Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

Ucraïna: el camí cap a la recuperació

COMPARTIR:

publicat

on

According to the results of a recent assessment by the World Bank, Ukrainian recovery and reconstruction will require at least $411 billion. This figure is 1.5 times higher than the size of the pre-war economy of Ukraine – writes Anna Derevyanko, European Business Association Executive Director (pictured),

Ja s'està parlant dels plans per reconstruir Ucraïna: en diferents esdeveniments arreu del món, als mitjans de comunicació, durant viatges de negocis i reunions d'alt oficialitat. No obstant això, també val la pena passar de les paraules a les accions: fer plans concrets, amb passos concrets i entendre qui haurà de pagar i per a què.

Definitely, the private sector has an important role to play in the rebuilding of Ukraine – in a variety of ways, including direct investment, critical projects, mobilizing capital, etc. And we see – a business that works in Ukraine is ready to be involved in the process of rebuilding. Moreover, businesses stay committed and support the country, continue to work and to pay salaries. Now even more than at the beginning of the war. However, rebuilding is a huge process that entails investments. Hence, how to attract the private sector, foreign investments – the questions that need to be thought about already. As opportunities are enormous – in food and agro, IT, logistics and infrastructure, defense, etc. Sure, for some businesses security reasons can be a slowdown. However, mechanisms like war risk investment guarantees can bring the appetite. In other words, businesses that want to invest or work with Ukraine also need to have support, guarantees while entering a challenging market. It’s priceless to have donors and governmental support. However, the sooner we (as a country) create a more sustainable economic front, the sooner Ukraine will be less dependable on international support, the sooner the EU and USA will spend less from their budgets. So, I welcome countries to think about such mechanisms for their businesses willing to invest in Ukraine.

Ukraine as well must do a huge homework to welcome investors. Let’s be honest, even before the start of the full-scale war, Ukraine didn’t have huge boom of investors due to the continuing concerns about corruption, rule of law, governance, etc. Though, Ukraine is currently the focus of the whole world. And, yes, countries support Ukraine, help and are ready to continue doing so. But when you talk to real businesses about specific things, investments, you still hear a certain skepticism. Therefore, the situation must be corrected already – across all industries and fronts, and this should be the focus of the entire governmental team.

Ja s'han aconseguit avenços importants. Segons l'Índex de percepció de la corrupció 2022 de Transparency International, una ONG que treballa en més de 100 països per acabar amb la injustícia de la corrupció, Ucraïna és un dels pocs països que es van fer un seguiment que es van tornar menys corruptes l'any passat. Ucraïna és coneguda per la digitalització dels serveis administratius, Ucraïna té 18 acords de lliure comerç amb 46 països, en els darrers temps Ucraïna ha cancel·lat al voltant de 600 permisos necessaris per dirigir un negoci. I aquesta llista de canvis es pot continuar.

No obstant això, el govern d'Ucraïna ha de fer reformes importants en matèria de transparència i rendició de comptes per crear un entorn empresarial sòlid per atraure inversions del sector privat.

The situation motivates Ukraine to strengthen diplomacy and economic diplomacy. Ukraine should work to create an attractive brand and an economic brand abroad. Reputation is not easy to form, it is not fast, even harder to change but it is the only way to convince others. Therefore, we in the European Business Association launched a Global Business for Ukraine initiative to work on the development of economic diplomacy, to talk about Ukraine and business opportunities, to help global companies find business partners in the country, to be the right hand for global companies – potential investors who want to launch business in Ukraine.

anunci

Tanmateix, l'atractiu de la marca ha de tenir un rerefons real i fort. Per tant, cal vetllar per crear una estructura de gestió nova, transparent i ràpida, per continuar reformes i canvis, per ser més exigents amb l'aparell estatal. Després de tot, Ucraïna s'enfronta a una tasca que, probablement, encara no ha estat realitzada per cap país del món. Però també s'obren oportunitats, que probablement no ha estat en cap país.

Aleshores, què hem de seguir fent nosaltres com a país per crear aquest rerefons fort?

En primer lloc, per continuar establint l'estat de dret al país, els inversors han de saber que encara que els seus drets hagin estat vulnerats, els tribunals segur que podran ajudar a trobar justícia, protegir els interessos legals i no passaran anys.

Second, effectively fight against corruption. Currently, many agencies, in particular, law enforcement agencies, have an extremely bad reputation in this area. Since taking office, Zelensky has stressed to the international community that he will make fighting corruption in his country a major policy priority. Zelensky’s reform agenda leaves little doubt about his intention to eradicate illegal practices and step up the fight against corruption. But more complex solutions – at all levels and in all branches of government are needed. And complex results.

En tercer lloc, mesures i plans concrets per superar l'economia submergida del país, que representa aproximadament un terç del PIB. Malauradament, la guerra no va canviar fonamentalment la situació, però en algunes indústries fins i tot es va deteriorar. Com a exemple, l'economia submergida de la indústria del tabac és la més alta des de la independència d'Ucraïna i és d'un 22%. L'any passat, el pressupost de l'estat no va rebre uns 20.5 milions de hryvnias de càrrecs a causa de la circulació il·legal de tabac, i el 2023, segons l'informe de KPMG, les pèrdues estatals ascendiran a 636 milions d'euros d'impostos no pagats. Des dels mitjans podríem llegir casos d'alt perfil de gravació de violacions específiques, però, malauradament, és difícil recordar càstigs i processaments concrets. La quota del mercat il·legal segueix sent significativa. Per tant, és crucial tenir un treball coordinat de totes les estructures i prendre decisions impopulars. Perquè un negoci transparent també entengui i senti l'equitat en els plantejaments.

Estic segur que aquests problemes es poden resoldre. De fet, nosaltres, com a país que es dirigeix ​​amb confiança cap a l'adhesió a la UE, no tenim cap altra sortida. I l'empresa està preparada per ser soci en aquest procés de transformació. Col·laborar per difondre la paraula del ratolí per motivar noves inversions que arribin al país. Ja ho fa promocionant Ucraïna, participant en esdeveniments globals, compartint històries, invertint. I espero que aquesta tendència continuï. D'altra banda, esperem que el govern ucraïnès mantindrà un diàleg constant amb aquestes empreses. Com només junts és possible reconstruir, desenvolupar i enfortir la nostra economia. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències