Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Desenvolupament del mecanisme nacional preventiu contra la tortura a Uzbekistan

publicat

on

Com a part de la implementació de l’Estratègia d’Acció d’Uzbekistan, que va marcar l’inici d’una nova etapa de transformacions democràtiques i modernització del país, s’estan implementant activament les normes internacionals de drets humans. Els resultats dels quals són reconeguts per experts internacionals, escriu Doniyor Turaev, subdirector de l'Institut de Legislació i Recerca Parlamentària sota l'Oliy Majlis.

Ja el 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, que va visitar el país com a Alt Comissari de les Nacions Unides per als Drets Humans, va assenyalar que, 'El volum de propostes, plans i noves legislacions constructives relacionades amb els drets humans que ha sorgit des que el president Mirziyoyev va assumir el càrrec és notable.[1] "Els drets humans, totes les categories de drets humans, figuren de manera molt destacada en els cinc conjunts de prioritats establerts en el document de política general que guia aquestes reformes proposades: l'estratègia d'acció 2017-21 del president. Qualsevol persona que vulgui entendre què és el que fonamenta els canvis que comencen a produir-se a l’Uzbekistan –i què s’amaga darrere de la meva visita– hauria de mirar de prop l’estratègia d’acció.'[2]

Avui, l’Uzbekistan és part dels deu principals instruments internacionals de drets humans de les Nacions Unides, inclosa la Convenció contra la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (en endavant, la Convenció contra la Tortura), i pren constantment mesures per aplicar les seves disposicions a legislació.

Tenint en compte el fet que el progrés en l’àmbit dels drets humans, i en particular, en la prevenció de la tortura, és un dels indicadors que demostren el nivell de maduresa de la democràcia al país, els problemes de compliment de la legislació nacional pertinent amb les normes internacionals són de primera importància en el curs de les reformes en curs per a l’Uzbekistan, que està construint un estat democràtic governat per la llei.

Basat en l’obligació de prendre mesures efectives per prevenir actes de tortura i maltractaments derivats de la Convenció contra la tortura, Uzbekistan, juntament amb l’adopció d’un conjunt de mesures en aquest àmbit, està fent els canvis adequats a la legislació.

En vista d’això, considerem els darrers canvis fonamentals, al nostre parer, en la legislació nacional relativa a la prevenció de la tortura i altres tractes o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Primer, s’han fet esmenes a article 235 del Codi penal, amb l'objectiu d'incrementar la responsabilitat per l'ús de la tortura, ampliant el ventall de possibles víctimes i de les que seran responsables.

Cal assenyalar que la versió anterior de l’article 235 del Codi penal

va restringir la pràctica prohibida de la tortura a les accions dels agents de la policia i no va cobrir els actes de "altres persones que actuen amb caràcter oficial », inclosos aquells "actes que resulten de la instigació, consentiment o aquiescència d'un funcionari públic". En altres paraules, el la versió anterior de l'article 235 del Codi Penal no contenia tots els elements de l'article 1 de la Convenció contra la Tortura, sobre el qual el Comitè de les Nacions Unides contra la Tortura ha cridat l'atenció reiteradament. Ara, la nova versió d’aquest article del Codi Penal preveu els elements anteriors de la Convenció.

En segon lloc, articles 9, 84, 87, 97, 105, 106 de el Codi executiu penal s’han modificat i complementat amb normes destinades a salvaguardar millor els drets dels condemnats, incloent la garantia dels seus drets a l’exercici, l’assessorament psicològic, les condicions laborals segures, el descans, l’excedència, la remuneració laboral, l’accés a l’atenció sanitària, la formació professional, etc.

En tercer lloc, el Codi de responsabilitat administrativa s'ha complementat amb una nova Article 1974, que preveu la responsabilitat administrativa per obstruir les activitats legals del Defensor del Poble (el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans).

En particular, l'article estableix la responsabilitat pel fet que els funcionaris no compleixin les seves funcions amb el comissari, creant obstacles al seu treball, proporcionant-li informació deliberadament falsa, la manca de consideració dels recursos, les peticions o el seu incompliment. complir els terminis per considerar-los sense una bona raó.

en quart, s’han introduït importants modificacions a la Llei "Sobre el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Defensor del Poble)" (en endavant, la llei), segons la qual:

- les instal·lacions correccionals, els llocs de detenció i els centres especials d'acollida estan coberts pel concepte únic de "llocs de detenció';

- es crea un sector per facilitar les activitats del comissari en matèria de prevenció de la tortura i els maltractaments dins de l’estructura de la secretaria del comissari;

- les competències del comissari en aquesta matèria es prescriuen detalladament. En particular, la llei s'ha complementat amb nou article 209, segons el qual el comissari pot prendre mesures per evitar la tortura i altres maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció.

També, d’acord amb l’article 209 de la llei, el comissari ha de crear un grup d'experts per facilitar les seves activitats. El grup d’experts estarà format per representants d’ONG amb coneixements professionals i pràctics en el camp de la jurisprudència, la medicina, la psicologia, la pedagogia i altres àrees. El comissari determinarà les tasques dels membres del grup d'experts i dictarà ordres especials per permetre'ls visitar lliurement els llocs de detenció i altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

Aquí cal assenyalar que la llei estableix els elements principals del mecanisme preventiu: visites periòdiques a llocs de detenció.

Tot i que Uzbekistan no és part del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura (en endavant, el Protocol), es pot dir, però, que, tenint en compte les seves disposicions, així com en el marc del compliment de les seves obligacions internacionals i del disposicions de la Convenció contra la Tortura, el país ha creat la seva 'preventiva nacional mecanisme'.

Basat en les disposicions del Protocol, un "mecanisme preventiu nacional" (en endavant - NPM) significa un o diversos òrgans visitants establerts, designats o mantinguts a nivell nacional per tal de prevenir la tortura i altres tractes inhumans. L’article 3 del Protocol obliga els estats part a constituir, designar o mantenir aquests organismes.

El relator especial de les Nacions Unides sobre tortura (A / 61/259) va justificar detalladament la justificació de l'establiment d'un MNP. Segons ell, el fonament "es basa en l'experiència que la tortura i els maltractaments solen tenir lloc en llocs aïllats de detenció, on els que practiquen la tortura tenen la confiança que estan fora de l'abast d'un control i una rendició de comptes efectius". "En conseqüència, l'única manera de trencar aquest cicle viciós és exposar els llocs de detenció a un control públic i fer que tot el sistema en què la policia, els funcionaris de seguretat i d'intel·ligència operin sigui més transparent i responsable davant el control extern".[3]

La Llei, com ja s’ha dit anteriorment, estableix un nou mecanisme preventiu, que concedeix al comissari el dret de prendre mesures per evitar la tortura i els maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció, així com prendre mesures similars en altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

A més, recentment s'han pres mesures importants per enfortir el sistema nacional de protecció dels drets humans, en particular:

l'estratègia nacional de la República d'Uzbekistan sobre drets humans ha estat adoptat;

- per aplicar l'estratègia nacional i ampliar encara més les competències del Parlament en l'exercici del control parlamentari sobre l'execució de les obligacions internacionals de drets humans d'Uzbekistan, la Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humans s'ha establert;

- la posició de el comissari dels Drets dels Infants s'ha establert;

- S'han pres mesures per millorar l'estat de el Centre Nacional de Drets Humans de la República d’Uzbekistan;

A més, cal destacar per separat que Uzbekistan ha estat elegit membre del Consell de Drets Humans de l'ONU.

Fins ara, per tal d'aplicar encara més les normes internacionals i millorar la legislació nacional i la pràctica preventiva en aquest àmbit, el Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humansjuntament amb les autoritats estatals competents realitza el següent:

En primer lloc. Segons el Protocol, certes categories d’institucions pertanyen intrínsecament a l’abast de la definició de «lloc de detenció» i es podrien afirmar en una definició no exhaustiva de la legislació nacional a efectes de claredat.[4] Per exemple, aquestes institucions poden incloure institucions psiquiàtriques, centres de detenció de menors, llocs de detenció administrativa, etc.

En aquest sentit, la qüestió de la inclusió a la legislació diverses institucions principals, que l'NPM pot visitar regularment, s'està considerant.

Segon. D'acord amb la Convenció contra la Tortura, els conceptes de "tortura" i "tracte o pena cruels, inhumans o degradants" es diferencien en funció de la forma, el propòsit de cometre's i el nivell de gravetat del sofriment infligit a la víctima per aquest acte. .

En vista d 'això, el tema de diferenciant els conceptes de "tortura" i de "tracte o càstig cruel, inhumà o degradant" i s'estableix establir a la legislació les seves definicions clares i mesures de responsabilitat per aquests actes.

Tercer. Com a part de l'aplicació de les disposicions de la Convenció contra la Tortura, s'està millorant la qualitat de la informació i les activitats educatives sobre drets humans, és a dir, s'està treballant per informar sobre l'essència i el contingut de les lleis sobre la prohibició de la tortura i els maltractaments. Es preveu incloure el tema de la prohibició de la tortura i els maltractaments en els programes de formació no només per a funcionaris de la policia, sinó també per al personal mèdic, pedagògic i altres empleats que puguin participar en el tractament de persones en llocs de detenció.

Quart. La qüestió de la ratificació del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura s'està considerant i, a la vista d'això, està previst convidar el relator especial de l'ONU sobre tortura a Uzbekistan.

Així, es pot assenyalar que s’estan prenent mesures actives, dirigides i sistèmiques a Uzbekistan per millorar encara més el mecanisme preventiu nacional dirigit a una millor prevenció i prevenció de la tortura i els intents de tractaments o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Cal admetre que, per descomptat, encara hi ha una sèrie de problemes no resolts en aquesta zona a Uzbekistan. No obstant això, hi ha voluntat política per avançar amb les reformes dels drets humans.

En conclusió, ens agradaria citar les paraules del discurs del president d’Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev al 46th sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides afirmant que Uzbekistan "continuarà suprimint estrictament totes les formes de tortura, tractes inhumans o degradants" i "com a membre del Consell de Drets Humans defensarà i promourà activament els principis i les normes universals del dret internacional dels drets humans".


[1] [1] Vegeu "Observacions inicials de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein, en una conferència de premsa durant la seva missió a Uzbekistan" (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Informe del relator especial de l'ONU sobre tortura, paràgraf. 67, Assemblea General de les Nacions Unides A61 / 259 (14 d'agost de 2006).

[4] Vegeu la Guia per a l’establiment i la designació de NPM (2006), APT, p.18.

Uzbekistan

Digne dels monuments atemporals del passat gloriós: el 2022 Uzbekistan veurà la gran inauguració de Silk Road Samarkand, un complex turístic únic

publicat

on

In 2022, Silk Road Samarkand, un complex turístic multifuncional dissenyat per convertir-se en una atracció moderna no només de la ciutat de Samarkand, sinó també de tota l'Àsia Central, voluntat be obert per visitants. El complex combinarà instal·lacions culturals, gastro, mèdiques i de turisme de negocis.

El nou complex acollirà hotels de classe mundial, hotels boutique especialitzats, espais públics contemporanis, parcs, zones d’esbarjo i esports, autèntics restaurants, cafeteries i bars, a més d’una sala de congressos internacional i llocs d’interès cultural. El projecte d’última generació desenvolupat per un equip internacional d’arquitectes i enginyers permetrà combinar diverses zones temàtiques en un conjunt arquitectònic equilibrat sense paral·lel a tota la regió d’Àsia Central.

L’escala i la importància de la ruta de la seda de Samarcanda fan que sigui un merescut seguiment dels sublims monuments del passat i un motor del desenvolupament turístic a la regió. El nom del centre va ser seleccionat deliberadament: les rutes de la Gran Ruta de la Seda passaven pel territori de l’actual Uzbekistan des del segle II aC fins al segle XV, i l’antiga Samarcanda era una de les parades més importants per a les caravanes comercials.

La localització

El nou complex està situat a la part oriental de la ciutat i té una superfície d’unes 260 hectàrees. Se centra al voltant de l’afluent curs fluvial del canal de rem de Samarcanda, que a l’època soviètica servia de base d’entrenament per a la selecció nacional de l’URSS i de competició de la Unió.

El complex inclou diverses zones. Al nord del canal de rem hi ha un Business Cluster, que inclou una sala de congressos i quatre hotels exclusius amb territoris embellits. El Clúster del Sud inclou quatre hotels boutique, cadascun operant a la seva pròpia àrea d’activitat mèdica i sanatòria, a més d’un eco-poble, el complex històric i etnogràfic de la Ciutat Eterna i algunes zones comercials.

El clúster empresarial

Silk Road Samarkand té vuit hotels, quatre cadascun als marges nord i sud del canal de rem. Oferiran un total d’unes 1,200 habitacions. A l’esquerra de la sala de congressos, s’instal·larà un hotel Samarkand Regency de cinc plantes de 22 plantes amb 234 habitacions, incloses suites executives i dues suites presidencials. Es tracta del primer i únic hotel d'Àsia Central que forma part de LHW, l'associació hotelera més important del món.

Savitsky Plaza, un hotel que porta el nom d’Igor Savitsky, un artista honorat de l’Suzbek Uzbek i col·leccionista d’objectes d’art d’avantguarda, es distingeix pel seu disseny interior únic i disposa de 179 habitacions disponibles per als hostes.

Altres hotels de la màxima categoria inclouen Silk Road by Minyoun amb 242 habitacions i Stars of Ulugbek by Lia. Minyoun, que porta el nom del gran astrònom i matemàtic de l'era timúrida, compta amb 174 habitacions. Tots dos edificis estan gestionats per l'hostaleria asiàtica líder Minyoun Hospitality.

Tots els hotels tenen sales de conferències, sales de reunions, restaurants, bars, gimnasos, SPAs i piscines.

La sala de congressos

A la sala de congressos internacional, hi haurà una sala multifuncional, sales presidencials i VIP, sales per a delegacions i sales de reunions, així com sala de banquets i sala d’exposicions.

El clúster mèdic

El clúster mèdic de Marakanda Park Hotels estarà situat al sud del canal de rem. Cadascun dels quatre hotels boutique està especialitzat en un cert tipus de serveis mèdics: medicina preventiva, desintoxicació, tractament de les articulacions i de la columna vertebral i medicina pulmonar. La segona planta dels hotels es destina a centres de salut. A més de sales mèdiques i de tractament, els hostes de l'hotel disposaran de serveis de cosmètic, massatge, teràpia de fang, dutxes terapèutiques, sauna d'infrarojos, cambra de pressió. Els programes oferts es desenvolupen durant 3, 7, 10 i 14 dies d’estada. Els hotels del clúster tindran un total de 366 habitacions.

L' Etern ciutat

Al llarg de més de 10 hectàrees, s’ha recreat la imatge d’una ciutat antiga que convida els hostes del complex a experimentar la història i les tradicions de les terres i pobles d’Uzbekistan. Artistes, artesans i artesans s’establiran als carrers estrets. Els visitants de la ciutat podran tastar cuina nacional de diferents èpoques i regions del país i veure autèntiques representacions al carrer. La Ciutat Eterna oferirà als hostes una oportunitat excepcional per trobar-se a la frontera de les cultures part, hel·lenística i islàmica i observar la diversitat del patrimoni dels segles passats amb els seus propis ulls. L’autor i comissari del projecte és el famós artista uzbek Bobur Ismoilov.

El lloc d’atracció

Els clients del complex gaudiran de zones verdes per a vianants, espais oberts i un entorn ben dissenyat. L’entrada estarà decorada amb motius tradicionals que recordin els majestuosos arcs de Registan. Els parcs esportius i els carrils bici, l’aigua aquàtica Volcano amb piscines i una gran varietat de cafeteries i bars esdevindran un lloc d’atracció. Hi haurà lloguer de bicicletes.

“Samarcanda va ser una parada important a la Gran Ruta de la Seda, un lloc on es van creuar civilitzacions senceres. Creiem que la ruta de la seda de Samarcanda es convertirà en un centre de turisme internacional, on residents de la ciutat, turistes, viatgers i homes de negocis de tot el món podran passar temps amb plaer i beneficis. Estic segur que l'obertura del complex llançarà una nova era en la història del turisme a Samarcanda ", va dir Artiom V. Egikian, CEO de l'empresa gestora de Silk Road Samarkand.

Accessibilitat

El complex és fàcilment accessible en transport: es triga 20 minuts en cotxe per arribar-hi des del centre històric de la ciutat, a 15 minuts de l’aeroport internacional i a 25 minuts de l’estació de tren. El projecte inclou la construcció d’un nus de carretera i un pont de derivació. Podeu arribar al complex tant en cotxe (hi ha aparcaments disponibles) com mitjançant llançadores especials que es posaran en marxa quan s’obri el centre.

Seguir llegint

Uzbekistan

Desenvolupament de l’economia d’Uzbekistan a la primera meitat del 2021

publicat

on

Tot i la pandèmia en curs al món, l’economia d’Uzbekistan ha assolit taxes de creixement rècord. Segons el Comitè Estadístic Estatal de la República d’Uzbekistan, el producte interior brut durant els primers sis mesos d’aquest any va augmentar un 6.2%. En comparació: durant el mateix període de l'any passat, a causa de la pandèmia i els bloquejos, l'economia va créixer només l'1.1% i, durant els primers tres mesos del 2021, el 3%, escriu Ruslan Abaturov, Centre de Recerca i Reformes Econòmiques.

Al mateix temps, cal assenyalar que l'economia dels principals socis comercials d'Uzbekistan s'estabilitza al final dels sis mesos i torna a la trajectòria del creixement. Així, el PIB de Kazakhstan va augmentar un 2.2%, enfront del descens del mateix període de l'any passat un 1.8%. L’economia kirguisa va disminuint gradualment, al gener-juny, la taxa de descens es va desaccelerar fins a l’1.7% enfront del 5.6% del primer semestre del 2020. La Xina manté un creixement dinàmic aquest any, on es registra un augment del 12.7% del PIB al primer semestre curs. A Rússia, el PIB va créixer un 3.7% entre gener i maig.

A Uzbekistan, inflació al sector dels consumidors continua alentint-se, tot i les greus pujades de preus de certs productes bàsics com la pastanaga i l'oli vegetal. Segons els resultats de sis mesos, els preus van augmentar un 4.4% mentre que el 2020 durant el mateix període, un 4.6%. Al maig de 2021, els preus van disminuir un 0.2% a causa de l’estacionalitat. El major augment dels preus s’observa en els productes alimentaris: un 5.7% (al primer semestre del 2020, un 6.2%). La pujada dels preus dels productes no alimentaris també s’alenteix: un 3% enfront del 3.6% del gener-juny del 2020.

L'entrada de inversió el primer trimestre d’aquest any ha mostrat una dinàmica positiva. La inversió en actius fixos va augmentar un 5.9%, contra un descens de gairebé un 10% en el mateix període de l'any passat. Les inversions del pressupost van disminuir un 8.5%. Les inversions i els préstecs atorgats sota la garantia del govern van disminuir més del 36% i la seva participació en el volum total de les inversions va caure fins al 8.9%. L'entrada d'inversions procedents de fonts no centralitzades ha augmentat notablement, un 14.9%. Les inversions a costa de la població i els fons propis de les empreses van augmentar de manera insignificant, un 4.4% i un 4.7%, respectivament. Un important flux d’inversions es deu al creixement de crèdits atrets de bancs comercials, inversions estrangeres directes i fons de crèdit de l’estranger.

La dinàmica positiva de producció es nota a tots els sectors de l’economia. Els principals motors són la indústria i el sector serveis.

El sector industrial al gener-juny va demostrar taxes de creixement elevades: el 8.5%, contra un descens del 0.3% respecte al mateix període de l'any passat. La indústria minera va créixer un 7.5% (un descens del 18% el gener-juny del 2020), la indústria manufacturera (un 8.6% (4.9%), l'electricitat, el gas i l'aire condicionat) un 12.1% (8.4%). La producció de béns de consum va augmentar un 7.7% enfront del creixement de l'1.2% del mateix període de l'any passat, amb la dinàmica avançada en la producció de productes alimentaris.

L' sector serveis, com ara el turisme, la restauració i l’allotjament, demostra una dinàmica impressionant: un augment del 18.3% la primera meitat de l’any enfront d’un increment del 2.6% al gener-juny del 2020. El sector del transport es recupera activament després de la davallada de l’any passat: facturació de mercaderies va augmentar un 14.1% i la facturació de passatgers un 4.1%. El comerç al detall al període analitzat va augmentar un 9%.

Una desacceleració en relació amb l'any passat es constata a agricultura a l'1.8% contra el 2.8%, cosa que es deu a les condicions meteorològiques difícils d'aquest any i a la manca d'aigua. Les taxes de creixement del sector de la construcció també es van desaccelerar fins al 0.1% enfront del 7.1% del primer semestre del 2020.

Comerç exterior també va aconseguir superar la recessió. La primera meitat d’aquest any, les vendes van créixer un 13.6%, fins als 18 milions de dòlars. En el mateix període de l'any passat, es va produir un descens significatiu del 18%. Durant el període analitzat, les exportacions van créixer un 12%, fins als 7.1 milions de dòlars, i les importacions un 14.4%, fins als 11 milions de dòlars. En el segon trimestre, Uzbekistan va vendre or a l'estranger en el context de condicions positives de preus al mercat mundial. Tot i això, cal assenyalar que en els primers sis mesos el volum d’exportacions sense or va augmentar un 36.4% i va assolir els 5.7 milions de dòlars.

En l’estructura de les exportacions, el volum de subministraments d’aliments a països estrangers va augmentar un 6.3%, productes químics un 18.6%, productes industrials un 74.4% (principalment tèxtils, metalls no ferrosos), maquinària i equips de transport es van duplicar.

Al mateix temps, hi ha un augment de les importacions de productes alimentaris un 46.2%, de productes industrials un 29.1% (principalment productes metal·lúrgics) i de productes químics un 17%. Les importacions de maquinària i equips amb major volum van augmentar un 1.4%.

Així, segons els resultats del semestre, l'economia d'Uzbekistan està superant activament les conseqüències de la crisi i assolint la dinàmica anterior als indicadors anteriors a la crisi.

Seguir llegint

Uzbekistan

Uzbekistan és un país turístic

publicat

on

Des de l’antiguitat, Uzbekistan es troba al centre de la Gran Ruta de la Seda i té un gran patrimoni històric, cultural i arquitectònic. Samarcanda, Bukhara i Khiva són les marques de l'antiga cultura d'Orient. Els paisatges de muntanyes i deserts d’Uzbekistan criden l’atenció i l’admiració de la comunitat d’Internet. Per tant, el potencial turístic d’aquest país difícilment es pot sobrevalorar i el govern està fent importants esforços per desenvolupar-lo, escriu Khasanjon Majidov, investigador principal del Centre de Recerca i Reformes Econòmiques.

Desenvolupament explosiu del turisme

A principis del 2016 es va iniciar a Uzbekistan un procés de reforma radical de la indústria turística. Es van adoptar més de 60 normatives relacionades amb el desenvolupament de la indústria turística durant el 2016-2020.

El règim de visats entre els països es va simplificar. El 2018, Uzbekistan va introduir un règim sense visats per a ciutadans de 9 països, el 2019 per a ciutadans de 47 països, entre el 2020 i el 2021 altres 5 països. A partir del 10 de maig de 2021, el nombre de països per a ciutadans als quals es concedeix un règim sense visats a la República d’Uzbekistan és de 90 països.

A més, els ciutadans d’uns 80 països tenen l’oportunitat de sol·licitar un visat electrònic de manera simplificada. S'han introduït cinc nous tipus de visats per a estrangers: "Compatriot", "Student", "Academic", "Medicine" i "Pilgrimage". Segons el Ministeri de Turisme i Esports de la República d’Uzbekistan, la simplificació del règim de visats ha donat resultats positius. En particular, el 2019, si el creixement mitjà del nombre de turistes estrangers va ser del 26%, la taxa de creixement entre els països on es va introduir el règim sense visats va arribar al 58%.

El govern va prendre mesures integrals per desenvolupar-les infraestructures turístiques. En primer lloc, s'han cancel·lat 22 tipus de requisits que regulen les activitats dels albergs relacionats amb el tipus d'habitatge econòmic. En particular, s'ha cancel·lat el procediment per a la certificació obligatòria dels serveis hotelers prestats pels albergs i s'ha introduït la pràctica de treballar amb un registre unificat de cases d'hostes i hostals. En segon lloc, per tal d'augmentar el nombre de petits hotels, es va proporcionar als empresaris vuit projectes estàndard de petits hotels de fins a 8 habitacions de forma gratuïta i aquesta mesura es desenvolupa a partir de l'experiència de Turquia i Corea del Sud.

Com a resultat, el nombre d’ubicacions al país ha augmentat dràsticament. En particular, des del 2016 fins al 2020, les places d’allotjament van augmentar des de 750 de 1308 i el nombre de cases d'hostes va augmentar 13 vegades a 1386. Es preveu augmentar el seu nombre a 2.

Com a resultat de les reformes al sector turístic del 2016 al 2019, el nombre de turistes va augmentar de 2.0 milions a 6.7 ​​milions. La dinàmica de l’increment del nombre de turistes estrangers el 2019 en comparació amb el 2010 va ascendir a un rècord del 592% (un augment de més de 6 vegades). Cal destacar que el creixement del nombre de turistes de diferents regions es va produir de maneres diferents. Per exemple, el nombre de visitants de països d'Àsia Central va augmentar un 22-25% de mitjana anual, mentre que el creixement anual entre els turistes de països que no pertanyen a la CEI va ser del 50%. Al mateix temps, es van observar resultats positius en el turisme intern. En comparació amb el 2016, el nombre de turistes nacionals el 2019 gairebé es va duplicar i va ascendir a 14.7 milions.

Impacte de la pandèmia

Cal tenir en compte que, a causa de les restriccions imposades en el context de la pandèmia del coronavirus i de les conseqüències de la crisi mundial, la indústria del turisme ha patit greus pèrdues. En particular, el nombre de turistes estrangers que visiten Uzbekistan va disminuir més de 4.5 vegades, fins a 1.5 milions, i el volum de serveis turístics es va reduir a 261 milions de dòlars el 2020.

Tenint en compte la situació actual, es va desenvolupar el “projecte Uzbekistan”. Viatge segur garantit ("Uzbekistan. Viatge segur garantit"), que és un nou sistema de seguretat sanitària i epidemiològica per als turistes basat en els estàndards mundials. Certificació d'objectes turístics i infraestructures relacionades, serveis turístics basats en els nous requisits sanitaris i higiènics per a tots els llocs fronterers estatals; estacions aèries, ferroviàries i d'autobusos; objectes de patrimoni cultural tangible, museus, teatres, etc. Per mitigar les conseqüències de la pandèmia per a la indústria turística, es va constituir el Fons per al turisme segur a costa d’una contribució inicial del Fons anticrisi, així com dels pagaments per passar certificació voluntària implementada en el marc del programa “Uzbekistan. Viatge segur GARANTIT ".

Els agents turístics van rebre diversos avantatges i preferències per mitigar l’impacte de la pandèmia de coronavirus. El tipus d’impost sobre la renda es va reduir en un 50% de les taxes establertes, es van eximir del pagament de l’impost sobre la terra i l’impost sobre béns immobles de les persones jurídiques i es va establir l’impost social a un tipus reduït de l’1%. També van reemborsar parcialment les despeses d'interessos dels préstecs prèviament emesos per bancs comercials per a la construcció d'instal·lacions d'allotjament i les despeses de renovació, reconstrucció i ampliació de la base material i tècnica. Es subvencionen les instal·lacions d’allotjament per un import del 10% del cost dels serveis hotelers des de l’1 de juny de 2020 fins al 31 de desembre de 2021. En total, 1,750 entitats turístiques van rebre avantatges sobre l’impost sobre la propietat, el sòl i els impostos socials per un import aproximat de mil milions d’ànims.

Diversificació de direccions

En els darrers anys, Uzbekistan s'ha centrat en la diversificació de serveis turístics i el desenvolupament de nous tipus de turisme. En particular, es presta molta atenció per augmentar el flux de turistes Turisme MICE, que organitza diversos tornejos, reunions, conferències i exhibicions a Uzbekistan. S'han celebrat el tradicional torneig esportiu "Joc d'herois" a Khorezm, el festival "Art of Bakhchichilik" a Surkhandarya, la concentració "Muynak-2019" a Karakalpakstan i altres. El govern va aprovar el pla d'acció per al desenvolupament del turisme MICE a Uzbekistan.

Turisme cinematogràfic és una eina important per donar forma a la imatge del país, proporcionant informació als turistes potencials. Per al desenvolupament del turisme cinematogràfic a Uzbekistan, s'ha desenvolupat una regulació sobre el procediment per reemborsar part dels costos ("bonificació") de les empreses cinematogràfiques estrangeres en crear productes audiovisuals al territori d'Uzbekistan. A més, companyies de cinema estrangeres han estrenat pel·lícules com Basilik, Khuda Hafiz i Al Safar. L’any passat, companyies de cinema estrangeres van rodar 6 llargmetratges a Uzbekistan.

Turisme de peregrinació. JoPer tal de crear una comoditat especial per a aquells que visiten Uzbekistan amb l'objectiu del turisme pelegrí, s'han introduït nous requisits per als hotels, s'ha desenvolupat un mapa de les mesquites del país i s'ha publicat a l'aplicació mòbil. El primer Fòrum de Turisme de Peregrinació es va celebrar a Bukhara i hi van participar 120 convidats estrangers de 34 països.

Turisme mèdic. A Uzbekistan, s’estan prenent mesures per desenvolupar el turisme mèdic i atreure més turistes a les organitzacions mèdiques. El 2019, el nombre de ciutadans estrangers que van visitar Uzbekistan amb finalitats mèdiques va superar els 50 mil. De fet, aquest nombre pot ser superior, ja que determinar la quantitat de turistes que visiten clíniques mèdiques privades encara és una tasca difícil.

Conclusió

En els darrers anys, The Guardian, l’Uzbekistan ha estat reconegut com la millor destinació de viatges del món, el país amb més creixement als ulls de Wanderlust i la destinació turística amb millor creixement segons el Gran viatge. Com a resultat de mesures implementades constantment, l’Uzbekistan ha pujat 10 posicions (22 places) a l’índex mundial de turisme musulmà, compilat per Crescent Rating. A més, l’Organització Mundial del Turisme va situar l’Uzbekistan en el 4t lloc de la llista dels països amb més creixement del sector turístic.

En conclusió, cal tenir en compte que el turisme d’Uzbekistan necessita transformar els seus models de negoci mitjançant la innovació i la digitalització. Cal desenvolupar segments de mercat com l'agro i l'etnoturisme.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències