Connecteu-vos amb nosaltres

Sèrbia

El cost de l'emigració als Balcans

COMPARTIR:

publicat

on

El nou any porta males notícies per a la regió dels Balcans, amb països de la regió afectats tant per la migració com per la baixa esperança de vida, segons dades recents. escriu Cristian Gherasim, Corresponsal de Bucarest.

La migració juvenil està perjudicant la regió i costa milers de milions

En primer lloc, segons investigació realitzat per la Fundació Westminster per a la Democràcia i l'Institut per al Desenvolupament i la Innovació, la regió acaba perdent milers de milions d'euros cada any a causa de la migració juvenil.

Per estimar la petjada econòmica, la investigació té en compte tant els costos associats a l'educació, 2.46 milions d'euros, com la pèrdua potencial del creixement del PIB a causa de la migració juvenil.

Els costos associats a l'educació finançada per l'estat varien per a cada individu i estan relacionats amb el nivell d'educació i el temps que passa a l'escola, entre vuit i vint anys.

Tenint en compte aquestes variables, la investigació estima que la pèrdua total d'educació associada als joves que abandonen els països dels Balcans occidentals en un any varia entre un mínim de 840 milions d'euros i 2.46 milions d'euros.

L'estudi fixa un preu d'uns 25,000 euros per al cost total d'escolarització d'una persona als països dels Balcans occidentals, que representa els costos associats als nou anys d'escola primària, quatre anys de secundària i cinc anys de mitjana d'educació superior.

anunci

Els costos de l'educació per a les nacions dels Balcans occidentals es converteixen en inversions per als països receptors.

S'ha calculat que els països dels Balcans occidentals perden, a causa de la migració juvenil, 3.08 milions d'euros cada any en creixement potencial del PIB i disminució del consum. Sumar aquesta xifra juntament amb l'estimació de la despesa educativa suposa un total d'uns 5.5 milions d'euros anuals.

"Molts experts i emprenedors altament qualificats es beneficien de les possibilitats de l'economia globalitzada perquè els països de destinació competeixen entre ells per atraure persones altament qualificades oferint normes favorables per entrar i romandre als seus països", va dir Emil Atanasovski, director de Western Balcans a la Fundació Westminster per a la Democràcia.

Més encara que les nacions d'Europa de l'Est, els Balcans Occidentals tenen una llarga història d'emigració, arribant a nivells que es troben entre els més alts del món.

"A diferència d'alguns països d'Europa de l'Est, les poblacions dels quals només van començar a emigrar quan van passar a formar part de la Unió Europea, la població dels països dels Balcans Occidentals va començar a migrar en grans onades cap a Occident fa mig segle", ha assenyalat Emil Atanasovski.

Esperança de vida

Bulgària també es troba a la cúspide de la crisi demogràfica, ja que l'últim informe de salut de la Comissió Europea situa les nacions del sud-est d'Europa en l'última pel que fa a la vida global dels seus ciutadans.

L'informe mostra que a causa de la COVID els romanesos i els búlgars moren ara encara més joves que abans. L'esperança de vida tant a Bulgària com a Romania va caure 1.5 i 1.4 anys respectivament el 2020, durant la pandèmia de la COVID-19, el doble de la mitjana europea de 0.7 anys.

A Bulgària, de la mateixa manera que a Romania, “la pandèmia de COVID-19 ha revertit temporalment anys de progrés en l'esperança de vida, ja la més baixa de la UE el 2019. Malgrat les millores del sistema sanitari durant l'última dècada, l'impacte dels factors de risc persistents, alts els pagaments de butxaca i l'atenció excessivament centrada en l'hospital segueixen obstaculitzant el rendiment del sistema”, assenyala l'informe de la CE.

L'esperança de vida a Romania i Bulgària va experimentar un augment de 4 i 2 anys respectivament durant el període 2000-2019, però encara es manté per sota de la mitjana de la UE en sis i vuit anys.

Alguns dels problemes han estat relacionats amb el sistema mèdic.

Malgrat els augments recents de la despesa, el finançament de l'atenció sanitària a l'atenció primària també és el més baix d'altres països de la UE. La debilitat de l'atenció primària i la prevenció podria explicar les altes taxes de mortalitat a Romania a Bulgària per causes tant prevenibles com tractables.

L'informe diu que a Bulgària "s'estima que fins a un terç de tots els pacients eludeixen els metges d'atenció primària anant directament als serveis d'urgències de l'hospital".

Un altre problema identificat per l'informe de la CE sobre l'estat de salut a Romania i Bulgària és la manca de personal mèdic.

Per a Romania, “la migració de personal mèdic ha contribuït a l'escassetat de personal sanitari al país, i el nombre de metges i infermeres per càpita està molt per sota de la mitjana de la UE. Això afecta negativament l'accés a l'atenció i augmenta els temps d'espera”.

A Bulgària “hi ha diversos factors que contribueixen a l'escassetat d'infermeria, com ara el baix nombre de graduats en infermeria, la pèrdua d'infermeres formades a causa de l'emigració, l'envelliment de la mà d'obra (l'edat mitjana de les infermeres supera els 50 anys) i la insatisfacció amb els sous i les condicions laborals”.

Aquest és un problema que els antics països comunistes han estat lluitant durant dècades. Massa de metges i infermeres van marxar a treballar a altres països europeus a la recerca de millors salaris i millors condicions laborals, fugint de la manca d'inversió en el sistema mèdic, la corrupció generalitzada, els directius d'hospitals designats políticament.

A més del sistema sanitari deficient, l'informe de la Comissió Europea mostra que els hàbits no saludables contribueixen a gairebé la meitat de totes les morts a Bulgària i Romania.

Bulgària rep una valoració desagradable.

"El tabaquisme, les dietes poc saludables, el consum d'alcohol i la baixa activitat física són responsables de gairebé la meitat de totes les morts a Bulgària. Les taxes de tabaquisme d'adults i adolescents són les més altes de la UE".

L'envelliment juga un paper important en l'acceleració de la disminució de la població a la regió. L'any 2050, Romania i Bulgària veuran augmentar l'edat de les seves poblacions almenys vuit anys, segons les darreres dades. Projeccions d'Eurostat. Les dades proporcionades per l'Institut d'Estadística de Romania mostren la rapidesa amb què la població ha envellit durant els últims anys. El comtat de Vâlcea a Romania va passar de tenir 126 persones grans per cada cent joves a 185 persones grans, només 10 anys després. Una població més gran significa una escassetat de mà d'obra disponible, però també un augment de les despeses governamentals per als plans de pensions i l'assistència sanitària.

Balcans occidentals

Gairebé 600.000 macedonis es van traslladar a l'estranger durant les dècades posteriors a la independència del país.

El darrer cens realitzat a finals de 2021 mostra un descens de la població del 10% només en les dues últimes dècades.

A la veïna Albània, 1.7 milions de persones, el 37% de la població, han abandonat el país en les últimes tres dècades. D'acord amb la Informe de les perspectives de població de l'ONU, s'espera que la nació de gairebé 3 milions d'habitants baixi d'1 milió d'habitants el 2100.

D'acord amb Banc Mundial dades Sèrbia, un país de prop de 7 milions, s'espera que tingui 1 milió d'habitants menys el 2050. Això va fer que les autoritats sèrbies fessin una declaració sorprenent que la nació balcànica perd efectivament una ciutat cada any.

Algunes de les raons per les quals la regió dels Balcans ha vist una migració desenfrenada al llarg de les dècades es remunten a la ruptura de Iugoslàvia, les guerres civils i les dificultats econòmiques que van seguir.

Bòsnia i Hercegovina sembla ser els països més afectats de la regió, amb alguns estudis que diuen que gairebé la meitat dels ciutadans nascuts a la nació dels Balcans occidentals ja no hi viuen.

Des que es va convertir en membre de la UE, més d'un quart de milió de croats van abandonar el país a la recerca de llocs de treball millor remunerats a l'estranger. La població de poc més de 4 milions s'ha reduït gairebé un 10% en una dècada.

El govern de Zagreb està intentant revertir la fugida de cervells i recentment va prometre als croats de la diàspora €26,000 si tornen i inicien un negoci.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències