Connecteu-vos amb nosaltres

UK

"Què és aquest Canal Quatre del Regne Unit?" Després de 40 anys, potser finalment tinguem una resposta

COMPARTIR:

publicat

on

Abans del seu llançament com a nou canal de televisió l'any 1982, el Canal Quatre del Regne Unit va preguntar: "per a què servia". Aleshores, no era de cap manera obvi que tres canals no eren suficients i per què calia un quart i es podia finançar amb èxit. Després de 40 anys, la competència, el finançament i tot el panorama mediàtic semblen molt diferents. Així que mentre el govern del Regne Unit continua amb els seus plans per privatitzar el canal, és un bon moment per fer aquesta pregunta una vegada més - escriu l'editor polític Nick Powell

Els plans del govern del Regne Unit per privatitzar el Canal Quatre no van tenir els inicis més auspicis, amb la secretària de Cultura, Nadine Dorries, que va afirmar erròniament que estava finançat pels contribuents i més tard es va referir misteriosament a l'èxit de la privatització del Canal Cinque, que ningú més pot recordar. ser mai de propietat estatal.

Però això no vol dir que el futur de Channel Four, amb el seu model de negoci inusual i privilegiat, hagi de quedar fora dels límits del debat polític i més ampli. Lluny.

Per començar, es troba en la posició única de finançar-se principalment amb la venda de publicitat, sense ser una empresa realment comercial. Això prové de la transformació del model existent l'any 1982, quan la BBC, finançada amb la taxa de llicència, encara era estrictament no comercial i les companyies d'ITV guanyaven diners amb un monopoli de publicitat a canvi d'importants compromisos de radiodifusió de servei públic i una taxa substancial sobre beneficis pagats a Hisenda.

El monopoli de la publicitat d'ITV es va conservar a l'inici de Channel Four. Les empreses van vendre la seva publicitat i van pagar una taxa per finançar Channel Four, protegint-lo de quedar-se sense diners abans que s'hagués establert. Va ser una suposició mandrosa que es tractava de diners que, d'altra manera, haurien anat als accionistes d'ITV, ja que en pocs anys ITV gastava menys en programes i després d'una darrera bonanza del Tresor, també pagava menys al govern.

Quan Channel Four va començar a vendre la seva pròpia publicitat, el mecanisme de salvaguarda que s'esperava que ITV s'ocupés de qualsevol dèficit es va invertir, i els diners fluïen a les empreses comercials durant un temps. On Channel Four era diferent va ser que no feia els seus propis programes sinó que els comprava a productors independents, creant en el procés un sector completament nou de la indústria de la radiodifusió.

Això va ser una mica de mà quan es va tractar de la idea que Channel Four no tenia ànim de lucre. Hi havia beneficis per obtenir-ne bé, però va anar a les indies, no al canal. Avui en dia, tots els canals (i plataformes de streaming) comissionen d'independents, incloses tant la BBC com ITV, que són alhora compradors i venedors principals al mercat.

anunci

Ara per a què serveix aquest canal? Mantenir (algunes) empreses de producció independents rendibles realment ja no ho retalla en un mercat madur on qualsevol intervenció de l'estat segurament hauria d'anar dirigida a facilitar-ho als nous entrants.

L'altra resposta sempre ha estat que Canal Quatre afegeix diversitat mediàtica, que encarrega demostracions que cap altre canal ho faria ni podria. És un argument que va tenir un gran èxit quan Channel Four va superar la oferta de la BBC pel "Great British Bake Off". Mentrestant, algunes de les seves comissions originals més conegudes tenen una clara semblança amb algunes de les ofertes més dubtoses d'Internet.

Després d'un començament inestable, 'Channel Four News' ha estat durant molt de temps el programa insígnia. Sens dubte, hi ha alguns al govern que veuen la privatització com una manera de convertir-lo en un servei de notícies menys ben finançat i diferent editorialment (dirien d'esquerres). Seria un motiu de mala reputació i equivocat.

Es equivoca perquè cap canal que vulgui destacar i guanyar diners en el món multimèdia actual és probable que tingui èxit sense un programa de notícies emblemàtic, i és molt més fàcil mantenir-ne un que crear-ne un. ITV es va acostar durant el seu no lamentat 'Notícies a quan?' període però va agafar sentit comercial,

Channel Four News sempre l'ha fet ITN, també l'única empresa que mai ha fet notícies de la cadena ITV. Això té tot el sentit quan el gigante de les notícies de la BBC és la veritable competència. De fet, ITV hauria de ser la resposta òbvia a la pregunta de qui compraria Channel Four.

Això requeriria almenys dues coses. El consell d'ITV hauria d'adonar-se que fer programes i executar canals és el que ell i la seva gent són bons. El seu preu de les accions recentment en caiguda parla de l'horror dels inversors davant d'una altra empresa que anuncia amb orgull els seus plans per treure la vista de la pilota i buscar alguna alternativa que ja s'esvaeix. Intentar convertir-se en el proper Netflix, quan el model de negoci de Netflix està en problemes, està allà dalt amb aquell moment que ITV va comprar Friends Reunited.

L'altre és que el govern, a través de la seva orientació al regulador de radiodifusió Ofcom, hauria de garantir que una alternativa de servei públic amb èxit i finançada comercialment a la BBC hauria de ser una prioritat. La privatització de Channel Four és probablement inevitable, però com es fa -i per què es fa- són crucials per a si l'ecologia de la radiodifusió es debilita o s'enforteix en el procés.

En un món digital en desenvolupament on les plataformes de notícies en línia estan superant les emissores tradicionals com a font de notícies preferida per la gent, hi ha qui crítiques amb la posició privilegiada de Channel Four i donen la benvinguda a la perspectiva del canvi.

Fundador i propietari d'EU Reporter Colin Stevens va dir: "Personalment, em felicito amb la perspectiva de la privatització de Channel Four. Crec que el govern del Regne Unit hauria de donar suport i finançar adequadament una emissora estatal (la BBC). La resta de nosaltres, els canals comercials i les plataformes en línia hem de basar-nos o dependre de la nostra pròpia creativitat, perspicàcia empresarial i atractiu del públic. Channel Four ha tingut durant massa temps una existència privilegiada. Tots podríem créixer al ritme si, com Canal Quatre, el contribuent garanteix efectivament el nostre negoci".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències