Connecteu-vos amb nosaltres

Llei laboral

El comissari demana un enfocament d'Equip Europe a la migració laboral

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

En la seva sessió plenària d'abril, el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va debatre el paquet de mobilitat del talent. Aquesta iniciativa comprèn una sèrie de noves mesures dissenyades per fer que la Unió sigui més atractiva per al talent de fora de la UE i per facilitar la mobilitat dins d'ella.

La ponent convidada, la comissària d'Afers Interiors, Ylva Johansson, va demanar el suport del CESE reunint els Estats membres i les organitzacions de la societat civil per adoptar aquesta innovació i garantir que hi hagi una política eficaç de migració laboral.

Una de les mesures bàsiques del paquet de mobilitat del talent és la iniciativa "Talent Pool", el primer grup de comparació voluntària a nivell de la UE, on els estats membres interessats poden reunir empresaris de la UE i persones que cerquen feina de tercers països. 

S'estima que la iniciativa Talent Pool tindrà un impacte positiu en el PIB de la UE, amb fins a 4.2 milions d'euros generats per salaris addicionals i 20 Estats membres que hi participaran fins al 2030. No obstant això, tal com va subratllar el CESE en el seu dictamen sobre la Paquet de mobilitat de talent aprovat en aquest ple, el grup de talent de la UE ha de ser una eina pràctica, fàcil d'utilitzar i de confiança que sigui atractiva per als treballadors i els empresaris. Al mateix temps, ha de donar suport a una migració laboral legal justa i ètica. 

El president del CESE, Oliver Röpke, ha subratllat que "La UE s'enfronta a una greu escassetat de mà d'obra i de qualificacions a causa de la transició cap a una economia verda i digital i reptes demogràfics. El paquet de mobilitat de talent pot ser un instrument entre d'altres per pal·liar aquests reptes. Al mateix temps, cal la qualificació i la requalificació, així com una protecció adequada dels treballadors i les empreses contra l'explotació i la competència deslleial".

Aquesta iniciativa té com a objectiu proporcionar un marc polític global per abordar l'escassetat de mà d'obra i capacitats a tot Europa. Aquesta escassetat es deu a una varietat de factors que han causat greus obstacles als nivells operatius de les empreses europees, amb un 75% de les pimes que declaren dificultats per trobar treballadors qualificats.

La comissària europea d'Afers Interiors, Ylva Johansson, va demanar un enfocament europeu d'equip de la migració laboral amb una dimensió europea més àmplia. “La migració laboral és principalment una competència nacional i ho continuarà sent, amb un Estat membre rere l'altre augmentant les quotes de migració laboral. Però hem de crear un enfocament europeu d'equip, amb les institucions de la UE, els Estats membres i les organitzacions de la societat civil treballant junts per aportar noves iniciatives i facilitar la implementació de polítiques de mobilitat laboral".

anunci

Els membres del CESE també van parlar d'explotació, salaris adequats i condicions dignes, i seguretat laboral, que garantiria oportunitats de treball atractives per als treballadors migrants i refugiats. 

La membre del CESE, Tatjana Babrauskienė, ponent del dictamen, va dir que "cal proporcionar informació transparent i fiable sobre l'accés a llocs de treball als Estats membres de la UE i sobre els requisits, inclòs el reconeixement de qualificacions, a través d'un únic lloc web de la UE per a treballadors i empresaris".

Quan es tracta d'ajudar els nacionals de tercers països a trobar una bona feina a la UE i els empresaris a contractar aquests treballadors, la Sra. Babrauskienė va afegir que "les habilitats i competències dels treballadors de tercers països s'han d'avaluar i validar ràpidament per garantir que les seves habilitats estiguin certificades i que puguin obtenir les seves qualificacions quan sigui necessari".

Mariya Mincheva, membre del CESE i coponente, va assenyalar que “El Talent Pool de la UE no hauria de comportar un augment de la càrrega administrativa per als empresaris. Hauria de ser senzill transferir les vacants dels serveis públics d'ocupació nacionals al grup de talent de la UE”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències