Connecteu-vos amb nosaltres

Nacions Unides

La reestructuració imminent de l'ONU des d'una lent realista històrica

COMPARTIR:

publicat

on

A càrrec de Kung Chan, fundador de ANBOUND, un grup de reflexió independent amb seu a Pequín.

Les nacions occidentals s'enfronten a una marginació creixent dins d'aquesta organització internacional. A mesura que s'intensifiquen les veus discrepants d'altres faccions de les Nacions Unides, el cas de la reestructuració es fa cada cop més convincent. El precedent històric es pot trobar a la Societat de Nacions.

La Societat de Nacions, coneguda com a Société des Nations en francès, es va establir el 10 de gener de 1920, al final de la Primera Guerra Mundial, després de la Conferència de Pau de París. Va funcionar com una organització intergovernamental i va tenir un paper pioner com a primer organisme mundial del món dedicat a mantenir la pau, servint com a precursor de les Nacions Unides.

Els objectius principals de la Lliga, esbossats en el Pacte de la Societat de Nacions, incloïen la prevenció de la guerra mitjançant la seguretat col·lectiva i el control de l'armament, així com la resolució de disputes internacionals mitjançant la negociació i l'arbitratge. De manera semblant a les Nacions Unides avui, la Lliga va abordar diversos temes globals com ara les condicions laborals, els drets dels indígenes, el tràfic de drogues i armes, la salut pública, el tractament dels presoners de guerra i la protecció dels grups minoritaris a Europa. En el seu apogeu, des del 28 de setembre de 1934 fins al 23 de febrer de 1935, la Lliga comptava amb 58 estats membres.

La Societat de Nacions va representar una evolució significativa en les pràctiques diplomàtiques globals al llarg dels segles. No obstant això, una limitació notable va ser la seva manca d'una força militar independent, que confiava en canvi en els principals poders per fer complir les seves resolucions i sancions econòmiques o proporcionar assistència militar quan fos necessari. Tal com estava, el suport que aquests poders no estaven preparats de manera coherent per oferir. A més, les sancions econòmiques de vegades perjudicaven els propis estats membres de la Lliga, reduint la seva voluntat de cooperar plenament. Els Estats Units es van abstenir notablement d'unir-se a causa del rebuig del Senat al Tractat de Versalles.

anunci

Durant la Segona Guerra Italo-Etiòpia, la Societat de Nacions va acusar l'exèrcit italià d'apuntar a les tendes mèdiques del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. El dictador italià Benito Mussolini va respondre amb la dita: "La Lliga està molt bé quan criden els pardals, però no serveix de res quan cauen les àguiles".

Des d'una perspectiva realista històrica, la clau de les organitzacions internacionals rau en la responsabilitat de les grans potències per fer complir les decisions. Aquest principi s'ha mantingut sense canvis des del passat fins al present. Entre l'etapa geopolítica i el control efectiu, hi ha una gran bretxa.

Les grans potències mundials sovint se senten marginades enmig dels ideals progressistes imperants, relegant l'ONU a un fòrum de farsa geopolítica en lloc d'una acció efectiva. Aquesta dinàmica suposa càrregues financeres substancials sobre les nacions occidentals, arribant a nivells que són cada cop més insostenibles per a aquests poders influents. Tenint tot això en compte, és imminent la reestructuració de les Nacions Unides per abordar millor les realitats globals contemporànies.

El raonament és clar: les nacions occidentals s'enfronten a una marginació creixent dins d'aquesta organització internacional. A mesura que s'intensifiquen les veus discrepants d'altres faccions dins de les Nacions Unides, el cas de la reestructuració es fa cada cop més convincent. El precedent històric es pot trobar a la Societat de Nacions. Si Donald Trump tornés a assumir el càrrec, una revisió important de les Nacions Unides podria ser inevitable. Tot i que el discurs actual se centra en les polítiques de Trump, aquesta transformació marcaria un canvi polític pragmàtic i crucial.

A mesura que les Nacions Unides s'acosten al seu 80è aniversari, la perspectiva de la seva reestructuració més àmplia es planteja, i això és el que el món hauria d'observar.

Kung Chan és fundador d'ANBOUND, un grup de reflexió independent amb seu a Pequín, especialitzat en investigacions sobre polítiques públiques que cobreixen geopolítica i relacions internacionals, desenvolupament urbà i social, qüestions industrials i macroeconomia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències