Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Estratègia d’Uzbekistan per construir una connectivitat transregional més gran

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Amb l’elecció del president Shavkat Mirziyoyev, l’Uzbekistan ha iniciat una política exterior oberta, proactiva, pragmàtica i constructiva destinada a crear un espai de cooperació, estabilitat i desenvolupament sostenible mútuament a l’Àsia Central. Els nous enfocaments de Taixkent oficial han trobat un suport integral a totes les capitals d’Àsia Central, que s’ha convertit en la base per a canvis positius a la regió, escriu Akromjon Nematov, primer subdirector i Azizjon Karimov, investigador principal a l’ISRS sota el president de la República d’Uzbekistan.

En particular, en els darrers anys s'ha produït un canvi qualitatiu cap a l'enfortiment de la cooperació regional a l'Àsia central. S'ha establert un diàleg polític sistemàtic basat en els principis de bon veïnatge, respecte mutu i igualtat entre els líders dels estats de la regió. Això es demostra amb la introducció de la pràctica de celebrar reunions consultives periòdiques dels caps d'Estat d'Àsia Central des del 2018.

Un altre assoliment important va ser l’adopció de la Declaració conjunta dels líders dels estats de l’Àsia Central a la segona reunió consultiva del novembre de 2019, que es pot considerar com un tipus de programa de desenvolupament per a la regió. Conté enfocaments consolidats i una visió comuna dels caps d’estat sobre les perspectives per enfortir la cooperació regional.  

anunci

L’alt nivell de consolidació aconseguit de la regió i la voluntat dels països d’Àsia Central d’assumir la responsabilitat de resoldre problemes regionals comuns també es demostra amb l’adopció d’una resolució especial de l’ONU "Enfortiment de la cooperació regional i internacional per a la pau, l'estabilitat i el desenvolupament sostenible a la regió d’Àsia Central el juny de 2018.  

Gràcies a totes aquestes tendències positives, una sèrie de problemes sistèmics que anteriorment obstaculitzaven la plena realització de l’enorme potencial de la cooperació regional troben ara la seva solució a llarg termini basada en els principis de la cerca de compromisos raonables i la consideració mútua d’interessos. El més important és que els estats de l’Àsia Central han començat a jugar un paper primordial i clau en la presa de decisions sobre les qüestions més urgents i urgents del desenvolupament de tota la regió.

Aquest enfortiment de les relacions interestatals contribueix avui a l'establiment d'Àsia Central com una regió estable, oberta i en desenvolupament dinàmic, un soci internacional fiable i previsible, així com un mercat capaç i atractiu.

anunci

Així, la nova atmosfera política ha donat un fort impuls al desenvolupament del comerç i dels intercanvis econòmics, culturals i humanitaris. Això es pot comprovar en el creixement dinàmic del comerç a la regió, que va assolir els 5.2 milions de dòlars el 2019, 2.5 vegades més que el 2016. Contràriament als efectes desafiants de la pandèmia, el comerç intraregional es va mantenir en 5 mil milions de dòlars el 2020.

Al mateix temps, el comerç exterior total de la regió el 2016-2019 va augmentar un 56%, fins als 168.2 milions de dòlars.

Durant aquest període, l’entrada d’IED a la regió va augmentar un 40%, fins als 37.6 milions de dòlars. Com a resultat, la participació de les inversions a l'Àsia Central respecte al volum total del món va augmentar de l'1.6% al 2.5%.

Al mateix temps, es revela el potencial turístic de la regió. El nombre de viatgers als països de l’Àsia Central el 2016-2019 va augmentar gairebé dues vegades, de 2 a 9.5 milions de persones.

Com a conseqüència, els indicadors macroeconòmics generals de la regió milloren. En particular, el PIB combinat dels països de la regió va augmentar de 253 milions de dòlars el 2016 a 302.8 milions de dòlars el 2019. En un entorn de pandèmia, aquesta xifra va caure només un 2.5%, fins a 295.1 milions de dòlars al final del 2020.

Tots aquests factors mostren junts que els nous enfocaments pragmàtics d’Uzbekistan en la seva política exterior han conduït a la creació de condicions favorables perquè els estats de l’Àsia Central puguin promoure conjuntament grans projectes econòmics de
de caràcter transregional, porten les seves relacions amb les regions veïnes a un nou nivell i impliquen activament la regió en la formació d’estructures de coordinació i cooperació multilaterals.

Aquests plans estan recollits a la declaració conjunta dels caps d’estat de l’Àsia central, esmentada anteriorment, publicada al final de la reunió consultiva del 2019. En particular, el document assenyala que els estats de l’Àsia Central continuaran esforçant-se per desenvolupar una cooperació econòmica oberta i diversificar les relacions amb altres països socis, organitzacions internacionals i regionals amb l’esperança de consolidar la pau regional, l’estabilitat i ampliar les perspectives de desenvolupament econòmic a la regió.

Aquests objectius haurien de complir-se amb el concepte polític i econòmic d’interconnexió promogut per l’Uzbekistan, que es basa en el desig de construir una sòlida arquitectura de cooperació mútuament beneficiosa entre l’Àsia central i el sud.

Aquestes aspiracions de Taixkent oficial estan motivades per l’interès de tots els estats d’ambdues regions a desenvolupar relacions més estretes, una comprensió clara de la indivisibilitat de la seguretat, la naturalesa complementària de les economies i la interconnexió dels processos de desenvolupament socioeconòmic a l’Àsia central i del sud.

La implementació d’aquests plans està dissenyada per contribuir a la construcció d’un ampli espai d’igualtat d’oportunitats, cooperació mútuament beneficiosa i desenvolupament sostenible. Una conseqüència lògica d’això hauria de ser la creació d’un cinturó d’estabilitat a l’Àsia Central.

Guiat per aquests objectius, el president de la República d'Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, va presentar una iniciativa per celebrar el juliol d'aquest any a Taixkent la conferència internacional 'Àsia central i del sud: interconnexió regional. Desafiaments i oportunitats ', dissenyat per consolidar els països de les dues regions en el disseny dels fonaments conceptuals d'un model sostenible de connectivitat interregional.

Aquesta idea es va expressar per primera vegada durant el discurs del cap d’Uzbekistan a la 75a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Aquestes qüestions van prendre el protagonisme en un altre esdeveniment polític important del 2020: l'adreça del president al Parlament, on es va identificar el sud d'Àsia com una prioritat en la política exterior del país.

Al mateix temps, Uzbekistan ha augmentat significativament la seva activitat política i diplomàtica en la direcció del sud d'Àsia. Això es reflecteix en la promoció del format de diàleg "Índia-Àsia Central", una sèrie de cimeres virtuals "Uzbekistan-Índia" (desembre de 2020) i "Uzbekistan-Pakistan" (abril de 2021). (Abril de 2021).

En aquest sentit, la signatura de l'acord trilateral Uzbekistan-Afganistan-Pakistan per crear el corredor transafganès dissenyat per connectar els països de les dues regions amb una xarxa de transport fiable va ser un esdeveniment emblemàtic.

Tots aquests passos mostren que l’Uzbekistan ja ha començat a implementar plans per construir una gran interconnexió transregional.

La propera conferència d’alt nivell s’hauria de convertir en un element formador del sistema i en una mena de culminació d’aquests esforços.

En aquest sentit, l'esdeveniment previst ja ha suscitat un interès creixent entre una àmplia gamma d'experts regionals i internacionals, que han assenyalat la importància i la rellevància de la propera conferència.

En particular, observadors i analistes d 'edicions internacionals tan autoritzades com diplomàtic (EUA), Projecte Syndicate (EUA), Diplomàcia moderna (Unió Europea), Ràdio Europa Lliure (EU), Nezavisimaya Gazeta (Rússia), Anadolu (Turquia) i Tribuna (Pakistan) comenten els plans de construcció de connectivitat interregional.

Segons les seves estimacions, els resultats de la propera conferència podrien donar inici a la idea d’un projecte d’integració grandiós, que impliqués l’acostament de les dues regions properes de creixement ràpid i culturalment civilitzades.

Aquesta perspectiva podria crear un nou punt de creixement econòmic per a l'Àsia central i del sud, transformant dramàticament el panorama econòmic de la macrorregió i millorant la coordinació interregional per garantir l'estabilitat.

L'Afganistan com a vincle clau per garantir la integració de les dues regions

La construcció de connectivitat transregional, de la qual el corredor transafganès és un component estratègic, situa l’Afganistan al nucli de la connectivitat intrarregional i recupera el seu paper històric perdut com a vincle clau per promoure la integració entre les dues regions.

La realització d’aquests objectius és especialment necessària en el context de la propera retirada de les tropes nord-americanes de l’Afganistan, prevista per al setembre d’aquest any. Aquests desenvolupaments, sens dubte, creen un punt d'inflexió en la història moderna de l'Afganistan.

D’una banda, la retirada dels Estats Units, que es considera una condició clau per als anomenats acords de Doha, podria donar un fort impuls al procés de pau al país veí, contribuint a l’establiment de l’Afganistan com a estat sobirà i pròsper.

D’altra banda, l’aparició d’un buit de poder amenaça amb intensificar la lluita armada interna pel poder amb el risc d’escalfar-lo a la guerra fratricida. Els enfrontaments entre els talibans i les forces governamentals afganeses ja augmenten en intensitat, cosa que pot afectar negativament les perspectives d'assolir un consens polític intern.

Tots els canvis tectònics esmentats que es produeixen a l'Afganistan i als seus voltants fan que la propera conferència sigui encara més actual, demostrant la correcció del rumb escollit per l'Uzbekistan cap a l'acostament interregional, ja que les realitats actuals a l'Afganistan fan de la cooperació entre les dues regions un objectiu i una vitalitat. necessitat.

En adonar-se’n, Uzbekistan té la intenció d’iniciar el procés d’adaptació dels estats de les dues regions a l’era postamericana a l’Afganistan. Al cap i a la fi, la perspectiva de la propera retirada del contingent nord-americà hauria d’encoratjar totes les nacions veïnes a assumir una part important de responsabilitat de la situació econòmica i militar-política a l’Afganistan, una millora en la qual s’assegura l’estabilitat a llarg termini de la macro-regió.

Davant d’aquest fet, Uzbekistan intenta aconseguir un ampli consens regional sobre la qüestió afganesa demostrant la naturalesa beneficiosa d’establir una pau primerenca al país veí amb paciència per a la prosperitat general de tots els estats regionals.

En aquest sentit, els experts estrangers estan convençuts que els plans d’interconnexió de Taixkent complementen orgànicament l’actual política afganesa d’Uzbekistan, en què la república busca una fórmula de pau mútuament acceptable i formes de garantir l’estabilitat a llarg termini a l’Afganistan.

Una recepta ideal per a la pau és la integració econòmica interregional amb la participació de l'Afganistan, que sens dubte tindrà un efecte estabilitzador sobre la situació interna del país.

Una àmplia gamma d’experts opinen així. En particular, segons el diari rus Nezavisimaya Gazeta, el projecte ferroviari Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar promogut per Taixkent es convertirà en un "trampolí econòmic" per a l'Afganistan, ja que la ruta recorrerà els jaciments de minerals com el coure, estany, granit, zinc i mineral de ferro.

Com a resultat, el seu desenvolupament començarà i es crearan desenes de milers de llocs de treball, fonts d’ingressos alternatives per a la població afganesa.

El més important és que l'expansió del comerç interregional a través de l'Afganistan comportarà beneficis econòmics per al país en forma de taxes de trànsit. En aquest context, l'opinió dels analistes de la publicació nord-americana Projecte Syndicate És interessant, segons el qual el ferrocarril transafganès podria transportar fins a 20 milions de tones de càrrega a l'any i els costos de transport es reduirien en un 30-35%.

Amb això en ment, observadors del diari turc Anadolu estem convençuts que la connexió ferroviària proposada a través de l'Afganistan és una font d'enormes beneficis econòmics, que podrien estabilitzar la regió més que qualsevol acord polític.

La implementació pràctica d’aquests plans també és vital en el context de la dependència continuada de l’economia afganesa de l’ajut exterior, l’escala de la qual en els darrers anys ha mostrat una tendència decreixent.

En particular, la quantitat de suport financer anual dels donants, que cobreix aproximadament el 75% de la despesa pública del país, ha baixat de 6.7 milions de dòlars el 2011 a prop de 4 mil milions de dòlars el 2020. S'espera que en els propers quatre anys aquests indicadors disminueixin al voltant d’un 30%.

En aquestes condicions, hi ha una necessitat creixent d’accelerar la implementació d’altres projectes econòmics d’escala transregional, que poden crear condicions favorables addicionals per a la reactivació econòmica de l’Afganistan.

Entre ells, es poden destacar projectes com el gasoducte Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Índia i la línia elèctrica CASA-1000, la implementació pràctica del qual no només tindria un impacte molt positiu a l’hora de garantir la seguretat energètica a l’Afganistan, sinó que també aportaria beneficis per a la part afganesa del trànsit de recursos energètics als països del sud d'Àsia.

Al seu torn, la perspectiva que l’Afganistan es converteixi en un important centre energètic i de trànsit crearà un interès addicional per a totes les forces intraafganeses per aconseguir consensos polítics i servirà de sòlida base socioeconòmica per al procés de pau. En resum, l’extensa implicació de la part afganesa en el sistema de relacions interregionals, creat per Taixkent, es podria utilitzar com a mecanisme de reforç per promoure l’estabilitat.

Àsia Central cap a una diversificació de les rutes de transport i trànsit

L’enfortiment dels llaços interregionals compleix els objectius dels estats de l’Àsia Central de diversificar les rutes de transport i augmentar la competitivitat de la regió com a centre de transport i trànsit internacional.

Durant les reunions de la cimera, els líders dels estats d'Àsia Central han expressat reiteradament la seva intenció col·lectiva de defensar el reforç de la coordinació i l'aprofundiment de la cooperació regional en la implementació conjunta de grans projectes econòmics, especialment aquells destinats a ampliar les oportunitats de transport i trànsit, garantint un accés estable a ports marítims i mercats mundials i establint moderns centres logístics internacionals.

La necessitat de solucionar aquests problemes ve dictada per l’aïllament persistent del transport d’Àsia Central, que impedeix que la profunda integració de la regió a les cadenes de subministrament mundials i als estats de l’Àsia Central guanyin el lloc que li correspon en el nou model emergent del sistema comercial internacional.

Així, avui en dia els estats de la regió, que no tenen accés directe als ports marítims, suporten costos substancials de transport i trànsit, que arriben al 60% del cost de les mercaderies importades. Els transportistes perden fins al 40 per cent del temps per al transport de mercaderies a causa de procediments duaners imperfectes i de logística poc desenvolupada.

Per exemple, el cost d’enviar un contenidor a la ciutat xinesa de Xangai des de qualsevol país de l’Àsia Central és més de cinc vegades superior al cost del transport des de Polònia o Turquia.

Al mateix temps, en els darrers anys, els estats asiàtics centrals ja han aconseguit l'accés als ports marítims d'Iran, Geòrgia, Turquia, Azerbaidjan i Rússia utilitzant el potencial de diversos corredors de transport (Bakú-Tbilisi-Kars, Kazakhstan-Turkmenistan-Iran , Uzbekistan-Turkmenistan-Iran, Uzbekistan-Kazakhstan-Rússia).

Entre aquestes rutes de trànsit, destaca el corredor de transport internacional nord-sud, que actualment proporciona accés a mercaderies asiàtiques centrals a través dels ports iranians als mercats mundials. Al mateix temps, aquest projecte és un exemple de connexió amb èxit dels estats de l’Àsia Central amb l’Índia, que és l’economia més gran del sud d’Àsia.

En aquest context, la implementació del projecte ferroviari Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar contribuirà a l’aparició d’un corredor addicional i a la formació d’una extensa xarxa de línies ferroviàries dissenyades per apropar físicament els països de l’Àsia central i del sud. junts. Aquesta és la rellevància de la idea promoguda per l’Uzbekistan d’interconnexió transregional, la implementació pràctica de la qual beneficiaria tots els estats de les dues regions.

Els beneficiaris dels plans anteriors també seran els principals actors del comerç internacional, com la Xina, Rússia i la Unió Europea, que estan interessats a proporcionar un accés terrestre fiable al mercat asiàtic del sud com a alternativa viable a les rutes comercials marítimes.

Amb això en ment, hi ha una alta probabilitat d’internacionalització del projecte ferroviari Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar, és a dir, l’ampliació del cercle de les parts interessades en finançar i l’ús posterior del potencial de trànsit d’aquest corredor.

Per aquest motiu, és evident que els plans d’Uzbekistan van molt més enllà de l’agenda transregional, ja que la construcció d’aquest ferrocarril es convertirà en una part important dels corredors de transport internacional que uneixen els estats de la Unió Europea, la Xina, Rússia, el sud i el sud-est asiàtic el territori d’Àsia Central.

Com a resultat, augmentarà significativament la importància del transport dels estats de l’Àsia Central, que en el futur tindran l’oportunitat de garantir la seva participació activa en el trànsit internacional de mercaderies. Això els proporcionarà fonts d’ingressos addicionals, com ara les taxes de trànsit.

Un altre èxit important serà la reducció dels costos de transport. Segons els càlculs dels economistes, transportar un contenidor des de la ciutat de Taixkent fins al port pakistanès de Karachi costarà entre 1,400 i 1,600 dòlars. És aproximadament la meitat de barat que el transport de Taixkent al port iranià: Bandar Abbas (2,600 a 3,000 dòlars).

A més, gràcies a la implementació del projecte del corredor transafganès, els estats de l’Àsia Central podran aprofitar alhora el potencial de trànsit de dues rutes que porten als mars del sud.

D’una banda, ja hi ha corredors existents als ports iranians de Chabahar i Bandar Abbas, d’altra banda - "Mazar-e-Sharif - Kabul - Peshawar" amb un major accés als ports pakistanesos de Karachi i Gwadar. Aquest acord contribuirà a la formació d’una política de preus més flexible entre l’Iran i el Pakistan, que reduirà significativament els costos d’exportació-importació.

El més important és que la diversificació de les rutes comercials tindrà un efecte molt favorable sobre la situació macroeconòmica a l'Àsia central. Segons els experts del Banc Mundial, l'eliminació addicional de les barreres geogràfiques per al comerç amb el món exterior podria augmentar el PIB agregat dels estats d'Àsia Central almenys un 15%.

Una resposta col·lectiva a reptes comuns

El format de la propera conferència proporcionarà una oportunitat única per a alts funcionaris, experts i responsables polítics de les dues regions de reunir-se per primera vegada en un sol lloc per posar la primera pedra per a una nova arquitectura de seguretat transregional amb la visió de construir un espai. d’igualtat d’oportunitats que tingui en compte els interessos de totes les parts implicades.

Aquest desenvolupament de la cooperació pot ser un model d’inclusió, creant un entorn propici en el qual cada país pugui realitzar el seu potencial creatiu i treballar junts per resoldre problemes de seguretat.

Això és necessari a causa de la inseparabilitat de la seguretat i el desenvolupament sostenible: l'interès dels estats asiàtics centrals i del sud de reunir-se davant de reptes i amenaces comunes que tenen un impacte negatiu per garantir la prosperitat continuada de les dues regions.

Entre aquests reptes, els experts destaquen problemes com el narcotràfic, el terrorisme, la crisi epidemiològica, el canvi climàtic i l’escassetat d’aigua, que els estats de les dues regions podrien afrontar mitjançant esforços conjunts, identificant problemes comuns i prenent mesures coordinades per superar-los. .

En particular, experts russos, europeus i pakistanesos assenyalen la necessitat d’utilitzar la plataforma de la propera conferència per construir un sistema de lluita col·lectiva contra el narcotràfic. La rellevància d’això s’argumenta per la reputació continuada de l’Afganistan com el principal centre de drogues del món.

Ho confirmen les dades de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, segons les quals, en els darrers cinc anys, el 84% de la producció mundial d'opi prové de l'Afganistan.

En aquestes condicions, segons l'expert pakistanès - director executiu del Centre d'Estudis Globals i Estratègics del Pakistan, Khalid Taimur Akram, "fins que hi hagi control per les dues parts i millora la situació de les drogues a la regió, aquest estat de coses continua per servir de combustible material a les forces destructives: terrorisme i crim transfronterer ".

Els experts estrangers també presten especial atenció als problemes del canvi climàtic, que té un impacte negatiu directe sobre les economies de les dues regions. L’any 2020 va ser un dels tres anys més càlids registrats.

Aquests esdeveniments meteorològics extrems, combinats amb la pandèmia COVID-19, tenen un doble efecte de xoc a la majoria de països del món, inclosos els països asiàtics i centrals.

A més, Àsia Central i del Sud és un exemple de macrorregió deficitària en aigua. Aquesta situació els fa vulnerables al procés global de canvi climàtic.

En l’entorn emergent, ambdues regions prenen consciència de la crisi climàtica, que hauria d’anar acompanyada de la formació d’un coneixement comú sobre la necessitat d’esforços conjunts.

Tenint en compte aquests factors, els experts demanen als estats de les dues regions que aprofitin el fòrum internacional proporcionat per Taixkent per identificar plans concrets per combatre conjuntament els desafiaments climàtics. En particular, es considera molt necessari l'adopció de passos coordinats per part dels estats cap a l'ús actiu de tecnologies d'estalvi de natura i l'augment de l'eficiència energètica de les economies nacionals per minimitzar l'impacte negatiu de les condicions meteorològiques extremes.

Un nou model de connectivitat transregional per a un creixement econòmic inclusiu

Amb la creació d’una nova arquitectura de cooperació mútuament beneficiosa entre les regions, a la qual hauria de contribuir la propera conferència, es constituiran les condicions més favorables per a un augment significatiu del nivell d’intercanvis econòmics i comercials transregionals.

La majoria d'experts internacionals són d'aquesta opinió. Segons les seves estimacions, la implementació de la iniciativa d’interconnexió connectarà el mercat aïllat d’Àsia Central, ric en hidrocarburs i recursos agroindustrials, amb el creixent mercat de consum del sud d’Àsia i més amb el mercat mundial.

Això és especialment necessari atès el potencial no realitzat significatiu de cooperació en l’àmbit comercial i econòmic, la plena utilització de la qual es veu obstaculitzada per la manca d’una xarxa de transport fiable i de mecanismes institucionals de cooperació.

En particular, el volum de comerç mutu entre els països de l'Àsia central i el sud d'Àsia encara no ha arribat als 6 milions de dòlars. Aquestes xifres són significativament inferiors en comparació amb el comerç de la regió sud-asiàtica amb el món exterior, que supera els 1.4 bilions de dòlars.

Al mateix temps, les importacions totals d'Àsia meridional han crescut constantment des del 2009, arribant als 791 milions de dòlars el 2020. Aquesta situació fa que el mercat asiàtic del sud sigui un dels més importants per als països d'Àsia Central. A més, amb una població combinada de 1.9 milions de dòlars (el 24% de la població mundial) i un PIB de 3.5 milions de dòlars, el sud d’Àsia és la regió que més creix al món (creixement econòmic del 7.5% anual).

En aquest context, és interessant un informe recent del Banc Mundial. Observa que, malgrat els efectes desafiants de la pandèmia, les perspectives de recuperació econòmica del sud d'Àsia estan millorant. Es preveu que el creixement econòmic arribi al 7.2% el 2021 i al 4.4% el 2022. Es tracta d’un retorn del mínim històric del 2020 i significa que la regió està en una trajectòria de recuperació. Així, el sud d'Àsia podria recuperar gradualment la seva condició de regió de més ràpid creixement del món.

Tenint en compte tots aquests factors, els experts assenyalen que els productors asiàtics centrals tenen totes les possibilitats d’ocupar el seu lloc al mercat asiàtic del sud, per aprofitar plenament el seu potencial exportador.

Per exemple, un recent informe especial de la CESPAP (Comissió Econòmica i Social de les Nacions Unides per a Àsia i el Pacífic) estima que el creixement de les exportacions regionals dels estats de l’Àsia Central com a resultat d’un augment de la connectivitat interregional serà del 187% en comparació amb el 2010 i que les exportacions dels països asiàtics del sud seran un 133% més altes que el 2010.

En aquest sentit, cal destacar una sèrie d’àrees en què el desenvolupament de la cooperació és en interès de tots els estats d’Àsia central i del sud.

En primer lloc, l’esfera de la inversió. La necessitat d’incrementar la cooperació en aquest àmbit ve dictada per la tendència decreixent de la inversió estrangera directa als països en desenvolupament. Segons els experts de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), el volum d’IED als països en desenvolupament va disminuir un 12% només el 2020. Però fins i tot una lleu reducció, segons els experts, pot posar en perill la seva recuperació de la pandèmia.

Els experts argumenten que aquest supòsit es basa en la necessitat continuada dels països asiàtics d’atraure grans quantitats d’inversió per mantenir el creixement econòmic.

Segons el BAD, els països asiàtics en desenvolupament haurien d’invertir uns 1.7 milions de dòlars anuals entre el 2016 i el 2030 només per satisfer la seva demanda d’infraestructures. Mentrestant, els països asiàtics inverteixen actualment uns 881 milions de dòlars anuals en infraestructures.

En aquestes condicions, augmenta la urgència d’una cooperació inversora activa entre els estats d’Àsia central i del sud, així com l’adopció de mesures col·lectives per a la millora progressiva del clima inversor de la macrorregió. Aquestes accions conjuntes podrien contribuir a la transformació de l'Àsia central i del sud en un lloc de concentració de fluxos financers internacionals.

En segon lloc, el sector agrícola. El sector agrícola es considera una de les zones més prometedores per al comerç i la cooperació econòmica a causa de l’alta demanda de productes alimentaris d’Àsia Central al sud d’Àsia.

Per exemple, els països asiàtics del sud encara experimenten un dèficit de certes categories de productes alimentaris i importen anualment productes alimentaris per valor aproximat de 30 milions de dòlars (Índia - 23 milions de dòlars, Pakistan - 5 milions de dòlars, Afganistan - 900 milions de dòlars, Nepal - 250 milions de dòlars). Concretament, Nepal importa actualment el 80% del gra que consumeix i els costos d’importació d’aliments han augmentat un 62% en els darrers cinc anys. La despesa en importació d'aliments del Pakistan també ha augmentat, augmentant un 52.16% només en els primers sis mesos del 2020. 

En tercer lloc, el sector energètic. La majoria dels estats del sud d’Àsia són importadors nets d’hidrocarburs. La regió també experimenta periòdicament una forta escassetat d’electricitat. En particular, el motor econòmic del sud d'Àsia, l'Índia, és el tercer importador de petroli del món i el tercer consumidor d'electricitat (consum anual: 1.54 bilions de kWh). Cada any, el país importa recursos energètics per valor de 250 milions de dòlars.

En aquestes condicions, es considera que la implementació de grans projectes multilaterals en el sector energètic és molt demandada. Així, el progrés en el desenvolupament del projecte energètic interregional CASA-1000 no només augmentarà les oportunitats per al comerç d’electricitat entre les regions, sinó que també serà el primer pas cap a la creació d’un mercat regional d’electricitat a l’Àsia central i del sud.

Al seu torn, la implementació del projecte de gasoducte TAPI (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Índia), dissenyat per convertir-se en un símbol de pau i bon veïnatge, reforçarà el paper dels estats de l’Àsia Central en l’arquitectura de seguretat energètica de la regió sud-asiàtica .

En quart lloc, el turisme. La demanda de cooperació en el sector turístic es deu a l'enorme potencial sense explotar entre les dues regions. Això es pot veure en l'exemple de la cooperació turística d'Uzbekistan amb els països del sud d'Àsia.

En concret, el 2019-2020 només 125 persones van visitar Uzbekistan des de països del sud d’Àsia. (1.5% del nombre total de turistes) i l'exportació total de serveis turístics als països de la regió va ascendir a 89 milions de dòlars (5.5%).

A més, s’espera que creixi el turisme de sortida dels països del sud d’Àsia. L’Organització Mundial del Turisme de les Nacions Unides prediu que el nombre de turistes indis al món augmentarà del 122% a 50 milions el 2022, passant dels 23 milions del 2019 i que la seva despesa mitjana serà de 45 milions el 2022, passant dels 23 milions de dòlars. El nombre de turistes de Bangla Desh augmentarà en 2.6 milions al llarg del període, i de Sri Lanka en 2 milions.

En cinquè lloc, el sector de la ciència i l’educació. Les universitats d’Àsia Central, especialment les escoles de medicina, s’estan convertint en atractives per als joves dels països del sud d’Àsia. El nombre creixent d’estudiants que estudien a les universitats d’Àsia Central n’és una confirmació sorprenent. El 2020, el seu nombre arribarà als 20,000. Aquest augment de l'interès dels joves del sud d'Àsia pels serveis educatius dels estats d'Àsia Central es pot explicar per l'alta qualitat de la formació i el cost de l'educació relativament baix.

En aquest sentit, els estats d’ambdues regions estan interessats a reforçar encara més la cooperació en el camp de l’educació. Això millorarà significativament el sistema de formació de personal altament qualificat a les dues regions, necessari per superar la desigualtat social i crear una economia competitiva basada en el coneixement. El més important, reforçar la cooperació en ciència i educació pot donar un fort impuls a avenços científics i innovadors. Al cap i a la fi, són els recursos intel·lectuals juntament amb les últimes tecnologies els que són el motor decisiu del desenvolupament econòmic.

En aquest context, cal destacar que el volum del mercat mundial d'alta tecnologia actual s'estima en 3.5 milions de dòlars, que ja supera el mercat de les matèries primeres i els recursos energètics. En aquest sentit, es considera innovadora una àrea prometedora per al desenvolupament de la cooperació entre Àsia Central i del Sud.

En sisè lloc, l’àmbit cultural i humanitari. La implementació de qualsevol projecte d'integració és impossible sense la formació d'un espai cultural i humanitari comú que pugui reunir pobles de les dues regions, augmentar la confiança mútua i enfortir les relacions d'amistat.

Al cap i a la fi, la cooperació en aquesta àrea contribueix a l’enriquiment mutu i a la interpenetració de les cultures, que és una condició clau per construir i desenvolupar relacions sostenibles i a llarg termini entre les dues regions en els àmbits de l’economia, la política i la seguretat.

Aquests objectius requereixen passos significatius cap a l’acostament intercultural. Hi ha tots els requisits previs històrics necessaris per a això. Els vincles culturals entre la vasta subregió d’Àsia central i del sud estan profundament arrelats a la història. Es remunten al període d’imperis tan antics com el Kushan, la Bactria i l’estat aquemènida.

Tots aquests estats estaven situats en enormes territoris que incloïen territoris parcialment o completament moderns d'Àsia Central i del Sud. Aleshores, al mil·lenni III-II aC, es van establir les bases de les rutes comercials, va sorgir una extensa xarxa de rutes terrestres, que incloïa l’accés a l’Índia a través de l’Afganistan. Al seu torn, les antigues ciutats d'Àsia Central eren el lloc de la intersecció de les rutes comercials de la Xina, Europa i l'Índia.

En aquest context, és clar que el cap d’Uzbekistan Sh. Mirziyoyev té una clara visió estratègica: el "Tercer Renaixement" que té lloc a Uzbekistan hauria d'anar acompanyat de la reactivació dels llaços històrics amb les regions veïnes, la restauració de rutes antigues de caravanes, inclosa la Gran Ruta de la Seda, que des de fa temps juga el paper de conductor del coneixement, la innovació i la prosperitat. Aquests desenvolupaments estan en sintonia amb l'estratègia regional d'Uzbekistan. Al cap i a la fi, històricament l’Àsia Central ha assolit el seu punt àlgid de prosperitat, actuant com a cruïlla de civilitzacions mundials i com un dels principals centres del comerç internacional.

En general, la implementació pràctica dels plans d’interconnexió d’Uzbekistan pot crear una nova realitat econòmica a la vegada en dues regions, formant el terreny més favorable i totes les condicions necessàries per al desenvolupament econòmic inclusiu dels estats d’Àsia Central i del Sud, així com la millora progressiva del benestar i la prosperitat dels pobles que viuen en aquestes regions.

Aquesta perspectiva mostra que els plans d’interconnexió del nostre país tenen una importància mundial, ja que millorar la situació macroeconòmica i enfortir l’estabilitat a les dues regions del món densament poblades tindria un impacte molt positiu sobre la seguretat internacional. En aquest sentit, aquesta iniciativa es pot considerar com un altre reflex de les aspiracions de l’Uzbekistan de fer la seva digna contribució per garantir i mantenir la pau internacional i el desenvolupament sostenible.

Uzbekistan

Esforços d’Uzbekistan per donar suport als joves i promoure la salut pública

publicat

on

A iniciativa del president de la República d’Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, l’any 2021 s’ha declarat al país com “L’any del suport a la joventut i l’enfortiment de la salut pública”, amb reformes a gran escala i accions nobles que s’estan implementant a tot el país. país.

Val a dir que diversos ministeris i organismes d'Uzbekistan participen activament en aquestes iniciatives juntament amb el públic en general del país.

Un d'aquests nobles projectes ha estat implementat recentment pel Ministeri de Defensa de la República d'Uzbekistan. Per tal de donar suport a la iniciativa del president de la República d’Uzbekistan, el comandant en cap suprem de les forces armades Shavkat Mirziyoyev, el Ministeri de Defensa d’Uzbek va proporcionar una ajuda pràctica a la senyora Maftuna Usarova, ciutadana uzbek que va ser diagnosticada amb una malaltia extremadament rara: la síndrome de Takayasu fa diversos anys.

anunci
Maftuna Usarova

Des del 2018, Maftuna ha seguit diversos cursos de tractament en diversos hospitals d’Uzbekistan, inclòs l’Hospital Clínic Militar Central del Ministeri de Defensa, i el seu estat ha millorat significativament. Tot i això, per continuar el procés de tractament sense interrupcions i consolidar els progressos assolits, Maftuna necessitava un tractament amb l’ús de tecnologies d’última generació que només estan disponibles a alguns països del món.

Amb l'objectiu d'executar de manera eficient les tasques definides pel comandant en cap, el Ministeri de Defensa va assegurar que Maftuna fos ingressada a l'Hospital Asklepios Klinik Altona d'Alemanya per rebre el tractament que necessitava.

L'Asklepios Klinik Altona és la principal empresa mèdica d'Europa, que cobreix totes les àrees d'especialitzacions mèdiques i té més de 100 institucions mèdiques a la seva disposició. Només a Hamburg, hi ha sis clíniques amb gairebé 13,000 professionals mèdics, inclosos 1,800 metges.

anunci

Gràcies a l’esforç del Ministeri de Defensa de l’Uzbekistan, Maftuna Usarova es va sotmetre a un curs de tractament de dues setmanes a l’agost de 2021 a Asklepios Klinik Altona i va poder millorar significativament el seu estat. Al mateix temps, els metges tractants van expressar la seva disposició a proporcionar les recomanacions mèdiques adequades quan fos necessari fins i tot després de l'alta de Maftuna i el retorn a Uzbekistan.

El personal de les ambaixades de la República d’Uzbekistan a Bèlgica i Alemanya van participar estretament en aquest noble projecte. En particular, les missions diplomàtiques van proporcionar suport per garantir que el pacient gaudís de serveis de la més alta qualitat.

En conclusió, es podria dir que les reformes a gran escala iniciades pel president Shavkat Mirziyoyev donen els seus resultats amb milers de persones que ara gaudeixen de serveis mèdics d’alta qualitat.  

Seguir llegint

Uzbekistan

És probable que les eleccions presidencials d’Uzbekistan siguin una prova àcida per al futur curs del país

publicat

on

Com que l’Uzbekistan està a la vora de les properes eleccions presidencials previstes per al 24 d’octubre, la comunitat internacional està preocupada per l’evolució política del país. I per una bona raó, escriu Olga Malik.

Els canvis introduïts per l'actual president Shavkat Mirziyoyev demostren una autèntica ruptura amb el passat del país. Publicat el 2017, l’Estratègia de desenvolupament de Mirziyoyev per al període 2017-2021, tenia com a objectiu “modernitzar i liberalitzar totes les esferes de la vida”, per exemple, l’Estat i la societat; estat de dret i sistema judicial; desenvolupament econòmic; política social i seguretat; política exterior, nacionalitats i polítiques de religió. Els passos proposats van incloure l'eliminació dels controls de divises, la reducció de tarifes, la liberalització del règim de visats i molts més.

Aquests canvis tan ràpids contrastaven amb el conservadorisme de l'Islam Karimov, l'expresident del país i es convertiren ràpidament en el punt d'interès dels països europeus i dels Estats Units. A principis del mes passat, el secretari d'Estat Antony Blinken durant la reunió amb el ministre d'Afers Exteriors d'Uzbekistan, Abdulaziz Kamilov subratllar el "progrés d'Uzbekistan en la seva agenda de reformes, inclòs quan es tracta de combatre la trata de persones, protegir la llibertat religiosa i ampliar l'espai per a la societat civil". No obstant això, ell també trucat per "La importància de promoure la protecció de les llibertats fonamentals, inclosa la necessitat de tenir un procés electoral lliure i competitiu", en al·lusió al règim polític autoritari del país. Les autoritats del país i els ministeris confirmen que cada any reben un munt de recomanacions dels socis occidentals sobre com assegurar i mantenir un sistema de la societat civil més autònom.

anunci

Tot i així, aquest "excés de cura" per a la democràcia i la llibertat de l'Uzbekistan que prové de l'exterior podria provocar un efecte invers tenint en compte l'orgull nacional i l'esperit independent. Per exemple, l’empenta per a la integració de valors socials com el suport a les minories sexuals i els matrimonis gais habituals als països europeus i occidentals pot conduir a la divisió de la societat, ja que aquestes normes segueixen sent allunyades de la mentalitat uzbeca. El camí de liberalització de l’Uzbekistan depèn en gran mesura de les opinions del líder nacional, mentre que els mètodes externs de poder suau només funcionaran quan la gent local encara tingui prou llibertat per atraure la brúixola del país. Les properes eleccions seran probablement una prova àcida per al futur del país.

A càrrec d’Olga Malik

Per a la UE Reporter

anunci

Seguir llegint

Uzbekistan

Transformació del procés electoral a Uzbekistan: èxits i reptes durant 30 anys d’independència

publicat

on

"Uzbekistan és un país amb una rica història i un present en desenvolupament dinàmic, amb la seva prioritat per avançar cap a una societat democràtica oberta. Els drets i llibertats humans i civils on s’escolta la veu de tots els ciutadans són les prioritats d’una societat democràtica. Existeix una societat democràtica quan el poder es forma legítimament mitjançant sufragi universal i eleccions lliures. La societat democràtica i la democràcia s’exerceixen més sovint com un fenomen polític i social; els seus fonaments jurídics estan recollits en actes jurídics normatius ". escriu la doctora Gulnoza Ismailova, membre de la Comissió Electoral Central d’Uzbekistan.

"El preàmbul de la Constitució de la República d'Uzbekistan afirma el seu compromís amb els ideals de democràcia i justícia social. L'article 7 de la Constitució de la República d'Uzbekistan estableix:" El poble és l'única font del poder estatal. Aquesta norma reflecteix l'essència de la construcció de l'estat a la República d'Uzbekistan. La gent i la seva voluntat són el nucli de la democràcia.

"Reconeixent la prioritat de les normes generalment acceptades del dret internacional Uzbekistan ha implementat normes internacionals a la seva legislació. La Constitució del nostre país ha implementat aquesta disposició, que reflecteix l'article 32: Tots els ciutadans de la República d'Uzbekistan tindran el dret de participar a la gestió i administració dels assumptes públics i estatals, tant directament com a través de la representació. Poden exercir aquest dret mitjançant l'autogovern, els referèndums i la formació democràtica dels òrgans estatals, així com el desenvolupament i la millora del control públic sobre les activitats dels òrgans estatals. .

anunci

"En les democràcies modernes, les eleccions són el fonament del principi de la democràcia, són la principal forma d’expressió de la voluntat dels ciutadans i una forma de realització de la sobirania popular. La participació a les eleccions permet exercir el dret a participar gestió dels assumptes de la societat i de l’Estat, així com per controlar la formació i les activitats d’òrgans tant del poder representatiu com executiu. Document de l'OSCE de Copenhaguen de 1990 estableix que la voluntat del poble, expressada lliurement i equitativament mitjançant eleccions periòdiques i genuïnes, és la base de l'autoritat i la legitimitat del govern. En conseqüència, els Estats participants respectaran el dret dels seus ciutadans a participar en el govern del seu país, ja sigui directament o mitjançant representants lliurement escollits per ells mitjançant processos electorals justos. L’article 117 de la Constitució de la República d’Uzbekistan garanteix el dret a vot, la igualtat i la llibertat d’expressió.

"A punt de celebrar el 30è aniversari de la independència de la República d'Uzbekistan, mirant cap enrere, podem observar el seu brillant avenç en el camp de la transparència i l'obertura en els darrers cinc anys. Uzbekistan ha adquirit una nova imatge en l'àmbit internacional Per a les eleccions del 2019 celebrades sota el lema "Nou Uzbekistan - Noves eleccions" és una prova real d'això.

"En primer lloc, cal assenyalar que les eleccions del 2019 van tenir una importància històrica, cosa que va testificar la irreversibilitat del camí de les reformes adoptades. Per primera vegada, les eleccions es van celebrar sota la direcció del Codi Electoral, adoptat el 25 de juny de 2019, que regula les relacions relacionades amb la preparació i la realització de les eleccions i estableix garanties que asseguren la lliure expressió de la voluntat dels ciutadans de la República d’Uzbekistan. L’adopció del Codi Electoral va servir per unificar 5 lleis i molts documents reguladors El Codi electoral s’ha ajustat plenament a les normes internacionals.

anunci

"En segon lloc, les eleccions de 2019 es van celebrar en el context de l'enfortiment dels principis democràtics en la vida de la societat, l'obertura i la transparència, la liberalització significativa de l'entorn sociopolític i l'augment del paper i l'estatus dels mitjans de comunicació. El principi de transparència i obertura és un dels principis fonamentals de les eleccions. Aquest principi està recollit en molts acords i documents internacionals. Les seves característiques principals són la promulgació de decisions relacionades amb la realització de les eleccions, l’obligació de l’òrgan electoral (comissió electoral) de publicar les seves decisions sobre els resultats de les eleccions, així com la capacitat de dur a terme una observació pública i internacional de les eleccions.

"Després de les estadístiques, uns 60,000 observadors de partits polítics, més de 10,000 observadors dels organismes d'autogovern dels ciutadans (Mahalla), 1,155 representants de mitjans locals i estrangers van participar en el procés de seguiment. A més, juntament amb observadors locals, primer es va concedir l'acreditació a una missió d'observador de ple dret de l'OSCE / ODIHR i es van registrar un total de 825 observadors internacionals.

"Per a una avaluació objectiva, podem fer referència a un exemple a l'informe final presentat per la missió OSCE / ODIHR, que diu que les eleccions es van celebrar en el context d'una millora de la legislació i una major tolerància a les opinions independents. L'informe va avaluar el treball de la CEC de la República d'Uzbekistan positivament va dir que "va fer grans esforços per a una millor preparació de les eleccions parlamentàries". És sorprenent veure els resultats de la feina feta.

"L'any de la celebració del 30è aniversari de la independència de l'Estat, el nostre país continua transformacions cardinals destinades a crear un Nou Uzbekistan, on els drets humans, les llibertats i els interessos legítims siguin del més alt valor. Entre les direccions més importants del país són transformacions democràtiques destinades a liberalitzar la vida social i política i la llibertat dels mitjans de comunicació.

"Actualment, els treballs preparatoris estan en ple desenvolupament per a un important esdeveniment polític: l'elecció del president de la República d'Uzbekistan. Tots els processos es duen a terme de manera oberta, transparent i basada en la legislació electoral nacional i els terminis que s'hi especifiquen. El El temps per a l'acció electoral és el temps polític i legal. Els canvis i les addicions següents s'han introduït recentment al Codi electoral:

"Principalment, aquest any, per primera vegada, les eleccions presidencials se celebraran el primer diumenge de la tercera dècada d'octubre, segons les esmenes a la Constitució de la República d'Uzbekistan introduïdes per la llei amb data del 8 de febrer d'aquest any. una gran campanya política es va iniciar el 23 de juliol d’aquest any.

"En segon lloc, s'ha introduït un procediment per a la inclusió a la llista de votants dels ciutadans d'Uzbekistan que viuen a l'estranger. Poden votar independentment que estiguin inscrits al registre consular de missions diplomàtiques o no, i una base legal per als votants a l'estranger quan facin servir s’han creat urnes portàtils al lloc de residència o de treball. Aquesta pràctica es va implementar per primera vegada a les eleccions parlamentàries del 2019.

"En tercer lloc, aquesta campanya electoral funciona i es basa en els principis basats en la publicitat; per primera vegada es va presentar obertament una estimació de les despeses de preparació i realització de les eleccions del president de la República d'Uzbekistan. El procediment exacte per pagar salaris i compensacions als membres de les comissions electorals, s’ha calculat els seus salaris. Per garantir la transparència en l’ús dels fons assignats a la campanya preelectoral d’acord amb la Llei de finançament dels partits polítics, s’està introduint un procediment per anunciar una informe provisional i un informe financer final després de les eleccions, així com anunciar els resultats d'una auditoria de les activitats dels partits per part de la Cambra de Comptabilitat.

"En quart lloc, per evitar la recepció de queixes reiterades contra les comissions electorals i l'adopció de decisions contradictòries, s'ha introduït la pràctica que només els tribunals consideren queixes sobre les accions i decisions de les comissions electorals.

"El 2019, durant les eleccions, el sistema d'informació de gestió electoral (EMIS) i la llista electrònica unificada de votants (EECI) es van introduir amb èxit al sistema electoral nacional. La regulació d'aquest sistema basada en el Codi Electoral garanteix la implementació de votants unificats registre i el principi "un votant - un vot". Fins ara, més de 21 milions d'electors s'han inclòs a l'EESI.

"L'organització d'eleccions presidencials al Nou Uzbekistan és una continuació lògica de les reformes democràtiques a gran escala en curs al país. I esdevindran una confirmació vívida de la implementació de les tasques definides a l'Estratègia d'Acció per a les cinc àrees prioritàries de desenvolupament de la República d’Uzbekistan.

"La participació de representants d'organitzacions internacionals i observadors estrangers en la celebració de les eleccions presidencials és important ja que la campanya es basa en principis democràtics d'obertura i publicitat. En els darrers anys, el seu nombre i participació han augmentat significativament a Uzbekistan, en comparació amb les eleccions anteriors.

"Milers de representants de partits polítics, òrgans d'autogovern dels ciutadans i centenars d'observadors internacionals, periodistes, inclosos els internacionals, observaran el procés de preparació i realització de les eleccions presidencials, inclosa la votació dels votants.

"Al maig, van visitar Uzbekistan experts de la Missió d'Avaluació de les Necessitats de l'Oficina per a Institucions Democràtiques i Drets Humans (ODIHR) de l'OSCE, que van valorar positivament la situació preelectoral i el procés de preparació de les eleccions, les mesures preses per garantir la celebració de les celebracions com a resultat, van expressar la seva opinió sobre l'enviament d'una missió de ple dret per observar les eleccions presidencials.

"Crec que aquestes eleccions són d'importància històrica, cosa que testimoniarà la irreversibilitat del camí de les reformes adoptades, destinades a enfortir la nostra democràcia".

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències