Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Acord sobre noves normes de la UE per convertir els productes sostenibles en la norma

COMPARTIR:

publicat

on

La nit de dilluns (4 de desembre), el Parlament i el Consell van arribar a un acord provisional sobre la revisió del marc de disseny ecològic de la UE per a productes sostenibles. ENVI.

Els negociadors del Parlament i del Consell van acordar una actualització de l'anomenat reglament d'"ecodisseny" que té com a objectiu millorar diversos aspectes dels productes al llarg del seu cicle de vida per fer-los més duradors i fiables, més fàcils de reutilitzar, actualitzar, reparar i reciclar, utilitzar menys recursos. energia i aigua. Els requisits específics del producte seran descrits per la Comissió a través de legislació secundària.

Els negociadors van acordar que els requisits d'ecodisseny també haurien d'abordar les pràctiques associades a l'obsolescència prematura (quan un producte esdevé no funcional o amb menys rendiment a causa, per exemple, de les característiques de disseny del producte, la indisponibilitat de consumibles i peces de recanvi, la manca d'actualitzacions de programari).

Productes prioritaris

A iniciativa del Parlament, els negociadors van acordar que la Comissió hauria de prioritzar una sèrie de grups de productes en el seu primer pla de treball que s'adoptarà com a màxim nou mesos després de l'entrada en vigor de la nova legislació. Aquests productes prioritaris inclouen ferro, acer, alumini, tèxtils (sobretot peces de vestir i calçat), mobles, pneumàtics, detergents, pintures, lubricants i productes químics.

Consumidors més ben informats

Els "passaports de productes" digitals que contenen informació precisa i actualitzada permetran als consumidors prendre decisions de compra informades. Segons el text acordat, la Comissió gestionarà un portal web públic que permetrà als consumidors cercar i comparar la informació inclosa als passaports dels productes.

anunci

Denuncia i prohibició de la destrucció de productes de consum no venuts

Els operadors econòmics que destrueixin mercaderies no venudes haurien d'informar anualment les quantitats de productes que descarten així com les seves raons. Els negociadors van acordar prohibir específicament la destrucció de roba no venuda, complements de roba i calçat, dos anys després de l'entrada en vigor de la llei (sis anys per a les empreses mitjanes). En el futur, la Comissió pot afegir categories addicionals a la llista de productes no venuts per als quals s'hauria d'introduir una prohibició de destrucció.

Relator Alessandra Moretti (S&D, IT) va dir: "És hora d'acabar amb el model de "prendre, fer, disposar" que és tan perjudicial per al nostre planeta, la nostra salut i la nostra economia. Els nous productes es dissenyaran de manera que beneficiï tots, respecti el nostre planeta i protegeixi el medi ambient. Els productes sostenibles es convertiran en la norma, cosa que permetrà als consumidors estalviar energia, reparar i prendre decisions mediambientals intel·ligents quan compren. La prohibició de la destrucció de tèxtils i calçat no venuts també contribuirà a un canvi en la forma en què els fabricants de moda ràpida produeixen els seus productes".

Propers passos

Un cop finalitzats els treballs a nivell tècnic, el Parlament i el Consell han d'aprovar formalment l'acord abans que pugui entrar en vigor.

Fons

El 30 de març de 2022, la Comissió va presentar a proposta de reglament establir un marc general per establir els requisits de disseny ecològic per als productes sostenibles i derogar les normes actuals que se centren només en productes relacionats amb l'energia. Les normes revisades, part d'a paquet d'economia circular, s'aplicaria a gairebé tots els productes del mercat interior (excepte aliments, pinsos, medicaments i organismes vius).

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències