Connecteu-vos amb nosaltres

Sindicats

Els sindicats diuen que la Directiva de salaris mínims ja funciona

COMPARTIR:

publicat

on

Tot i que la data límit perquè els estats membres adoptin la Directiva de salaris mínims adequats de la Unió Europea no és fins al novembre, les investigacions sindicals mostren que ja està augmentant els salaris mínims establerts a diferents països. L'anàlisi ha estat realitzada per l'Institut Sindical Europeu (ETUI), el centre independent de recerca i formació de la Confederació Sindical Europea, que afilia els sindicats europeus en una única organització paraigua europea.

Un nou document de política de l'ETUI il·lustra que la Directiva de salaris mínims adequats, fins i tot abans de la seva transposició formal a la legislació nacional, la data límit per a la qual és el 15 de novembre de 2024, ja està tenint un impacte en la fixació del salari mínim en diversos estats membres de la UE, com ara Bulgària. , Croàcia, Alemanya, Hongria, Irlanda, Letònia, Romania, Espanya i els Països Baixos.

Les últimes dades, disponibles des de principis d'aquest any, mostren un augment nominal substancial dels salaris mínims legals en 15 dels 22 països de la UE en què el salari mínim es basa en la legislació (no hi ha cap salari mínim legal a Àustria, Dinamarca, Finlàndia, Itàlia i Suècia). Dos factors són fonamentals en això:

1. Els alts nivells d'inflació continuen predominant a tota la UE, fent de la salvaguarda del poder adquisitiu dels salaris mínims una prioritat política.

2. Molts estats membres ja estan utilitzant el "llindar de doble decència" de la Directiva de salaris mínims adequats recentment adoptada (definit com el 60% del salari mitjà i el 50% del salari mitjà).

Actualment, només Eslovènia compleix aquest llindar de doble decència, cosa que demostra la necessitat d'augmentar el salari mínim substancial a tota la UE. Tanmateix, l'ETUI il·lustra com aquest llindar ja està influint en la fixació del salari mínim nacional i els debats polítics fins i tot abans de convertir-se en llei nacional.

L'impacte del llindar de doble decència es manifesta de diferents maneres, com ara introduir el principi del 50% del salari mitjà a la llei búlgara, el doble llindar esdevenint una pauta política a Croàcia, Xipre fixant el salari mínim al 60% de la mitjana i Irlanda es compromet a fer el mateix.

anunci

En altres països, la Directiva ja està informant el debat nacional sobre l'adequació dels salaris mínims existents i proporcionant la base per a les campanyes dels sindicats per augmentar-los.

Segons Torsten Müller, autor del resum de política de l'ETUI L'alba d'una nova era? L'impacte de la Directiva Europea sobre els salaris mínims adequats el 2024, “la Directiva no pretén definir estàndards jurídicament vinculants sinó proporcionar marcs de referència polítics i normatius. Això també s'aplica al llindar de doble decència.

“Això, però, significa que la veritable importància de la Directiva depèn del seu ús per part dels actors nacionals i de la seva transposició efectiva a la legislació nacional. Per tant, la lliçó crucial apresa de l'experiència fins ara és que la implementació de la Directiva ha de ser lluitada a nivell nacional per part de tots aquells actors progressistes que lluiten per una major convergència social i menys desigualtat salarial i pobresa laboral”.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències