Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

Les universitats i el futur d'Europa

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

 L'Associació Universitària Europea destaca el paper fonamental del sector abans de les eleccions europees i explora el futur de la cooperació universitària transnacional

L'aportació de política de l'EUA recentment publicada demana "Un contracte social renovat per a Europa i les seves universitats", acompanyada d'un informe de previsió que contempla els "i si" dels possibles futurs d'Europa.

El 2024 és un any cabdal per al futur d'Europa, així com el de les seves universitats.

En una entrada de política recentment publicada "Un contracte social renovat per a Europa i les seves universitats", l'Associació Universitària Europea (EUA) descriu com les universitats i els responsables polítics poden treballar junts per donar forma a una Europa forta, oberta i preparada per al futur durant el mandat 2024-2029 de les institucions de la UE després de les eleccions europees d'aquest any.

En aquest document, EUA il·lustra el paper fonamental que juguen les universitats per al futur d'Europa i descriu com, com a actors independents, les universitats poden servir millor la societat i contribuir a fer front als reptes globals, alhora que enumera les condicions marc que necessiten per prosperar. Ho fa en forma de vuit missatges clau sobre què s'ha de fer a nivell europeu, demanant als responsables polítics que treballin amb les universitats per:

  1. Reforçar el marc multilateral europeu de cooperació
  2. Millorar l'eficàcia del sistema europeu de governança multinivell
  3. Introduir un "control universitari" abans de desenvolupar la legislació de la UE
  4. Pressupost per a educació superior, recerca i innovació ambicioses
  5. Promoure el paper global de les universitats com a constructors de ponts i intermediaris de coneixement responsables
  6. Defensar els valors fonamentals de l'autonomia institucional i la llibertat acadèmica
  7. Desenvolupar infraestructura física i virtual
  8. Establir finançament específic per al desenvolupament del lideratge universitari

Donant la benvinguda a la publicació, Josep M. Garrell, president de l'EUA, va assenyalar:

"L'any 2021, la visió de l'EUA per a "Universitats sense murs" va identificar com l'evolució de les societats del coneixement ha situat les universitats a l'epicentre de la creativitat i l'aprenentatge humans, fent-les d'aquesta manera crítiques perquè el nostre planeta sobrevisqui i prosperi. Aquesta crida a l'acció és, avui més que mai, una prioritat essencial, siguin quins siguin els resultats de les eleccions d'enguany. A més, el proper mandat de les institucions europees, del 2024 al 2029, serà fonamental per convertir aquesta visió en una realitat.

anunci

Com a eix vertebrador de la innovació i el desenvolupament europeus, el sector de l'educació superior i la recerca té molt a oferir per avançar en la competitivitat global i les ambicions a llarg termini del nostre continent. Per tant, demano als responsables polítics europeus que aprofitin els propers anys com una oportunitat per fomentar una visió i una governança a llarg termini de les polítiques universitàries europees, proporcionar un finançament i una inversió suficients i previsibles i garantir unes normes que permetin més que restringir, amb la deguda consideració. per l'autonomia institucional de les universitats”.

Aquesta aportació política és el resultat del projecte Universitats i futur d'Europa (UniFE) de l'EUA, que, inspirat en el pensament de futur i les metodologies de prospectiva estratègica, va explorar les influències probables en el futur de la cooperació universitària per a les universitats europees durant la propera dècada. Com a tal, s'acompanya d'un informe de previsió, ‘I si? - Explorant els possibles futurs de la cooperació transnacional per a les universitats europees..

'I si?' analitza els motors externs del canvi en sis dimensions (política, econòmica, social, legal, tecnològica i ambiental) i exposa quatre previsions diferents (creixement, restricció, col·lapse, transformació) de possibles futurs per a la cooperació universitària transnacional amb socis en Europa i més enllà. Els lectors estan convidats a submergir-se en diferents futurs a través dels diferents escenaris, cadascun més il·lustrat amb històries i exemples.

Encoratjar el sector universitari europeu a comprometre's amb el pensament de futur i la previsió estratègica, els coautors de l'informe Thomas E. Jørgensen i Anna-Lena Claeys-Kulik, respectivament director i subdirector de coordinació de polítiques i prospectiva de l'EUA, va remarcar que:

"Només si ens obrim a noves maneres de comprometre's amb el futur, escoltem, sentim i sentim diferents escenaris, podrem desenganxar la nostra ment dels reptes i emergències actuals i permetre'ns canviar de perspectiva.

Aleshores podem mirar les coses des d'un lloc de possibilitats i obrir el camí per a l'acció per donar forma a un futur millor. De fet, el futur està ben obert!”

Al llarg del 2023, l'Associació Universitària Europea Universitats i futur d'Europa (UniFE) projecte Va reunir i consultar lideratge universitari, conferències nacionals de rectors i associacions universitàries, experts i representants dels estudiants per a debats amplis sobre el futur d'Europa i el lloc que hi ocupa el nostre sector. Inspirat pel pensament de futur i les metodologies de previsió estratègica, el projecte UniFE va explorar les influències probables en el futur de la cooperació universitària per a les universitats europees durant la propera dècada.

El projecte UniFE, i aquestes publicacions, ha estat guiat per un Consell Assessor format per: Josep M. Garrell, president de l'EUA (a més de l'expresident Michael Murphy); Carle Bonafous-Murat, oficial d'enllaç sènior, oficina de Brussel·les, France Universités, França; Katja Brøgger, professora associada, Universitat d'Aarhus, Dinamarca; Jukka Kola, rector de la Universitat de Turku, Finlàndia; Amaya Mendikoetxea, rectora, Universitat Autònoma de Madrid, Espanya; i Snježana Prijić Samaržija, rectora de la Universitat de Rijeka, Croàcia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències