Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

SLAPPs: La UE ha d'aturar el silenci dels treballadors amb amenaces legals sense fonament

COMPARTIR:

publicat

on

Com que les grans empreses utilitzen cada cop més amenaces legals vexatòries conegudes com "SLAPP" per silenciar els sindicalistes, la UE ha d'incloure els drets dels treballadors en una nova directiva dissenyada per aturar la tàctica.

El nombre de 'Denuncias estratègiques contra la participació pública' engegada a Europa ha augmentat de 4 l'any 2010 a almenys 111 l'any passat, amb periodistes, activistes i acadèmics principalment dirigits per corporacions, polítics i governs.

La majoria dels casos són arxivats, retirats o resolts, però no abans de procediments llargs que causen conseqüències econòmiques i psicològiques importants als destinataris. 

Les empreses privades, però també les entitats públiques, estan utilitzant la tàctica en un esforç per evitar l'acció sindical legítima. Inclouen els casos següents:

 •    França: Tres activistes sindicals van ser demandats sense èxit per difamació després d'haver denunciat les males condicions laborals entre els treballadors estrangers de l'agricultura.
   
 •    Finlàndia: Una vaga legal dels treballadors de Finnair es va cancel·lar després de ser objecte d'una impugnació legal per part de l'empresari. Posteriorment, un tribunal va considerar que l'acció era il·legal. Posteriorment, Finnair va pagar al sindicat implicat 50,000 euros juntament amb les despeses legals.
   
 •    Croàcia:  L'emissora pública HRT va obrir procediments judicials contra els presidents dels seus sindicats de periodistes entre el dia de Nadal i la Nit de Cap d'Any del 2019, demanant 67,000 euros de multa.

La Comissió Europea es va comprometre el febrer de 2021 a presentar una iniciativa per protegir els periodistes i la societat civil contra els SLAPP i s'espera que publiqui el seu projecte de directiva dimecres.

La CES, que és membre de la CASE La Coalició contra SLAPPS a Europa demana a la Comissió que garanteixi que la proposta protegeixi explícitament els drets dels treballadors i dels sindicats. També hauria de:

 • No limitar l'actuació als casos transfronterers, que només representen un de cada deu SLAPP. Això és especialment important atès que cap estat membre ha adoptat legislació nacional per prevenir els SLAPP.
   
 • Eviteu la "compra de fòrums" mitjançant la qual els sol·licitants poden presentar queixes en funció d'on creuen que tindrien la millor oportunitat d'aconseguir el resultat desitjat o aconseguir exhaurir els recursos, el temps i l'energia dels seus objectius.
   
 • Dissuadir els actors poderosos de llançar SLAPP assegurant-se que les demandes vexatòries són desestimades en una fase inicial, que els iniciadors d'aquests abusos judicials siguin sancionats i que les seves víctimes rebin suport.

Parlant abans de la publicació de la directiva, la secretària confederal de la CES, Isabelle Schömann, va dir:

anunci

“Les demandes SLAPP estan sent explotades per les empreses per intimidar i atacar treballadors i sindicalistes que exerceixen drets democràtics bàsics com la llibertat d'expressió i el dret a l'acció col·lectiva. Això s'ha d'acabar.  

"Malgrat l'enorme escalada del nombre de SLAPP durant l'última dècada, cap país de la UE ha pres mesures legislatives per aturar aquesta pràctica. Això fa que una directiva ferma de la UE contra els SLAPP sigui encara més important per defensar la democràcia davant l'efecte esgarrifós d'aquestes amenaces legals abusives.

"Si bé la Directiva de la UE sobre denunciants estableix un precedent important per protegir els treballadors que parlen en interès públic, és crucial que això es complementi amb les normes de la UE sobre SLAPP. De la mateixa manera que la denúncia, la participació ciutadana té un paper clau per garantir el gaudi real dels drets fonamentals, l'accés públic a la informació i l'estat de dret”.

Tea Jarc, president del Comitè de Joventut de la CES que ha fet campanya contra els SLAPP emesos pel govern eslovè per minar el dret de protesta, va afegir:

"Durant els últims dos anys, sota el govern d'extrema dreta a Eslovènia, activistes, sindicats i periodistes dels mitjans de comunicació han estat atacats amb demandes SLAPP a causa de la seva feina.

"Aquesta és una tàctica coneguda i massa sovint reeixida per espantar els ciutadans, aturar les protestes i tancar el pensament crític. Està posant en perill la democràcia.

“L'exemple més visible d'això a Eslovènia és un cas actual, de més de 20 querelles presentades pel govern eslovè contra una persona per organitzar protestes antigovernamentals, en les quals van participar diferents actors de la societat civil, inclosos els sindicats. La Unió Europea ha d'aturar aquesta pràctica deslleial i garantir la protecció legal dels activistes".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències