les dones i els drets LGBTI i dels migrants. Finalment, es van reunir amb representants de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE (ODIHR) i el comissari polonès per als drets humans.

.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), president del Comitè de Llibertats Civils, va subratllar que “la situació de l'estat de dret a Polònia s'ha deteriorat encara més des de la nostra darrera visita el 2018. El nostre objectiu és donar suport a la clara majoria de la població polonesa que creu fermament en valors europeus. Hem sentit parlar de les experiències personals de diferents ciutadans, jutges, estudiosos i activistes. Les autoritats poloneses han d'entendre que només respectant i aplicant tots els criteris establerts pels tribunals europeus sobre la independència del poder judicial millorarà la situació. La Comissió no pot tolerar que els jutges siguin assetjats, perseguits i sancionats amb mesures disciplinàries en un estat membre europeu per simplement aplicar la legislació de la UE. A més, tenim serioses preocupacions per la falta de transparència respecte a la situació a la frontera amb Bielorússia, on no es permet l'accés a polítics, periodistes i ONG mentre hi ha vides humanes en joc”.

"Visitem Polònia en un moment de greu crisi al seu veïnat immediat, davant d'una competició entre la democràcia i l'autoritarisme. Per això és més important que mai tenir clar el nostre compromís amb els nostres valors fundacionals: la democràcia, l'estat de dret, els drets humans i les llibertats fonamentals. L'adhesió a aquests valors no és una qüestió abstracta. Requereix l'aplicació plena de les sentències del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal Europeu de Drets Humans per part de les autoritats poloneses, sense demora. Demanem que la Comissió faci l'aplicació completa, al cent per cent, d'aquestes sentències com a condició prèvia per a l'alliberament de fons del Fons de Recuperació de la UE", va dir. Othmar Karas (PPE, AT), vicepresident primer del Parlament Europeu.

anunci

Gabriele Bischoff (S&D, DE), primer vicepresident de la Comissió d'Afers Constitucionals, va afegir: “La situació de l'estat de dret a Polònia no és només una qüestió nacional, sinó una qüestió europea. La primacia del dret de la UE és la base del projecte europeu i està consagrat a la constitució polonesa. Hem escoltat amb profunda preocupació testimonis sobre atacs a la independència judicial. No es respecten els valors europeus d'igualtat i no discriminació, especialment cap als migrants, les dones i la comunitat LGBTI+. També vam parlar de les revelacions recents sobre l'espionatge de Pegàs i les seves conseqüències per a la llibertat dels mitjans i unes eleccions justes. Aquesta informació serà important a mesura que ens preparem per crear un comitè d'investigació del PE sobre l'ús d'aquest programari espia a la UE. També demanem al Consell que vagi més enllà de la simple celebració d'audiències sobre el procediment de l'article 7 i prengui els propers passos adequats".

Podeu veure la roda de premsa al final de la visita de tres dies Centre Multimèdia del Parlament.

Fons

El 2017, la Comissió va iniciar un procediment sota Article 7 per abordar un possible risc d'incompliment dels valors de la UE a Polònia. Des de llavors, el Parlament ha demanat reiteradament al Consell que actuï, i el 2020 va advertir sobre un nou retrocés. La situació s'ha deteriorat encara més des d'aleshores, fins i tot mitjançant la criminalització de l'educació sexual i a prohibició de facto de l'avortament.

Propers passos

Els eurodiputats que formen part de la delegació redactaran ara un informe que resumeix les seves conclusions, que es debatrà públicament en les dues comissions.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències