Connecteu-vos amb nosaltres

Mitjans de Comunicació

Com pot la llei europea garantir un tracte just per als nostres autors i intèrprets del sector audiovisual?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Després de les vagues de guionistes i intèrprets que van afectar Hollywood a partir de mitjans del 2023, aquest nou informe analitza les diferents lleis europees que tenen com a objectiu garantir una remuneració justa per a les nostres forces creatives. Com les aplica cada país?
Aquest nou informe -Retribució justa dels autors i intèrprets audiovisuals en els contractes de llicència - per l'Observatori Europeu de l'Audiovisual examina com la Directiva de la UE 2019/790 sobre drets d'autor i drets connexos en el mercat únic digital (Directiva CDSM) pretén reforçar la posició dels autors i intèrprets o intèrprets a l'hora de llicenciar els seus drets exclusius per a l'ús de les seves obres o interpretacions. . L'informe analitza els enfocaments adoptats pels estats membres per fer front a aquests reptes en implementar aquesta directiva, que es va adoptar el 2019 i que s'havia de transposar a la legislació nacional el 2021. 

Capítol u ofereix una visió estructurada de la cadena de valor implicada en la creació d'una obra audiovisual, les diferents etapes de producció i els drets associats que s'han de llicenciar, amb especial atenció als nous models de distribució en línia. Passant a examinar els drets econòmics dels autors i intèrprets audiovisuals, els autors examinen la naturalesa dels drets d'autor i els drets connexos, mirant en particular la possible transferència de drets al productor. Aquest capítol es tanca fent una ullada als diferents tipus de contractes i retribucions relacionades que són habituals en el sector audiovisual europeu actual.

Capítol segon amplia el marc legal de la UE per a una remuneració justa. Els autors subratllen que un mercat de drets d'autor que funcioni bé necessita dos objectius polítics principals: millorar la falta de transparència en les relacions contractuals i restablir l'equilibri entre el poder de negociació dels diferents socis contractuals. A continuació, aquest capítol aprofundeix en el capítol 3 del títol IV de la Directiva CDSM i les diverses disposicions que conté sobre la remuneració justa i la transparència en els contractes d'explotació i com garantir un bon funcionament del mercat dels drets d'autor.
Capítol tres amplia encara més la implementació del capítol 3, títol IV de la Directiva CDSM, pel que fa a la cessió de drets al productor, com garantir una remuneració adequada i proporcionada als autors i intèrprets o intèrprets per l'explotació de les seves obres i interpretacions, i les obligacions de transparència. . Els autors comparen i contrasten diferents enfocaments en set estats membres de la UE: Alemanya, França, Bèlgica, Hongria, Països Baixos, Eslovènia i Espanya. A anàlisi detallada del marc normatiu vigent en cadascun d'aquests estats membres es proporciona a l'annex d'aquesta publicació (https://go.coe.int/26aV9). Capítol quart analitza el paper de la negociació col·lectiva per garantir una major transparència en els acords contractuals i una remuneració justa per als creadors del sector audiovisual. Ofereix una visió general dels diferents mecanismes previstos a nivell nacional amb aquesta finalitat. L'informe analitza especialment els convenis col·lectius, que s'examinen aquí a la llum del dret europeu de la competència, i les organitzacions de gestió col·lectiva, el paper i el funcionament dels quals es descriuen. Els autors fan una ullada pràctica a exemples de convenis col·lectius i la seva aplicació a Alemanya, Suècia, Dinamarca, Polònia, França, Itàlia, els Països Baixos i els Estats Units. 

Capítol cinc passeja el lector per la jurisprudencia recent de la UE en aquest camp. Tot i que la transposició tardana de la Directiva CDSM a molts estats membres encara no permet una jurisprudencia abundant, alguns conceptes clau relacionats amb una remuneració adequada i proporcionada ja fa temps que són considerats pels tribunals nacionals i internacionals, que s'examinen aquí. Els autors conclouen subratllant “com de central és la qüestió de la remuneració justa dels creadors a nivell mundial, en particular en el context de les plataformes de streaming, amb l'objectiu de donar suport a la vitalitat i la sostenibilitat del sector cinematogràfic i audiovisual”. Un nou informe gratuït de lectura obligatòria per entendre com la legislació de la UE pretén aconseguir un acord de remuneració just per als autors i intèrprets audiovisuals que treballen a les indústries audiovisuals europees actuals.
Descobriu els nostres altres informes sobre la legislació europea dels mitjans
­
Coneix els nostres autors 
Sophie Valais Com a cap adjunta del Departament d'Informació Jurídica de l'Observatori Audiovisual Europeu, Sophie Valais contribueix regularment a les publicacions jurídiques de l'Observatori, gestiona projectes finançats per la UE dins del departament i participa en l'organització d'esdeveniments i conferències de l'Observatori. Perfil de LinkedIn
Justine Radel-CormannJustine Radel es va incorporar al Departament d'Informació Jurídica de l'Observatori el febrer de 2022 com a Analista Jurídica: col·labora en les publicacions jurídiques de l'Observatori. Coordina projectes finançats per la UE i col·labora amb experts externs per a la realització dels mapes de la DLI sobre transposicions nacionals de la Directiva AVMS. Perfil de LinkedIn
Amélie LacourtAmélie Lacourt es va incorporar al Departament d'Informació Jurídica de l'Observatori el gener de 2022. Està a càrrec del Butlletí IRIS, incloent-hi l'edició i la publicació dels números. També coordina i gestiona la xarxa de corresponsals. A més, Amélie també col·labora en les publicacions jurídiques, conferències i projectes finançats per la UE realitzats pel departament jurídic.Perfil de LinkedIn
Qui som? Formem part del Consell d'Europa a Estrasburg. L'Observatori Europeu de l'Audiovisual ofereix dades i anàlisis sobre les indústries del cinema, la televisió i la VOD a Europa, des d'un punt de vista econòmic i legal. 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències