Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Els negociadors de la UE asseguren un acord a la COP28 per accelerar la transició global lluny dels combustibles fòssils i triple de les renovables i duplicar l'eficiència energètica aquesta dècada

COMPARTIR:

publicat

on

Al final de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima de la COP28 a Dubai, els negociadors de la Unió Europea van aconseguir, amb socis d'arreu del món, mantenir viva la possibilitat de complir el compromís de l'Acord de París de limitar l'augment de la temperatura mitjana global a 1.5 graus centígrads per sobre del pre- nivells industrials. Amb un enfocament particular en el sector energètic a les converses, les parts van acordar accelerar la transició dels combustibles fòssils aquesta dècada, prendre mesures per reduir les emissions en un 43% l'any 2030 i posar el món en el camí per assolir les emissions netes zero 2050, en línia amb la millor ciència disponible.

Conclou la COP28 primer balanç global en virtut de l'Acord de París. Els objectius de la Compromís global d'energies renovables i eficiència energètica, promoguts per la Comissió, s'han traduït en el resultat de l'inventari global. Totes les parts s'han compromès a triplicar la capacitat mundial d'energia renovable i a duplicar la taxa de millores de l'eficiència energètica per a l'any 2030. Això dóna un impuls potent a la transició dels combustibles fòssils. També hi ha un acord per abordar les emissions de metà i altres emissions que no són de CO2 en aquesta dècada, i eliminar gradualment com més aviat millor les subvencions ineficients als combustibles fòssils que no aborden la pobresa energètica o la transició justa.

El Global Stocktake reconeix que el món no està actualment en camí de reduir les emissions en el nivell necessari per limitar l'augment de la temperatura a 1.5 graus centígrads. Com a conseqüència, les parts van acordar un camí per tornar al bon camí, fins i tot mitjançant un procés per alinear els objectius i les mesures nacionals amb l'Acord de París. Les parts haurien de presentar les seves contribucions determinades a nivell nacional (NDC) per al 2035 abans de la COP30, d'aquí a dos anys, i aquestes haurien d'estar alineades amb la millor ciència disponible i els resultats de l'inventari global.

L'inventari global també aborda els mitjans per implementar la transició necessària. Hem acordat els darrers passos per establir el nou objectiu quantificat col·lectiu finançament del clima a la conferència de l'any vinent. El marc de la Objectiu global activat Adaptació és un pas important, i va acompanyat de decisions innovadores sobre el finançament de l'adaptació amb el reconeixement que el finançament de l'adaptació s'haurà d'augmentar significativament més enllà de la duplicació obligada per al 2025. El resultat impulsa la reforma del arquitectura financera internacional, fent-lo apte per fer front a l'emergència climàtica. Concretament, la UE va fer una contribució important per acordar i posar en funcionament un nou fons de resposta pèrdues i danys, i la UE i els seus estats membres han aportat més de 400 milions d'euros, més de dos terços de les promeses inicials de finançament.

Hi ha disponible un comunicat de premsa complet online. Es poden llegir la declaració del president von der Leyen sobre el resultat de la COP28 i les observacions del comissari Hoekstra al ple final de la COP28. aquí i aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències