Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Les universitats i el futur d'Europa

COMPARTIR:

publicat

on

 L'Associació Universitària Europea destaca el paper fonamental del sector abans de les eleccions europees i explora el futur de la cooperació universitària transnacional

L'aportació de política de l'EUA recentment publicada demana "Un contracte social renovat per a Europa i les seves universitats", acompanyada d'un informe de previsió que contempla els "i si" dels possibles futurs d'Europa.

El 2024 és un any cabdal per al futur d'Europa, així com el de les seves universitats.

En una entrada de política recentment publicada "Un contracte social renovat per a Europa i les seves universitats", l'Associació Universitària Europea (EUA) descriu com les universitats i els responsables polítics poden treballar junts per donar forma a una Europa forta, oberta i preparada per al futur durant el mandat 2024-2029 de les institucions de la UE després de les eleccions europees d'aquest any.

En aquest document, EUA il·lustra el paper fonamental que juguen les universitats per al futur d'Europa i descriu com, com a actors independents, les universitats poden servir millor la societat i contribuir a fer front als reptes globals, alhora que enumera les condicions marc que necessiten per prosperar. Ho fa en forma de vuit missatges clau sobre què s'ha de fer a nivell europeu, demanant als responsables polítics que treballin amb les universitats per:

  1. Reforçar el marc multilateral europeu de cooperació
  2. Millorar l'eficàcia del sistema europeu de governança multinivell
  3. Introduir un "control universitari" abans de desenvolupar la legislació de la UE
  4. Pressupost per a educació superior, recerca i innovació ambicioses
  5. Promoure el paper global de les universitats com a constructors de ponts i intermediaris de coneixement responsables
  6. Defensar els valors fonamentals de l'autonomia institucional i la llibertat acadèmica
  7. Desenvolupar infraestructura física i virtual
  8. Establir finançament específic per al desenvolupament del lideratge universitari

Donant la benvinguda a la publicació, Josep M. Garrell, president de l'EUA, va assenyalar:

"In 2021, EUA’s vision for ‘Universities without walls’ identified how the evolution of knowledge societies has placed universities at the epicentre of human creativity and learning, thereby making them critical to our planet surviving and thriving. This call to action is – today more than ever – an essential priority, whatever the results of this year’s elections may be. Moreover, the forthcoming mandate of the European institutions, from 2024 to 2029, will be pivotal for turning this vision into a reality.

anunci

As the backbone of European innovation and development, the higher education and research sector has so much to offer in advancing our continent’s global competitiveness and long-term ambitions. Therefore, I call on European policy makers to seize the next years as an opportunity to foster a long-term vision and governance for European university policies, provide sufficient and predictable funding and investment, and ensure rules that enable rather than restrict – with due consideration for universities’ institutional autonomy.”

Aquesta aportació política és el resultat del projecte Universitats i futur d'Europa (UniFE) de l'EUA, que, inspirat en el pensament de futur i les metodologies de prospectiva estratègica, va explorar les influències probables en el futur de la cooperació universitària per a les universitats europees durant la propera dècada. Com a tal, s'acompanya d'un informe de previsió, ‘What if? – Exploring possible futures of transnational cooperation for Europe’s universities’.

'I si?' analitza els motors externs del canvi en sis dimensions (política, econòmica, social, legal, tecnològica i ambiental) i exposa quatre previsions diferents (creixement, restricció, col·lapse, transformació) de possibles futurs per a la cooperació universitària transnacional amb socis en Europa i més enllà. Els lectors estan convidats a submergir-se en diferents futurs a través dels diferents escenaris, cadascun més il·lustrat amb històries i exemples.

Encoratjar el sector universitari europeu a comprometre's amb el pensament de futur i la previsió estratègica, els coautors de l'informe Thomas E. Jørgensen i Anna-Lena Claeys-Kulik, respectivament director i subdirector de coordinació de polítiques i prospectiva de l'EUA, va remarcar que:

"Només si ens obrim a noves maneres de comprometre's amb el futur, escoltem, sentim i sentim diferents escenaris, podrem desenganxar la nostra ment dels reptes i emergències actuals i permetre'ns canviar de perspectiva.

Aleshores podem mirar les coses des d'un lloc de possibilitats i obrir el camí per a l'acció per donar forma a un futur millor. De fet, el futur està ben obert!”

Al llarg del 2023, l'Associació Universitària Europea Universitats i futur d'Europa (UniFE) projecte Va reunir i consultar lideratge universitari, conferències nacionals de rectors i associacions universitàries, experts i representants dels estudiants per a debats amplis sobre el futur d'Europa i el lloc que hi ocupa el nostre sector. Inspirat pel pensament de futur i les metodologies de previsió estratègica, el projecte UniFE va explorar les influències probables en el futur de la cooperació universitària per a les universitats europees durant la propera dècada.

El projecte UniFE, i aquestes publicacions, ha estat guiat per un Consell Assessor format per: Josep M. Garrell, president de l'EUA (a més de l'expresident Michael Murphy); Carle Bonafous-Murat, oficial d'enllaç sènior, oficina de Brussel·les, France Universités, França; Katja Brøgger, professora associada, Universitat d'Aarhus, Dinamarca; Jukka Kola, rector de la Universitat de Turku, Finlàndia; Amaya Mendikoetxea, rectora, Universitat Autònoma de Madrid, Espanya; i Snježana Prijić Samaržija, rectora de la Universitat de Rijeka, Croàcia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències