Connecteu-vos amb nosaltres

Arts

Les dones que treballen a la ficció televisiva europea reben el 28% de les tasques

COMPARTIR:

publicat

on

Aquest nou informe: "Dones professionals de la producció de ficció de TV/SVOD europea 2015-2022” acaba de ser publicat per l'Observatori Europeu de l'Audiovisual, part del Consell d'Europa a Estrasburg. Aquest informe ofereix una anàlisi de la desigualtat de gènere per a 6 categories de personal fora de pantalla: directors; escriptors; productors; directors de fotografia; compositors i editors i dades per als papers principals.

 El 2022, la proporció de dones professionals en la producció de ficció televisiva i SVOD era del 28%. La baixa quota és el resultat de tres factors acumulats:

o Una baixa proporció entre la població activa de professionals;
o Menys tasques per a dones professionals;
o Treball compartit amb més freqüència amb altres professionals (per exemple, les escriptores coescrivint més sovint que els seus homòlegs masculins).

• La desigualtat de gènere òbviament varia entre les categories de personal. La proporció de dones professionals és més alta per a les productores (48%) i escriptores (37%), propera a la mitjana d'editors (26%) i directores (25%) i significativament menor per a compositors (11%) i directors de fotografia.

• Les professionals semblen estar més representades en categories de personal on treballen conjuntament diversos professionals, com és el cas de productores i escriptores. Per contra, quan el càrrec és generalment ocupat per un sol professional (per exemple, directors o directors de fotografia), les dones solen estar més infrarepresentades.

• Tanmateix, fins i tot per a categories de personal amb diversos professionals encarregats d'escriure o produir un treball, els equips estan dirigits majoritàriament per professionals masculins. Per exemple, el 2022, mentre que les escriptores representaven el 37% de l'escriptura de ficció audiovisual, els equips impulsats per dones només representaven el 28% de tots els equips de redacció (enfront del 56% dels equips impulsats per homes i el 16% dels equips equilibrats per gènere). equips.

• Ja sigui pel que fa a la població activa o a les assignacions, la proporció de dones professionals ha augmentat en general des de l'any 2015 (en conjunt la proporció de dones en tots els llocs va créixer del 20% al 28%). Però els avenços més significatius s'han fet per als càrrecs amb una proporció baixa o molt baixa de dones (per exemple, compositores, directores de fotografia, directores), mentre que l'evolució va ser més lenta per a càrrecs com escriptores o productores. Només amb finalitats il·lustratives, aplicar les taxes de creixement dels últims 8 anys significaria la igualtat de gènere el 2029 per als escriptors, el 2032 per als directors... i el 2045 per als compositors.

anunci

• Tanmateix, un aspecte més encoratjador podria ajudar a arribar més aviat a la paritat de gènere. Les dones d'una categoria de personal tenen més probabilitats de treballar amb altres dones; per exemple, la proporció de dones escriptores o productores és significativament més elevada quan la directora és una dona, i el mateix passa amb les obres escrites o produïdes principalment per dones. Per tant, és probable que els avenços en cada posició tinguin un impacte positiu en els altres.

Foto: Nicolas Ladino Silva on Unsplash

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències