Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Com la crisi del Mar Roig està afectant el comerç d'Europa central i oriental

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Des del novembre, els atacs als vaixells portacontenidors al Mar Roig han pertorbat seriosament una de les rutes comercials més utilitzades a nivell mundial. Els houthis recolzats per l'Iran han llançat més de 40 atacs contra vaixells comercials al mar Roig i al golf d'Aden, un d'ells fatal. Malgrat la intervenció militar dels Estats Units i els seus aliats des de mitjans de gener, l'estret de Bab El Mandeb encara no ha estat assegurat. Johan Gabriels, director regional per al sud-est d'Europa d'iBanFirst, explica l'impacte de la crisi del Mar Roig en el comerç internacional i les empreses d'Europa central i oriental que participen en activitats d'importació i exportació amb Àsia.  

El Mar Roig, on transita el 21% del comerç mundial de contenidors, té problemes reals. I alguns països estan especialment en risc. Entre ells es troba Egipte. El canal de Suez és una de les principals fonts de moneda estrangera d'Egipte. El Caire va anunciar que els ingressos del canal han disminuït entre un 40 i un 50% en el que portem d'any. Algunes fonts estimen la pèrdua d'Egipte en 315 milions de dòlars a causa de les interrupcions del Mar Roig. I Egipte no és l'únic afectat, el comerç mundial està profundament afectat. 

Com podria evolucionar el comerç mundial i les importacions-exportacions d'Europa Central i Oriental (CEE)? 

Segons l'última estimació de l'ONU, el volum de trànsit comercial que passa pel Canal de Suez ha caigut més d'un 40%. El Mar Roig és una important ruta comercial d'hidrocarburs, principalment petroli i gas natural. Però també és important per als grans que van a Europa. En un període normal, al voltant del 4.7% de les importacions totals de blat de la UE passen per l'estret. L'estret de Bab El Mandeb és important per al comerç internacional. Però no és estratègic. Els vaixells poden rodejar-lo passant pel Cap de Bona Esperança. Això allarga el viatge de 15 a 20 dies de mitjana. Però la mercaderia arriba amb seguretat. Això és el que està passant actualment. Per a les empreses CEE amb importacions i/o exportacions afectades des de/a Àsia, això significa costos més elevats i terminis de lliurament més grans.

Per descomptat, el comerç internacional s'ha adaptat una vegada més a l'augment del risc geopolític en aquesta regió. Després d'un salt important, els costos de transport han començat a baixar, tot i que no ha tornat als nivells previs a la crisi. El compost Drewry, que fa un seguiment dels costos de transport de contenidors de 40 peus a través de vuit rutes principals, incloses les tarifes puntuals i les tarifes de contracte a curt termini, va disminuir un 3% fins a 2,836 dòlars la setmana passada. 

Risc mínim d'inflació regió CEE

Ara està clar que el bloqueig de l'estret de Bab El Mandeb no provocarà un augment de la inflació a Europa. Els costos de transport normalment només representen al voltant de l'1.5% de l'índex de preus al consumidor. Això és bastant insignificant. La congestió del port era el principal risc. Afortunadament, això es va evitar. El temps mitjà d'estada per contenidor és d'uns 5 dies a Europa en comparació amb un màxim de 25 o fins i tot 30 dies durant els pitjors episodis de Covid.

anunci

No obstant això, el risc imminent és perdre el control d'un o més dels tres estrets estratègics per a l'estabilitat internacional: el Estret de Formosa (essencial per als semiconductors), el Estret d'Hormuz(oli) i el Estret del Bòsfor (blat). Aquestes són àrees fonamentals per a l'economia global que no es poden obviar ni substituir com l'estret de Bab El Mandeb.

El bloqueig de l'estret de Bab El Mandeb posa de manifest fins a quin punt les nostres rutes marítimes ja no són segures. La reducció dels costos de transport i el proteccionisme són ara els dos principals detonants de la reubicació i l'amistat: ho veiem molt bé amb Mèxic substituint la Xina com a primer soci comercial dels Estats Units. Creiem que la perillositat del comerç marítim també serà un factor poderós que impulsarà la deslocalització empresarial més propera al mercat objectiu en els propers anys i dècades. Durant seixanta anys, vam viure en l'època de la pau relativa. Aquesta va ser una anomalia en la història de la humanitat. Ara hem tornat a la normalitat, a un món problemàtic i més arriscat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències