Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Transparency Registrar: Un reforç esperat

COMPARTIR:

publicat

on

eprs-briefing-542170-European-transparent-registerDesprés de cinc anys d'existència, el registre de transparència, d'organitzacions independents i persones l'activitat de les quals és influir en els processos de presa de decisions de la UE, evolucionarà cap a un sistema obligatori que cobreixi totes les institucions de la UE. Es tracta d'"una reforma molt esperada", ha dit la vicepresidenta del Parlament Europeu, Sylvie Guillaume, que ha celebrat la proposta d'acord interinstitucional presentada per la Comissió Europea el 28 de setembre.

"Un sistema obligatori que abastava totes les institucions de la UE era una reforma que esperava amb entusiasme, sobretot els membres del Parlament Europeu, que ja des del 2011 feia que l'accés al PE estigués subjecte a la signatura del registre", va dir Sylvie Guillaume (S&D, FR), vicepresident del Parlament Europeu a càrrec de la registre de transparència. "Accepto el nou mecanisme progressiu de sancions, que farà més fiable la informació facilitada pels representants d'interessos, i un enfortiment del personal encarregat del seguiment del registre", ha afegit Guillaume, celebrant la proposta d'acord interinstitucional presentada per la Comissió Europea. el 28 de setembre.

"En un moment en què s'han revelat diversos escàndols i la confiança dels ciutadans s'ha erosionat, és vital ser totalment transparent sobre els diferents grups d'interès que graviten al voltant de les institucions europees", va dir Guillaume. "Aquesta reforma implicarà necessàriament el Consell Europeu, ja que els estats membres també han d'assumir les seves responsabilitats en la matèria ", va concloure.

El Parlament Europeu va liderar el camí

Des del 1996, el Parlament Europeu té un registre de grups de pressió. Tan aviat com es va posar en marxa el registre de transparència comú a 23 June 2011, sense esperar les altres institucions, el Parlament va fer accés al Parlament Europeu per als subjectes interessats que signaven el registre prèviament. Des de 2008, en diverses resolucions, el Parlament va instar a altres institucions de la UE a optar per un registre obligatori. El Parlament Europeu també va prendre diverses mesures d’incentiu, com ara impedir que qualsevol representant del vestíbul no inclòs en el registre de transparència sigui un ponent en les seves audiències públiques i introduint un sistema d’acreditació facilitat.

A més, la Mesa del Parlament acaba d'aprovar la introducció d'una "empremta legislativa" voluntària que garantirà una major transparència sobre qui influeix -o intenta influir- en el procés legislatiu.

De cara als propers debats, Guillaume ha destacat que "des del punt de vista del Parlament Europeu, la llibertat dels diputats per exercir els seus mandats és un element essencial de la democràcia representativa que no s'ha de descuidar i mereix ser reiterat".

anunci

Els diputats europeus debatran el acord interinstitucional proposat en sessió plenària el proper dimecres de novembre.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències