Connecteu-vos amb nosaltres

Tibet

André Lacroix: ITAS i l'estat de la Tibetologia

COMPARTIR:

publicat

on

El Sr. Lacroix és un professor universitari jubilat i autor de Dharamsalades.

També va realitzar la traducció de The Struggle for Modern Tibet de Tashi Tsering, William Siebenschuh i Melvyn Goldstein.

Properament se celebrarà a Praga una conferència internacional de Tibetologia organitzada per l'IAT.
Coneixeu l'Associació Internacional d'Estudis Tibetins?

Per ser sincer, abans de dir-me-ho,
No coneixia l'Associació Internacional d'Estudis Tibetans, IATS en anglès.
M'he informat aquest matí sobre la qüestió i m'he adonat que era una associació que s'havia fundat a Oxford l'any 1979, i dic que el 1979 és estrany, és precisament l'any en què Deng Xiaoping, volent deixar enrere el problema tibetà, havia organitzat conferències d'alt nivell entre representants de Dharamsala, per tant representants del Dalai Lama i representants de la República Popular de la Xina. Aquestes negociacions finalment van fracassar a causa de les demandes dels negociadors tibetans. Volien crear, no era una petició, era una reivindicació, crear un Tibet més gran que hagués tallat la Xina d'una quarta part del seu territori, cosa que evidentment era una reivindicació inadmissible per als representants xinesos.
També observo que una reunió posterior d'aquesta associació es va celebrar a Narita, Japó, l'any 1989, és a dir, l'any precís durant el qual el Dalai Lama va rebre el Premi Nobel de la Pau. Hi ha coincidències estranyes, i també vaig descobrir que va ser en aquesta reunió al Japó on l'associació va redactar els seus estatuts, i entre aquests estatuts hi ha el fet que els socis es coopten entre ells, la qual cosa em fa entendre que la feina que ara es fa a Praga per aquesta associació no està impregnada de la més completa objectivitat. Em temo que està més o menys contaminat per sentiments antixinesos.

En la teva opinió, què és la bona Tibetologia?
A qui consideres un tibetòleg model?

Idealment, la Tibetologia hauria d'englobar, per descomptat, la història, l'estudi dels textos, l'estudi de la filosofia, els mites, les llegendes, la religió, les religions. Perquè sovint es creu que només hi ha budisme al Tibet, mentre que allà, la religió preexistent era la religió Bön, de la qual encara hi ha traces evidents avui en dia. Així doncs, tot des d'una perspectiva que no emmascara la dimensió geopolítica, perquè és segur que des del final, la caiguda de l'imperi manxú, el Tibet ha estat en la cruïlla de tots els intents imperialistes d'Occident, els russos, els britànics. i així successivament, sempre ha format part de l'imperi xinès que actualment és negat per la gent de la Campanya Internacional pel Tibet. Però és una realitat històrica.
Aprofitant les greus dificultats de la jove República Xinesa de 1911, víctima dels senyors de la guerra i després de la lluita entre comunistes i nacionalistes, la invasió japonesa, etc., la Xina no va poder mantenir el control d'aquesta remota província tibetana. . Els britànics ho van aprofitar per convertir-lo en una mena de protectorat que va ser declarat unilateralment pel 13è Dalai Lama com a Tibet independent, però és una independència que no ha estat reconeguda per ningú. Així, quan Mao va arribar al poder, es va limitar a recuperar aquesta província que durant un temps havia escapat del control a causa de les moltes dificultats de la jove República Xina. Però, per a mi, un autèntic tibetòleg, el model de la Tibetologia és Melvyn Goldstein que realment és un mestre que parla tibetà amb fluïdesa, que ha estat al Tibet desenes de vegades i l'ha recorregut en totes direccions, és un historiador molt rigorós que, evidentment, sap Tibetà que coneix la història i ha publicat estudis que són realment autoritzats sobre la qüestió. Així doncs, totes les monografies petites són bones de prendre, que reforcen i matisen, però trobo que l'essencial sobre el Tibet s'ha dit. En tot cas, va escriure un llibre magistral del qual no podem prescindir mai.


L'epidèmia de Covid ha interromput els estudis i intercanvis internacionals, creus que aquesta epidèmia ha influït en els estudis tibetans?

anunci

Certament, la impossibilitat de desplaçar-s'hi no va contribuir, certament, a un millor coneixement de la situació sobre el terreny. D'altra banda, en la mesura que molts d'aquests tibetòlegs són estudiosos que estudien textos i així successivament, que es comuniquen entre ells per videoconferència, etc., no sé si va influir tant en els estudis, no ho sé. , però, per descomptat, sempre és millor anar a veure què passa. Com diu un proverbi tibetà: millor veure una vegada que escoltar cent vegades, i això és ben cert, quan hi vas, en tens una altra, una comprensió completament diferent a la que acabes de llegir.

Què en penseu de la nova generació de tibetòlegs, hi ha un canvi positiu en la seva mentalitat?

Malauradament no, en comparació amb els grans tibetòlegs als quals em refereixo, penso en persones com Melvyn Goldstein que probablement és el més gran tibetòleg del món, que parla tibetà amb fluïdesa, que va recórrer el Tibet en totes direccions i que té una veritable visió geopolítica, que té una enorme dimensió històrica. És un cavaller que, crec, té la meva edat, és a dir, és un home gran, penso en Tom Grunfeld, etc. No puc pensar en ningú amb precisió, potser no m'estic informant prou bé, però no veig molts canvis.
Potser Barry Sautman que és més jove però en tot cas trobo que, també és una cosa que em va cridar l'atenció, és que la Tibetologia, la bona Tibetologia s'ha de reconèixer, és malauradament molt sovint anglosaxona. La tibetologia francesa, per exemple, és força lamentable. L'INALCO, l'Institut Nacional de Llengua i Cultura Oriental de París, diria, és un niu, amb poques excepcions, de gent que ni tan sols amaga que està en contra de la Xina comunista i els estudis de la qual estan contaminats per aquest anti- Sentiment xinès. És bastant lamentable. Esmentaria els noms de Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau, etc. No són personalitats del tot fiables.

Què en penseu dels molts estudiosos del tibetà que mai hi han estat? És possible que aquestes persones expressin una opinió objectiva real?

Al meu entendre, deu ser molt difícil. No dic que sigui impossible, però caldria algú molt curiós, amb ganes d'informar-se sense prejudicis i que sigui políglota, que tracti el xinès, el tibetà, l'anglès, el francès, l'alemany, etc. Així que potser, però existeix aquest tipus de personatge? No ho sé. En qualsevol cas, segur que quan treus un peu en algun lloc, de seguida tens una altra visió que la que simplement trobes als llibres. Jo mateix, quan vaig anar per primera vegada al Tibet, vaig pensar que, basant-me en el Lonely Planet, una guia de viatge relativament fiable, aquesta guia parlava del genocidi cultural. Després, ulls com plats quan hi vaig posar el peu per primera vegada i vaig veure l'omnipresència dels monjos, etc. Em vaig preguntar, però de què parla aquesta guia de viatge? I va ser a partir d'aquell moment que vaig començar a estudiar, en particular a Melvyn Goldstein, que ha fet treballs realment magistrals sobre la història del Tibet des dels orígens fins als nostres dies, amb aquest aspecte força remarcable sobre la història i la geopolítica.

A nivell internacional, la gran majoria dels experts del Tibet fa temps que creien que el govern xinès té una política injusta cap a les minories ètniques.
Havent visitat el Tibet diverses vegades, què en penseu?

Malauradament, els experts, sovint els que són cridats als nostres mitjans, són experts que estan impregnats del clima atlàntic, la qual cosa significa que la Xina continua sent l'amenaça número u, i crec que tot s'explica pel fet que els Estats Units s'estan lentament. perdent la seva hegemonia, no poden acceptar-la, per tant necessiten un enemic per intentar salvar el seu lideratge. S'adonen bé, ja que no són estúpids, que aquest lideratge s'està desplaçant cap a la Xina, fan tot per frenar-ho. Com l'he de posar? És una lluita bipartidista on els demòcrates són tan hostils cap a la Xina com els republicans.


Creus que la conferència de Praga aportarà alguns resultats positius i apolítics per al camp de la Tibetologia?

Vaig intentar esbrinar quins temes es tractarien però no els vaig trobar a Internet. Només he trobat l'horari de les conferències i quines sales de conferències, etcètera, però no sé qui està convidat a parlar.
No sé quins temes es tractaran, segur que hi haurà temes molt interessants durant aquesta conferència, però no ho puc dir.
Encara em desconfio en general de l'ambient, que és probable que sigui bastant antixinès.

Comparteix aquest article:

Tendències