Connecteu-vos amb nosaltres

Transport. Porta el teu cotxe

Posar el ferrocarril "en camí per a Europa"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

De cara a les eleccions a la UE d'aquest juny, la Comunitat d'Empreses Ferroviàries i d'Infraestructures Europees (CER) ha presentat el seu manifest 2024-29 "En bon camí per a Europa" en un acte d'alt nivell organitzat al Parlament Europeu per l'eurodiputat Dominique Riquet. Amb el ferm objectiu d'assolir els objectius de canvi modal i repartiment modal de l'Estratègia de la UE per a una mobilitat sostenible i intel·ligent, el manifest exposa la visió del sector ferroviari europeu per a un bon funcionament dels serveis ferroviaris de passatgers i mercaderies en una xarxa d'infraestructures ferroviàries d'alta capacitat, que ser un factor clau de les transicions ecològiques i digitals d'Europa.

Els ferrocarrils tenen grans ambicions per al futur del transport sostenible a Europa: connexions d'alta velocitat entre totes les capitals de la UE i les grans ciutats, serveis regionals de qualitat per a tothom, més trens nocturns i opcions de turisme sostenible, operacions de mercaderies totalment digitals amb el ferrocarril com a eix vertebrador de la xarxa. - Logística zero. La importància d'aquestes qüestions també es va subratllar en l'informe d'alt nivell de l'ex primer ministre italià Enrico Letta sobre el futur del mercat únic, que demana a la UE que construeixi connexions ferroviàries d'alta velocitat entre totes les capitals de la UE per resoldre una "paradoxa flagrant" en infraestructures de la UE.

El manifest afirma que el ferrocarril, amb els seus avantatges únics en termes d'estalvi d'emissions, eficiència energètica i generació d'activitat econòmica, hauria de ser el centre de totes les eines polítiques dissenyades per promoure la sostenibilitat, la independència energètica i la prosperitat d'Europa. El CER subratlla la necessitat d'una visió estratègica que englobi el transport sostenible.

Donar suport a les inversions públiques i privades en infraestructures és fonamental per continuar impulsant projectes ferroviaris a la xarxa de transport paneuropea TEN-T, així com per aprofundir en el mercat únic mitjançant un pla director d'alta velocitat i fomentar la interoperabilitat. Aquest desenvolupament va de la mà del desplegament d'habilitadors digitals, que permeten operacions ferroviàries més segures i eficients a la UE. El CER demana als estats membres que ho facin una prioritat en el proper mandat de la Comissió Europea i el Parlament.  

S'identifiquen quatre pilars fonamentals per guiar les futures accions polítiques:

  • Competència justa entre modes: malgrat els esforços anteriors, el marc normatiu actual no és just, ja que els ferrocarrils suporten molts costos i obligacions no imposades a altres modes de transport. Queda molt per fer per corregir els desequilibris en les condicions i els preus per accedir a les infraestructures, els impostos energètics, les normes de l'IVA i les diferents condicions socials, en particular permetent les pràctiques de dúmping social al sector viari.
  • Finançament adequat dels ferrocarrils: els ferrocarrils necessiten un finançament just, a llarg termini i integral. Per satisfer les enormes necessitats d'inversió en infraestructures del sector, caldrà una línia pressupostària de transport de la UE més gran en un marc financer plurianual ampliat que inclogui noves fonts de finançament de la UE, com ara els ingressos específics del sistema de comerç d'emissions de la UE.
  • Desplegament dels principals facilitadors digitals del ferrocarril: inclou el sistema europeu de gestió del trànsit ferroviari (ERTMS) i la gestió de la capacitat digital (DCM) per a un ús optimitzat de la xarxa ferroviària, l'acoblament automàtic digital (DAC) com a pas crucial per a les operacions de mercaderies totalment digitals i el Model de Venda i Distribució Obert (OSDM) per facilitar la venda de bitllets internacionals. Aquests canviadors digitals no només milloren els serveis ferroviaris per als seus usuaris finals, sinó que també redueixen els costos. Per exemple, l'augment de la capacitat ferroviària que es pot aconseguir mitjançant mitjans digitals amb DCM requereix només el 5% del pressupost que es necessitaria per construir una nova infraestructura ferroviària física.
  • Un enfocament més ecològic de les polítiques de mercat i de competència: la política de competència ha de tenir més en compte les polítiques climàtiques i ambientals de la UE i ha d'evitar qualsevol canvi modal cap a modes de transport més contaminants. Alguns segments del mercat ferroviari com el vagó únic sovint no són econòmicament viables avui dia, però representen una solució de transport sostenible per combatre la crisi climàtica. L'ajuda a aquests serveis no es pot avaluar en funció de normes que no tinguin en compte les orientacions estratègiques de la política de la UE en el seu conjunt, inclosos els objectius del Pacte Verd de la UE.

Durant l'acte de llançament, el CER va reunir les impressions dels responsables polítics actuals, així com de les parts interessades externes que representen les empreses i els usuaris de la societat civil dels serveis ferroviaris, molts dels quals van contribuir a l'enquesta de 2023 que va alimentar el manifest final.

El eurodiputat Dominique Riquet ha dit que “a mesura que conclou aquesta legislatura, és hora de fer balanç dels nostres èxits. Hem aconseguit molt amb el CEF II, la regulació de la capacitat ferroviària en curs o les directrius TEN-T. No obstant això, la lluita pel ferrocarril continua. Ara hem de reflexionar sobre els desenvolupaments polítics futurs per utilitzar-los millor i assolir els nostres objectius de descarbonització”.

anunci

El ponent principal El viceprimer ministre i ministre de Mobilitat belga, Georges Gilkinet, ha donat la benvinguda a la iniciativa del sector, afirmant que “els trens han de convertir-se en l'eix vertebrador de la nostra mobilitat europea si volem descarbonitzar les nostres economies. El canvi modal al ferrocarril, el mode de transport més sostenible, ha de ser una prioritat política per a la propera Comissió de la UE. Per implementar-ho i connectar tots els europeus per ferrocarril, hem d'invertir massivament en el sector. El Programa CEF està jugant un paper crucial i hem de continuar en aquesta direcció amb una tercera convocatòria de CEF ben finançada. Una visió a llarg termini, un finançament sòlid i les persones són la clau per a una mobilitat europea a prova de futur”.

També en l'acte de presentació, Filip Alexandru Negreanu Arboreanu, cap de gabinet de la comissària europea de transports, Adina Vălean, va reaccionar positivament al manifest. "El vostre suport a un instrument de finançament sòlid per a la infraestructura de transport és molt valuós i molt apreciat. I també podeu confiar en el nostre suport per fer del ferrocarril el mode de transport desitjat del futur”, va dir.

El director executiu del CER, Alberto Mazzola, va dir que “al Manifest del CER, els ferrocarrils es comprometen a oferir a les noves generacions d'europeus: millors serveis de passatgers per a tothom, incloses les connexions d'alta velocitat entre les capitals i les grans ciutats; operacions digitals de transport de mercaderies per ferrocarril integrades amb altres modes, donant lloc a una logística europea de zero emissions; i una infraestructura fiable, segura i d'alta velocitat, així com millores a la xarxa existent mitjançant la modernització i la digitalització. Demanem a la UE i als estats membres una política d'inversió sostenible per continuar prioritzant i donant suport al ferrocarril”. 

Amb suggeriments polítics concrets per a cadascun dels seus quatre pilars, el manifest del CER 2024-2029 mostra què cal perquè el ferrocarril es desenvolupi més i Europa es beneficiï de tot el potencial del ferrocarril.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències