Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Kazakhstan Il·lustració com a positiu dels avenços dels drets humans a l'Àsia Central

COMPARTIR:

publicat

on

457299266-kazakhstans-president-nursultan-nazarbayev-gettyimagesL’Estratègia EUCA per a una nova associació adoptada el juny del 2007 constitueix l’eix vertebrador del marc polític acordat entre la UE i els seus cinc socis d’Àsia Central per millorar les relacions i enfortir la cooperació en àrees d’interès mutu amb la finalitat de promoure la prosperitat, l’estabilitat i la la seguretat a l'espai europeu més ampli en general, i en particular a l'Àsia Central, escriu Pierre A. Borgoltz.

Per assolir els objectius i objectius definits en el procés d’estratègia, la Unió Europea ha declarat el seu compromís de guiar-se pels principis del diàleg entre iguals, la transparència i l’objectiu d’obtenir resultats concrets. Tenint en compte les característiques de cada país soci, l'estratègia s'esforça per desenvolupar enfocaments adaptats a les seves estratègies nacionals de desenvolupament, inclosa la cooperació regional i també la seva associació amb un marc més ampli que comprengui els socis d'Europa oriental i Rússia.

En el marc de l'estratègia de la UE per a l'Àsia Central per a una nova associació, s'ha acordat un enfocament obert compartit amb els països de la regió, amb l'objectiu de definir relacions productives i cooperació adaptades a les necessitats de la regió. L'Sstrategy ha establert un procés regular de diàleg periòdic reforçat per definir plans d'acció conjunts en algunes àrees prioritàries consensuades que responguin a les demandes dels països socis i donin suport a la seva agenda de transformació i modernització.

S’han posat en marxa iniciatives emblemàtiques, sovint en una perspectiva espacial europea més àmplia, sobre aquestes poques àrees prioritàries seleccionades considerades com a pilar d’interès mutu per a una millora duradora de les relacions.

L’estat de dret i la democratització són un d’aquests àmbits centrals. La iniciativa per a l’estat de dret, coordinada per França i Alemanya, amb el suport del Consell d’Europa i la seva política de veïnatge adoptada el maig de 2011, es va llançar a Brussel·les el novembre de 2008 a la Primera Conferència de Ministres de Justícia de l’Àsia Central de la UE .

Per millorar el diàleg i la cooperació sobre l’estat de dret, es van acordar quatre temes centrals: jurisdicció constitucional, justícia penal, dret administratiu i capacitat judicial. La quarta Conferència EUCA dels ministres de Justícia es va celebrar fa només un any a Astana.

La iniciativa ha permès iniciar un diàleg sòlid i sostingut per promoure els drets humans i la modernització dels sistemes judicials d'acord amb les normes i principis internacionals i europeus. En aquest marc, cada país soci ha dut a terme diversos processos de reforma de gran abast, que reflecteixen circumstàncies específiques del seu context nacional.

anunci

Els avenços realitzats pels països d’Àsia Central en l’àmbit de la iniciativa de l’Estat de Dret han confirmat el compromís mutu de la UE i els seus socis de continuar treballant per a la modernització gradual dels sistemes judicials i el respecte de l’Estat de Dret, d’acord amb les normes comunes. valors i normes internacionals. La iniciativa de la UE per a l'estat de dret de la UE s'inscriu força bé en el nou enfocament d'una política de la UE envers les seves regions veïnes.

Progressos en la democratització i l’estat de dret a l’Àsia Central

Per als països d’Àsia Central, la transformació pel respecte de l’estat de dret i els drets humans

és un procés complex. l’adopció de nous actes jurídics que reflecteixin els principis d’àmbit europeu constitueix un primer pas crucial, però la seva aplicació efectiva requereix esforços sostinguts a través del temps, alhora que es poden observar múltiples disfuncions i l’incompliment dels compromisos. Només és el compromís sense compromís dels socis en un procés de transformació legal i institucional bastant difícil que madura durant un llarg període que pot comportar una millora duradora. Tenir una visió a llarg termini sobre la democratització i l’estat de dret és l’única manera d’avaluar els progressos en curs. Això permet ressaltar alguns avenços notables que indiquen el camí a seguir i que s’han d’apreciar plenament.

En tots els casos, el procés de canvi es tradueix en primera instància mitjançant avenços legals per ajustar el marc legal i els instruments. En un segon pas, el temps necessari per fer efectiva l’aplicació de la nova legislació requereix una àmplia millora de les capacitats entre professionals i institucions jurídiques, un canvi en la cultura judicial i les pràctiques heretades del sistema anterior i modus operandi.

L’avaluació del progrés sempre és relativa, per situar-la en el context i la situació existents propis de cada país. Els avenços només es poden mesurar en una perspectiva mitjana, observant de prop la coherència dels passos adoptats i les modificacions introduïdes per la reforma en curs que afecten els trets estructurals i institucionals. En aquest context, a l’Àsia central, els canvis observats en els temes van seleccionar una base per al diàleg i la cooperació amb la UE proporcionen una indicació especialment útil del procés de transformació en curs.

Com es mostra a continuació a Kazakhstan, el ritme de modernització s’ha anat consolidant gradualment i amb els compromisos sostinguts dels països socis està demostrant resultats força convincents.

Passos importants recents assolits per Kazakhstan en matèria d’estat de dret i judicial

Kazakhstan ha participat durant els darrers anys en una reforma de gran abast de la seva justícia i governança, una prioritat reafirmada pel president Nazarbayev com a element bàsic de l'estratègia de desenvolupament sostenible del país, amb la intenció d'alineament gradual amb els valors europeus i les referències proporcionat pel Consell d’Europa en els àmbits dels drets humans i de l’estat de dret.

Kazakhstan va adoptar el 2015 un pla d'acció nacional fins al 2020 per al seguiment de les recomanacions de la revisió periòdica universal de les Nacions Unides. Ha acollit els relators especials de l'ONU sobre llibertat religiosa i llibertat de reunió i d'associació.

Un comitè consultiu format per executius, legislatius i judicials juntament amb la societat civil i les ONG proporciona recomanacions per a una nova transformació política i de democratització del país.

El Kazakhstan ha establert gradualment una cooperació estructurada amb el Consell d’Europa, adherint-se al Conveni Cultural del CdE el 2010, adherint-se al Procés de Bolonya el 2011 i a la Comissió de Venècia el 2012. Es va signar un primer programa de cooperació estratègica entre el Consell d’Europa i Kazakhstan, el desembre de 2013, es va centrar en la justícia penal i la preparació addicional per alinear-se amb altres convenis del CdE de la zona, proporcionant elements substancials per a les reformes en curs del sistema judicial.

Kazakhstan també ha seguit un curs constant per humanitzar la justícia penal, reduint la llista de delictes penals i la gravetat de les sancions, introduint nous mecanismes de mediació, judicis amb jurat i alternatives a la presó i la millora del centre penitenciari. Les noves lleis sobre mediació i formació de mediadors, inclosa la policia, han iniciat un nou procediment de mediació criminal, sobretot a favor de joves i dones. La Fiscalia General ha situat el respecte dels drets constitucionals a través de mecanismes de supervisió més eficients, inclosos els procediments previs a la prova, al nucli del seu pla estratègic.

Els nous codis de dret penal i els procediments penals que entren en vigor aquest any (2015) han establert per primera vegada la reinserció de les persones condemnades a la societat com a objectiu primordial de la justícia i han confirmat les normes europees de garanties essencials en aquest àmbit, incloent: presumpció d’innocència, immediatesa dels procediments, motius establerts per al procediment penal, drets de defensa, amb un judici públic argumentat, obert al recurs. Ara un jutge s’encarrega de les investigacions, inclosa la detenció preventiva i la detenció eventual.

Una llei sobre garanties de defensa, d’acord amb les normes del Consell d’Europa, ha establert un sistema d’assistència judicial per a les persones investigades, des del procés previ fins a la decisió judicial. S'ha millorat l'accés a la justícia mitjançant mesures que promouen especialment els drets dels joves, les dones i els grups vulnerables en el sistema judicial i penal, inclòs el règim de sancions eventuals.

L’agost de 2014 es va introduir un mecanisme nacional de prevenció en línia amb les normes del Consell d’Europa per lluitar contra els tractes degradants i la tortura. El Comitè Executiu del MNP finançat per l'Estat està format per l'Ombudsman, experts independents, representants de la societat civil amb monitors de la societat civil capaços d'accedir als centres de detenció de tot el país.

La Llei també estableix que les queixes han de ser transmeses immediatament per les autoritats penitenciàries i investigades sense dilació per la Fiscalia. El tractament degradant i la tortura s’han establert com a delictes penals al nou codi penal.

Per assenyalar que, pel que fa al bon govern i la lluita contra la corrupció, Kazkshtan ha complert els requisits i s’ha adherit a EITI - Extractive Industries Transparency Initiative a l’octubre de 2013.

Més passos endavant el 2015

L'ambiciosa agenda de reformes institucionals de les autoritats es va reforçar amb el llançament del programa "Cent passos concrets, un estat modern per a tothom" al maig del 2015. Aquest és un dels pilars de la visió del Kazakhstan 2050, que actua com a estratègia general de desenvolupament del país, i complementa el programa de suport econòmic Nurly Zhol.

El programa està dissenyat per desenvolupar un estat modern més professional, eficient i transparent. Per fer més transparent l’estat de dret, s’ampliaran els judicis del jurat i s’incrementaran els drets dels acusats. Els jutges compliran un període de prova abans de la confirmació completa, mentre que milloraran la contractació i la formació de la policia, així com la seva rendició de comptes davant les comunitats locals. El programa inclou mesures per crear un servei públic més eficaç i professional mitjançant la contractació oberta, una millor formació i la vinculació de la remuneració i la promoció al rendiment.

També s’espera que l’ús més ampli dels sistemes d’administració electrònica acceleri els processos administratius i disminueixi la corrupció i caldrà que les agències de diversos nivells administratius publiquin informació de rendiment periòdica. - ja que les autoritats persegueixen paral·lelament la devolució de les despeses pressupostàries a les autoritats locals.

Les lleis i mesures anteriors són les principals mesures adoptades per Kazakhstan per reformar el marc legal del país d'acord amb les normes i bones pràctiques adoptades pels membres del Consell d'Europa. Al mateix temps, aquestes reformes tenen un impacte profund en totes les institucions i àmbits de la justícia i la justícia penal, en particular, que han d’integrar les noves disposicions i criteris en les seves operacions diàries. Actualitzar en conseqüència la capacitat dels organismes interessats i de tots els professionals i advocats relacionats és una tasca descoratjadora.

L’establiment de mecanismes de formació eficients per actualitzar els seus coneixements i pràctiques, així com la creació de xarxes i l’intercanvi d’experiències pràctiques amb els companys en si mateixos, és un repte important per fer possible la correcta implementació d’aquestes reformes fonamentals.

Requereix paciència i compromís de totes les parts. En aquest àmbit, la contribució al procés es pot proporcionar mitjançant un continu intercanvi i cooperació amb professionals de l'àmbit europeu procedents dels homòlegs dels estats membres de la Unió Europea i experts del Consell d'Europa.

La Iniciativa per a l'Estat de Dret es dedica a desenvolupar les seves activitats a llarg termini en aquesta direcció amb Kazakhstan, així com amb els altres socis d'Àsia Central.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències