Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

Olivier Védrine: Vam demanar l'adhesió d'Ucraïna a la UE el dia que Rússia va envair

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Quan els tancs russos van entrar a Ucraïna el matí del 24 de febrer de 2022,  Olivier Védrine, Director de l'Associació Jean-Monnet (AJM), va publicar “L'apel·lació de Kíev”, llançant una campanya per permetre que Ucraïna entri a la Unió Europea. Henri Malosse, l'antic president de l'AJM, també ha donat suport des dels inicis a aquest procés. Tots dos van participar en una discussió a càrrec de Pascal Junghans d'AJM, per explicar la gènesi del seu treball i les conseqüències de la decisió presa el 23 de juny de 2022 per la Unió d'acceptar la candidatura d'Ucraïna com a futur membre.

Associació Jean-Monnet: Quin és el significat de "Apel·lació de Kíev"?

Olivier Védrine: Vaig viure a Kíev durant diversos anys i també vaig treballar amb l'oposició russa a Putin. Vaig participar en la revolució de Maidan (la revolució de Maidan, que porta el nom de la plaça central de Kíev, va tenir lloc entre el 18 i el 23 de febrer de 2014 i va donar lloc a la formació d'un govern proeuropeu). Abans de l'esclat de l'agressió russa, podia sentir el risc de la guerra quan ningú hi creia. Vaig publicar una anàlisi dels diferents escenaris d'agressió el 2 de febrer de 2022. També vaig sentir la molt forta demanda dels ucraïnesos per a Europa.

Així doncs, el 21 de febrer de 2022 vaig publicar "L'apel·lació de Kíev" al Kyiv Post, desitjant que la Unió es demostrés digna de Jean Monnet, que demanava enfortir Europa amb la gent. La "Apel·lació de Kíev" va exigir que el procés d'adhesió d'Ucraïna a la Unió s'iniciés sense demora. El 24 de febrer de 2022, aquest recurs va ser publicat per La Tribuna de Genève.

Va tenir un impacte immediat i significatiu en els cercles il·lustrats de la Unió i a Ucraïna. Membres de la Rada (Ed.: Assemblea Nacional d'Ucraïna) van compartir la Crida que després va arribar a la Presidència. El president d'Ucraïna, Volodymyr Zelenski, va repetir una sèrie de punts de l'apel·lació en els seus discursos.

Henri Malosse: L'agressió de Rússia no va començar el 2022. La guerra va començar el 2014 i més de 15,000 han mort a banda i banda. Vam haver de reaccionar. I la solució europea era òbvia per a Ucraïna.

La seva pertinença, en el marc de la sobirania europea, que vam donar suport, amb Philippe Laurette, l'any 2008, havia de ser la principal perspectiva per a aquest país.

Olivier Védrine i jo vam estar al capdavant de la revolta de Maidan el 2013/2014 i tots dos vam ser condecorats amb la prestigiosa ordre de Sant Vladimir pel nostre suport al poble ucraïnès: aquesta és la nostra legitimitat!

anunci

Olivier Védrine: En efecte. La pertinença d'Ucraïna a l'OTAN és un casus bello per a Rússia. Hem de reconèixer les realitats geopolítiques. Donar la condició de candidat a Ucraïna és donar vida al poble ucraïnès i donar-li una esperança considerable sense representar una provocació per a Putin.

Pascal Junghans: quin serà el camí d'Ucraïna en la seva possible integració a la Unió?

Olivier Védrine: aquest estat de candidat no és una pissarra en blanc; ha d'anar acompanyada d'una voluntat política real per part del govern ucraïnès.

Això requereix reformes profundes. En primer lloc, en la lluita contra la corrupció. Sabem que els oligarques ucraïnesos voldran frenar el procés, cosa que és un signe de la seva pèrdua de poder polític i econòmic. Però la gent vol accelerar. La revolució de Maidan, que va ser un producte de la societat civil, ja tenia demandes anticorrupció. És la gent la que té raó.

Com a europeus, hem de donar-los suport. El segon aprenentatge és el de la democràcia, que Ucraïna té poca experiència. Per tant, el país ha de fer un esforç considerable, deixar de tenir candidats a les eleccions presentades sistemàticament per oligarques i treballar per la igualtat de gènere, etc.

Henri Malosse: L'estatus de candidat d'Ucraïna ha d'enfortir l'estat de dret. No hem d'enterrar el cap a la sorra. Sabem que avui el govern de Kíev prohibeix els partits: alguns són prorussos, però no tots. També ens preocupa molt la força i les activitats dels grups d'extrema dreta.

Olivier Védrine: Per descomptat, hem de vigilar això. Però els partits prohibits estaven minant l'esforç de guerra. Això és poc intel·ligent per part de les autoritats, però hem d'entendre-ho sense acceptar necessàriament. Els grups d'extrema dreta no estan ben representats a la Rada.

Pascal Junghans: Com és positiva aquesta pertinença?

Olivier Védrine: El procés d'adhesió d'Ucraïna és un fort símbol polític i geopolític. Sobretot, demostra que Europa no és una tecnocràcia sinó uns valors, un projecte. Mostra que per a Jean Monnet i els altres pares fundadors, Europa sempre defensa les idees humanistes fonamentals.

Pascal Junghans: quins són els riscos d'aquesta pertinença?

Olivier Védrine: Certament, això no és un risc geopolític de possible confrontació directa amb Rússia. Aquest país ja té una frontera comuna amb la Unió, a través dels estats bàltics. I, de moment, Putin no considera la UE com una entitat geopolítica.

Tanmateix, hi ha un risc econòmic real. A l'època soviètica, Ucraïna tenia una indústria desenvolupada i diversificada.

Des de 1991, l'economia s'ha enfonsat i ha evolucionat cap a l'agricultura i l'extracció de matèries primeres. El Pla de Lugano, decidit el 5 de juliol de 2022, preveu 750 milions de dòlars per a la reconstrucció d'Ucraïna.

Aquest nou "Pla Marshall" no ha de ser desviat pels oligarques i no ha d'alimentar un barril de Danaid. Ha de permetre realment que Ucraïna s'uneixi al concert de les nacions desenvolupades.

Henri Malosse: Des del 2008, amb Philippe Laurette, impulsem un projecte europeu obert a tots els pobles europeus, sempre que es respecti l'estat de dret i s'incorporin al mercat únic.

El paper de l'Associació Jean-Monnet és ajudar el poble ucraïnès, mitjançant el desenvolupament d'intercanvis, en el seu llarg camí cap a la Unió.

L'any 2008, juntament amb Philippe Laurette, vam venir a conèixer els ucraïnesos per donar-los a conèixer el mètode Monnet i els vam dir que el projecte europeu estava obert a tots els pobles europeus. Ucraïna, però també Rússia algun dia, poden unir-se a la família europea, sempre que respectem l'estat de dret, els nostres valors democràtics i tinguem la capacitat d'incorporar-nos al mercat únic.

El paper de l'Associació Jean-Monnet és ajudar el poble ucraïnès, mitjançant el desenvolupament dels intercanvis, en el seu camí cap a la Unió el més ràpid possible perquè es tracta de la pau i l'estabilitat del nostre continent.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències