Connecteu-vos amb nosaltres

Portugal

Què ha aconseguit Portugal durant els seus sis mesos al capdavant de la UE?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Al gener, Portugal va assumir la presidència del Consell de la Unió Europea d'Alemanya. Durant els darrers sis mesos, Portugal ha liderat la tasca a tots els nivells del Consell, buscant construir cooperació, acord i solidaritat entre els estats membres, escriu Colin Stevens.

Els últims sis mesos han estat, sens dubte, el període més crucial de la història de la UE quan els estats membres han implementat programes de vacunació, han intentat recuperar-se de la crisi del coronavirus i, amb sort, reobrir les seves economies. João Ferreira, que és un europarlamentari portuguès de Portugal, és en part crític amb la presidència, dient que "l'anomenada cimera social, suposadament el punt àlgid de la presidència portuguesa de la UE, va estar marcada per objectius de curt termini".

A finals de juny, Portugal lliurarà la presidència del Consell de la UE a Eslovènia. El seu mandat s’ha produït enmig de la pandèmia COVID-19 que va resultar, no només en una de les crisis polítiques i econòmiques més profundes de la història de la UE, sinó que també va afectar les seves relacions exteriors a l’escena mundial.

anunci

És el moment oportú per fer un balanç dels èxits de Portugal durant els seus sis mesos al capdavant del Consell. Què s'ha aconseguit en termes de les prioritats clau de la Presidència? Com, per exemple, Portugal va ser capaç de contribuir a enfortir el paper de la UE en l’àmbit internacional i a configurar la política exterior de la Unió? Quins són els principals reptes del futur, inclosos en termes de recuperació del COVID-19?

Quin balanç té, doncs, el rendiment de Portugal durant aquest període convuls?

Bé, en aquest sentit, el jurat és segur.

anunci

El diputat europeu dels Verds portuguesos, Francisco Guerreiro, va dir a aquest lloc web: "El millor de la Presidència portuguesa va ser l'acord sobre la directiva de transparència fiscal".

"A diferència de molts fitxers com l'FTT o el CCCTB que han estat bloquejats al Consell des de fa anys, aquesta directiva aprovada a principis de juny farà que les multinacionals revelin els seus beneficis, els seus impostos pagats (si n'hi ha) i el nombre de treballadors que tenen a cada país de la UE, en cada paradís fiscal, en cada jurisdicció ".

No obstant això, el diputat està molt malament per afegir: “La part més negativa d’aquesta Presidència va ser la seva incapacitat per canviar el paradigma de tota la PAC i la seva estructura i principis rectors. Això donarà lloc a una PAC que no compleixi el Tracte Verd ni oferirà els canvis necessaris per revertir la degradació ecològica que estem vivint ".

De fet, el terme de Portugal com a “cap” de la UE va començar malament (de la qual va lluitar per recuperar-se) amb acusacions, detallades al diari en línia POLITICO, sobre el que anomenava la despesa fastuosa de Portugal. Segons l'article de 1,500 paraules, Covid-19 va amenaçar amb transformar el "moment de Portugal en el punt de mira de la UE" en una "presidència fantasma".

Es va al·legar que des que va prendre les regnes de la presidència rotatòria del Consell al gener, Portugal havia signat contractes per centenars de milers d’euros per adquirir equipament, begudes i fins i tot roba per a esdeveniments que és improbable que se celebrin en persona.

El diari va dir que la presidència va invertir 260,591 euros per equipar un centre de premsa a Lisboa, tot i que les reunions de premsa de la presidència es realitzen en línia i els periodistes estrangers no han viatjat a la capital portuguesa; va pagar a una empresa vitivinícola 35,785 € per begudes i va signar un contracte de 39,780 € per comprar camises i vestits.

Segons el diari, el treball del centre de premsa va ser donat a una empresa que “no havia obtingut cap contracte públic des del 2011 i que tenia experiència prèvia en contractes del sector públic en l’organització d’entreteniment per a festes del poble.

Susana Coroado, presidenta de Transparência e Integridade, l'ala portuguesa de Transparency International, va ser citada dient que la presidència "menys es tractava de reunions de treball i més de vendre Portugal al món exterior".

També es diu que la presidència ha tornat als patrocinis empresarials, una sortida de la presidència alemanya anterior, que es va negar a tenir etiquetes corporatives associades a la UE.

El ministre d'Afers Exteriors de Portugal, Augusto Santos Silva, condemna les crítiques a la fastuosa despesa de la presidència portuguesa de la UE com a "ridícules".

Però això no és tot.

La Comissió Europea va aprofitar aquesta qüestió en el seu informe del 2020 sobre l’estat de dret que castiga Portugal per no fer prou per combatre la corrupció.

Aleshores, el comissari Didier Reynders va dir que, tot i que el país havia creat un marc legal per promoure la transparència, no havia deixat de banda els recursos per dur a terme correctament aquesta missió.

També hi ha hagut revelacions, durant la presidència, que el govern portuguès va exagerar les qualificacions del seu candidat (sense èxit) al lloc de Portugal a la nova Fiscalia Europea (EPPO).

El controvertit nomenament per part del govern portuguès del magistrat José Guerra al càrrec va ser qualificat de "preocupant" per l'ombudsman europea Emily O'Reilly.

La ministra portuguesa de Justícia, Francisca Van Dunem, es va trobar al centre de la controvèrsia després que el seu govern presentés dades falses sobre el magistrat preferit del govern. 

En una nota més positiva, la Comissió Europea ha valorat recentment el pla de recuperació i resiliència de Portugal de 16.6 milions d’euros, que consta de 13.9 milions d’euros en subvencions i 2.7 milions d’euros en préstecs. El finançament del Fons de recuperació i resiliència, al centre de NextGenerationEU, donarà suport a la implementació, el 2026, de les mesures crucials d’inversió i reforma proposades per Portugal per sortir amb més força de la pandèmia COVID-19.

Però, fins i tot aquí, hi ha qui es pregunta si els sistemes de control establerts per Portugal es consideren prou adequats per protegir els interessos financers de la Unió. Els crítics han instat la UE a proporcionar detalls suficients sobre com les autoritats nacionals portugueses previndran, detectaran i corregiran casos de conflicte d'interessos, corrupció i frau relacionats amb l'ús de fons al país.

Tot i així, es va produir més controvèrsia durant la presidència quan el primer ministre portuguès, António Costa, va denunciar que va criticar la proposta de disposar d’un mecanisme que vinculés el finançament de la UE amb el manteniment de l’estat de dret, un tema enorme per a la UE i que el Parlament europeu va discutir tan recentment com la setmana passada.

En un altre lloc, en un informe sobre Portugal publicat recentment, el comitè contra la tortura (CPT) del Consell d'Europa va instar una vegada més les autoritats portugueses a prendre mesures decidides per evitar maltractaments policials i garantir que els casos de presumptes maltractaments s'investiguin eficaçment.

El consistori va dir que la massificació localitzada a presons com Caxias, Porto i Setúbal continua sent un greu problema que afecta greument les condicions de vida, el règim, les relacions entre el personal i el bon ordre. Les persones vulnerables detingudes en aquestes tres presons estaven en condicions molt deficients amb menys de 3 m² d'espai habitable cadascuna i confinades a les seves cel·les fins a 23 hores al dia.

En el transcurs de la visita, la delegació del CPT va rebre un nombre considerable d’al·legacions creïbles de maltractaments per part de policies. Els presumptes maltractaments van consistir principalment en bufetades, cops de puny i cops de puny al cos i al cap, així com cops de porra i es van produir en el moment de la detenció, així com durant el temps que passaven a la comissaria.

Aquesta i altres qüestions han servit de vergonya per a Portugal durant el seu esperat lloc en el punt de mira de la UE.

Tot plegat ve en el context de la preocupació contínua pel ritme del procés de reforma al país i també de la caiguda en curs del Banc Espirito Santo (BES), que es va esfondrar el 2014 sota una muntanya de deutes.

Recover Portugal representa un grup d'institucions financeres europees que tenen bons Novo Banco. Novo Banco es va crear el 2014 com a part de la resolució sobre BES.

Recuperar els membres de Portugal invertits en la reforma i recuperació de l'economia portuguesa i estan prenent mesures contra la retransferència il·legal de bitllets de Novo Banco el 2015.

Des de la seva recuperació (gairebé) exemplar de la crisi financera i el rescat de la UE, Portugal ha estat promovent una imatge del "bon estudiant de la UE" i del "poster boy" de la reforma econòmica.

Però, aquesta narració es basa realment en fets o en el mer màrqueting? Una cosa és segura: Portugal ha tingut la sort d’escapar de la mena d’exploració mediàtica que ha rebut Itàlia, atesa la seva mida i la notorietat de la seva política.  

Els sis mesos de Portugal en el punt de mira estan a punt d’acabar i la trista realitat de la política portuguesa és molt més complicada del que suggereix la seva brillant imatge de “poster boy”.

Què ha aconseguit Portugal durant els seus sis mesos al capdavant de la UE?

Un crític, que va rebutjar ser nomenat, va donar una resposta contundent, dient: "L'ha utilitzat per reforçar la seva nova imatge, però a part d'això ha fet molt poc per solucionar els seus problemes".

Corona virus

La Comissió aprova un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a les Açores en el context del brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema portuguès de 500,000 euros per donar més suport al sector del transport de passatgers a la regió de les Açores en el context del brot de coronavirus. La mesura es va aprovar en virtut de les ajudes estatals Marc temporal. Segueix un altre pla portuguès de suport al sector del transport de passatgers a les Açores que va aprovar la Comissió 4 juny 2021 (SA.63010). Segons el nou règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura estarà oberta a empreses de transport col·lectiu de viatgers de totes les mides que actuen a les Açores. L’objectiu de la mesura és mitigar la sobtada escassetat de liquiditat a què s’enfronten aquestes empreses i fer front a les pèrdues sofertes durant el 2021 a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern va haver d’implementar per limitar la propagació del virus.

La Comissió va trobar que l'esquema portuguès s'ajusta a les condicions establertes al marc temporal. En particular, l’ajut (i) no superarà els 1.8 milions d’euros per empresa; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions del marc temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar la mesura en virtut de les normes de la UE sobre ajuts estatals. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64599 del document ajuda estatal registreu-vos a la Comissió pàgina web del concurs un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsa 2.2 milions d’euros en prefinançament a Portugal

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat 2.2 milions d'euros a Portugal en prefinançament, equivalent al 13% del component de subvenció i préstec de l'assignació financera del país. Portugal és un dels primers països a rebre un pagament de prefinançament en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). Ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d'inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Portugal.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resiliència de Portugal. El país haurà de rebre 16.6 milions d’euros en total durant la vida del seu pla (13.9 milions d’euros en subvencions i 2.7 milions d’euros en préstecs).

El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les factures de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres sota NextGenerationEU.

anunci

Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres. El pla portuguès forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats.

Donar suport a inversions transformadores i projectes de reforma

L’RRF a Portugal finança inversions i reformes que s’espera que tinguin un efecte profundament transformador sobre l’economia i la societat de Portugal. Aquests són alguns d'aquests projectes:

anunci
  • Assegurar la transició verda: Diversos projectes del pla de recuperació i resiliència de Portugal donen suport a la transició verda de Portugal. Això inclou un programa de renovació a gran escala finançat amb 300 milions d’euros per augmentar l’eficiència energètica dels edificis residencials.
  • Donar suport a la transició digital: El pla també contempla mesures per valor de 300 milions d’euros per modernitzar els sistemes informàtics del Servei Nacional de Salut i augmentar la digitalització de la història clínica que compleixi els principis de seguretat adequats.
  • Reforç de la resiliència econòmica i social: El RRF finança el projecte "Youth Impulse" amb 130 milions d'euros que té com a objectiu millorar les instal·lacions científiques de les escoles secundàries i universitats per augmentar les taxes de matrícula en cursos de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques. Aquest projecte se centra especialment en les dones per promoure la igualtat de gènere i contrarestar els estereotips en les eleccions professionals.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dir: "El desemborsament d'avui és un moment emblemàtic en el desplegament del pla de recuperació i resiliència de Portugal: el primer pla NextGenerationEU que vam aprovar a la UE! Aquest pla es va dissenyar a Portugal, tenint en compte el millor interès dels portuguesos. Farà que el Tracte Verd Europeu sigui una realitat al país, digitalitzi l’economia i el faci més robust que mai. Ara comença la implementació. Estarem al vostre costat a cada pas del camí ".

El comissari de pressupostos i administració, Johannes Hahn, va dir: "Després de tres emissions de bons amb èxit durant NextGenerationEU durant les darreres setmanes i els primers pagaments per a altres programes de NGEU, estic content que ara haguem arribat a la fase de desemborsament de la RRF. La intensa cooperació amb Portugal i la sòlida preparació de la Comissió ens van permetre pagar els fons en un temps rècord. Això demostra que, amb els recursos obtinguts, podrem complir ràpidament les necessitats de prefinançament de tots els estats membres, donant-los així l’impuls inicial en la implementació dels nombrosos projectes ecològics i digitals inclosos en els seus plans nacionals ”.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "Els primers fons que hem desemborsat avui ajudaran Portugal a sortir més fort de la crisi. El pla de Portugal reformarà i digitalitzarà l'administració pública. Les inversions en renovacions energètiques i en la gestió forestal ajudaran a protegir el clima. L’ambiciós programa d’habilitats donarà l’oportunitat a molts portuguesos d’adquirir noves habilitats. Tot plegat és el resultat de la col·laboració d’Europa ”.

Més informació

Preguntes i respostes: la Comissió Europea dóna suport al pla de recuperació i resiliència de 16.6 milions d’euros de Portugal

Instal·lació de recuperació i resiliència: preguntes i respostes

Full informatiu sobre el pla de recuperació i resiliència de Portugal

Decisió d'execució del Consell sobre el pla de recuperació i resiliència de Portugal

Document de treball del personal de la Comissió: anàlisi del pla de recuperació i resiliència de Portugal

Instal·lació de recuperació i resiliència

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Nota de premsa: tercer bo NextGenerationEU

Nota de premsa: primer pla de finançament de la Comissió

UE com a lloc web prestatari

Seguir llegint

Corona virus

La cultura de governança defectuosa encara roman a Portugal

publicat

on

Portugal es troba entre els 27 estats membres que reben la seva part de la "olla d'or" post-pandèmica de la UE, escriu Colin Stevens.

En el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (RRF), Portugal rebrà subvencions de 13.9 milions d'euros i 2.7 milions d'euros.

Aquesta és la bona notícia.

anunci

Però, què passa exactament si Portugal (o qualsevol altre estat membre) no compleixi els difícils criteris de despesa exigits per la RRF? Fins a quin punt pot arribar la Comissió per aconseguir que es gastin els diners en projectes de reforma reals a Portugal?

En aquest sentit, la Comissió Europea ha esmentat, però no ha destacat, Portugal.

Portugal, que acaba de transmetre la presidència de la UE a Eslovènia, ha jugat molt bé a les seves anomenades reformes, però la realitat de la política portuguesa, per desgràcia, és molt més enrevessada del que suggereix la seva brillant imatge de "poster boy".

anunci

En els darrers anys, hi ha hagut diversos escàndols i esdeveniments que posen de manifest una sèrie de qüestions que van des de la corrupció i la reforma del sistema judicial fins al sistema bancari i com el govern va gestionar el coronavirus.

Altres qüestions pendents d’abordar són el clima de les inversions i la situació de l’estat de dret a Portugal.

En general, l’RRF subministrarà fins a 672.5 milions d’euros per donar suport a les inversions i reformes (en preus del 2018). Això es desglossa en 312.5 milions d’euros en subvencions i 360 milions d’euros en préstecs.

Els primers pagaments de prefinançament a Portugal començaran aquest mes.

Però, fonamentalment, els pagaments en virtut de la RRF estaran relacionats amb el rendiment i és aquí on tots els ulls estaran (entre d’altres) a Portugal.

La Comissió autoritzarà els desemborsaments basats en el compliment satisfactori d'un grup de "fites i objectius" que reflecteixin els avenços en les reformes i les inversions del pla portuguès. Com que els desemborsaments es poden realitzar un màxim de dues vegades l'any, no hi pot haver més de dos grups de fites i objectius a l'any.

La Comissió prepararà una avaluació en un termini de dos mesos i demanarà al seu Comitè Econòmic i Financer la seva opinió sobre el compliment satisfactori de les fites i objectius portuguesos pertinents.

Un portaveu de la Comissió va dir a aquest lloc web: "Quan un o més estats membres considerin que hi ha desviacions greus del compliment satisfactori de les fites i objectius rellevants d'un altre estat membre, poden sol·licitar al president del Consell Europeu que remeti l'assumpte al el proper Consell Europeu ".

Però, què passa si no es compleixen totes les fites i objectius associats a una sol·licitud de pagament?

Bé, si la Comissió avalua que no es compleixen totes les fites i objectius associats a una quota, només pot fer un pagament parcial. La resta del pagament de la quota (ja sigui préstec o subvenció) quedarà suspès.

L'estat membre en qüestió pot continuar amb la implementació de la resta del pla.

Després de presentar les seves observacions, l'estat membre interessat té sis mesos per prendre les mesures necessàries per garantir el compliment satisfactori de les fites i objectius. Si no s'ha fet en un termini de sis mesos, la Comissió pot reduir l'import global de la contribució financera.

Perquè la Comissió faci un pagament, no es pot revertir cap de les fites o objectius assolits anteriorment.

En cas que ja no es puguin assolir fites i objectius per circumstàncies objectives, l'Estat membre té la possibilitat de presentar un pla modificat a la Comissió.

El Parlament Europeu també té un paper en tot això i se li demana que doni una visió general de les conclusions preliminars de la Comissió sobre el compliment de fites i objectius relacionats amb les sol·licituds de pagament i les decisions de desemborsament.

La pregunta clau per a alguns és que es demostra que els diners estan ben gastats.

Així, per exemple, en el cas de Portugal, com es protegiran els interessos financers de la UE?

Bé, haurà de garantir el compliment de les lleis nacionals i de la Unió, inclosa la prevenció eficaç, la detecció i la correcció de conflictes d’interessos, la corrupció i el frau i l’evitació del doble finançament.

Tenint en compte el registre relativament pobre de Portugal en el desemborsament de fons de la UE en el passat, alguns qüestionen la seva capacitat per manejar ara una enorme quantitat de diners.

Però la Comissió ha advertit que realitzarà controls in situ, que abastin tots els països, inclòs Portugal.

El portaveu de la Comissió va dir: "Fins i tot si s'han complert fites i objectius, quan la Comissió troba greus irregularitats (frau, conflicte d'interessos, corrupció), doble finançament o un incompliment greu de les obligacions derivades dels acords de finançament i els estats membres ho fan si no adopteu les mesures oportunes i oportunes per corregir aquestes irregularitats i recuperar els fons relacionats, la Comissió recuperarà una quantitat proporcional i / o, en la mesura que sigui aplicable, sol·licitarà la devolució anticipada de la totalitat o una part del suport del préstec. "

L'OLAF, el Tribunal de Comptes, la Fiscalia Europea i la mateixa Comissió poden accedir a les dades pertinents i investigar l'ús de fons, si cal.

El pla de Portugal va ser el primer que va aprovar la comissió i val la pena recordar com la Comissió va avaluar realment el pla de recuperació i resiliència de Portugal.

Portugal havia de complir ni més ni menys que 11 criteris de si:

  • Les seves mesures RRF tenen un impacte durador;
  • les mesures aborden els reptes identificats al país;
  • les fites i els objectius que permeten controlar el progrés de les reformes i les inversions són clars i realistes;
  • els plans compleixen l'objectiu de despesa climàtica del 37% i l'objectiu de despesa digital del 20%;
  • els plans portuguesos respecten el principi de no causar danys significatius i;
  • els seus plans proporcionen un mecanisme adequat de control i auditoria i "estableixen la versemblança de la informació de costos".

Portugal, important en el seu cas, també va haver de demostrar que aquest pla inclou reformes que aborden els colls d'ampolla de llarga durada en l'entorn empresarial (llicències i professions regulades) i que tenen com a objectiu modernitzar i augmentar l'eficiència del sistema judicial.

Per descomptat, la UE ha finançat en part el seu massiu pla de recuperació en préstecs als mercats financers.

Per tant, ella (la UE) també ha de demostrar als inversors institucionals internacionals que els tractarà de manera justa i equitativa.

Un escàndol bancari a Portugal –el col·lapse del Banco Espirito Santo (BES), el segon banc més gran de Portugal el 2015– suggereix que Lisboa lluitarà per satisfer aquesta demanda particular.

La desaparició de BES ha donat lloc a Recover Portugal, un grup que representa un grup d'institucions financeres europees que tenen bons Novo Banco. Van invertir en la reforma i recuperació de l'economia portuguesa i estan prenent mesures contra la retransferència il·legal de les notes de Novo Banco el 2015.

Aquest cas encara sense resoldre genera preocupacions reals entre alguns inversors institucionals internacionals sobre els riscos de prestar a la UE 750 milions d’euros per finançar la seva RRF.

Portugal també ha estat afectat pels escàndols de l’estat de dret i ha estat criticat per la seva nominació extremadament controvertida per Lisboa per al càrrec de la Fiscalia Europea (EPPO).

La Comissió també ha destacat el lent ritme de justícia administrativa i fiscal a Portugal i ha exigit reformes que ha de fer el govern portuguès.

Clarament, la dura veritat és que una sèrie d’esdeveniments dels darrers anys suggereixen que, darrere dels titulars de la reforma, encara roman a Portugal una cultura de govern particularment defectuosa.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències