Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Per l'honor i la dignitat humana

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La modernització del país i la construcció del Nou Uzbekistan basat en el principi "La societat és l'iniciadora de les reformes" requereixen la realització d'una votació nacional sobre les reformes constitucionals, adaptant la nostra Llei bàsica a les realitats socials actuals i a la lògica de la nostra acceleració. reformes - escriu Gabit Aydarov

Partint de la idea que “el poble ha de ser l'única font i autor de la Constitució”, es va dur a terme un debat a nivell nacional sobre el projecte de Llei Constitucional, durant el qual es van rebre més de 220 mil propostes de millora de la població, la majoria de que es van tenir en compte.

Amb les modificacions i complements fets a la Constitució, els 128 articles existents s'han incrementat fins a 155, dels quals 91 s'han modificat conceptualment.

Per primera vegada, la Constitució estableix com a disposició inviolable que Uzbekistan és un Estat sobirà, democràtic, legal, social i laic (article 1). Aquesta norma de principi té com a objectiu preservar i reforçar encara més la independència del nostre país, la continuació intensa de les reformes basades en el principi “En nom de la dignitat humana” i vetllar per la prioritat de la llei.

Juntament amb això, segons la norma de l'article 19 de la Constitució en la nova edició, “els drets i les llibertats humans pertanyen a tothom des del naixement”. La vida humana, l'honor, la dignitat, la llibertat, la igualtat, la seguretat, la inviolabilitat es consideren drets naturals i inalienables.

Els drets i les llibertats d'una persona, que posseeix des del naixement, es defineixen en gairebé 80 documents internacionals de drets humans, dels quals Uzbekistan és part.

Garantir aquests drets humans fonamentals i inalienables està consagrat a nivell constitucional com la tasca clau del país i la societat. Això vol dir que no calen tràmits perquè cada persona gaudeixi d'aquests drets i estan garantits per l'Estat.

anunci

A més, segons l'article 20 de l'esborrany, totes les contradiccions i ambigüitats en les relacions d'una persona amb els òrgans de l'Estat s'interpreten a favor de la persona, i les mesures legals han de basar-se en el principi de proporcionalitat i ser suficients per assolir objectius legítims. .

El projecte de modificació de la Llei bàsica també defineix clarament l'import legal de les pensions, subsidis i altres tipus d'assistència social, que no pot ser inferior a les despeses mínimes de consum definides oficialment. La norma que els ciutadans tenen dret a rebre un volum garantit d'atenció mèdica gratuïta a càrrec de l'Estat està estrictament consagrada.

S'estan introduint normes addicionals destinades a reforçar el sistema de protecció social. En particular, l'esborrany estableix les tasques de l'Estat en matèria de protecció de l'atur dels ciutadans i reducció de la pobresa. A més, l'Estat organitza i fomenta la formació i reciclatge professional dels ciutadans per garantir la seva inserció laboral.

A més, el dret dels nostres ciutadans a l'habitatge està consagrat a nivell constitucional. Es determina que l'Estat estimularà la construcció d'habitatges i crearà les condicions per a la realització del dret a l'habitatge. S'està posant una base legal per a la provisió d'habitatge a les categories socialment necessitades.

La Constitució també estableix clarament la norma que ningú pot ser privat d'habitatge sense una decisió judicial i de manera il·legítima. Al propietari privat de l'habitatge, en els casos i amb el procediment que estableix la llei, se li reemborsarà anticipadament i en parts iguals el valor de l'immoble i els danys causats. La introducció d'aquesta norma a la Llei Fonamental és una decisió raonable que protegeix els interessos dels propietaris en matèria d'enderrocs, que s'ha convertit en un dels problemes més aguts de la societat durant diversos anys.

L'esborrany de modificacions estableix que els impostos i les taxes han de ser justos i no impedir que els ciutadans puguin exercir els seus drets. En el context de les relacions de mercat cada cop més desenvolupades, aquesta norma servirà per garantir els drets i interessos de tots els ciutadans i empresaris.

En el projecte de Llei Constitucional es presta especial atenció a l'ampliació de la participació dels ciutadans en la gestió dels afers de la societat i de l'Estat. Es determina que el procediment de formació i execució del pressupost estatal de la República d'Uzbekistan es basarà en els principis d'obertura i transparència, i els ciutadans i les institucions de la societat civil exerciran un control públic sobre la formació i execució del pressupost de l'Estat.

Per tal de garantir els drets ambientals dels ciutadans i prevenir els efectes nocius sobre el medi ambient, l'Estat crea condicions per al control públic en l'àmbit de l'urbanisme. La discussió pública dels esborranys de documents urbanístics s'intensifica.

Aquestes disposicions garanteixen la prioritat dels drets humans, augmenten la responsabilitat dels organismes estatals en l'exercici de les seves funcions en compliment dels drets humans i impedeixen l'ús de mesures legals excessives contra una persona.

D'acord amb l'article 31 de l'avantprojecte de Llei bàsica, es consagran les garanties d'inviolabilitat de la persona en el procés penal: tothom té dret a la llibertat i a la inviolabilitat de la vida privada, a la intimitat de la correspondència, converses telefòniques, comunicacions postals, electròniques i altres comunicacions. . Aquest dret només es pot restringir per una decisió judicial.

Cal destacar les reformes constitucionals pel que fa a la Persona Autoritzada de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Ombudsman). D'acord amb l'article 98 del projecte de llei constitucional, els ciutadans de la República d'Uzbekistan amb dret a vot, en una quantitat d'almenys cent mil persones, el Senat de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan, Persona autoritzada de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Ombudsman), la Comissió Electoral Central de la República d'Uzbekistan tenen el dret de presentar propostes legislatives a la Cambra Legislativa de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan mitjançant una iniciativa legislativa.

L'habilitació del Síndic de Greuges per iniciar la legislació servirà per cobrir els buits detectats en la legislació durant els recursos de la ciutadania que s'estudien.

Les esmenes a la Constitució d'Uzbekistan adornen els valors democràtics més moderns i els resultats d'una anàlisi en profunditat de la pràctica internacional de la construcció constitucional als països desenvolupats.

Gabit Aydarov és Cap del Sector de la Secretaria de la Persona Autoritzada de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan per als Drets Humans (Ombudsman).

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències