Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

El comitè serveix per promoure la competència i protegir els drets dels consumidors

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A l'Uzbekistan s'està treballant a gran escala amb l'objectiu de crear un sistema d'administració pública compacte i professional. En aquest procés, es presta especial atenció a garantir la implementació oportuna i eficaç de les reformes administratives, organitzant les activitats dels poders executius de la república basant-se en requisits i principis actualitzats, escriu Farrukh Karaboev.

El Decret presidencial "Sobre mesures per implementar reformes administratives del nou Uzbekistan" del 21 de desembre de 2022, es va convertir en la continuació lògica del treball en aquesta direcció. D'acord amb el Decret, com a part de la primera fase de reformes, es va adoptar una proposta per a la formació d'un sistema unificat d'òrgans executius de la república a partir de l'1 de gener de 2023.

D'acord amb el principi establert, els òrgans estatals en forma de comitè es van dividir en dues categories, és a dir, els que coordinen i regulen les activitats del sector dins de l'àmbit corresponent i organitzen el treball de gestió col·legial en el sistema, i els que operen sota la subordinació organitzativa del ministeri i, d'acord amb la legislació, tenen un estatus especial i estan directament subordinades al president d'Uzbekistan i/o al Consell de Ministres.

Les autoritats executives, inclosos els alts funcionaris, s'estan optimitzant fins a un 30 per cent. Les tasques dels poders executius de la república també seran regulades i reduïdes en almenys un 10 per cent. S'estan realitzant ajustos a les activitats dels líders a partir dels suggeriments dels ciutadans, s'està reforçant la seva responsabilitat davant la ciutadania i s'estan introduint altres innovacions.

D'acord amb aquest Decret, el Comitè de Promoció de la Competència i Protecció del Consumidor es va constituir sobre la base del Comitè Antimonopoli, i se li van assignar les funcions de l'Agència de Protecció dels Drets del Consumidor sota el Comitè Antimonopoli.

L'any 2022, el nostre Comitè ha elaborat 19 esborranys de documents legals normatius, entre els quals es van elaborar tres lleis, quatre decrets del President, nou projectes de decrets del Consell de Ministres i tres documents departamentals del Comitè.

En particular, actualment, la Cambra Legislativa d'Oliy Majlis va aprovar el nou projecte de llei "Sobre la competència" elaborat pel Comitè amb el suport d'experts internacionals.

anunci

Per tal d'avaluar l'impacte dels projectes de documents legals sobre la competència (ex-ante), s'han examinat 451 documents presentats per ministeris i organismes. El 49% d'ells contenen disposicions que restringeixen la competència i es van extreure conclusions per excloure'ls.

El Comitè i els seus òrgans territorials van revisar els documents legals i altres existents (ex post) adoptades per les autoritats estatals locals i els òrgans de l'administració estatal per avaluar-ne l'impacte en la competència. Durant el procés, es va determinar que 521 autoritats estatals locals i 76 divisions regionals dels òrgans de l'administració estatal van adoptar 9 decisions i documents que restringien la competència, i es van prendre mesures per derogar-los.

D'acord amb la legislació vigent, té com a objectiu l'obtenció d'un avantatge per part d'una entitat empresarial o d'un grup de persones en l'execució d'una activitat econòmica que sigui contrària a la legislació, a les pràctiques empresarials, i a les possibles actuacions que causen o puguin causar danys a altres entitats empresarials. competidors) o danyar o perjudicar la seva reputació empresarial es consideren competència deslleial.

En 633 casos de competència deslleial, el Comitè i els seus òrgans territorials van identificar i donar instruccions per eliminar les infraccions d'aquesta Llei.

Per mantenir i reforçar la posició del mercat en un entorn competitiu, un empresari ha de treballar constantment sobre ell mateix: buscar maneres de reduir el cost dels béns, introduir solucions innovadores i màrqueting, dedicar-se a la publicitat. Per tant, a la pràctica, alguns empresaris prefereixen treballar “en connivència” entre ells en lloc de competir. Els acords dels competidors per establir, augmentar i coordinar els preus per consentiment mutu es coneixen com a "acord de càrtel" (connivència). Aquestes interaccions els permeten moure's superiorment d'una manera "sigilosa". Al mateix temps, a la pràctica, com que aquests acords de càrtel es porten a terme en secret, la seva detecció continua sent una tasca molt difícil.

El Comitè va analitzar 262 mercats de productes bàsics i serveis per tal d'avaluar l'entorn competitiu del nostre país en els mercats de mercaderies, financers i digitals, i determinar el nivell de saturació dels productes locals. Aquí es va prestar especial atenció al ciment, adobs minerals, comptadors elèctrics, productes de porcellana, mercats d'assegurances, seguretat, integració de la informació fiscal de les entitats empresarials amb el sistema fiscal, serveis d'agregadors de taxis en línia, estudi en profunditat dels mercats vinculats monopolitzats. d'entitats de monopoli natural.

L'anàlisi va revelar que 15 mercats de mercaderies i mercats financers han estat eliminats d'una posició de monopoli gràcies a la formació de suficient competència, per contra, 7 d'aquests mercats tenen empreses amb posició dominant. En general, actualment hi ha 85 empreses i grups de persones que ocupen una posició dominant en 97 mercats de productes bàsics i financers, on la competència és feble.

En els darrers anys, el nombre d'entitats de monopoli natural ha disminuït de 151 a 129. El 2022, 134 entitats empresarials incloses al registre estatal de grans monopolis estatals i entitats de monopoli natural van ser controlades per a 11 tipus de serveis. El 70 per cent d'aquestes entitats són empreses de propietat estatal, i la resta ha estat aportada pel sector privat.

En augmentar l'eficàcia i la rendició de comptes de les tasques assignades al Comitè de Promoció de la Competència i Protecció del Consumidor, contribuirà a les reformes destinades a construir un nou Uzbekistan, creixement econòmic, garantir un entorn competitiu saludable i lliure accés dels empresaris als mercats, i protegir els interessos dels ciutadans i millorar encara més el benestar de la població. En aquest cas, l'establiment d'un sistema de gestió estatal compacte i integrat es convertirà en una força capdavantera per garantir l'eficàcia de les nostres activitats.

Farrukh Karaboev és el vicepresident del Comitè de Promoció de la Competència i Protecció del Consumidor.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències