Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

La cultura de governança defectuosa encara roman a Portugal

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Portugal es troba entre els 27 estats membres que reben la seva part de la "olla d'or" post-pandèmica de la UE, escriu Colin Stevens.

En el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (RRF), Portugal rebrà subvencions de 13.9 milions d'euros i 2.7 milions d'euros.

Aquesta és la bona notícia.

anunci

Però, què passa exactament si Portugal (o qualsevol altre estat membre) no compleixi els difícils criteris de despesa exigits per la RRF? Fins a quin punt pot arribar la Comissió per aconseguir que es gastin els diners en projectes de reforma reals a Portugal?

En aquest sentit, la Comissió Europea ha esmentat, però no ha destacat, Portugal.

Portugal, que acaba de transmetre la presidència de la UE a Eslovènia, ha jugat molt bé a les seves anomenades reformes, però la realitat de la política portuguesa, per desgràcia, és molt més enrevessada del que suggereix la seva brillant imatge de "poster boy".

anunci

En els darrers anys, hi ha hagut diversos escàndols i esdeveniments que posen de manifest una sèrie de qüestions que van des de la corrupció i la reforma del sistema judicial fins al sistema bancari i com el govern va gestionar el coronavirus.

Altres qüestions pendents d’abordar són el clima de les inversions i la situació de l’estat de dret a Portugal.

En general, l’RRF subministrarà fins a 672.5 milions d’euros per donar suport a les inversions i reformes (en preus del 2018). Això es desglossa en 312.5 milions d’euros en subvencions i 360 milions d’euros en préstecs.

Els primers pagaments de prefinançament a Portugal començaran aquest mes.

Però, fonamentalment, els pagaments en virtut de la RRF estaran relacionats amb el rendiment i és aquí on tots els ulls estaran (entre d’altres) a Portugal.

La Comissió autoritzarà els desemborsaments basats en el compliment satisfactori d'un grup de "fites i objectius" que reflecteixin els avenços en les reformes i les inversions del pla portuguès. Com que els desemborsaments es poden realitzar un màxim de dues vegades l'any, no hi pot haver més de dos grups de fites i objectius a l'any.

La Comissió prepararà una avaluació en un termini de dos mesos i demanarà al seu Comitè Econòmic i Financer la seva opinió sobre el compliment satisfactori de les fites i objectius portuguesos pertinents.

Un portaveu de la Comissió va dir a aquest lloc web: "Quan un o més estats membres considerin que hi ha desviacions greus del compliment satisfactori de les fites i objectius rellevants d'un altre estat membre, poden sol·licitar al president del Consell Europeu que remeti l'assumpte al el proper Consell Europeu ".

Però, què passa si no es compleixen totes les fites i objectius associats a una sol·licitud de pagament?

Bé, si la Comissió avalua que no es compleixen totes les fites i objectius associats a una quota, només pot fer un pagament parcial. La resta del pagament de la quota (ja sigui préstec o subvenció) quedarà suspès.

L'estat membre en qüestió pot continuar amb la implementació de la resta del pla.

Després de presentar les seves observacions, l'estat membre interessat té sis mesos per prendre les mesures necessàries per garantir el compliment satisfactori de les fites i objectius. Si no s'ha fet en un termini de sis mesos, la Comissió pot reduir l'import global de la contribució financera.

Perquè la Comissió faci un pagament, no es pot revertir cap de les fites o objectius assolits anteriorment.

En cas que ja no es puguin assolir fites i objectius per circumstàncies objectives, l'Estat membre té la possibilitat de presentar un pla modificat a la Comissió.

El Parlament Europeu també té un paper en tot això i se li demana que doni una visió general de les conclusions preliminars de la Comissió sobre el compliment de fites i objectius relacionats amb les sol·licituds de pagament i les decisions de desemborsament.

La pregunta clau per a alguns és que es demostra que els diners estan ben gastats.

Així, per exemple, en el cas de Portugal, com es protegiran els interessos financers de la UE?

Bé, haurà de garantir el compliment de les lleis nacionals i de la Unió, inclosa la prevenció eficaç, la detecció i la correcció de conflictes d’interessos, la corrupció i el frau i l’evitació del doble finançament.

Tenint en compte el registre relativament pobre de Portugal en el desemborsament de fons de la UE en el passat, alguns qüestionen la seva capacitat per manejar ara una enorme quantitat de diners.

Però la Comissió ha advertit que realitzarà controls in situ, que abastin tots els països, inclòs Portugal.

El portaveu de la Comissió va dir: "Fins i tot si s'han complert fites i objectius, quan la Comissió troba greus irregularitats (frau, conflicte d'interessos, corrupció), doble finançament o un incompliment greu de les obligacions derivades dels acords de finançament i els estats membres ho fan si no adopteu les mesures oportunes i oportunes per corregir aquestes irregularitats i recuperar els fons relacionats, la Comissió recuperarà una quantitat proporcional i / o, en la mesura que sigui aplicable, sol·licitarà la devolució anticipada de la totalitat o una part del suport del préstec. "

L'OLAF, el Tribunal de Comptes, la Fiscalia Europea i la mateixa Comissió poden accedir a les dades pertinents i investigar l'ús de fons, si cal.

El pla de Portugal va ser el primer que va aprovar la comissió i val la pena recordar com la Comissió va avaluar realment el pla de recuperació i resiliència de Portugal.

Portugal havia de complir ni més ni menys que 11 criteris de si:

  • Les seves mesures RRF tenen un impacte durador;
  • les mesures aborden els reptes identificats al país;
  • les fites i els objectius que permeten controlar el progrés de les reformes i les inversions són clars i realistes;
  • els plans compleixen l'objectiu de despesa climàtica del 37% i l'objectiu de despesa digital del 20%;
  • els plans portuguesos respecten el principi de no causar danys significatius i;
  • els seus plans proporcionen un mecanisme adequat de control i auditoria i "estableixen la versemblança de la informació de costos".

Portugal, important en el seu cas, també va haver de demostrar que aquest pla inclou reformes que aborden els colls d'ampolla de llarga durada en l'entorn empresarial (llicències i professions regulades) i que tenen com a objectiu modernitzar i augmentar l'eficiència del sistema judicial.

Per descomptat, la UE ha finançat en part el seu massiu pla de recuperació en préstecs als mercats financers.

Per tant, ella (la UE) també ha de demostrar als inversors institucionals internacionals que els tractarà de manera justa i equitativa.

Un escàndol bancari a Portugal –el col·lapse del Banco Espirito Santo (BES), el segon banc més gran de Portugal el 2015– suggereix que Lisboa lluitarà per satisfer aquesta demanda particular.

La desaparició de BES ha donat lloc a Recover Portugal, un grup que representa un grup d'institucions financeres europees que tenen bons Novo Banco. Van invertir en la reforma i recuperació de l'economia portuguesa i estan prenent mesures contra la retransferència il·legal de les notes de Novo Banco el 2015.

Aquest cas encara sense resoldre genera preocupacions reals entre alguns inversors institucionals internacionals sobre els riscos de prestar a la UE 750 milions d’euros per finançar la seva RRF.

Portugal també ha estat afectat pels escàndols de l’estat de dret i ha estat criticat per la seva nominació extremadament controvertida per Lisboa per al càrrec de la Fiscalia Europea (EPPO).

La Comissió també ha destacat el lent ritme de justícia administrativa i fiscal a Portugal i ha exigit reformes que ha de fer el govern portuguès.

Clarament, la dura veritat és que una sèrie d’esdeveniments dels darrers anys suggereixen que, darrere dels titulars de la reforma, encara roman a Portugal una cultura de govern particularment defectuosa.

Corona virus

SURE: l'informe confirma l'èxit de l'instrument en la protecció de llocs de treball i ingressos

publicat

on

L' La Comissió ha publicat el seu segon informe sobre l'impacte de SURE, l'instrument de 100 milions d'euros dissenyat per protegir els llocs de treball i els ingressos afectats per la pandèmia COVID-19.

L'informe constata que SURE ha aconseguit amortir el sever impacte socioeconòmic resultant de la pandèmia COVID-19. S’estima que les mesures nacionals del mercat laboral recolzades per SURE han reduït l’atur en gairebé 1.5 milions de persones el 2020. SURE ha ajudat a contenir eficaçment l’augment de l’atur als estats membres beneficiaris durant la crisi. Gràcies a SURE i altres mesures de suport, aquest augment de l’atur ha resultat ser significativament menor que durant la crisi financera mundial, malgrat la caiguda del PIB molt més gran.

SURE és un element crucial de l'estratègia integral de la UE per protegir els ciutadans i mitigar les conseqüències negatives de la pandèmia COVID-19. Proporciona suport financer en forma de préstecs concedits en condicions favorables de la UE als estats membres per finançar plans nacionals de treball de curta durada, mesures similars per preservar els llocs de treball i donar suport als ingressos, sobretot per als autònoms, i algunes mesures relacionades amb la salut. .

anunci

Fins ara s’ha aprovat un total de 94.3 milions d’euros d’ajuda financera a 19 estats membres, dels quals s’han desemborsat 89.6 milions d’euros. SURE encara pot proporcionar gairebé 6 milions d'euros d'assistència financera als estats membres del total de 100 milions d'euros.

Conclusions principals

anunci

SURE ha donat suport aproximadament a 31 milions de persones el 2020, dels quals 22.5 milions són treballadors i 8.5 milions d’autònoms. Això representa més d’una quarta part del total de persones ocupades als 19 estats membres beneficiaris.

A més, al voltant de 2.5 milions d’empreses afectades per la pandèmia COVID-19 s’han beneficiat de SURE, cosa que els permet retenir els treballadors.

Atesa la forta qualificació creditícia de la UE, els estats membres beneficiaris han estalviat uns pagaments d’interessos estimats en 8.2 milions d’euros gràcies a SURE.

La Comissió va recaptar 36 milions d'euros més en tres emissions des del moment de la redacció del primer informe el març de 2021. Aquestes emissions es van subscriure en gran mesura. Tots els fons s’han recaptat com a bons socials, donant confiança als inversors que els seus diners es destinen a un propòsit social i converteixen la UE en l’emissor més gran del món de bons socials.

El 4 de març de 2021, la Comissió va presentar un Recomanació sobre un suport actiu eficaç a l'ocupació després de la crisi del COVID-19 (EASE). Esbossa un enfocament estratègic per transitar gradualment entre les mesures d'emergència preses per preservar els llocs de treball durant la pandèmia i les noves mesures necessàries per a una recuperació rica en llocs de treball. Amb EASE, la Comissió promou la creació d’ocupació i les transicions entre llocs de treball, fins i tot cap al sector digital i el verd, i convida els estats membres a utilitzar els fons disponibles de la UE.

Una economia que funciona per a les persones El vicepresident executiu Valdis Dombrovskis va dir: “El pla SURE ha demostrat la seva vàlua i continua complint el seu propòsit. El vam crear durant una emergència per afavorir els ingressos de les persones, protegir les seves famílies i preservar els seus mitjans de subsistència quan més ho necessitaven. El seu èxit es pot mesurar mitjançant les xifres de l’informe d’avui, que mostren que SURE va aconseguir mantenir molts milions d’europeus en un lloc de treball durant el pitjor moment de la crisi. Ha tingut un paper important en la resposta global d'Europa, per la qual cosa també hem d'agrair als governs nacionals. En sortir de la pandèmia, el nostre enfocament hauria de centrar-se gradualment en promoure la creació d’ocupació de qualitat i facilitar les transicions entre llocs de treball mitjançant la formació i altres mesures ”.

Nicolas Schmit, comissari de Treball i Drets Socials, va dir: "L'instrument SURE ha demostrat ser alhora innovador i indispensable. És un exemple brillant d’una Europa que protegeix i treballa per a les persones. L'informe publicat avui afirma que posar finançament a disposició dels estats membres mitjançant SURE va ajudar a evitar fins a 1.5 milions de persones més que entressin a l'atur el 2020. SURE va ajudar a frenar aquest flux. Ara, hem d’actuar de la mateixa manera resolta i ràpida per posar en marxa polítiques actives del mercat laboral per a una recuperació rica en ocupació en el mercat laboral canviant ”.

Fons

La Comissió va proposar el Reglament SURE el 2 d'abril de 2020, com a part de la resposta inicial de la UE a la pandèmia. Va ser adoptat pel Consell el 19 de maig de 2020 i va estar disponible després que tots els estats membres signessin els acords de garantia el 22 de setembre de 2020. El primer desemborsament es va produir cinc setmanes després que SURE estigués disponible.

El comissari de pressupostos i administració, Johannes Hahn, va dir: "És tranquil·litzador que els diners recaptats al mercat amb SURE hagin ajudat els països de la UE a obtenir resultats impressionants en un curt període de temps. Per a la Comissió, SURE ha establert l’escenari per demanar préstecs en virtut de l’instrument de recuperació NextGenerationEU, molt més gran. Amb 49 milions d’euros desemborsats a 13 països de la UE fins ara i uns quants milions a programes pressupostaris de la UE, NextGenerationEU també s’assegura que la recuperació funcioni per a tothom. "

L'informe d'avui és el segon informe sobre SURE dirigit al Consell, al Parlament Europeu, al Comitè Econòmic i Financer (EFC) i al Comitè d'Ocupació (EMCO). Segons l'article 14 del Reglament SURE, la Comissió està obligada legalment a emetre aquest informe en un termini de 6 mesos a partir del dia que l'instrument estigui disponible. El primer informe es va publicar el 22 de març de 2021. Els informes posteriors se seguiran cada sis mesos sempre que SURE estigui disponible.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va dir: "Aquest segon informe sobre l'impacte de SURE confirma el valor d'aquest instrument de solidaritat sense precedents. Les xifres parlen per si soles: 1.5 milions d’aturats menys, 31 milions de treballadors i 2.5 milions d’empreses donades suport i més de 8 milions d’euros d’estalvi d’interessos. Estic orgullós de la història d’èxit europea que SURE: una història d’èxit sobre la qual hem de construir! ”

La Comissió emet bons socials per finançar l'instrument SURE i utilitza els ingressos per proporcionar préstecs consecutius als estats membres beneficiaris. Podeu obtenir més informació sobre aquests bons, juntament amb una visió completa dels fons recaptats en cada emissió i dels estats membres beneficiaris, en línia. aquí.

Més informació

Segon informe sobre la implementació de SURE

Lloc web SURE

Full de dades sobre SURE

Regulació SURE

UE com a lloc web prestatari

Seguir llegint

Corona virus

HERA: primer pas cap a l'establiment de la UE FAB, una xarxa de capacitats de producció sempre càlides

publicat

on

La Comissió ha publicat la Avís d’informació prèvia, que proporciona als fabricants de vacunes i productes terapèutics informació preliminar sobre la convocatòria de concurs FAB de la UE, prevista per a principis del 2022. L'objectiu de la FAB de la UE és crear una xarxa de "sempre càlids" capacitats de producció per a la fabricació de vacunes i medicaments que es poden activar en cas de futures crisis. FAB de la UE cobrirà múltiples tecnologies terapèutiques i de vacunes. Per estar operatius en tot moment, s’espera que els llocs de producció participants garanteixin la disponibilitat de personal qualificat, processos operatius clars i controls de qualitat, cosa que permetrà a la UE estar millor preparada i respondre a amenaces futures per a la salut. EU FAB podrà activar de forma ràpida i senzilla la seva xarxa de capacitats de fabricació per satisfer la demanda de vacunes i / o necessitats terapèutiques, fins que el mercat hagi ampliat les capacitats de producció. El FAB de la UE formarà un component clau de la dimensió industrial de l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta a les Emergències Sanitàries (HERA), tal com s'ha anunciat a la Comunicació Presentem HERA, el següent pas per completar la Unió Europea de la Salut, el 16 de setembre. L'avís d'informació prèvia sobre el FAB de la UE està disponible aquí.

anunci

Seguir llegint

Corona virus

La Comissió aprova un esquema letó d’1.8 milions d’euros per donar suport als ramaders afectats pel brot de coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat un esquema letó d’1.8 milions d’euros per donar suport als agricultors actius del sector ramader afectats pel brot de coronavirus. L'esquema es va aprovar en virtut de l'ajut estatal Marc temporal. Segons el règim, l’ajut es concretarà en subvencions directes. La mesura té com a objectiu mitigar la manca de liquiditat a què s’enfronten els beneficiaris i abordar part de les pèrdues que van patir a causa del brot de coronavirus i les mesures restrictives que el govern letó va haver d’implementar per limitar la propagació del virus. La Comissió va trobar que l'esquema s'ajusta a les condicions del marc temporal.

En particular, l’ajut (i) no superarà els 225,000 € per beneficiari; i (ii) es concedirà com a màxim el 31 de desembre de 2021. La Comissió va concloure que la mesura és necessària, adequada i proporcionada per solucionar una greu pertorbació de l'economia d'un estat membre, d'acord amb l'article 107 (3) (b) TFUE i les condicions establertes al Marc Temporal. Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar l’esquema segons les normes d’ajuts estatals de la UE. Es pot trobar més informació sobre el marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus aquí. La versió no confidencial de la decisió estarà disponible amb el número de cas SA.64541 del document Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió competència Un cop s'hagi resolt algun problema de confidencialitat.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències