Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Desenvolupament d'Uzbekistan del Mecanisme Nacional de Prevenció contra la Tortura

COMPARTIR:

publicat

on

Com a part de la implementació de l’Estratègia d’Acció d’Uzbekistan, que va marcar l’inici d’una nova etapa de transformacions democràtiques i modernització del país, s’estan implementant activament les normes internacionals de drets humans. Els resultats dels quals són reconeguts per experts internacionals, escriu Doniyor Turaev, subdirector de l'Institut de Legislació i Recerca Parlamentària sota l'Oliy Majlis.

Ja el 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, que va visitar el país com a Alt Comissari de les Nacions Unides per als Drets Humans, va assenyalar que, 'El volum de propostes, plans i noves legislacions constructives relacionades amb els drets humans que ha sorgit des que el president Mirziyoyev va assumir el càrrec és notable.[1] "Els drets humans, totes les categories de drets humans, figuren de manera molt destacada en els cinc conjunts de prioritats establerts en el document de política general que guia aquestes reformes proposades: l'estratègia d'acció 2017-21 del president. Qualsevol persona que vulgui entendre què és el que fonamenta els canvis que comencen a produir-se a l’Uzbekistan –i què s’amaga darrere de la meva visita– hauria de mirar de prop l’estratègia d’acció.'[2]

Avui, l’Uzbekistan és part dels deu principals instruments internacionals de drets humans de les Nacions Unides, inclosa la Convenció contra la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (en endavant, la Convenció contra la Tortura), i pren constantment mesures per aplicar les seves disposicions a legislació.

Tenint en compte el fet que el progrés en l’àmbit dels drets humans, i en particular, en la prevenció de la tortura, és un dels indicadors que demostren el nivell de maduresa de la democràcia al país, els problemes de compliment de la legislació nacional pertinent amb les normes internacionals són de primera importància en el curs de les reformes en curs per a l’Uzbekistan, que està construint un estat democràtic governat per la llei.

Basat en l’obligació de prendre mesures efectives per prevenir actes de tortura i maltractaments derivats de la Convenció contra la tortura, Uzbekistan, juntament amb l’adopció d’un conjunt de mesures en aquest àmbit, està fent els canvis adequats a la legislació.

En vista d’això, considerem els darrers canvis fonamentals, al nostre parer, en la legislació nacional relativa a la prevenció de la tortura i altres tractes o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Primer, s’han fet esmenes a article 235 del Codi penal, amb l'objectiu d'incrementar la responsabilitat per l'ús de la tortura, ampliant el ventall de possibles víctimes i de les que seran responsables.

anunci

Cal assenyalar que la versió anterior de l’article 235 del Codi penal

va restringir la pràctica prohibida de la tortura a les accions dels agents de la policia i no va cobrir els actes de "altres persones que actuen amb caràcter oficial », inclosos aquells "actes que resulten de la instigació, consentiment o aquiescència d'un funcionari públic". En altres paraules, el la versió anterior de l'article 235 del Codi Penal no contenia tots els elements de l'article 1 de la Convenció contra la Tortura, sobre el qual el Comitè de les Nacions Unides contra la Tortura ha cridat l'atenció reiteradament. Ara, la nova versió d’aquest article del Codi Penal preveu els elements anteriors de la Convenció.

En segon lloc, articles 9, 84, 87, 97, 105, 106 de el Codi executiu penal s’han modificat i complementat amb normes destinades a salvaguardar millor els drets dels condemnats, incloent la garantia dels seus drets a l’exercici, l’assessorament psicològic, les condicions laborals segures, el descans, l’excedència, la remuneració laboral, l’accés a l’atenció sanitària, la formació professional, etc.

En tercer lloc, el Codi de responsabilitat administrativa s'ha complementat amb una nova Article 1974, que preveu la responsabilitat administrativa per obstruir les activitats legals del Defensor del Poble (el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans).

En particular, l'article estableix la responsabilitat pel fet que els funcionaris no compleixin les seves funcions amb el comissari, creant obstacles al seu treball, proporcionant-li informació deliberadament falsa, la manca de consideració dels recursos, les peticions o el seu incompliment. complir els terminis per considerar-los sense una bona raó.

en quart, s’han introduït importants modificacions a la Llei "Sobre el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Defensor del Poble)" (d'ara endavant, la Llei), segons la qual:

- les instal·lacions correccionals, els llocs de detenció i els centres especials d'acollida estan coberts pel concepte únic de "llocs de detenció';

- es crea un sector per facilitar les activitats del comissari en matèria de prevenció de la tortura i els maltractaments dins de l’estructura de la secretaria del comissari;

- les competències del comissari en aquesta matèria es prescriuen detalladament. En particular, la llei s'ha complementat amb nou article 209, segons el qual el comissari pot prendre mesures per evitar la tortura i altres maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció.

També, d’acord amb l’article 209 de la llei, el comissari ha de crear un grup d'experts per facilitar les seves activitats. El grup d’experts estarà format per representants d’ONG amb coneixements professionals i pràctics en el camp de la jurisprudència, la medicina, la psicologia, la pedagogia i altres àrees. El comissari determinarà les tasques dels membres del grup d'experts i dictarà ordres especials per permetre'ls visitar lliurement els llocs de detenció i altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

Aquí cal destacar que la Llei estableix els principals elements del mecanisme preventiu: visites periòdiques a llocs de detenció.

Tot i que Uzbekistan no és part del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura (en endavant, el Protocol), es pot dir, però, que, tenint en compte les seves disposicions, així com en el marc del compliment de les seves obligacions internacionals i del disposicions de la Convenció contra la Tortura, el país ha creat la seva 'preventiva nacional mecanisme'.

Basat en les disposicions del Protocol, un "mecanisme preventiu nacional" (en endavant - NPM) significa un o diversos òrgans visitants establerts, designats o mantinguts a nivell nacional per tal de prevenir la tortura i altres tractes inhumans. L’article 3 del Protocol obliga els estats part a constituir, designar o mantenir aquests organismes.

El relator especial de les Nacions Unides sobre tortura (A / 61/259) va justificar detalladament la justificació de l'establiment d'un MNP. Segons ell, el fonament "es basa en l'experiència que la tortura i els maltractaments solen tenir lloc en llocs aïllats de detenció, on els que practiquen la tortura tenen la confiança que estan fora de l'abast d'un control i una rendició de comptes efectius". "En conseqüència, l'única manera de trencar aquest cicle viciós és exposar els llocs de detenció a un control públic i fer que tot el sistema en què la policia, els funcionaris de seguretat i d'intel·ligència operin sigui més transparent i responsable davant el control extern".[3]

La Llei, com ja s’ha dit anteriorment, estableix un nou mecanisme preventiu, que concedeix al comissari el dret de prendre mesures per evitar la tortura i els maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció, així com prendre mesures similars en altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

A més, recentment s'han pres mesures importants per enfortir el sistema nacional de protecció dels drets humans, en particular:

l'estratègia nacional de la República d'Uzbekistan sobre drets humans ha estat adoptat;

- per aplicar l'estratègia nacional i ampliar encara més les competències del Parlament en l'exercici del control parlamentari sobre l'execució de les obligacions internacionals de drets humans d'Uzbekistan, la Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humans s'ha establert;

- la posició de el comissari dels Drets dels Infants s'ha establert;

- S'han pres mesures per millorar l'estat de el Centre Nacional de Drets Humans de la República d’Uzbekistan;

A més, cal destacar per separat que Uzbekistan ha estat elegit membre del Consell de Drets Humans de l'ONU.

Fins ara, per tal d'aplicar encara més les normes internacionals i millorar la legislació nacional i la pràctica preventiva en aquest àmbit, el Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humansjuntament amb les autoritats estatals competents realitza el següent:

En primer lloc. Segons el Protocol, certes categories d’institucions pertanyen intrínsecament a l’abast de la definició de «lloc de detenció» i es podrien afirmar en una definició no exhaustiva de la legislació nacional a efectes de claredat.[4] Per exemple, aquestes institucions poden incloure institucions psiquiàtriques, centres de detenció de menors, llocs de detenció administrativa, etc.

En aquest sentit, la qüestió de la inclusió a la legislació diverses institucions principals, que l'NPM pot visitar regularment, s'està considerant.

Segon. D'acord amb la Convenció contra la Tortura, els conceptes de "tortura" i "tracte o pena cruels, inhumans o degradants" es diferencien en funció de la forma, el propòsit de cometre's i el nivell de gravetat del sofriment infligit a la víctima per aquest acte. .

En vista d 'això, el tema de diferenciant els conceptes de "tortura" i de "tracte o càstig cruel, inhumà o degradant" i s'estableix establir a la legislació les seves definicions clares i mesures de responsabilitat per aquests actes.

Tercer. Com a part de l'aplicació de les disposicions de la Convenció contra la Tortura, s'està millorant la qualitat de la informació i les activitats educatives sobre drets humans, és a dir, s'està treballant per informar sobre l'essència i el contingut de les lleis sobre la prohibició de la tortura i els maltractaments. Es preveu incloure el tema de la prohibició de la tortura i els maltractaments en els programes de formació no només per a funcionaris de la policia, sinó també per al personal mèdic, pedagògic i altres empleats que puguin participar en el tractament de persones en llocs de detenció.

Quart. La qüestió de la ratificació del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura s'està considerant i, a la vista d'això, està previst convidar el relator especial de l'ONU sobre tortura a Uzbekistan.

Així, es pot assenyalar que s’estan prenent mesures actives, dirigides i sistèmiques a Uzbekistan per millorar encara més el mecanisme preventiu nacional dirigit a una millor prevenció i prevenció de la tortura i els intents de tractaments o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Cal admetre que, per descomptat, encara hi ha una sèrie de problemes no resolts en aquesta zona a Uzbekistan. No obstant això, hi ha voluntat política per avançar amb les reformes dels drets humans.

En conclusió, ens agradaria citar les paraules del discurs del president d’Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev al 46th sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides afirmant que Uzbekistan "continuarà suprimint estrictament totes les formes de tortura, tractes inhumans o degradants" i "com a membre del Consell de Drets Humans defensarà i promourà activament els principis i les normes universals del dret internacional dels drets humans".


[1] [1] Vegeu "Observacions inicials de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein, en una conferència de premsa durant la seva missió a Uzbekistan" (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Informe del relator especial de l'ONU sobre tortura, paràgraf. 67, Assemblea General de les Nacions Unides A61 / 259 (14 d'agost de 2006).

[4] Vegeu la Guia per a l’establiment i la designació de NPM (2006), APT, p.18.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències