Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Actes d'equilibri: objectius elevats en l'àmbit polític, però les inversions s'han d'alinear amb les ambicions

COMPARTIR:

publicat

on

La setmana passada s'ha vist una ràfega de desenvolupaments polítics a nivell europeu, cosa que suggereix avançar cap als objectius del Pacte Verd. El 6 de febrer, la Comissió Europea va donar a conèixer el seu Objectiu de reducció d'emissions de carboni per al 2040, amb l'objectiu d'aconseguir una reducció del 90% de les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle l'any 2040 respecte als nivells de 1990 - escriu el Aliança Europea de Recerca Energètica.

També va llançar a Comunicació sobre Gestió Industrial del Carboni, que parla de l'establiment d'un mercat únic de CO2 a Europa i anuncia els treballs preparatoris sobre un possible futur paquet regulador de transport i emmagatzematge de CO2, demanant inversions, finançament i un impuls a la Recerca i Innovació (R+I) en tecnologies CCUS. La setmana passada el Consell de la UE i el Parlament Europeu també van arribar a un acord provisional sobre el Net Zero Industry Act (NZIA) i va mantenir l'objectiu no vinculant de produir el 40% de les tecnologies netes utilitzades a Europa l'any 2030 a nivell nacional. Amb això, i en línia amb el que afirmen diversos observadors, podem observar un canvi notable cap a la política industrial i la seva implementació pràctica.

Tot i que la comunitat de recerca d'energia neta agraeix les noves iniciatives polítiques que reafirmen i donen suport als seus objectius climàtics, al mateix temps expressa la seva preocupació sobre direccions polítiques específiques que aparentment no aconsegueixen reforçar els objectius ambiciosos que sustenten aquests fitxers.. Per començar, també la setmana passada, El Parlament Europeu i el Consell de la UE van arribar a un acord sobre la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP) com a part de la revisió del Marc Financer Plurianual (MFP). En aquesta fase, i contràriament a la proposta inicial destinada a mobilitzar recursos per a tota la cadena de valor de les tecnologies crítiques a través, entre d'altres, d'Horizon Europa, l'acord final només beneficiarà el Fons Europeu de Defensa (FED) amb 1.5 milions d'euros addicionals.

En aquest context, queda clar que, malgrat la necessitat crítica d'augmentar la inversió en R+I en tecnologies netes per a l'èxit dels objectius de reducció progressiva d'emissions i la NZIA, els últims desenvolupaments no introdueixen nous finançaments per a això. Això s'afegeix a les darreres retallades de 2.1 milions d'euros a Horizon Europa, en fort contrast amb la recent avaluació d'Horizon 2020, que va concloure que no va arribar als 159 milions d'euros per finançar totes les propostes d'alta qualitat. Cada cop és més probable que les ambicions d'Europa no assoleixin el seu potencial.

A mesura que naveguem per l'intricat terreny cap a la implementació del Green Deal enmig d'un panorama geopolític turbulent i divergències polítiques, és cada cop més evident que sense un impuls significatiu en el finançament de la R+I, els lloables objectius climàtics d'Europa, crucials per donar suport a la millora de la competitivitat del continent i reforçar la seva autonomia estratègica. , podria romandre esquiva. Aquest és un moment crític, ja que les parts interessades de la recerca s'estan preparant per a debats sobre el Programa Marc 10, el successor d'Horitzó Europa a partir del 2028. Però els avenços recents fan una ombra, deixant més espai per a la preocupació que l'optimisme pel que fa al futur del finançament de la recerca a Europa. .

La necessitat d'augmentar la inversió en recerca i innovació per impulsar la innovació i la competitivitat d'Europa està ben documentada i recolzada per diversos estudis i informes.. La Comissió Europea "Rendiment en ciència, recerca i innovació de la UE 2022” (SRIP) va destacar el paper essencial de la R+I per abordar els reptes de la societat i impulsar el creixement econòmic. Dades actuals derivades de la recent avaluació d'Horitzó 2020, segons la qual els 76.5 milions d'euros destinats al programa són s'espera que aporti uns 429 milions d'euros a l'economia de la UE l'any 2040, il·lustren més aquesta afirmació. Més concretament, cada euro gastat suposarà un benefici de cinc euros per a cada ciutadà europeu. Això s'afegeix a tots els beneficis socials, la monetització dels quals presenta un repte important per la seva naturalesa multidimensional.

No obstant això, ja se sap que es manté una bretxa persistent en comparació amb els homòlegs mundials. Les últimes xifres ho reflecteixen La despesa en R+I es va situar en el 2.3% del PIB a la UE el 2021*, lluny de l'objectiu del 3% acordat i, comparativament, del 3.45% gastat pels Estats Units, mentre que la quota de la UE en la despesa global en R+I ha anat disminuint. En aquest context, es pot qüestionar si el 10è PM s'acostarà encara més a la crida de diversos eurodiputats a la Comissió per proposar un pressupost d'almenys 200 milions d'euros o a la petició del Consell Europeu de Recerca, que reclama almenys el doble del pressupost de Horitzó Europa (180 milions d'euros).

anunci

La UE necessita urgentment un pressupost d'R+I que reflecteixi les ambicions que expressa pel que fa a ser pioners de la revolució de les energies netes i que li permeti desenvolupar i ampliar les solucions i tecnologies innovadores necessàries per assolir el nostre objectiu de descarbonització i neutralitat climàtica.s. A més, és crucial assegurar el finançament del programa eximint-lo dels debats anuals durant els debats del MFP i evitant les reassignacions entre diversos components del programa que posen en perill l'acompliment dels objectius en termes d'impacte social i econòmic.

Les ambicions s'han de recolzar adequadament per una inversió sòlida en els camps on s'estableixin els objectius. Només així Europa pot esperar alinear-se amb les vies que li permetin complir les grans expectatives establertes per al seu futur.

* La despesa interna bruta en R+D es defineix com la despesa total (corrent i de capital) en R+D realitzada per totes les empreses residents, instituts de recerca, laboratoris universitaris i governamentals, etc., en un país.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències