Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Uzbekistan 2021: es garanteix un viatge segur

publicat

on

Com podem evitar l’impacte negatiu de la pandèmia i mantenir el desig de viatjar?

Una nova campanya del Comitè Estatal de la República d’Uzbekistan explica per què es garanteix un viatge segur.

Trobareu tota la informació sobre on visitar en aquest increïble país a lloc web oficial del Ministeri de Turisme i Esports de la República d’Uzbekistan.

Uzbekistan

Política anticorrupció a Uzbekistan, reformes en curs i objectius futurs

publicat

on

La lluita contra la corrupció s'ha convertit en un dels problemes més urgents a què s'enfronta la comunitat internacional actualment. El seu impacte catastròfic sobre els estats, l’economia regional, la política i la vida pública es pot veure en l’exemple de la crisi en alguns països, escriu Akmal Burkhanov, director de l'Agència Anticorrupció de la República d’Uzbekistan.

Un altre aspecte important del problema és que el nivell de corrupció d’un país afecta directament el seu prestigi polític i econòmic en l’àmbit internacional. Aquest criteri esdevé decisiu en qüestions com ara les relacions entre països, el volum d’inversions i la signatura d’acords bilaterals en igualtat de condicions. Per tant, en els darrers anys, els partits polítics de països estrangers han convertit la lluita contra la corrupció en una prioritat màxima a les eleccions parlamentàries i presidencials. Les preocupacions sobre aquest mal es manifesten cada vegada més des de les tribunes més altes del món. El fet que el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, afirma que la comunitat mundial perd 2.6 bilions de dòlars anuals a causa de la corrupció mostra el nucli del problema [1].

La lluita contra la corrupció també s'ha convertit en un àmbit prioritari de la política estatal a Uzbekistan. Això es pot comprovar en els actes conceptuals de regulació adoptats en els darrers anys en aquest àmbit, com l'exemple de les reformes administratives destinades a prevenir la corrupció. En particular, l’Estratègia d’acció nacional sobre cinc àrees prioritàries de desenvolupament 2017-2021, adoptada a iniciativa del president, té un paper important en l’augment de l’eficàcia de la lluita contra la corrupció [2].

La millora dels mecanismes organitzatius i legals de lluita contra la corrupció i l’augment de l’eficàcia de les mesures anticorrupció es va identificar com una de les tasques importants en l’àmbit prioritari de l’estratègia d’acció: garantir l’estat de dret i reformar encara més el sistema judicial i jurídic.

Sobre la base d’aquest document polític, s’han pres diverses mesures importants per evitar la corrupció.

En primer lloc, s'ha millorat radicalment el sistema per considerar les apel·lacions de persones físiques i jurídiques. S'han posat en marxa les receptes populars del president, així com les línies d'accés directe i les recepcions virtuals de cada ministeri i departament. S'han creat 209 oficines d'acollida de persones a tot el país, la tasca prioritària de les quals és restaurar els drets dels ciutadans. A més, s’ha establert la pràctica de realitzar recepcions in situ de funcionaris a tots els nivells en zones remotes.

Les recepcions populars ofereixen als ciutadans la possibilitat de participar activament en els esdeveniments que tenen lloc a la regió on viuen, així com a tot el país. Garantir la llibertat de les persones per abordar directament diversos problemes i la comunicació directa dels funcionaris amb les persones va provocar una disminució de la corrupció en els nivells mitjà i baix [3].

En segon lloc, s’han pres mesures pràctiques per garantir la llibertat dels mitjans de comunicació, periodistes i bloggers, l’obertura de les estructures governamentals al públic i als mitjans de comunicació i l’establiment d’una estreta comunicació i cooperació entre alts càrrecs i periodistes en les seves activitats diàries. Com a resultat, cada acció dels funcionaris es va fer pública. Al cap i a la fi, si hi ha obertura, seria més difícil dedicar-se a la corrupció.

En tercer lloc, el sistema de serveis governamentals s’ha reformat radicalment i es proporcionen més de 150 tipus de serveis governamentals a la població mitjançant tecnologies de la informació i la comunicació convenients, centralitzades i modernes.

En aquest procés, la reducció del factor humà, l’eliminació dels contactes directes entre el funcionari i el ciutadà i l’ús generalitzat de les tecnologies de la informació, sens dubte, van reduir significativament els factors de corrupció [3].

En quart lloc, en els darrers anys, els mecanismes per garantir l'obertura i la transparència de les agències governamentals, així com de les institucions de control públic, han millorat radicalment. L'ús generalitzat de tecnologies digitals i en línia ha augmentat la rendició de comptes de les agències governamentals davant del públic. S'ha creat un sistema de subhastes en línia de parcel·les terrestres i actius estatals, així com de números estatals de vehicles, que es millora constantment.

La informació sobre contractació estatal es publica al lloc web www.d.xarid.uz. El portal de dades obertes (data.gov.uz), la base de dades registrada d’entitats jurídiques i comercials (my.gov.uz) i altres plataformes juguen un paper important avui en dia per garantir els principis d’obertura i transparència i control públic, que són les eines més efectives per combatre i prevenir la corrupció. També s’han millorat radicalment els procediments de llicències i permisos per millorar completament el clima empresarial i d’inversions, eliminar barreres burocràtiques innecessàries i normatives obsoletes.

En cinquè lloc, una Resolució signada pel president el 2018 preveu la creació d’un consell públic sota cada ministeri i departament. Per descomptat, aquests consells són un vincle important per establir un control públic eficaç sobre les activitats dels organismes governamentals | 4].

Més de 70 actes reguladors destinats a combatre la corrupció en tots els sectors de la construcció pública i estatal han servit de base sòlida per a la implementació d’aquestes reformes.

El pas més important en aquesta àrea va ser la signatura de la Llei sobre la lluita contra la corrupció com un dels primers actes legislatius després que el president arribés al poder. La llei, aprovada el 2017, defineix diversos conceptes, inclosos "corrupció", "delictes de corrupció" i "conflicte d'interessos". També es van determinar les àrees de la política estatal en la lluita contra la corrupció [5].

També es va adoptar el Programa estatal contra la corrupció 2017-2018. La Llei de contractació pública, la Llei de col·laboració publicoprivada, la Llei de difusió i accés a la informació jurídica i la Llei de control públic, adoptades en el marc del programa, també tenen com a objectiu garantir el creixement econòmic combatent la corrupció [6].

El president Mirziyoyev, en el seu discurs amb motiu del 26è aniversari de l’adopció de la Constitució de la República d’Uzbekistan, va proposar la creació de comitès especials contra la corrupció a les cambres de l’Oliy Majlis basats en les millors pràctiques estrangeres i els requisits de la nostra Constitució.

El 2019, la Cambra legislativa de l'Oliy Majlis va adoptar una resolució "Sobre l'establiment del Comitè sobre qüestions judicials-legals i anticorrupció" de la Cambra legislativa de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan [7].

El mateix any, el Senat de l'Oliy Majlis també va crear el Comitè per a qüestions judicials-legals i anticorrupció [8].

Al mateix temps, els comitès i les comissions dels Jokargy Kenes de Karakalpakstan i els consells regionals, de districte i de ciutat dels diputats populars es van reorganitzar en una "Comissió permanent de lluita contra la corrupció".

Les seves tasques principals eren dur a terme una supervisió parlamentària sistemàtica de la implementació de la legislació anticorrupció i dels programes governamentals, escoltar informació de funcionaris governamentals implicats en activitats anticorrupció, prendre mesures per eliminar les bretxes legals de la legislació existent que permetin i creen condicions per a la corrupció, estudiar els principis i normes generalment reconeguts del dret internacional sobre la lluita contra la corrupció i desenvolupar propostes per a accions posteriors.

Es va adoptar una resolució conjunta del Kengash de la Cambra legislativa de l'Oliy Majlis i del Kengash del Senat "Sobre mesures per augmentar l'eficàcia de la supervisió parlamentària dels esforços contra la corrupció" per coordinar les activitats dels comitès i els consells i identificar les prioritats [ 9].

Aquestes cambres i kengash serveixen per millorar l'eficàcia de la supervisió parlamentària de la lluita contra la corrupció.

En particular, el Senat de l'Oliy Majlis i el comitè responsable del consell local van discutir críticament informació sobre l'estat i les tendències de la corrupció dels funcionaris públics que realitzen activitats anticorrupció a les regions com a part de la supervisió parlamentària.

Es va escoltar la informació del ministre d'Educació Especialitzada Superior i Secundària sobre els avenços del projecte sectorial lliure de corrupció.

El fiscal general també va informar sobre la tasca que s'està fent per evitar la corrupció en els sectors de la salut, l'educació i la construcció. Les activitats dels ministeris de Salut, Educació i Construcció van ser discutides críticament.

Es va mantenir un diàleg regular a les regions amb el poder judicial, els líders del sector i la ciutadania per debatre qüestions contra la corrupció en cooperació amb els Kengash locals dels diputats populars i avaluar la responsabilitat dels funcionaris al respecte.

El Comitè de qüestions judicials-jurídiques i anticorrupció de la cambra legislativa d’Oliy Majlis va celebrar audiències sobre la tasca del Comitè de Duanes de l’Estat, del Ministeri de Construcció i del Ministeri de Salut en la prevenció de la corrupció en el seu sistema.

El Comitè va fer un ús eficaç dels mecanismes de supervisió parlamentària efectius durant el període considerat i el Comitè va dur a terme unes 20 activitats de supervisió i control durant aquest període. Entre ells, es tractava d’examinar la implementació de la legislació, escoltar els caps d’estat i òrgans econòmics i supervisar l’aplicació de les decisions de la Cambra legislativa i del Comitè.

La comissió responsable de la cambra legislativa també treballa eficaçment amb ciutadans i organitzacions no governamentals. En particular, des que el Comitè va començar la seva tasca, les institucions de la societat civil han presentat propostes de 22 esmenes i addicions pertinents als codis i 54 a la legislació. Aquests contenen opinions motivades sobre modificacions i addicions al Codi penal, al Codi laboral, a la llei de tribunals i a altres legislacions.

A més, durant el període passat, el comitè ha treballat en l'estudi i resolució oportuna de les apel·lacions dels ciutadans sobre qüestions sistèmiques en el terreny. En particular, s'han revisat 565 apel·lacions de persones físiques i jurídiques presentades al comitè.

El 2018 es van crear comitès per combatre i eradicar la corrupció a la cambra legislativa i al Senat de l'Oliy Majlis. Aquestes estructures serveixen per millorar l'eficàcia del control parlamentari sobre la lluita contra la corrupció.

L'Agència de Desenvolupament de la Funció Pública es va posar en marxa el 2019. Per augmentar el prestigi de la funció pública a tots els nivells, eliminar la corrupció, la burocràcia i la burocràcia, a l'Agència se li va encomanar que prengués mesures per proporcionar incentius financers i una protecció social adequada als funcionaris públics. [10].

El Programa estatal contra la corrupció 2019-2020 es va adoptar per implementar tasques específiques, com ara reforçar la independència del poder judicial, eliminar les condicions per a qualsevol influència indeguda sobre els jutges, augmentar la rendició de comptes i la transparència dels organismes i institucions governamentals [11].

L’any 2020 ocupa un lloc especial en la història del nostre país pel que fa a la millora del marc institucional de lluita contra la corrupció, perquè el 29 de juny d’aquell any es van adoptar dos documents importants. Aquests són el Decret del president "Sobre mesures addicionals per millorar el sistema de lluita a la República d'Uzbekistan" i la Resolució del President "Sobre la creació de l'Agència Anticorrupció de la República d'Uzbekistan". Aquests documents preveien l'establiment d'una nova institució per a la implementació de la política estatal destinada a prevenir i combatre la corrupció: l'Agència Anticorrupció [12].

L’agència es defineix com un organisme governamental especialment autoritzat responsable d’assegurar una interacció eficaç entre els òrgans governamentals, els mitjans de comunicació, les institucions de la societat civil i altres sectors no governamentals, així com la cooperació internacional en aquesta àrea. El decret també va reorganitzar la Comissió Interdepartamental Republicana Anticorrupció en el Consell Nacional Anticorrupció.

A més, a partir de l’1 de gener de 2021 es van revocar 37 llicències i 10 permisos. Es va aprovar un full de ruta per implementar mesures per enfortir les activitats dels ministeris i departaments per combatre l’economia submergida i la corrupció, així com per millorar l’administració tributària i duanera.

Juntament amb aquests documents reguladors, els ministeris i els departaments van adoptar i implementar documents departamentals destinats a augmentar l’eficàcia de la lluita i la prevenció de la corrupció, els programes de “sector lliure de corrupció”, així com altres plans i programes en diverses àrees.

El 2020, sota la presidència del president, es van celebrar prop d’una dotzena de reunions i sessions per tractar els problemes de lluita contra la corrupció. Tot això significa que el nostre país està decidit a combatre aquest mal a nivell estatal. Això és percebut no només pels ciutadans del nostre país, sinó també per la comunitat internacional com una voluntat política seriosa.

En particular, el cap d'Estat va pronunciar un discurs a la 75a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. En el seu discurs, va subratllar la importància de combatre la corrupció, i va assenyalar que aquest treball a Uzbekistan ha assolit un nou nivell, s'han adoptat lleis importants i s'ha creat una estructura anticorrupció independent. El president uzbek va mostrar al món sencer la importància d’aquest camí per al nostre país. Les transformacions positives, juntament amb assegurar el creixement social i econòmic del nostre país, serveixen per augmentar la classificació i els índexs internacionals i millorar la imatge de la nostra república.

A l’índex de percepció de la corrupció de 2020 de Transparency International, Uzbekistan va pujar 7 posicions en comparació amb el 2019 i va aconseguir un creixement estable durant 4 anys consecutius (de 17 punts el 2013 a 26 punts el 2020). Per tant, en el seu informe del 2020, Transparency International va reconèixer l’Uzbekistan com un dels països amb més creixement de la regió.

Tot i això, tot i els resultats assolits, encara tenim un repte formidable per davant. En el seu discurs dirigit a l'Oliy Majlis, el president també va abordar el problema de la corrupció i va subratllar que la intolerància a qualsevol forma hauria de formar part de la nostra vida quotidiana.

Una sèrie de tasques establertes a l’Adreça per combatre la corrupció també es reflecteixen al Programa estatal “Any de suport a la joventut i enfortiment de la salut pública”. En particular, l'Agència Anticorrupció va rebre l'encàrrec de millorar encara més els mecanismes per garantir l'obertura i la transparència a les agències governamentals.

Segons l'estudi i l'anàlisi realitzats per l'Agència, avui el Portal de dades obertes conté més de 10 mil col·leccions de dades obertes de 147 ministeris i departaments. Basant-se en els resultats de l’estudi i l’anàlisi, es va seleccionar i recopilar una llista de 240 propostes d’ampliació de dades obertes presentades per 39 ministeris, departaments i institucions. El programa estatal també inclou el desenvolupament del projecte E-Anticorrupció, que portarà les reformes anticorrupció a un nou nivell. El projecte realitzarà una anàlisi en profunditat dels factors de corrupció existents a tots els ministeris i departaments en el context de sectors i regions.

En aquest procés participaran representants d’institucions de la societat civil, experts internacionals i organitzacions interessades. Com a resultat, per primera vegada al nostre país, es crearà un registre electrònic de relacions propenses a la corrupció [13]. Això, al seu torn, permet eliminar gradualment les relacions existents amb signes de corrupció amb l'ajut de mecanismes oberts i transparents mitjançant tecnologies de la informació del mòdem.

El programa estatal també se centra en una altra tasca important. En particular, està previst desenvolupar l’Estratègia nacional contra la corrupció 2021-2025 per tal de continuar treballant en aquesta direcció de manera sistemàtica i integral. En desenvolupar aquesta estratègia, es presta especial atenció a un pla holístic que cobreixi completament la situació real. S'està estudiant l'experiència dels països que han obtingut resultats reeixits en el desenvolupament i implementació d'un document polític complet durant cinc anys. Cal destacar que molts països aconsegueixen resultats positius significatius en la lluita contra la corrupció mitjançant l’adopció d’aquest paquet estratègic de documents i la implementació sistemàtica de les seves tasques.

L’experiència de països com Geòrgia, Estònia i Grècia demostra que un ampli programa a llarg termini ha conduït a un augment de l’eficàcia de la lluita contra la corrupció i la seva prevenció, així com a un augment de les seves posicions en els rànquings internacionals. Al nostre país, el desenvolupament i la implementació d’un programa sistemàtic i integral a llarg termini per combatre la corrupció servirà per augmentar l’eficàcia de les reformes en aquesta àrea en el futur.

Avui, l'Agència Anticorrupció treballa activament en el projecte d'Estratègia Nacional. El document inclou una anàlisi de la situació actual, les tendències i problemes positius, els principals factors causants de la corrupció, els objectius i els seus indicadors. Per tractar tots els temes i tenir en compte l'opinió del govern i la societat, es discuteix àmpliament en les reunions de consulta nacionals i internacionals amb la participació de representants d'agències governamentals, funcionaris, membres d'ONG, acadèmics i experts internacionals.

Està previst que l'esborrany de l'estratègia sigui presentat a discussió pública per conèixer l'opinió de la nostra gent.

L’Agència també ha estudiat aquest any els fets de corrupció i conflictes d’interessos en el camp de la contractació estatal a les regions. S’han preparat propostes raonables per a la divulgació pública d’informació sobre les deficiències identificades durant l’estudi, així com informació sobre la composició de les comissions de licitació de projectes d’adquisició i inversió estatal, les comissions per a l’expedició de permisos, els participants en el procés de compra i venda de l’estat. actius i projectes de col·laboració públic-privada, així com sobre els beneficis fiscals i altres beneficis. Actualment s’està treballant per millorar encara més aquestes propostes.

Cal assenyalar que la lluita contra la corrupció no és una tasca que es pugui resoldre dins d’una organització. Cal mobilitzar tots els organismes governamentals, organitzacions públiques, mitjans de comunicació i, en general, tots els ciutadans per combatre aquest mal. Només així arribarem a l’arrel del problema.

Per descomptat, és gratificant veure els resultats positius de la feina feta durant els darrers tres o quatre anys. És a dir, avui es desprèn de les opinions del nostre poble que la corrupció s’ha convertit en una de les paraules més utilitzades a les xarxes socials, en la nostra vida quotidiana. Això indica que la població, que té un paper important en la lluita contra la corrupció, és cada vegada més intolerant a aquest mal.

Des de la creació de l'Agència Anticorrupció, molts ministeris i departaments governamentals, organitzacions no governamentals, organitzacions internacionals i ciutadans han expressat la seva disposició a proporcionar assistència gratuïta i la cooperació està agafant força ara.

El més important és enfortir l’esperit d’intolerància envers la corrupció a la nostra societat moderna, l’esperit de lluita contra la corrupció en periodistes i bloggers, i perquè les agències governamentals i els funcionaris considerin la corrupció com una amenaça per al futur del país. Avui tothom està en contra de la corrupció, des dels alts càrrecs fins a la majoria de la població, els clerecians, els mitjans de comunicació han entès que cal eradicar-la i que el país no es pugui desenvolupar junt amb ella. Ara l’única tasca és unir tots els esforços i lluitar contra el mal junts.

Sens dubte, això servirà per implementar plenament les estratègies de desenvolupament del nostre país per als propers anys.

Fonts

1. "Els costos de la corrupció: valors, desenvolupament econòmic agredit, bilions perduts", diu Guterres, lloc oficial de l'ONU. 09.12.2018.

2. Decret del president de la República d'Uzbekistan sobre l'estratègia de desenvolupament de la República d'Uzbekistan. 07.02.2017. # PD-4947.

3. Decret del president de la República d'Uzbekistan sobre mesures per millorar encara més el sistema de tractament dels problemes de la població. # PR-5633.

4. Decret del president de la República d'Uzbekistan sobre mesures addicionals per al desenvolupament accelerat del sistema nacional de serveis públics 31.01.2020. # PD-5930.

5. Decret del president de la República d'Uzbekistan "Sobre mesures addicionals per millorar el sistema anticorrupció a la República d'Uzbekistan" 29.06.2020. # PR-6013.

6. Resolució del president de la República d'Uzbekistan sobre mesures per aplicar les disposicions de la Llei de la República d'Uzbekistan sobre la lluita contra la corrupció 02.02.2017. # PD-2752.

7. Resolució de la Cambra legislativa de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan sobre la constitució del Comitè de lluita contra la corrupció i qüestions judicials. 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Resolució del Senat de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan sobre l'establiment del Comitè de lluita contra la corrupció i qüestions judicials. 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Resolució conjunta del Consell de la Cambra Legislativa de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan i del Consell del Senat de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan sobre mesures per augmentar l'eficàcia del control parlamentari en la lluita contra la corrupció ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Decret del president de la República d'Uzbekistan sobre mesures per millorar radicalment la política de personal i el sistema de la funció pública a la República d'Uzbekistan. 03.10.2019. PD-5843.

11. Decret del president de la República d’Uzbekistan “sobre mesures per millorar encara més el sistema anticorrupció a la República d’Uzbekistan” 27.05.2019. # PD-5729.

12. Resolució del president de la República d'Uzbekistan sobre l'organització de l'Agència Anticorrupció de la República d'Uzbekistan. 29.06.2020. # PR-4761.

13. Decret del president de la República d’Uzbekistan sobre mesures per implementar “l’estratègia de desenvolupament de la República d’Uzbekistan per al període 2017-2021” per a l’Any de Suport a la Joventut i Salut Pública ”. 03.02.2021 # PR-6155.

Seguir llegint

Uzbekistan

Uzbekistan està adaptant l'estratègia antiterrorista a les amenaces modernes

publicat

on

El cap del departament de l’Institut d’Estudis Estratègics i Interregionals (ISRS) dirigit pel president d’Uzbekistan, Timur Akhmedov, diu que el govern uzbek segueix el principi: és important combatre les raons que fan que els ciutadans siguin susceptibles a ideologies terroristes.

Segons l'expert, el problema de combatre el terrorisme no perd la seva rellevància durant una pandèmia. Al contrari, la crisi epidemiològica d’escala sense precedents que va apoderar-se del món sencer i va afectar tots els àmbits de la vida pública i de l’activitat econòmica va revelar una sèrie de problemes que creen un terreny fèrtil per a la difusió d’idees d’extremisme violent i terrorisme.

S’observa el creixement de la pobresa i l’atur, augmenta el nombre de migrants i migrants forçats. Tots aquests fenòmens de crisi en l'economia i la vida social poden augmentar la desigualtat i generar riscos d'exacerbació de conflictes de naturalesa social, ètnica, religiosa i d'altres.

RETROSPECTIVA HISTORRICA

L’Uzbekistan independent té la seva pròpia història de lluita contra el terrorisme, on la difusió d’idees radicals després d’haver obtingut la independència es va associar a una situació socioeconòmica difícil, l’aparició de focs addicionals d’inestabilitat a la regió, els intents de legitimar i consolidar el poder mitjançant la religió.

Al mateix temps, la formació de grups radicals a l’Àsia central va ser facilitada en gran mesura per la política atea de masses que es va dur a terme a l’URSS, acompanyada de repressions contra els creients i pressió sobre ells. 

El posterior debilitament de les posicions ideològiques de la Unió Soviètica a finals dels vuitanta i la liberalització dels processos sociopolítics van contribuir a la penetració activa de la ideologia a l’Uzbekistan i altres països de l’Àsia Central a través d’emissaris estrangers de diversos centres extremistes internacionals. Això va estimular la difusió d’un fenomen atípic per a l’Uzbekistan: l’extremisme religiós dirigit a soscavar l’harmonia interreligiosa i interètnica al país.

Tot i això, en una etapa inicial d’independència, Uzbekistan, sent un país multinacional i multiconfessional on viuen més de 130 grups ètnics i hi ha 16 confessions, va escollir el camí inequívoc de construir un estat democràtic basat en els principis del laïcisme.

Davant de les creixents amenaces terroristes, Uzbekistan ha desenvolupat la seva pròpia estratègia amb prioritat en matèria de seguretat i desenvolupament estable. En la primera fase del desenvolupament de les mesures, es va centrar principalment en la formació d’un sistema de resposta administrativa i criminal a diverses manifestacions de terrorisme, incl. enfortir el marc regulador, millorar el sistema d’agències de policia, promoure l’administració efectiva de la justícia judicial en el camp de la lluita contra el terrorisme i el seu finançament. Es van acabar les activitats de tots els partits i moviments que demanaven un canvi anticonstitucional en el sistema estatal. Després d'això, la majoria d'aquests partits i moviments van passar a la clandestinitat.

El país es va enfrontar a actes de terrorisme internacional el 1999, la màxima activitat terrorista va ser el 2004. Així, del 28 de març a l'1 d'abril del 2004 es van dur a terme actes terroristes a les regions de Taixkent, Bukhara i Taixkent. El 30 de juliol de 2004 es van dur a terme reiterats atacs terroristes a Taixkent a les ambaixades dels Estats Units i Israel, així com a la Fiscalia General de la República d'Uzbekistan. Els transeünts i els agents de la policia es van convertir en les seves víctimes.

A més, diversos uzbekos es van unir a grups terroristes del veí Afganistan, que més tard van intentar envair el territori d'Uzbekistan per desestabilitzar la situació.

Una situació alarmant requeria una resposta immediata. Uzbekistan va presentar les principals iniciatives de seguretat regional col·lectiva i va dur a terme treballs a gran escala per formar un sistema per garantir l'estabilitat en la societat, l'estat i la regió en general. El 2000 es va adoptar la Llei de la República d'Uzbekistan sobre la lluita contra el terrorisme.

Com a resultat de la política exterior activa d’Uzbekistan, es van concloure diversos tractats i acords bilaterals i multilaterals amb estats interessats en la lluita conjunta contra el terrorisme i altres activitats destructives. En particular, el 2000 es va signar un acord a Taixkent entre Uzbekistan, Kazakhstan, Kirguizistan i Tadjikistan "sobre accions conjuntes per combatre el terrorisme, l'extremisme polític i religiós i el crim organitzat transnacional".

Uzbekistan, enfrontat amb la seva "cara lletja" del terrorisme amb els seus propis ulls, va condemnar fermament els actes terroristes comesos l'11 de setembre del 2001 als Estats Units. Taixkent va ser un dels primers a acceptar la proposta de Washington per a una lluita conjunta contra el terrorisme i va donar suport a les seves accions antiterroristes, proporcionant als estats i organitzacions internacionals que desitjaven proporcionar ajuda humanitària a l'Afganistan l'oportunitat d'utilitzar les seves vies terrestres, aèries i aquàtiques.

REVISIÓ CONCEPTUAL DELS ENFOCAMENTS

La transformació del terrorisme internacional en un fenomen sociopolític complex requereix una recerca constant de maneres de desenvolupar mesures de resposta efectives.

Tot i que no s’ha dut a terme cap acte terrorista a Uzbekistan durant els darrers deu anys, la participació de ciutadans del país en hostilitats a Síria, Iraq i Afganistan, així com la participació d’immigrants procedents d’Uzbekistan en la comissió d’actes terroristes als Estats Units, Suècia i Turquia van necessitar una revisió de l'enfocament del problema de la desradicalització de la població i l'augment de l'eficàcia de les mesures preventives.

En aquest sentit, al renovat Uzbekistan, l'èmfasi ha canviat a favor d'identificar i eliminar condicions i causes que condueixin a la difusió del terrorisme. Aquestes mesures es reflecteixen clarament en l’Estratègia d’Acció per a les cinc àrees prioritàries de desenvolupament del país el 2017-2021, aprovada pel president de la República d’Uzbekistan el 7 de febrer de 2017.

El president Shavkat Mirziyoyev va exposar la creació d’un cinturó d’estabilitat i bon veïnatge a tot Uzbekistan, la protecció dels drets i llibertats humans, el reforç de la tolerància religiosa i l’harmonia interètnica com a àrees prioritàries per garantir la seguretat del país. Les iniciatives que s’estan implementant en aquestes àrees es basen en els principis de l’Estratègia mundial de lluita contra el terrorisme de les Nacions Unides.

La revisió conceptual dels enfocaments per prevenir i combatre l'extremisme i el terrorisme inclou els següents punts clau.

En primer lloc, l’adopció de documents tan importants com la Doctrina de la Defensa, les lleis sobre la lluita contra l’extremisme, sobre els òrgans d’assumptes interns, sobre el servei de seguretat de l’Estat, sobre la guàrdia nacional, van permetre reforçar la legalitat base per a la prevenció en la lluita contra el terrorisme.

En segon lloc, el respecte als drets humans i l’estat de dret són components integrals de la lluita contra el terrorisme a l’Uzbekistan. Les mesures antiterroristes del govern són coherents tant amb la legislació nacional com amb les obligacions de l'Estat en virtut del dret internacional.

És important assenyalar que la política estatal d’Uzbekistan en el camp de la lluita contra el terrorisme i la protecció dels drets humans té com a objectiu la creació de condicions en què aquestes àrees no entren en conflicte, sinó que, al contrari, es complementarien i reforçarien mútuament. Això comporta la necessitat de desenvolupar principis, normes i obligacions que defineixin els límits de les accions legals admissibles de les autoritats destinades a combatre el terrorisme.

L’Estratègia nacional de drets humans, adoptada per primera vegada en la història d’Uzbekistan el 2020, també reflectia la política del govern envers les persones culpables de cometre delictes terroristes, incloses les qüestions de la seva rehabilitació. Aquestes mesures es basen en els principis de l’humanisme, la justícia, la independència del poder judicial, la competitivitat del procés judicial, l’ampliació de la institució Habeas Corpus i el reforç de la supervisió judicial de la investigació. La confiança pública en la justícia s’aconsegueix mitjançant la implementació d’aquests principis.

Els resultats de la implementació de l'estratègia també es manifesten en decisions més humanes dels tribunals en imposar càstigs a les persones que han caigut sota la influència d'idees radicals. Si fins al 2016 en casos penals relacionats amb la participació d’activitats terroristes, els jutges van designar llargues penes de presó (de 5 a 15 anys), avui els tribunals es limiten a penes suspeses o fins a 5 anys de presó. A més, els acusats en casos penals que van participar en organitzacions religioses-extremistes il·legals són alliberats de la sala judicial sota la garantia dels òrgans d'autogovern ciutadans ("mahalla"), la Unió Juvenil i altres organitzacions públiques.

Al mateix temps, les autoritats prenen mesures per garantir la transparència en el procés d’investigació de casos penals amb “connotació extremista”. Els serveis de premsa de les agències policials treballen estretament amb els mitjans de comunicació i els bloggers. Al mateix temps, es presta especial atenció a l’exclusió de les llistes d’acusats i sospitosos de les persones sobre les quals el material compromès només està limitat per la base de sol·licitants sense les proves necessàries.

En tercer lloc, s'està treballant sistemàticament per a la rehabilitació social, el retorn a la vida normal dels que van caure sota la influència de les idees extremistes i es van adonar dels seus errors.

S’estan prenent mesures per despenalitzar i radicalitzar les persones acusades de delictes relacionats amb l’extremisme violent i el terrorisme. Així doncs, el juny del 2017, a iniciativa del president Shavkat Mirziyoyev, es van revisar les anomenades "llistes negres" per excloure d'elles a les persones que estaven fermament en el camí de la correcció. Des del 2017, més de 20 mil persones han estat excloses d’aquestes llistes.

A Uzbekistan opera una comissió especial per investigar els casos de ciutadans que han visitat les zones de guerra a Síria, Iraq i Afganistan. Segons la nova ordre, les persones que no van cometre delictes greus i no van participar en hostilitats poden quedar exemptes de processament.

Aquestes mesures van permetre implementar l'acció humanitària Mehr per repatriar els ciutadans d'Uzbekistan de les zones de conflictes armats a l'Orient Mitjà i l'Afganistan. Des del 2017, més de 500 ciutadans d’Uzbekistan, principalment dones i nens, han tornat al país. S’han creat totes les condicions per a la seva integració a la societat: s’ha proporcionat accés a programes educatius, mèdics i socials, fins i tot mitjançant la provisió d’habitatge i ocupació.

Un altre pas important en la rehabilitació de les persones implicades en moviments extremistes religiosos va ser la pràctica d'aplicar actes de perdó. Des del 2017, aquesta mesura s’ha aplicat a més de 4 persones que compleixen condemna per delictes de caràcter extremista. L'acte d'indult actua com un incentiu important per a la correcció de les persones que han infringit la llei, donant-los l'oportunitat de tornar a la societat, la família i participar activament en les reformes que s'estan duent a terme al país.

En quart lloc, s’estan prenent mesures per fer front a les condicions que condueixen a la propagació del terrorisme. Per exemple, en els darrers anys s’han reforçat les polítiques de joventut i gènere i s’han implementat iniciatives en matèria d’educació, desenvolupament sostenible, justícia social, inclosa la reducció de la pobresa i la inclusió social, per reduir la vulnerabilitat a l’extremisme violent i al reclutament de terroristes.

El setembre de 2019 es va adoptar la Llei de la República d’Uzbekistan sobre garanties d’igualtat de drets i oportunitats per a dones i homes (sobre igualtat de gènere). Al mateix temps, en el marc de la llei, s’estan formant nous mecanismes destinats a enfortir l’estatus social de les dones a la societat i a protegir els seus drets i interessos.

Tenint en compte el fet que el 60% de la població d’Uzbekistan és jove, considerat com un “recurs estratègic de l’Estat”, el 2016 es va adoptar la Llei de política estatal de joventut. D’acord amb la llei, es creen condicions per a l’autorealització dels joves, perquè rebin una educació de qualitat i protegeixin els seus drets. L'Agència d'Afers Juvenils opera activament a Uzbekistan, que, en cooperació amb altres organitzacions públiques, treballa sistemàticament per donar suport als nens els pares dels quals han estat influïts per moviments religiosos extremistes. Només el 2017 hi havia treballats uns 10 mil joves d’aquestes famílies.

Com a resultat de la implementació de la política de joventut, el nombre de crims terroristes registrats a Uzbekistan entre les persones menors de 30 anys ha disminuït significativament el 2020 en comparació amb el 2017, més de dues vegades.

En cinquè lloc, tenint en compte la revisió del paradigma de la lluita contra el terrorisme, es milloren els mecanismes de formació de personal especialitzat. Totes les agències policials que participen en la lluita contra el terrorisme tenen acadèmies i institucions especialitzades.

Al mateix temps, es presta una atenció especial no només a la formació dels agents de la policia, sinó també als teòlegs i teòlegs. Amb aquest propòsit, s’han creat l’Acadèmia Internacional Islàmica, els centres internacionals de recerca de l’Imam Bukhari, l’Imam Termiziy, l’Imam Matrudi i el Centre per a la Civilització Islàmica.

A més, les escoles científiques "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" i "Tasawwuf" han començat la seva activitat a les regions d'Uzbekistan, on formen especialistes en algunes seccions d'estudis islàmics. Aquestes institucions científiques i educatives serveixen de base per a la formació de teòlegs altament formats i experts en estudis islàmics.

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

La cooperació internacional és el nucli de l'estratègia antiterrorista d'Uzbekistan. La República d’Uzbekistan és part de les 13 convencions i protocols de l’ONU existents sobre la lluita contra el terrorisme. Cal assenyalar que el país va ser dels primers a donar suport a la lluita contra el terrorisme internacional, inclosa l’Estratègia mundial de lluita contra el terrorisme de les Nacions Unides.

El 2011, els països de la regió van adoptar un pla d’acció conjunt per a la implementació de l’Estratègia mundial de lluita contra el terrorisme de les Nacions Unides. Àsia Central va ser la primera regió on es va llançar una implementació exhaustiva d'aquest document.

Aquest any es compleixen deu anys de l’adopció de l’acció conjunta a la regió per implementar l’Estratègia mundial de lluita contra el terrorisme de les Nacions Unides. En aquest sentit, el president de la República d’Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, durant el seu discurs a la 75a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides, va anunciar una iniciativa per celebrar una conferència internacional a Taixkent el 2021 dedicada a aquesta data tan significativa.

La celebració d’aquesta conferència permetrà resumir els resultats del treball realitzat durant el període passat, així com determinar noves prioritats i àrees d’interacció, per donar un nou impuls a la cooperació regional en la lluita contra les amenaces de l’extremisme. i el terrorisme.

Al mateix temps, s’ha establert un mecanisme perquè l’Oficina de les Nacions Unides contra el Terrorisme i l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte realitzin cursos de formació pas a pas sobre la lluita contra el terrorisme, l’extremisme violent, la delinqüència organitzada i el finançament del terrorisme per dret funcionaris del país.

Uzbekistan és membre actiu de l'Organització de Cooperació de Xangai (SCO), que també té com a objectiu garantir i mantenir conjuntament la pau, la seguretat i l'estabilitat a la regió. En aquest context, cal assenyalar que l'establiment de l'Estructura Regional Antiterrorista (RATS) de la SCO amb la ubicació de la seva seu central a Taixkent es va convertir en una mena de reconeixement del paper principal de la República d'Uzbekistan en la lluita contra terrorisme. Cada any, amb l’assistència i la funció de coordinació del Comitè Executiu de l’SCO RATS, es realitzen exercicis antiterroristes conjunts al territori de les parts, en què els representants d’Uzbekistan participen activament.

El Centre Antiterrorista de la Comunitat d’Estats Independents (ATC CIS) està realitzant treballs similars. En el marc de la CEI, es va adoptar el "Programa de cooperació dels estats membres de la CEI en la lluita contra el terrorisme i altres manifestacions violentes de l'extremisme per al 2020-2022". L'èxit d'aquesta pràctica es demostra pel fet que les agències d'aplicació de la llei dels països de la Commonwealth només el 2020 van liquidar conjuntament 22 cèl·lules d'organitzacions terroristes internacionals que reclutaven persones per formar-se a les files de militants a l'estranger.

En la lluita contra el terrorisme, la República d’Uzbekistan presta especial atenció a la col·laboració amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que es recolza en programes de dos anys de cooperació conjunta en la dimensió político-militar. Per tant, en el marc de la cooperació per al 2021-2022, els objectius clau són combatre el terrorisme, garantir la informació / seguretat cibernètica i ajudar en la lluita contra el finançament del terrorisme.

Al mateix temps, per tal de millorar les qualificacions dels funcionaris encarregats de fer complir la llei, s’ha establert una cooperació amb el Grup Eurasiàtic per a la lluita contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme (EAG), el grup d’acció financera sobre blanqueig de diners (GAFI), i el Grup Egmont. Amb la participació d’experts d’organitzacions internacionals especialitzades, així com d’acord amb les seves recomanacions, s’ha desenvolupat una avaluació nacional dels riscos de legalització dels beneficis de l’activitat criminal i del finançament del terrorisme a la República d’Uzbekistan.

La cooperació s'està desenvolupant i enfortint activament no només a través d'organitzacions internacionals, sinó també a nivell dels consells de seguretat dels estats d'Àsia Central. Tots els països de la regió estan implementant programes de cooperació bilateral en el camp de la seguretat, que inclouen un conjunt de mesures destinades a combatre el terrorisme. A més, per tal de respondre ràpidament a les amenaces de terrorisme amb la participació de tots els estats de la regió, s'han establert grups de treball coordinadors a través d'agències de policia.

Cal tenir en compte que els principis d'aquesta cooperació són els següents:

En primer lloc, és possible combatre eficaçment les amenaces modernes només reforçant els mecanismes col·lectius de cooperació internacional, adoptant mesures consistents que excloguin la possibilitat d’aplicar doble norma;

En segon lloc, s’hauria de donar prioritat a la lluita contra les causes de les amenaces i no les seves conseqüències. És important que la comunitat internacional intensifiqui la seva contribució a la lluita contra els centres radicals i extremistes que conreen la ideologia de l'odi i creen una cinta transportadora per a la formació de futurs terroristes;

En tercer lloc, la resposta a la creixent amenaça del terrorisme ha de ser global i l'ONU ha de jugar el paper d'un coordinador mundial clau en aquesta direcció.

El president de la República d’Uzbekistan en els seus discursos de les tribunes d’organitzacions internacionals –ONU, SCO, CEI i altres– va insistir reiteradament en la necessitat de reforçar la cooperació en la lluita contra aquest fenomen a escala mundial.

Només a finals del 2020 es van expressar iniciatives sobre: 

- organització d’una conferència internacional dedicada al 10è aniversari de la implementació de l’Estratègia mundial de lluita contra el terrorisme de l’ONU a Àsia Central;

- implementació del Programa de cooperació en el camp de la desradicalització en el marc del Centre Antiterrorista de la CEI;

- Adaptació de l'estructura regional antiterrorista SCO a la solució de tasques fonamentalment noves per garantir la seguretat a l'espai de l'Organització.

EN lloc d’una paraula posterior

Tenint en compte els canvis en les formes, objectes i objectius del terrorisme, la República d’Uzbekistan adapta la seva estratègia de lluita contra el terrorisme als desafiaments i amenaces moderns, confiant en la lluita per les ments de les persones, principalment dels joves, mitjançant l’augment de la cultura jurídica. , il·luminació espiritual i religiosa i protecció dels drets de les persones.

El Govern es basa en el principi: és important lluitar contra les raons que fan que els ciutadans siguin susceptibles a ideologies terroristes.

Amb la seva política antiterrorista, l’Estat intenta desenvolupar en els ciutadans, per una banda, la immunitat contra una comprensió radical de l’islam, fomentar la tolerància i, per l’altra, l’instint d’autoconservació contra el reclutament.

S'estan reforçant els mecanismes col·lectius de cooperació internacional i es presta especial atenció a l'intercanvi d'experiències en el camp de la prevenció del terrorisme.

I, malgrat el rebuig a les dures mesures contundents, Uzbekistan es troba entre els països més segurs del món. En el nou "Índex mundial de terrorisme" del novembre de 2020, entre 164 estats, Uzbekistan ocupava el lloc 134 i va tornar a entrar a la categoria de països amb un nivell insignificant d'amenaça terrorista ”.

Seguir llegint

Uzbekistan

Desenvolupament del mecanisme nacional preventiu contra la tortura a Uzbekistan

publicat

on

Com a part de la implementació de l’Estratègia d’Acció d’Uzbekistan, que va marcar l’inici d’una nova etapa de transformacions democràtiques i modernització del país, s’estan implementant activament les normes internacionals de drets humans. Els resultats dels quals són reconeguts per experts internacionals, escriu Doniyor Turaev, subdirector de l'Institut de Legislació i Recerca Parlamentària sota l'Oliy Majlis.

Ja el 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, que va visitar el país com a Alt Comissari de les Nacions Unides per als Drets Humans, va assenyalar que, 'El volum de propostes, plans i noves legislacions constructives relacionades amb els drets humans que ha sorgit des que el president Mirziyoyev va assumir el càrrec és notable.[1] "Els drets humans, totes les categories de drets humans, figuren de manera molt destacada en els cinc conjunts de prioritats establerts en el document de política general que guia aquestes reformes proposades: l'estratègia d'acció 2017-21 del president. Qualsevol persona que vulgui entendre què és el que fonamenta els canvis que comencen a produir-se a l’Uzbekistan –i què s’amaga darrere de la meva visita– hauria de mirar de prop l’estratègia d’acció.'[2]

Avui, l’Uzbekistan és part dels deu principals instruments internacionals de drets humans de les Nacions Unides, inclosa la Convenció contra la Tortura i altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants (en endavant, la Convenció contra la Tortura), i pren constantment mesures per aplicar les seves disposicions a legislació.

Tenint en compte el fet que el progrés en l’àmbit dels drets humans, i en particular, en la prevenció de la tortura, és un dels indicadors que demostren el nivell de maduresa de la democràcia al país, els problemes de compliment de la legislació nacional pertinent amb les normes internacionals són de primera importància en el curs de les reformes en curs per a l’Uzbekistan, que està construint un estat democràtic governat per la llei.

Basat en l’obligació de prendre mesures efectives per prevenir actes de tortura i maltractaments derivats de la Convenció contra la tortura, Uzbekistan, juntament amb l’adopció d’un conjunt de mesures en aquest àmbit, està fent els canvis adequats a la legislació.

En vista d’això, considerem els darrers canvis fonamentals, al nostre parer, en la legislació nacional relativa a la prevenció de la tortura i altres tractes o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Primer, s’han fet esmenes a article 235 del Codi penal, amb l'objectiu d'incrementar la responsabilitat per l'ús de la tortura, ampliant el ventall de possibles víctimes i de les que seran responsables.

Cal assenyalar que la versió anterior de l’article 235 del Codi penal

va restringir la pràctica prohibida de la tortura a les accions dels agents de la policia i no va cobrir els actes de "altres persones que actuen amb caràcter oficial », inclosos aquells "actes que resulten de la instigació, consentiment o aquiescència d'un funcionari públic". En altres paraules, el la versió anterior de l'article 235 del Codi Penal no contenia tots els elements de l'article 1 de la Convenció contra la Tortura, sobre el qual el Comitè de les Nacions Unides contra la Tortura ha cridat l'atenció reiteradament. Ara, la nova versió d’aquest article del Codi Penal preveu els elements anteriors de la Convenció.

En segon lloc, articles 9, 84, 87, 97, 105, 106 de el Codi executiu penal s’han modificat i complementat amb normes destinades a salvaguardar millor els drets dels condemnats, incloent la garantia dels seus drets a l’exercici, l’assessorament psicològic, les condicions laborals segures, el descans, l’excedència, la remuneració laboral, l’accés a l’atenció sanitària, la formació professional, etc.

En tercer lloc, el Codi de responsabilitat administrativa s'ha complementat amb una nova Article 1974, que preveu la responsabilitat administrativa per obstruir les activitats legals del Defensor del Poble (el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans).

En particular, l'article estableix la responsabilitat pel fet que els funcionaris no compleixin les seves funcions amb el comissari, creant obstacles al seu treball, proporcionant-li informació deliberadament falsa, la manca de consideració dels recursos, les peticions o el seu incompliment. complir els terminis per considerar-los sense una bona raó.

en quart, s’han introduït importants modificacions a la Llei "Sobre el comissari de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Defensor del Poble)" (en endavant, la llei), segons la qual:

- les instal·lacions correccionals, els llocs de detenció i els centres especials d'acollida estan coberts pel concepte únic de "llocs de detenció';

- es crea un sector per facilitar les activitats del comissari en matèria de prevenció de la tortura i els maltractaments dins de l’estructura de la secretaria del comissari;

- les competències del comissari en aquesta matèria es prescriuen detalladament. En particular, la llei s'ha complementat amb nou article 209, segons el qual el comissari pot prendre mesures per evitar la tortura i altres maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció.

També, d’acord amb l’article 209 de la llei, el comissari ha de crear un grup d'experts per facilitar les seves activitats. El grup d’experts estarà format per representants d’ONG amb coneixements professionals i pràctics en el camp de la jurisprudència, la medicina, la psicologia, la pedagogia i altres àrees. El comissari determinarà les tasques dels membres del grup d'experts i dictarà ordres especials per permetre'ls visitar lliurement els llocs de detenció i altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

Aquí cal assenyalar que la llei estableix els elements principals del mecanisme preventiu: visites periòdiques a llocs de detenció.

Tot i que Uzbekistan no és part del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura (en endavant, el Protocol), es pot dir, però, que, tenint en compte les seves disposicions, així com en el marc del compliment de les seves obligacions internacionals i del disposicions de la Convenció contra la Tortura, el país ha creat la seva 'preventiva nacional mecanisme'.

Basat en les disposicions del Protocol, un "mecanisme preventiu nacional" (en endavant - NPM) significa un o diversos òrgans visitants establerts, designats o mantinguts a nivell nacional per tal de prevenir la tortura i altres tractes inhumans. L’article 3 del Protocol obliga els estats part a constituir, designar o mantenir aquests organismes.

El relator especial de les Nacions Unides sobre tortura (A / 61/259) va justificar detalladament la justificació de l'establiment d'un MNP. Segons ell, el fonament "es basa en l'experiència que la tortura i els maltractaments solen tenir lloc en llocs aïllats de detenció, on els que practiquen la tortura tenen la confiança que estan fora de l'abast d'un control i una rendició de comptes efectius". "En conseqüència, l'única manera de trencar aquest cicle viciós és exposar els llocs de detenció a un control públic i fer que tot el sistema en què la policia, els funcionaris de seguretat i d'intel·ligència operin sigui més transparent i responsable davant el control extern".[3]

La Llei, com ja s’ha dit anteriorment, estableix un nou mecanisme preventiu, que concedeix al comissari el dret de prendre mesures per evitar la tortura i els maltractaments mitjançant visites periòdiques als llocs de detenció, així com prendre mesures similars en altres instal·lacions de les quals no es permet la sortida voluntària de les persones.

A més, recentment s'han pres mesures importants per enfortir el sistema nacional de protecció dels drets humans, en particular:

l'estratègia nacional de la República d'Uzbekistan sobre drets humans ha estat adoptat;

- per aplicar l'estratègia nacional i ampliar encara més les competències del Parlament en l'exercici del control parlamentari sobre l'execució de les obligacions internacionals de drets humans d'Uzbekistan, la Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humans s'ha establert;

- la posició de el comissari dels Drets dels Infants s'ha establert;

- S'han pres mesures per millorar l'estat de el Centre Nacional de Drets Humans de la República d’Uzbekistan;

A més, cal destacar per separat que Uzbekistan ha estat elegit membre del Consell de Drets Humans de l'ONU.

Fins ara, per tal d'aplicar encara més les normes internacionals i millorar la legislació nacional i la pràctica preventiva en aquest àmbit, el Comissió Parlamentària per al Compliment de les Obligacions Internacionals de Drets Humansjuntament amb les autoritats estatals competents realitza el següent:

En primer lloc. Segons el Protocol, certes categories d’institucions pertanyen intrínsecament a l’abast de la definició de «lloc de detenció» i es podrien afirmar en una definició no exhaustiva de la legislació nacional a efectes de claredat.[4] Per exemple, aquestes institucions poden incloure institucions psiquiàtriques, centres de detenció de menors, llocs de detenció administrativa, etc.

En aquest sentit, la qüestió de la inclusió a la legislació diverses institucions principals, que l'NPM pot visitar regularment, s'està considerant.

Segon. D'acord amb la Convenció contra la Tortura, els conceptes de "tortura" i "tracte o pena cruels, inhumans o degradants" es diferencien en funció de la forma, el propòsit de cometre's i el nivell de gravetat del sofriment infligit a la víctima per aquest acte. .

En vista d 'això, el tema de diferenciant els conceptes de "tortura" i de "tracte o càstig cruel, inhumà o degradant" i s'estableix establir a la legislació les seves definicions clares i mesures de responsabilitat per aquests actes.

Tercer. Com a part de l'aplicació de les disposicions de la Convenció contra la Tortura, s'està millorant la qualitat de la informació i les activitats educatives sobre drets humans, és a dir, s'està treballant per informar sobre l'essència i el contingut de les lleis sobre la prohibició de la tortura i els maltractaments. Es preveu incloure el tema de la prohibició de la tortura i els maltractaments en els programes de formació no només per a funcionaris de la policia, sinó també per al personal mèdic, pedagògic i altres empleats que puguin participar en el tractament de persones en llocs de detenció.

Quart. La qüestió de la ratificació del Protocol Facultatiu de la Convenció contra la Tortura s'està considerant i, a la vista d'això, està previst convidar el relator especial de l'ONU sobre tortura a Uzbekistan.

Així, es pot assenyalar que s’estan prenent mesures actives, dirigides i sistèmiques a Uzbekistan per millorar encara més el mecanisme preventiu nacional dirigit a una millor prevenció i prevenció de la tortura i els intents de tractaments o càstigs cruels, inhumans o degradants.

Cal admetre que, per descomptat, encara hi ha una sèrie de problemes no resolts en aquesta zona a Uzbekistan. No obstant això, hi ha voluntat política per avançar amb les reformes dels drets humans.

En conclusió, ens agradaria citar les paraules del discurs del president d’Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev al 46th sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides afirmant que Uzbekistan "continuarà suprimint estrictament totes les formes de tortura, tractes inhumans o degradants" i "com a membre del Consell de Drets Humans defensarà i promourà activament els principis i les normes universals del dret internacional dels drets humans".


[1] [1] Vegeu "Observacions inicials de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein, en una conferència de premsa durant la seva missió a Uzbekistan" (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Informe del relator especial de l'ONU sobre tortura, paràgraf. 67, Assemblea General de les Nacions Unides A61 / 259 (14 d'agost de 2006).

[4] Vegeu la Guia per a l’establiment i la designació de NPM (2006), APT, p.18.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències