Connecteu-vos amb nosaltres

UK

Coveney diu que les propostes de la Comissió sobre el Protocol d'Irlanda del Nord van més enllà de les expectatives

COMPARTIR:

publicat

on

En arribar al Consell d’Afers Exteriors d’avui a Luxemburg (18 d’octubre), el ministre irlandès d’Afers Exteriors, Simon Coveney, va dir que el paquet de la Comissió envia un senyal molt clar a Irlanda del Nord que la UE escolta i que realment intenta utilitzar la màxima flexibilitat possible dins dels límits de el protocol per resoldre problemes.

Coveney va reconèixer el gran pas que va fer la Comissió Europea en l’intent de resoldre problemes relacionats amb el Protocol d’Irlanda del Nord. Va dir que el paquet de mesures proposat pel vicepresident Maroš Šefčovič havia estat acollit amb satisfacció per la comunitat empresarial a Irlanda del Nord i que era un autèntic i real esforç per resoldre qüestions pràctiques sobre el terreny. 

Va dir que el paquet va més enllà de les expectatives de moltes persones en respondre a les interrupcions reals del comerç de mercaderies procedents de Gran Bretanya a Irlanda del Nord, reduint els controls dels productes alimentaris en un 80% i els controls duaners en un 50%, a més d’una nova estructura a lloc per millorar el diàleg i les comunicacions per garantir que Irlanda del Nord participi molt en els plans de futur i en el funcionament del protocol. 

"Malauradament, les declaracions del govern britànic durant la primera meitat de la setmana passada abans de l'anunci de Šefčovič realment no van ser útils. [El govern britànic] intentava apartar el desafiament polític de la solució de problemes pràctics sobre el terreny a un nou problema relatiu al TJUE ”. La qüestió de la supervisió del Mercat Únic per part del Tribunal Europeu de mercaderies que Irlanda del Nord continua gaudint no s’havia plantejat a la Comissió fins fa poc. La recent demanda ha posat en dubte la integritat del Regne Unit. 

Coveney va dir que el govern britànic té obligacions segons la legislació internacional de complir el tractat que ells mateixos van dissenyar, ratificar i que ara necessiten aplicar. 

Divendres (15 d'octubre), el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, va acollir Lord David Frost a Brussel·les. Šefčovič es va felicitar pel fet que ambdues parts hagin acordat participar intensament i constructivament tant a nivell expert com polític, amb una sèrie de reunions programades aquesta setmana a Brussel·les amb l'equip britànic. La UE vol centrar-se en les àrees que més interessen a les persones i les empreses nord-irlandeses i on són possibles solucions comunes. Va dir: "Les solucions conjuntes ràpides aportarien l'estabilitat, la certesa i la previsibilitat que es mereix Irlanda del Nord, protegint finalment l'Acord del Divendres Sant (Belfast) en totes les seves dimensions".

Lord Frost va emetre un comunicat en què reconeixia els esforços del vicepresident Šefčovič i va subratllar que els discutiria de manera constructiva i amb esperit positiu. No obstant això, Frost continua argumentant que l'Acord de retirada que va negociar a finals del 2019 s'hauria de canviar per reflectir els nous problemes del Regne Unit.

anunci

Comparteix aquest article:

Tendències