Connecteu-vos amb nosaltres

Sudan del Sud

L’alt representant de la UE planteja preocupacions sobre els drets humans i l’accés a l’ajuda a Tigray, Etiòpia

COMPARTIR:

publicat

on

La ministra finlandesa d'Afers Exteriors, Pekka Haavisto, visita Etiòpia i Sudan

Després del darrer Consell de ministres d’Afers Exteriors europeu (22 de febrer), l’alt representant de la UE, Josep Borrell, va dir que s’havia d’aturar la lluita, s’hauria de proporcionar accés humanitari, s’haurien de dur a terme investigacions sobre violacions dels drets humans i respectar el dret internacional humanitari.

Finnish Foreign Affairs Minister Pekka Haavisto visited Ethiopia and Sudan as an envoy for the EU’s high representative. He reported that 80% of the Tigray people (more than 6 million) were unreachable and Haavisto said that on his visits to the refugee camps the situation was “very concerning”. 

Durant els darrers quatre mesos, el conflicte a la regió d’Etiòpia, Tigray, que comparteix frontera amb Eritrea i Sudan, ha experimentat protestes creixents i denúncies d’enfrontaments i crims de guerra. 

Diverses parts del Tigray central, nord-occidental, oriental i meridional encara no han estat assolides per l’ajut humanitari i les persones que van fugir a aquestes zones no han rebut menjar ni cap altra ajuda vital des del començament del conflicte a principis de novembre. L'accés a les zones rurals roman obstaculitzat i la inseguretat al sud i sud-est de Tigray limita l'accés a les zones que abans es podien arribar. 

L’organització de drets humans de l’ONU de l’OCDE afirma que escolta informes extremadament preocupants d’atrocitats contra civils durant les darreres setmanes. Segons la Comissió de Drets Humans d'Etiòpia, s'han informat almenys 108 casos de violació a centres sanitaris. Com que les violacions se solen subinformar a causa de l’estigma i la por a les represàlies, és probable que el nombre real de casos sigui significativament superior. 

De la mateixa manera, el ministre etíop de Dones, Infància i Joventut, Filsan Abudhalli Ahmed, va publicar una sèrie de tuits, dient que la violació s'ha produït de manera concloent. Aquestes troballes recents afegeixen pes a les angoixants incidències que han estat assenyalades pel representant especial de les Nacions Unides del secretari general sobre violència sexual en conflictes, Pramila Patten, inclosos els informes de persones obligades a violar membres de la seva pròpia família. 

Tot i que s’ha rebut més del 71% del finançament sol·licitat a principis del conflicte, alguns sectors crítics, com ara la salut, l’abric, l’educació i la protecció, continuen sent infrafinançats. 

anunci

Comparteix aquest article:

Tendències