Connecteu-vos amb nosaltres

Portugal

Reformes exigides per al sistema judicial portuguès

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El sistema judicial portuguès ha atret considerables crítiques en els darrers anys i les demandes de reformes han guanyat protagonisme.

Aquestes trucades han agafat un nou impuls en els darrers dies després de la recent controvertida decisió de retirar greus càrrecs penals contra l'ex primer ministre de Portugal, José Sòcrates.

Un jutge de Lisboa va dictaminar que, més de sis anys després del seu arrest en una investigació important de corrupció, Sòcrates passarà a judici, però només amb càrrecs menors de blanqueig de diners i falsificació de documents. En una decisió que va enviar onades de xoc pel país, el jutge va desestimar les acusacions de corrupció contra Sòcrates com a febles, inconsistents o mancades de proves suficients, i va assenyalar que el termini de prescripció s’havia esgotat en algunes d’elles.

anunci

Rosa també va desestimar els càrrecs de frau fiscal contra Sòcrates, que serà jutjat per tres delictes de blanqueig de diners per valor d’1.7 milions d’euros i altres tres per falsificació de documents relacionats amb contractes de serveis i la compra i lloguer d’un apartament a París.

En un país conegut pel seu lent sistema de justícia, en realitat havien pres fiscals tres anys després de la detenció inicial de Sòcrates per acusar-lo formalment de 31 delictes presumptament comesos durant el període 2006-2015.

Aquests van incloure delictes financers en un suposat pla que involucrava l'exdirigent cap del Banc Espirito Santo (BES), que es va esfondrar el 2014 sota una muntanya de deutes.

anunci

BES va ser la segona institució financera privada més gran de Portugal. Dirigit durant gairebé 150 anys per una de les famílies més riques i poderoses de Portugal, la família Espírito Santo, les seves activitats inclouen turisme, salut i agricultura.

Però el banc va fallar i, el 2014, va haver de ser rescatat i posteriorment es va dividir BES en un "bon banc", rebatejat com a Novo Banco, i un "banc dolent". Novo Banco va ser recapitalitzat per un import de 4.9 milions d'euros per un fons especial de resolució bancària que incloïa 4.4 milions d'euros de l'Estat portuguès.

Però això va fer poc per restablir la confiança i, més tard, Novo Banco retallaria 1,000 llocs de treball per ajudar a reduir els costos operatius en 150 milions d’euros com a part del seu pla de reestructuració de la UE.

El 2011, en el moment de la seva detenció, una foto de Sòcrates en un cotxe de la policia que s’enfrontava als interrogatoris sobre corrupció va sorprendre molts portuguesos. Sòcrates va renunciar a la meitat del seu segon mandat de quatre anys el 2011, ja que la crisi del deute que va augmentar va obligar-lo a sol·licitar un rescat internacional. Aproximadament al mateix temps, l'aleshores ministre de l'Interior de Portugal, Miguel Macedo, també va deixar de fumar després d'una nova investigació sobre presumpta corrupció relacionada amb l'assignació de permisos de residència.

Què ens diuen, doncs, aquests i altres escàndols sobre l’estat del sistema judicial de Portugal?

Bé, l’acusació original acusava Sòcrates d’haver jugat un paper fonamental i de rebre milions d’euros en un pla que involucrava el desgraciat ex-cap de l’imperi bancari de l’Espirito Santo. BES pot haver deixat d’existir des de llavors, però només després de la seva desaparició, va causar milers de milions d’euros en pèrdues als contribuents i accionistes i amb els seus antics líders en haver estat acusats d’altres delictes en investigacions separades.

No era la primera vegada que Sòcrates, que ara té 63 anys, es trobava al centre dels titulars no desitjats. Originalment va estudiar per ser enginyer tècnic civil, però aquesta carrera va acabar amb el seu acomiadament per una construcció suposadament de mala qualitat. El 2007, va esclatar un escàndol sobre si realment havia aconseguit una llicenciatura adequada. Entre els seus altres punts baixos, va caure sota sospita d'activitat mentre era ministre de Medi Ambient el 2002 i va aprovar una llicència per construir un centre comercial gegant fora de Lisboa, en part en terrenys suposadament protegits. Sòcrates va ser objecte d’al·legacions sobre la realització de pagaments il·legals. Aquell cas de corrupció finalment es va retirar.

Ja el 2014, Transparency International va dir que el sistema de justícia a Portugal estava "embotellat" amb el seu informe que afegia que les investigacions relacionades amb l'economia, les finances i la corrupció havien donat lloc a molt pocs processos d'acusació, i molt menys a penes de presó.

"Hi ha un gran problema de manca d'eficiència de la justícia", va concloure.

El 2015 Gabriela Knaul, relator especial de l'ONU sobre la independència de jutges i advocats, va fer una visita a Portugal, on va trobar que el sistema judicial era "lent, car i difícil de comprendre".

Un informe separat, anomenat "Justícia al quadre de puntuació de la Unió", diu que el sistema de justícia de Portugal supera a la resta de membres durant el període mitjà que es va prendre per acabar les causes judicials. El temps que es triga a resoldre casos civils és tan gran que la classificació per a Portugal va estar gairebé fora de la escala, ja que els membres del públic han d’esperar entre 900 i 1,100 dies abans de la conclusió dels casos.

Fiscals i jutges han intensificat la campanya contra la corrupció en un país conegut pel seu defectuós sistema de justícia, però el cas Sòcrates i aquestes troballes faran una lectura depriment per a aquells que diuen que poc ha canviat, sobretot per la independència del poder judicial i l’accés a la justícia els pobres.

El 2016, Joao Costa, director del fabricant de peces de metall Arpial, va dir: "La justícia funciona terriblement, mai no ha funcionat i dubto que ho faci mai".

Avui en dia, alguns jutges i empresaris de Portugal asseguren que el sistema mai es va solucionar realment i que, mitjançant una anàlisi més profunda de les dades de càrrega de casos, ha millorat menys del que suggereixen les estadístiques oficials.

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsa 2.2 milions d’euros en prefinançament a Portugal

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat 2.2 milions d'euros a Portugal en prefinançament, equivalent al 13% del component de subvenció i préstec de l'assignació financera del país. Portugal és un dels primers països a rebre un pagament de prefinançament en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). Ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d'inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Portugal.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resiliència de Portugal. El país haurà de rebre 16.6 milions d’euros en total durant la vida del seu pla (13.9 milions d’euros en subvencions i 2.7 milions d’euros en préstecs).

El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les factures de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres sota NextGenerationEU.

anunci

Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres. El pla portuguès forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats.

Donar suport a inversions transformadores i projectes de reforma

L’RRF a Portugal finança inversions i reformes que s’espera que tinguin un efecte profundament transformador sobre l’economia i la societat de Portugal. Aquests són alguns d'aquests projectes:

anunci
  • Assegurar la transició verda: Diversos projectes del pla de recuperació i resiliència de Portugal donen suport a la transició verda de Portugal. Això inclou un programa de renovació a gran escala finançat amb 300 milions d’euros per augmentar l’eficiència energètica dels edificis residencials.
  • Donar suport a la transició digital: El pla també contempla mesures per valor de 300 milions d’euros per modernitzar els sistemes informàtics del Servei Nacional de Salut i augmentar la digitalització de la història clínica que compleixi els principis de seguretat adequats.
  • Reforç de la resiliència econòmica i social: El RRF finança el projecte "Youth Impulse" amb 130 milions d'euros que té com a objectiu millorar les instal·lacions científiques de les escoles secundàries i universitats per augmentar les taxes de matrícula en cursos de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques. Aquest projecte se centra especialment en les dones per promoure la igualtat de gènere i contrarestar els estereotips en les eleccions professionals.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dir: "El desemborsament d'avui és un moment emblemàtic en el desplegament del pla de recuperació i resiliència de Portugal: el primer pla NextGenerationEU que vam aprovar a la UE! Aquest pla es va dissenyar a Portugal, tenint en compte el millor interès dels portuguesos. Farà que el Tracte Verd Europeu sigui una realitat al país, digitalitzi l’economia i el faci més robust que mai. Ara comença la implementació. Estarem al vostre costat a cada pas del camí ".

El comissari de pressupostos i administració, Johannes Hahn, va dir: "Després de tres emissions de bons amb èxit durant NextGenerationEU durant les darreres setmanes i els primers pagaments per a altres programes de NGEU, estic content que ara haguem arribat a la fase de desemborsament de la RRF. La intensa cooperació amb Portugal i la sòlida preparació de la Comissió ens van permetre pagar els fons en un temps rècord. Això demostra que, amb els recursos obtinguts, podrem complir ràpidament les necessitats de prefinançament de tots els estats membres, donant-los així l’impuls inicial en la implementació dels nombrosos projectes ecològics i digitals inclosos en els seus plans nacionals ”.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "Els primers fons que hem desemborsat avui ajudaran Portugal a sortir més fort de la crisi. El pla de Portugal reformarà i digitalitzarà l'administració pública. Les inversions en renovacions energètiques i en la gestió forestal ajudaran a protegir el clima. L’ambiciós programa d’habilitats donarà l’oportunitat a molts portuguesos d’adquirir noves habilitats. Tot plegat és el resultat de la col·laboració d’Europa ”.

Més informació

Preguntes i respostes: la Comissió Europea dóna suport al pla de recuperació i resiliència de 16.6 milions d’euros de Portugal

Instal·lació de recuperació i resiliència: preguntes i respostes

Full informatiu sobre el pla de recuperació i resiliència de Portugal

Decisió d'execució del Consell sobre el pla de recuperació i resiliència de Portugal

Document de treball del personal de la Comissió: anàlisi del pla de recuperació i resiliència de Portugal

Instal·lació de recuperació i resiliència

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Nota de premsa: tercer bo NextGenerationEU

Nota de premsa: primer pla de finançament de la Comissió

UE com a lloc web prestatari

Seguir llegint

Corona virus

La cultura de governança defectuosa encara roman a Portugal

publicat

on

Portugal es troba entre els 27 estats membres que reben la seva part de la "olla d'or" post-pandèmica de la UE, escriu Colin Stevens.

En el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (RRF), Portugal rebrà subvencions de 13.9 milions d'euros i 2.7 milions d'euros.

Aquesta és la bona notícia.

anunci

Però, què passa exactament si Portugal (o qualsevol altre estat membre) no compleixi els difícils criteris de despesa exigits per la RRF? Fins a quin punt pot arribar la Comissió per aconseguir que es gastin els diners en projectes de reforma reals a Portugal?

En aquest sentit, la Comissió Europea ha esmentat, però no ha destacat, Portugal.

Portugal, que acaba de transmetre la presidència de la UE a Eslovènia, ha jugat molt bé a les seves anomenades reformes, però la realitat de la política portuguesa, per desgràcia, és molt més enrevessada del que suggereix la seva brillant imatge de "poster boy".

anunci

En els darrers anys, hi ha hagut diversos escàndols i esdeveniments que posen de manifest una sèrie de qüestions que van des de la corrupció i la reforma del sistema judicial fins al sistema bancari i com el govern va gestionar el coronavirus.

Altres qüestions pendents d’abordar són el clima de les inversions i la situació de l’estat de dret a Portugal.

En general, l’RRF subministrarà fins a 672.5 milions d’euros per donar suport a les inversions i reformes (en preus del 2018). Això es desglossa en 312.5 milions d’euros en subvencions i 360 milions d’euros en préstecs.

Els primers pagaments de prefinançament a Portugal començaran aquest mes.

Però, fonamentalment, els pagaments en virtut de la RRF estaran relacionats amb el rendiment i és aquí on tots els ulls estaran (entre d’altres) a Portugal.

La Comissió autoritzarà els desemborsaments basats en el compliment satisfactori d'un grup de "fites i objectius" que reflecteixin els avenços en les reformes i les inversions del pla portuguès. Com que els desemborsaments es poden realitzar un màxim de dues vegades l'any, no hi pot haver més de dos grups de fites i objectius a l'any.

La Comissió prepararà una avaluació en un termini de dos mesos i demanarà al seu Comitè Econòmic i Financer la seva opinió sobre el compliment satisfactori de les fites i objectius portuguesos pertinents.

Un portaveu de la Comissió va dir a aquest lloc web: "Quan un o més estats membres considerin que hi ha desviacions greus del compliment satisfactori de les fites i objectius rellevants d'un altre estat membre, poden sol·licitar al president del Consell Europeu que remeti l'assumpte al el proper Consell Europeu ".

Però, què passa si no es compleixen totes les fites i objectius associats a una sol·licitud de pagament?

Bé, si la Comissió avalua que no es compleixen totes les fites i objectius associats a una quota, només pot fer un pagament parcial. La resta del pagament de la quota (ja sigui préstec o subvenció) quedarà suspès.

L'estat membre en qüestió pot continuar amb la implementació de la resta del pla.

Després de presentar les seves observacions, l'estat membre interessat té sis mesos per prendre les mesures necessàries per garantir el compliment satisfactori de les fites i objectius. Si no s'ha fet en un termini de sis mesos, la Comissió pot reduir l'import global de la contribució financera.

Perquè la Comissió faci un pagament, no es pot revertir cap de les fites o objectius assolits anteriorment.

En cas que ja no es puguin assolir fites i objectius per circumstàncies objectives, l'Estat membre té la possibilitat de presentar un pla modificat a la Comissió.

El Parlament Europeu també té un paper en tot això i se li demana que doni una visió general de les conclusions preliminars de la Comissió sobre el compliment de fites i objectius relacionats amb les sol·licituds de pagament i les decisions de desemborsament.

La pregunta clau per a alguns és que es demostra que els diners estan ben gastats.

Així, per exemple, en el cas de Portugal, com es protegiran els interessos financers de la UE?

Bé, haurà de garantir el compliment de les lleis nacionals i de la Unió, inclosa la prevenció eficaç, la detecció i la correcció de conflictes d’interessos, la corrupció i el frau i l’evitació del doble finançament.

Tenint en compte el registre relativament pobre de Portugal en el desemborsament de fons de la UE en el passat, alguns qüestionen la seva capacitat per manejar ara una enorme quantitat de diners.

Però la Comissió ha advertit que realitzarà controls in situ, que abastin tots els països, inclòs Portugal.

El portaveu de la Comissió va dir: "Fins i tot si s'han complert fites i objectius, quan la Comissió troba greus irregularitats (frau, conflicte d'interessos, corrupció), doble finançament o un incompliment greu de les obligacions derivades dels acords de finançament i els estats membres ho fan si no adopteu les mesures oportunes i oportunes per corregir aquestes irregularitats i recuperar els fons relacionats, la Comissió recuperarà una quantitat proporcional i / o, en la mesura que sigui aplicable, sol·licitarà la devolució anticipada de la totalitat o una part del suport del préstec. "

L'OLAF, el Tribunal de Comptes, la Fiscalia Europea i la mateixa Comissió poden accedir a les dades pertinents i investigar l'ús de fons, si cal.

El pla de Portugal va ser el primer que va aprovar la comissió i val la pena recordar com la Comissió va avaluar realment el pla de recuperació i resiliència de Portugal.

Portugal havia de complir ni més ni menys que 11 criteris de si:

  • Les seves mesures RRF tenen un impacte durador;
  • les mesures aborden els reptes identificats al país;
  • les fites i els objectius que permeten controlar el progrés de les reformes i les inversions són clars i realistes;
  • els plans compleixen l'objectiu de despesa climàtica del 37% i l'objectiu de despesa digital del 20%;
  • els plans portuguesos respecten el principi de no causar danys significatius i;
  • els seus plans proporcionen un mecanisme adequat de control i auditoria i "estableixen la versemblança de la informació de costos".

Portugal, important en el seu cas, també va haver de demostrar que aquest pla inclou reformes que aborden els colls d'ampolla de llarga durada en l'entorn empresarial (llicències i professions regulades) i que tenen com a objectiu modernitzar i augmentar l'eficiència del sistema judicial.

Per descomptat, la UE ha finançat en part el seu massiu pla de recuperació en préstecs als mercats financers.

Per tant, ella (la UE) també ha de demostrar als inversors institucionals internacionals que els tractarà de manera justa i equitativa.

Un escàndol bancari a Portugal –el col·lapse del Banco Espirito Santo (BES), el segon banc més gran de Portugal el 2015– suggereix que Lisboa lluitarà per satisfer aquesta demanda particular.

La desaparició de BES ha donat lloc a Recover Portugal, un grup que representa un grup d'institucions financeres europees que tenen bons Novo Banco. Van invertir en la reforma i recuperació de l'economia portuguesa i estan prenent mesures contra la retransferència il·legal de les notes de Novo Banco el 2015.

Aquest cas encara sense resoldre genera preocupacions reals entre alguns inversors institucionals internacionals sobre els riscos de prestar a la UE 750 milions d’euros per finançar la seva RRF.

Portugal també ha estat afectat pels escàndols de l’estat de dret i ha estat criticat per la seva nominació extremadament controvertida per Lisboa per al càrrec de la Fiscalia Europea (EPPO).

La Comissió també ha destacat el lent ritme de justícia administrativa i fiscal a Portugal i ha exigit reformes que ha de fer el govern portuguès.

Clarament, la dura veritat és que una sèrie d’esdeveniments dels darrers anys suggereixen que, darrere dels titulars de la reforma, encara roman a Portugal una cultura de govern particularment defectuosa.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències