Connecteu-vos amb nosaltres

Turquia

"Türkiye està derrotant la inflació mitjançant la producció", diu el ministre turc del Tresor i Finances

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Dr. Nureddin Nebati (A la foto), ministre del Tresor i Finances de la República de Türkiye ha estat aquesta setmana a Brussel·les per a una sèrie de reunions clau, escriu Martin Banks.

El 26 de gener va ser al Parlament Europeu per a una conferència titulada: Reptes i oportunitats per als llaços econòmics entre la UE i Türkiye en un període d'incertesa global, organitzada per la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu (AFET). També es va reunir amb Nacho Sánchez Amor, eurodiputat, relator d'AFET per a Turquia i Olivér Várhelyi, comissari de Veïnatge i Ampliació de la UE, i Paolo Gentiloni, comissari d'Economia de la UE.

EU Reporter va aprofitar la seva visita per interrogar el ministre sobre tota una sèrie de qüestions, que van des de la guerra a Ucraïna fins a les relacions UE-Turquia.

Podries explicar breument el nou model de creixement que estàs implantant? Per què Turquia necessita aquest nou model? Quins objectius es preveu assolir dins de l'àmbit del model?

El Model d'Economia de Turquia (TEM) presenta un enfocament heterodox que té en compte la nostra dinàmica econòmica i els factors específics de Turquia. En el disseny del model, hem considerat molts paràmetres com la dinàmica interna i externa, les condicions geoestratègiques, les experiències passades i les oportunitats sorgides pel nou clima econòmic global durant i després de l'esclat de la pandèmia de Covid-19. Tanmateix, no divergim dels principis de l'economia de lliure mercat mentre prenem accions per assolir els nostres objectius.

TEM té com a objectiu garantir l'estabilitat macroeconòmica, financera i de preus simultània i proporcionar un creixement sostenible i saludable per a la nostra economia. La inversió, l'ocupació, la producció i les exportacions són punts focals de TEM. Inclou polítiques que augmenten la nostra producció de valor afegit i porten a Turquia al capdavant de les cadenes de subministrament mundials. Llançat l'any passat, TEM ja ha aconseguit un gran èxit en termes de creixement, inversions en maquinària i equip, ocupació i exportacions malgrat les condicions globals adverses. La taxa d'inflació també ha començat a baixar, i esperem que aquesta tendència s'acceleri en els propers mesos. Veurem que els guanys obtinguts amb TEM es faran més evidents el 2023 i més enllà i que Türkiye continuarà diferenciant-se positivament dels països iguals en creixement, ocupació i exportacions en el marc de TEM.

Molts països intenten lluitar contra la inflació augmentant les taxes polítiques. Tot i que la inflació ha començat a baixar en alguns països, ara s'enfronten al risc de recessió. Türkiye, en canvi, segueix un model econòmic que va en contra de la saviesa convencional i sembla estar disposada a acceptar una inflació elevada per a un creixement elevat. Quina política és millor? Creus que Turquia està millor o pitjor en comparació amb aquests països? 

anunci

A causa de les polítiques expansives per lluitar contra els efectes econòmics adversos de la pandèmia, els enormes augments dels preus de les matèries primeres i les interrupcions de les cadenes de subministrament mundials, molts països van enfrontar-se a taxes d'inflació rècord. 

En conseqüència, els principals bancs centrals com la Fed i el BCE van començar a aplicar polítiques monetàries restrictives i van apujar els tipus d'interès polítics per lluitar contra la inflació. Especialment, les pujades dels tipus d'interès de la Fed l'any passat van ser les més ràpides dels darrers 40 anys i els tipus van assolir el nivell més alt dels últims 15 anys. Això va provocar una desacceleració de l'activitat econòmica i augmentar les probabilitats de recessió.

Amb el model d'economia de Türkiye, posem en pràctica un enfocament orientat a l'ésser humà en la lluita contra la inflació. En lloc d'endurir les mesures que poden augmentar l'atur i frenar l'activitat econòmica, estem implementant polítiques que se centren en la inversió, l'ocupació, la producció i les exportacions. Malgrat totes les condicions globals desfavorables, veiem que el nostre Model ha començat a produir els seus resultats.

Així, la nostra economia s'ha desvinculat positivament d'altres economies amb un creixement de nou trimestres consecutius. Les inversions en maquinària-equip han anat augmentant durant 9 trimestres consecutius i les exportacions continuen batent rècords cada mes. 

Seguim lluitant contra la inflació amb les mesures que hem implementat. Amb la normalització dels preus globals de les primeres matèries i l'estabilitat del tipus de canvi aconseguida juntament amb l'aportació dels dipòsits protegits en divises, la inflació al consumidor va baixar al novembre i es va situar en el 64.3 per cent a finals d'any. La tendència a la baixa de la inflació s'accelerarà el 2023.

Què espera a l'economia turca el 2023? Quins creus que són els riscos i oportunitats que destaquen?

El 2023, les incerteses sobre el subministrament de gas natural a la UE, la reelevació dels preus de les matèries primeres, la desacceleració de la demanda mundial i l'enduriment monetària als països desenvolupats representen riscos a la baixa per a l'economia global i de Turquia. 

D'altra banda, es considera que la continuïtat de la diversificació de mercats i productes a les exportacions, la limitada disminució del risc de recessió mundial en el darrer període i s'acosta al final de l'enduriment de les polítiques monetàries als principals països desenvolupats gràcies a la millora de les les perspectives d'inflació poden mitigar aquests riscos.

A més, continuarem donant suport a la inversió, l'ocupació, la producció i les exportacions amb una política selectiva de crèdit. Amb l'aportació del fort turisme, esperem que el creixement sigui del 5 per cent. 

A més, preveiem que les perspectives de creixement previstes reflectiran positivament el mercat laboral i, en aquest marc, es mantindrà la tendència a l'alça de l'ocupació.

Es preveu que la tendència a la baixa de la inflació continuï amb l'ajuda de l'estabilitat continuada del tipus de canvi gràcies al Sistema de Dipòsits en Divises i les mesures macroprudencials implementades des del 2022, la millora de les expectatives i la caiguda dels preus globals de les primeres matèries. El 2023, preveiem que el dèficit per compte corrent es reduirà significativament amb la disminució dels preus de les matèries primeres i la continuació de les perspectives positives dels ingressos turístics. 

Un altre concepte destacat és la transformació verda i digital. Quin tipus de treball s'està duent a terme sobre aquests temes? 

Implementem les polítiques necessàries per assolir el nostre objectiu de zero emissions netes de gasos d'efecte hivernacle l'any 2053. Hem estat treballant de manera cooperativa amb sectors per remodelar la producció i les inversions per a la transformació verda, i donar suport a les nostres empreses amb incentius integrals. Augmentem l'eficiència energètica i l'ús de fonts d'energies renovables en els processos productius. D'altra banda, donem suport al desenvolupament d'un ecosistema financer sostenible. Els passos més destacats que hem fet en aquest àmbit és el “Document Marc de Finances Sostenibles” que es va publicar el novembre de 2021. 

La transformació verda no es pot separar de la digitalització. Es considera que els objectius verds i digitals es complementen i s'anomenen transició bessona. Aprofitar el potencial de la transformació digital és clau per assolir els objectius ecològics. Per aquest motiu, reforcem la nostra infraestructura digital i donem suport al sector privat per integrar noves tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial i l'Internet de les coses als seus processos empresarials.

Quan avalueu l'esquema de dipòsit protegit amb divises que vau implementar per estabilitzar el tipus de canvi, superen els beneficis o els costos? 

En el període en què vam posar en pràctica l'Esquema de Dipòsits Protegits en Divises, es va produir un greu augment de la volatilitat del tipus de canvi, que no era compatible amb la dinàmica macroeconòmica de Turquia que afectava també al sector real. 

Vam implementar el sistema de dipòsits protegits de divises a finals de 2021 per evitar aquesta volatilitat, que ha arribat a un punt que amenaça la nostra estabilitat financera, i ho vam aconseguir. Aquest instrument va tenir un paper important en la promoció de l'estalvi de la lira turca, que és un dels principals pilars del model d'economia de Turquia. El sistema de dipòsits protegits de divises va atreure un gran interès dels nostres ciutadans i el seu cost per al nostre pressupost va ser limitat. 

Moltes economies, inclosos els principals socis comercials de Turquia, s'enfronten al risc de desacceleració i recessió. Com afectarà aquesta situació al creixement de Türkiye, que adopta un model de creixement orientat a l'exportació? S'han tingut en compte aquests riscos a l'hora d'establir els objectius del programa a mitjà termini? 

L'economia global ha passat per un període difícil provocat per la pandèmia, l'enduriment financer i les tensions geopolítiques. A més, les expectatives de recessió a partir de la segona meitat de l'any passat van augmentar gradualment.

Tot i que hi ha riscos, s'han observat millores en les expectatives de recessió a mesura que els preus de les matèries primeres van baixar i la inflació, que va assolir el màxim a les economies desenvolupades, va començar a baixar.

Pel que fa a l'exportació de Turquia, la quota de la Unió Europea en l'exportació total de Turquia és al voltant del 40 per cent.

La desacceleració del creixement del nostre principal soci comercial pot afectar directament les nostres exportacions. Tanmateix, gràcies a la diversitat de mercat i de productes que hem aconseguit en els darrers vint anys, s'espera que aquest efecte sigui limitat. 

A més, utilitzant els aspectes avantatjosos i les cadenes de subministrament de Türkiye que es van remodelar en el període postpandèmia, vam augmentar les nostres exportacions fins a un nivell rècord de 254.2 milions de dòlars el 2022, en línia amb el MTP establert. A més, la participació de Turquia en les exportacions mundials ha superat l'1 per cent.

Els indicadors de disciplina fiscal, com els criteris de Maastricht, que van ser molt emfatitzats en el passat, s'han posat en un segon pla des de la crisi mundial del 2008. Tanmateix, Turquia ha mantingut constantment un dèficit pressupostari i un estoc de deute baix en relació al PIB. Creus que la disciplina fiscal recuperarà la seva popularitat? 

La disciplina fiscal ha estat sempre un dels pilars fonamentals dels assoliments de l'economia turca. Gràcies a l'espai fiscal, Turquia ha aconseguit recuperar-se ràpidament dels xocs externs i ha divergit positivament d'altres economies. 

El 2022, tot i que es van viure condicions econòmiques difícils a tot el món, estimem una ràtio de dèficit pressupostari a PIB de l'1 per cent i la ràtio de superàvit primari a PIB de l'1.2 per cent. Gràcies a la disciplina fiscal i a les polítiques efectives d'endeutament, la ràtio d'endeutament de les administracions públiques definida per la UE respecte al PIB va disminuir en 7 punts fins al 34.8 per cent a partir del tercer trimestre del 2022, des del 41.8 per cent el 2021. Aquesta ràtio està molt per sota dels criteris de Maastricht del 60 per cent i la mitjana de la UE del 85.1%. 

En un moment en què els bancs centrals dels països desenvolupats estan endurint les seves polítiques monetàries i les preocupacions per la recessió passen a primer pla, quina creus que és l'àrea més vulnerable de l'economia turca? 

L'any 2022, quan els riscos geopolítics van augmentar i la inflació es va convertir en un problema global, molts països, especialment els bancs centrals dels països desenvolupats, van lluitar contra la inflació augmentant els tipus d'interès. L'enfortiment del dòlar dels EUA resultant a causa de les pujades agressives dels tipus d'interès de la FED afegeix pressió sobre els tipus de canvi i provoca sortides de capital dels mercats financers.

Per tal de minimitzar l'impacte d'aquests esdeveniments en l'economia, hem implementat una sèrie de mesures per garantir l'estabilitat financera, en particular, fomentant l'estalvi en lires turques mitjançant comptes de dipòsit protegit de divises dins l'àmbit del model d'economia de Türkiye. 

Türkiye ha aconseguit un èxit important en el sector turístic després de la pandèmia de la COVID-19. Quines expectatives teniu pel sector turístic en el proper període? Creus que Turquia mantindrà aquests èxits? Podem rebre les vostres valoracions?

En el sector turístic, que s'ha vist afectat negativament per la pandèmia de COVID-19 a escala mundial, Turquia ha mostrat un rendiment de recuperació enorme per sobre de la mitjana mundial. En aquest període, Turquia ha mostrat la recuperació més ràpida entre els països europeus.

Malgrat la guerra entre Rússia i Ucraïna, aquest fort rendiment de recuperació del sector turístic turc va continuar el 2022. Els esforços per garantir la diversitat de productes i mercats en el turisme han contribuït significativament als assoliments del sector turístic turc. Gràcies als esforços de promoció i màrqueting, els turistes europeus, especialment els visitants alemanys i britànics, van mostrar un gran interès per Türkiye el 2022. A més, continuem amb activitats de promoció i màrqueting intensives per als països del Golf com Qatar i els Emirats Àrabs Units, els visitants dels quals tenen un alt nivell de visitants. despesa turística per càpita.

El 2022, esperem superar els rècords turístics del 2019, que es coneix com l'any daurat del sector amb 46 milions de dòlars en ingressos turístics i 51.5 milions de visitants. Hem augmentat els nostres objectius turístics per al 2023. Pretenem tenir ingressos de 56 milions de dòlars i 60 milions de visitants.

Quins són els efectes de les dinàmiques regionals i globals actuals, especialment la guerra entre Rússia i Ucraïna, en les relacions entre Turquia i la UE?

Les relacions entre Turquia i la UE sempre han estat modelades pels canvis regionals i globals, així com per la dinàmica interna de les parts. Les nostres relacions bilaterals amb la UE estan carregades d'exemples d'aquest fenomen. La humanitat es troba en un període de transició en què es viuen grans transformacions a nivell global. En els darrers anys, nous reptes com els problemes econòmics, la migració, el terrorisme, els conflictes regionals i el canvi climàtic s'han afegit al canvi en l'equilibri de poder, que s'ha fet cada cop més evident des del final de la Guerra Freda. 

Després d'haver estat afectada per multitud d'aquestes crisis, la UE ha intentat redefinir-se i reposicionar-se globalment. Finalment, la guerra entre Rússia i Ucraïna ha estat una prova important per a la UE.

La guerra ha posat en primer pla el concepte de geopolítica, ha deixat veure millor el paper clau de l'OTAN en la seguretat d'Europa, i en paral·lel, i ha tornat a revelar la importància de Turquia per a la UE. Si bé els reptes de la guerra es concentren en qüestions com la seguretat i la defensa, l'economia, la migració, l'energia i la seguretat alimentària, Turquia és un dels països que més poden contribuir a la UE en tots aquests fronts. De fet, des de l'inici de la guerra, el paper facilitador del nostre país en les negociacions de pau entre les dues parts, així com els seus esforços en l'exportació de cereals i l'intercanvi de presoners, han estat els exemples més concrets de la importància de Turquia per a la pau i la pau del continent. prosperitat.

Tots els reptes globals i regionals, inclosa la guerra entre Rússia i Ucraïna, obliguen la UE a ser més cooperativa i inclusiva, i a fer un canvi radical en les seves polítiques bàsiques, especialment la política d'ampliació. En aquest llindar crític, les relacions entre Turquia i la UE són una de les proves més importants de la UE. Türkiye sempre ha estat una part integral d'Europa i l'àncora de la UE sempre ha aportat guanys positius. Com a tal, ara és més important que mai eliminar els obstacles a l'adhesió de Turquia a la UE. És vital no només per a Turquia i la UE, sinó també per a una geografia molt més àmplia, no perdre aquesta oportunitat històrica i establir una cooperació per lluitar amb un repte comú.

Com es poden millorar les relacions comercials entre Turquia i la UE? Quin és l'estat actual de la modernització de la CU?

La Unió Duanera (CU) ha estat una pedra angular per a la integració econòmica i comercial entre la UE i Turquia des de 1996. 

Actualment, la UE és el soci comercial més gran de Turquia i Turquia és el sisè soci comercial més gran de la UE. La quota de la UE en les exportacions totals de Turquia es va assolir en un 6% (40.5 milions de dòlars), mentre que la quota de la UE en les nostres importacions totals va ser del 103.1% (25.6 milions de dòlars) el 93.3. Entre gener i octubre de 2022, la quota de la UE en la inversió estrangera directa a Turquia va ser del 2022% (excepte les compres immobiliàries). Les empreses turques estan ben integrades a les cadenes de valor de la UE i milloren la posició competitiva de les indústries de la UE. La transició verda i digital, així com la importància de les cadenes de valor sòlides en l'era postpandèmia, reafirmen la necessitat que Turquia i la UE enforteixin els seus llaços econòmics i, per tant, demana la modernització de la CU.

Amb l'evolució de l'entorn econòmic i el creixement significatiu del comerç UE-Turquia, l'actual UC s'ha tornat menys equipat per fer front als reptes actuals en termes d'integració comercial. A més, l'estructura asimètrica de l'UC s'ha convertit en un problema greu que dificulta el bon funcionament de l'UC i el potencial del comerç Turquia-UE.

Per tant, és obvi que ni la UE ni Turquia es beneficien de tot el potencial de la CU existent. En aquest sentit, Turquia i la UE han arribat a un acord comú sobre un paquet d'actualització el 2014 per tal d'eliminar els problemes estructurals derivats de la implementació de la CU i estendre'l a nous àmbits com ara la contractació pública, els serveis i altres concessions en productes agrícoles. amb l'objectiu d'aprofitar el potencial comercial bilateral.

La nova UC serà un procés en què guanyi tots i fomentarà el potencial comercial bilateral i una major integració econòmica d'acord amb el Pacte Verd de la UE en l'era posterior a la pandèmia. Com que el cost d'arribar tard a les negociacions serà massa car per a ambdues parts, demanem a la UE que iniciï les negociacions el més aviat possible. 

Com és sabut, el Green Deal es va adoptar el 2019. Podria donar informació sobre les activitats de Türkiye en aquest context?

La lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes és una preocupació de gran prioritat per a nosaltres, i tenint en compte aquesta urgència, Türkiye ha accelerat els seus esforços en la transició verda en els últims anys. 

Türkiye va anunciar el seu objectiu net zero per al 2053 i ha publicat el seu propi Pla d'acció integral per facilitar la transició cap a una economia verda, sostenible i eficient amb els recursos. 

Donem molta importància a la realització de la transició verda en el nostre sector bancari, que és un dels pilars forts de la nostra economia. A més, els nostres esforços per desenvolupar una taxonomia verda nacional han continuat. La taxonomia activarà l'ús d'instruments de finançament verd i protegirà els inversors contra el risc de rentat verd. També en aquest àmbit hem d'intensificar la nostra cooperació. 

Capital Markets Board també ha anunciat el "Green Debt Instrument, Sustainable Debt Instrument, Green Lease Certificate, Sustainable Lease Certificate Guide" a partir del febrer de 2022. Aquests passos obriran el camí perquè el nostre país es converteixi en un dels actors actius i importants del mercat de bons verds en ràpid creixement. A més, vam anunciar el nostre Pla Estratègic de Banca Sostenible el desembre de 2021.

En aquest procés, també seguim de prop el pacte verd europeu i el paquet legislatiu Fit-for-55 amb l'objectiu de preservar i enfortir les cadenes de valor establertes des de fa temps entre Turquia i Europa en un entorn altament transformador. 

He de subratllar que els esforços de cooperació en curs entre la UE i Turquia pel que fa al Pacte Verd són molt valorats. De fet, hem d'intensificar la nostra col·laboració en aquesta àrea no només per contribuir als esforços globals de mitigació del canvi climàtic unint les nostres forces, sinó també per garantir el bon funcionament del règim comercial preferencial existent entre Turquia i la UE. 

Com esteu d'acord, entre els elements del Pacte Verd Europeu, el Mecanisme d'Ajust de la Frontera del Carboni (CBAM) i el Pla d'Acció d'Economia Circular tindran impactes significatius per al funcionament del comerç entre Turquia i la UE, afectant els operadors econòmics d'ambdues parts. 

Tenint això en compte, és necessari que Türkiye participi en els mecanismes de presa de decisions de la UE en àmbits directament relacionats amb el funcionament de la unió duanera, com ara el CBAM i la Iniciativa de Productes Sostenibles en el marc del Pla d'Acció d'Economia Circular. Per garantir-ho, calen mecanismes de cooperació tècnica més regulars i freqüents. 

Aprofitant aquesta oportunitat, des de la perspectiva financera, permeteu-me expressar un tema de gran importància per a Turquia pel que fa al disseny i implementació del CBAM. Com bé sabeu, el procés integral de transformació verda que tenim per davant requereix recursos econòmics substancials. Especialment, l'accés de les pimes a finançament assequible és fonamental per a la inclusió. Per tant, com a país candidat i soci de la Unió Duanera, l'assignació dels fons CBAM derivats del comerç amb Türkiye als esforços de transformació ecològica del nostre país segueix sent una alta prioritat per a nosaltres. Aquest enfocament també estaria més d'acord amb el principi de responsabilitats comunes però diferenciades i capacitats respectives consagrat a l'Acord de París.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències