Connecteu-vos amb nosaltres

Romania

Romania es mereix estar a Schengen

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La reunió del Consell de Justícia i Afers Interiors de demà serà testimoni d'una votació sobre l'accés a Schengen per a Romania.

Actualment, sembla que Àustria és l'únic país que es planteja oposar-se a l'adhesió de Romania, amb els Països Baixos i Suècia, que prèviament havien expressat reserves, anunciant que donaran suport a l'adhesió de Romania.

Un dels temes per bloquejar Romania estava relacionat amb el flux migratori pels Balcans Occidentals, amb Romania suposadament un dels països de la ruta dels migrants. Tanmateix, les dades oficials de FRONTEX contradiuen obertament les al·legacions austríaques atès que Romania no es troba a la ruta principal escollida pels migrants per arribar a l'espai Schengen.

A més, pel que fa a la prevenció de moviments secundaris, cal esmentar que Romania respecta les disposicions de readmissió, retornant migrants il·legals d'Hongria i Bulgària, la qual cosa destaca una forta cooperació amb les autoritats hongareses.

La setmana passada, la Comissió Europea es va pronunciar a favor d'ampliar l'espai Schengen sense fronteres per incloure Romania, Bulgària i Croàcia.

L'octubre de 2022, 15 experts dels estats membres de la UE juntament amb tres agències europees i la Comissió Europea van avaluar el compliment tècnic de Romania pel que fa a la gestió de les fronteres i la cooperació policial, el funcionament del Sistema d'Informació de Schengen i com el país implementa la política de retornats.

La conclusió era clara: Romania va actuar adequadament per a la gestió eficient de les fronteres exteriors. Romania garanteix una vigilància i controls fronterers d'alta qualitat, incloent controls sistemàtics de tots els passatgers a les bases de dades pertinents, mitjançant els seus agents de policia de fronteres formats, equips de control de fronteres i tecnologies d'última generació. La cooperació internacional amb els estats veïns està funcionant bé, així com la cooperació activa amb Frontex.

anunci

A més, el registre tant de sol·licitants d'asil com de migrants il·legals és una prioritat clau per a Romania. El país ha prestat especial atenció a la millora del seu sistema de retorn per combatre la immigració il·legal i evitar moviments secundaris no autoritzats. S'han implantat les mesures i eines necessàries, amb recursos suficients en personal i infraestructures, per garantir el retorn dels nacionals de tercers països sense dret de residència. Hi ha un enfocament coherent per al retorn i la readmissió, des de la detenció fins a l'expulsió.

Romania gestiona la cooperació policial internacional d'una manera eficient i activa i respecta els requisits de l'acquis de Schengen en aquest camp. Romania ha signat acords operatius amb els seus veïns, que permeten la vigilància i el seguiment transfronterers. El sistema d'informació de Schengen està ben establert a Romania.

Romania ha aprovat recentment dues avaluacions tècniques voluntàries. Els informes elaborats pels experts van ser molt positius i van confirmar que el país compleix tots els requisits per formar part de l'espai Schengen. Les conclusions de les missions van destacar que Romania és un exemple de bones pràctiques a nivell europeu pel que fa a l'aplicació de la legislació Schengen.

Les estructures del Ministeri de l'Interior han fet esforços considerables i han tingut èxit mitjançant inversions i treballs de millora contínua per complir amb l'acquis de Schengen amb uns estàndards elevats. Mantenir aquests alts estàndards implica un important consum de recursos que s'han destinat, especialment, des del pressupost de l'Estat, en un gest de solidaritat amb la seguretat europea i la seguretat de tots els ciutadans europeus.

Són arguments contundents que demostren que Romania compleix totes les condicions per a l'adhesió a l'espai Schengen. És hora que Europa actuï.

www.politico.eu/article/denying-romania-bulgaria-and-croatias-schengen-bid-will-weaken-the-eu/

www.diepresse.com/6224136/oesterreich-das-ungeschicktere-ungarn?from=rss

www.diepresse.com/6224097/das-inszenierte-bdquoschengenproblemldquo?from=rss

www.derstandard.at/story/2000141491916/nur-oesterreich-ist-noch-gegen-den-schengen-beitritt-rumaeniens.

+ xarxes socials de l'article.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències