Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

La Comissió Europea desemborsa el primer tram de la nova assistència macrofinancera de 1 milions d'euros per a Ucraïna

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea, en nom de la UE, ha desemborsat avui la primera meitat (500 milions d'euros) d'una nova operació d'assistència macrofinancera (AMF) de 1 milions d'euros per a Ucraïna. El segon tram (500 milions d'euros més) es va desemborsar el 2 d'agost. La decisió sobre aquest nou AMF excepcional va ser adoptada pel Parlament Europeu i el Consell el 12 de juliol de 2022.

Aquest AMF addicional d'1 milions d'euros forma part de l'esforç extraordinari de la UE, juntament amb la comunitat internacional, per ajudar Ucraïna a fer front a les seves necessitats financeres immediates després de l'agressió no provocada i injustificada de Rússia. És la primera part del paquet excepcional d'AMF de fins a 9 milions d'euros anunciat a la comunicació de la Comissió del 18 de maig de 2022 i avalat pel Consell Europeu del 23 al 24 de juny de 2022. Complementa el suport que ja ofereix la UE, inclòs un Préstec MFA d'emergència d'1.2 milions d'euros abonat durant el primer semestre de l'any. En conjunt, els dos eixos del programa fan que el suport total del MFA a Ucraïna des de l'inici de la guerra a 2.2 milions d'euros.

Els fons del MFA s'han posat a disposició d'Ucraïna en forma de préstecs a llarg termini en condicions favorables. L'assistència dóna suport a l'estabilitat macroeconòmica i la resiliència general d'Ucraïna en el context de l'agressió militar de Rússia i els reptes econòmics que se'n deriven. En una altra expressió de solidaritat, el pressupost de la UE cobrirà els costos d'interès d'aquest préstec. Com per a tots els préstecs MFA anteriors, la Comissió pren préstecs als mercats internacionals de capitals i transfereix els ingressos a Ucraïna en les mateixes condicions. Aquest préstec a Ucraïna està avalat per un 70% del valor reservat del pressupost de la UE.  

Aquesta assistència financera s'afegeix al suport sense precedents proporcionat per la UE fins ara, en particular l'ajuda humanitària, al desenvolupament i la defensa, la suspensió de tots els drets d'importació sobre les exportacions d'Ucraïna durant un any o altres iniciatives solidàries, per exemple, per abordar els colls d'ampolla del transport perquè les exportacions , en particular de grans, es podria assegurar.

El vicepresident executiu d'Una economia que funciona per a persones, Valdis Dombrovskis, va dir: "Aquest pagament de 1 milions d'euros és una primera part del nostre paquet d'assistència macrofinancera de 9 milions d'euros per ajudar Ucraïna a satisfer les seves necessitats financeres d'emergència causades per la brutal guerra de Rússia. Al mateix temps, estem treballant estretament amb els estats membres de la UE i els nostres socis internacionals en els propers passos per reconstruir Ucraïna a llarg termini. La UE proporcionarà tot el suport polític, financer, militar i humanitari necessari per ajudar Ucraïna i el seu poble davant la contínua agressió il·legal de Rússia, durant el temps que calgui”.

Alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat Josep Borrell (a la foto) va dir: "El nostre suport a Ucraïna és inquebrantable. Continuarem donant suport al poble ucraïnès -políticament, econòmicament i amb mitjans militars- per afrontar les adversitats i els reptes que suposa l'agressió de Rússia. Ucraïna defensa la seva sobirania i el seu dret a existir amb determinació i dignitat. La UE està al costat d'Ucraïna en aquests esforços i ho continuarà fent”.

El comissari de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, va dir: "El ràpid desemborsament per part de la Comissió del primer tram del préstec excepcional del MFA de 1 milions d'euros mostra la solidaritat inquebrantable de la UE amb Ucraïna i el seu poble. El pressupost de la UE juga un paper central en aquesta solidaritat donant suport a aquests fons en un 70% del seu valor i cobrint els interessos d'aquest préstec. Un exemple més que el pressupost de la UE també ofereix als nostres socis en temps de crisi".

anunci

El comissari d'Economia, Paolo Gentilon, va dir: "Amb aquest desemborsament, la Comissió Europea continua donant suport a Ucraïna per reforçar les seves finances públiques. Davant l'agressió implacable i brutal de Rússia, la UE ha de romandre inquebrantable en la seva solidaritat amb el poble ucraïnès. S'està treballant en una proposta per a la segona part d'aquesta assistència macrofinancera excepcional, tal com va anunciar el maig i aprovada pel Consell Europeu".

Fons

La UE ja ha prestat una assistència important a Ucraïna en els darrers anys en el marc del seu programa MFA. Des del 2014, la UE ha aportat més de 5 milions d'euros a Ucraïna mitjançant cinc programes d'AMF per donar suport a la implementació d'una àmplia agenda de reformes en àmbits com la lluita contra la corrupció, un sistema judicial independent, l'estat de dret i la millora del clima empresarial. . A més, a principis d'any, la Comissió va concedir un préstec d'emergència MFA d'1.2 milions d'euros, per al qual la Comissió va recaptar fons en dues col·locacions privades el primer semestre del 2022. El 18 de maig, la Comissió va establir plans en una comunicació per a la resposta immediata de la UE per abordar la bretxa de finançament d'Ucraïna, així com el marc de reconstrucció a llarg termini. El 25 de juliol, el Consell del BEI, el banc de la UE, va aprovar 1.59 milions de € en assistència financera, amb el suport de garanties del pressupost de la UE, per ajudar Ucraïna a reparar les infraestructures danyades més essencials i reprendre projectes d'importància crítica que atenen les necessitats urgents del poble ucraïnès.

Per finançar l'AMF, la Comissió contracta préstecs als mercats de capitals en nom de la UE, paral·lelament als seus altres programes, sobretot NextGenerationEU i SURE. El possible endeutament per a Ucraïna està previst en el pla de finançament de la Comissió per al segon semestre de 2022. Es disposa de més informació sobre l'ajuda que la UE ha proporcionat a Ucraïna des de l'inici de la guerra d'agressió de Rússia. online.

Les operacions d'assistència macrofinancera (AMF) formen part del compromís més ampli de la UE amb els països veïns i estan pensades com un instrument excepcional de resposta a la crisi de la UE. Estan disponibles per als països veïns de la UE que pateixen greus problemes de balança de pagaments. A més de l'AMF, la UE dóna suport a Ucraïna mitjançant diversos altres instruments, com ara ajuda humanitària, suport pressupostari, programes temàtics i assistència tècnica i equipaments combinats per donar suport a la inversió.

Més informació 

Declaració del president von der Leyen sobre el suport financer de la UE a Ucraïna

Decisió (UE) 2022/1201 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de juliol de 2022, per la qual es concedeix una assistència macrofinancera excepcional a Ucraïna

Conclusions del Consell Europeu de 23 de juny

Comunicació de 18 de maig de 2022 sobre l'ajuda i la reconstrucció d'Ucraïna

Assistència macrofinancera a Ucraïna

Delegació de la UE a Ucraïna

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències