Connecteu-vos amb nosaltres

Cigarrets

#WHO llança un nou informe sobre les tendències mundials d’ús de #Tabacco

COMPARTIR:

publicat

on

Per primera vegada, l'Organització Mundial de la Salut projecta que el nombre d'homes que consumeixen tabac està disminuint, cosa que indica un canvi potent en l'epidèmia mundial de tabac.

Les troballes, publicades avui (19 de desembre) en un nou informe de l'OMS, demostren com l'acció dirigida pel govern pot protegir les comunitats del tabac, salvar vides i evitar que les persones pateixin danys relacionats amb el tabac.

"El descens del consum de tabac entre els homes marque un punt d'inflexió en la lluita contra el tabac", va dir el director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Des de fa molts anys hem assistit a un augment constant del nombre d'homes que utilitzaven productes de tabac mortals. Però ara, per primera vegada, estem veient una disminució del consum masculí, impulsat perquè els governs són més durs amb la indústria del tabac. L'OMS continuarà treballant estretament amb els països per mantenir aquesta tendència a la baixa".

Durant gairebé les dues últimes dècades, el consum global de tabac ha caigut, d'1.397 milions el 2000 a 1.337 milions el 2018, o aproximadament 60 milions de persones, segons l'informe global de l'OMS sobre tendències en la prevalença del consum de tabac 2000-2025 tercera edició. . Això ha estat impulsat en gran mesura per la reducció del nombre de dones que utilitzen aquests productes (346 milions el 2000 fins als 244 milions el 2018, o una caiguda d'uns 100 milions). Durant el mateix període, el consum de tabac masculí havia augmentat uns 40 milions, passant dels 1.050 milions el 2000 als 1.093 milions el 2018 (o el 82% dels 1.337 milions de consumidors de tabac actuals del món).

Però positivament, el nou informe mostra que el nombre de consumidors de tabac masculins ha deixat de créixer i es preveu que disminueixi en més d'1 milió d'usuaris masculins menys el 2020 (o 1.091 milions) en comparació amb els nivells del 2018, i 5 milions menys el 2025 (1.087 milions). . L'any 2020, l'OMS preveu que hi haurà 10 milions de fumadors menys, homes i dones, en comparació amb el 2018, i uns altres 27 milions menys el 2025, per un import de 1.299 milions. Al voltant del 60% dels països han experimentat una disminució del consum de tabac des del 2010. "La reducció del consum mundial de tabac demostra que quan els governs introdueixen i enforteixen les seves accions integrals basades en l'evidència, poden protegir el benestar dels seus ciutadans i comunitats". va dir el director de Promoció de la Salut de l'OMS, el doctor Ruediger Krech.

Malgrat aquests guanys, els avenços en l'assoliment de l'objectiu global establert pels governs de reduir el consum de tabac en un 30% l'any 2025 segueixen desviats. Segons el progrés actual, s'aconseguirà una reducció del 23% el 2025. Actualment, només 32 països estan en camí d'assolir l'objectiu de reducció del 30%. Tanmateix, el descens previst del consum de tabac entre els homes, que representen la majoria aclaparadora dels consumidors de tabac, es pot aprofitar i utilitzar per accelerar els esforços per assolir l'objectiu global, va dir el doctor Vinayak Prasad, cap de la unitat de control del tabac de l'OMS.

"Menys gent fa servir tabac, que és un pas important per a la salut pública mundial", va dir el doctor Prasad. “Però la feina encara no està feta. Sense una acció nacional intensificada, la caiguda prevista del consum de tabac encara no complirà els objectius globals de reducció. Mai hem de cedir la lluita contra el Big Tobacco".

anunci

Altres conclusions clau de l'informe inclouen:
• Infantil: aproximadament 43 milions de nens (entre 13 i 15 anys) van consumir tabac el 2018 (14 milions de noies i 29 milions de nois).
• Dones: el nombre de dones que consumeixen tabac el 2018 va ser de 244 milions. L'any 2025, hi hauria d'haver 32 milions menys de dones consumidores de tabac. La majoria dels guanys s'estan obtenint als països d'ingressos baixos i mitjans. Europa és la regió que avança més lentament en la reducció del consum de tabac entre les dones.
• Tendències asiàtiques: la regió del sud-est asiàtic de l'OMS té les taxes més altes de consum de tabac, de més del 45% d'homes i dones de 15 anys i més, però es preveu que la tendència disminueixi ràpidament fins a nivells similars als de l'Europa i el Pacífic occidental. regions al voltant del 25% el 2025. Es preveu que la regió del Pacífic occidental, inclosa la Xina, superi el sud-est asiàtic com la regió amb la taxa mitjana més alta entre els homes.
• Tendències a les Amèriques: quinze països d'Amèrica estan en camí d'assolir l'objectiu de reducció del consum de tabac del 30% per al 2030, convertint-lo en el millor rendiment de les sis regions de l'OMS.
• Acció política: cada cop més països estan implementant mesures efectives de control del tabac, que tenen l'efecte desitjat de reduir el consum de tabac. Els impostos sobre el tabac no només ajuden a reduir el consum de tabac i els costos sanitaris, sinó que també representen una font d'ingressos per al finançament del desenvolupament en molts països.
Cada any moren més de 8 milions de persones pel consum de tabac, aproximadament la meitat dels seus usuaris. Més de 7 milions d'aquestes morts són per consum directe de tabac, mentre que al voltant d'1.2 milions es deuen a l'exposició de no fumadors al fum de segona mà. La majoria de les morts relacionades amb el tabac es produeixen als països d'ingressos baixos i mitjans, àrees que són objectiu d'interferències i màrqueting intensius de la indústria del tabac.

L'informe de l'OMS cobreix l'ús de cigarrets, pipes, cigars, pipes d'aigua, productes de tabac sense fum (com ara bidis, cheroots i kretek) i productes de tabac escalfat. Els cigarrets electrònics no estan inclosos a l'informe.
L'informe dóna suport al seguiment de la meta 3.a de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS), que demana enfortir la implementació del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac (CMCT de l'OMS).

Les mesures "MPOWER" de l'OMS estan en línia amb el FCTC de l'OMS i s'ha demostrat que salven vides i redueixen els costos de la despesa sanitària evitada, incloent:
• Seguiment del consum de tabac i polítiques de prevenció.
• Protegir les persones del fum del tabac.
• Oferir ajuda per deixar de fumar.
• Advertir la gent sobre els perills del tabac.
• Fer complir les prohibicions de publicitat, promoció i patrocini del tabac.
• Pujar els impostos al tabac.

Més informació
El treball de l'OMS sobre el tabac
Fitxa informativa de l'OMS sobre el tabac 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències