Connecteu-vos amb nosaltres

salut

Després de "QATARGATE" al Parlament, "TABAC" a la Comissió?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea està sota la influència del Lobby del tabac?

La Unió Europea s'ha marcat l'objectiu d'una "Generació sense tabac" a partir del 2023. Aquest objectiu ambiciós requereix l'adopció de noves i ràpides mesures de control del tabac. La revisió de les directives relacionades amb el tabac, prevista per la Comissió des del 2020, encara no s'ha produït.

Aquesta inacció no és un bon senyal, segons els eurodiputats signants del Llibre Blanc del Grup de Treball del Parlament Europeu sobre el tabac. La Comissió ha de respectar amb urgència els compromisos de transparència i independència del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac, un tractat internacional celebrat l'any 2003, que va entrar en vigor l'any 2005 i ratificat per la UE el 30 de juny de 2005.

Des de fa uns quants anys, el Parlament Europeu espera que la Comissió programi les revisions de les dues directives europees relacionades amb el tabac, la directiva del 2011 sobre la fiscalitat dels productes del tabac, i l'anomenada Directiva de productes del tabac (TPD), a partir del 2014. La nostra legislació ha de tenir en compte, efectivament, l'aparició de "nous productes del tabac" com els cigarrets electrònics, les bufades, el tabac escalfat o les bosses de nicotina, però també l'explosió del comerç paral·lel organitzat en gran part pels fabricants de tabac, així com el coneixement sobre el medi ambient. danys causats pel cultiu del tabac, la fabricació de nous productes del tabac i el seu consum.

Per provocar el debat necessari i definir les mesures essencials que cal prendre, un grup de diputats europeus liderats per Michèle Rivasi (Verds/ALE), Anne-Sophie Pelletier (Esquerra) i Pierre Larrouturou (S&D) es va reunir entre el 2021 i el 2023. , amb la participació de les associacions de salut pública Smoke-Free Partnership (SFP), Alliance Against Tobacco (ACT), el Tobacco Control Research Group (TCRG) de la Universitat de Bath, Corporate Europe Observatory (CEO) i experts independents.

Es van estudiar especialment els temes del comerç paral·lel de tabac, l'escàndol de traçabilitat "Dentsu Tracking/Jan Hoffmann", el lobby dels fabricants de cigarrets i els seus afiliats i el dany ambiental del tabac.

La síntesi d'aquestes taules rodones va prendre la forma d'un Llibre Blanc que es presentarà l'11 d'abril de 2024. Les seves conclusions són irrefutables: el Llibre Blanc demostra com la Comissió Europea obre amb massa facilitat les seves portes al lobby del tabac, mostrant-se. ser especialment permeables a les demandes del sector, encara que siguin contràries a la salut pública ia les finances públiques dels 27 estats membres, ia la bona administració de les nostres institucions.

El Llibre blanc del grup de treball del Parlament Europeu sobre el tabac es distribuirà en francès i anglès als 27 estats membres, la Comissió, els grups polítics, els diputats actuals i futurs, les ONG i els mitjans de comunicació, amb l'ambició de fomentar l'aparició d'un Europa sense tabac.

A la vigília de la presentació del Llibre Blanc, els membres del Grup de Treball del Parlament Europeu sobre el tabac estalvien un pensament per Michèle Rivasi, l'autèntica ànima d'aquest esforç col·lectiu, la mort prematura del qual els va emocionar profundament. Aquest Llibre Blanc és principalment seu; la seva lluita contra els lobbies industrials i per la transparència i la independència de les polítiques públiques ha de ser compartida.

PRESENTACIÓ, L'11 D'ABRIL DE 2024, DEL LLIBRE BLANC DEL GRUP DE TREBALL DEL PARLAMENT EUROPEU: LA COMISSIÓ ESTÀ A INFLUÈNCIA DEL LOBBY DEL TABAC?

Contacte: eurodiputada Anne-Sophie Pelletier: [protegit per correu electrònic]

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències