Se sap que dos membres de l'ala dreta en Blau i Blanc s'oposen fermament a la formació d'un govern minoritari de Gantz amb el suport extern de la Llista Conjunta. Sense els seus dos vots, Gantz no té majoria parlamentària.

No obstant això, Blau i Blanc té la intenció d'utilitzar el mandat de Gantz per prendre el control del procés parlamentari: substituir el president de la Knesset Yuli Edelstein (Likud) pel seu propi candidat i possiblement aprovar una llei que prohibeix que un primer ministre acusat exerceixi el càrrec en el futur (a partir del la propera Knesset). Blau i Blanc també té la intenció d'augmentar la supervisió parlamentària del govern de transició de Netanyahu, en particular pel que fa a les mesures de gran abast contra el coronavirus que alguns membres de l'oposició veuen com a infraccions dels drets civils.

Paral·lelament, és probable que el Likud i Blau i Blanc iniciïn converses sobre un govern d'unitat nacional/d'emergència, amb el principal punt de conflicte sent els detalls d'un acord de rotació de primer ministre entre Gantz i Netanyahu.​​​​​​.

"Una quarta volta d'eleccions no és possible i les claus per establir un nou govern israelià estan ara a les vostres mans i a les mans de tots els funcionaris electes de tots els partits", va dir el president israelià Reuven Rivlin mentre assignava la tasca de formar el govern israelià. El proper govern del líder del partit Kachol Lavan (Blanc i Blau) Benny Gantz dilluns (16 de març)

En assignar la formació del govern, el president va dir: "Al final de les consultes que vaig mantenir amb els partits polítics, 61 membres de la Knesset (d'un total de 120) van expressar el seu suport perquè l'antic cap de gabinet i membre de la Knesset Benny Gantz fos encomanada la tasca de formar el govern. En conseqüència, d'acord amb l'article 7 de la Llei Fonamental: El Govern (2001), poso a les vostres mans la possibilitat de formar govern.”

anunci

"La llei li dóna, senyor, 28 dies a partir de demà, per formar govern", va dir el president, i va assenyalar: "Això és poc temps, però ateses les circumstàncies actuals de crisi nacional i internacional, fins i tot això és massa. llarg.''

Gantz va declarar després de rebre el mandat del president: "Faré tot el possible per formar un govern -nacional, patriòtic i el més ampli possible- en qüestió de dies, el menys possible".

"Un govern en el qual representaré i serviré la gent que va votar Blau i Blanc, la gent que va votar pel Likud i la gent que va votar per tots els altres partits, tant de dreta com d'esquerra", va afegir.

Per primera vegada Gantz va rebre diumenge el suport de tota la Llista Conjunta, formada per 5 partits àrabs, inclosa la controvertida facció Balad. El partit Yisrael Beitenu d'Avigdor Lieberman també va recomanar Gantz després d'abstenir-se després de les eleccions del setembre passat.

La Llista Conjunta va prendre la seva decisió després d'àmplies deliberacions, amb el líder del partit Ayman Odeh explicant la decisió com un mitjà per deposar Netanyahu dient: "No va ser per amor a Mordechai sinó per odi a Haman".

Lieberman també va criticar Netanyahu, dient que el primer ministre buscava altres eleccions d'aquí a 6 o 8 mesos "a les ales del vencedor de la corona".

Abans de les consultes presidencials, Netanyahu havia ofert a Blau i Blanc algun tipus d'acord per compartir el poder, ja sigui en un govern d'emergència temporal o en un govern d'unitat nacional a llarg termini.

Gantz i altres líders blaus i blancs van acusar Netanyahu de manipular el públic, criticant el primer ministre per diversos passos recents fets arran de la crisi del coronavirus, inclòs retardar l'inici del seu judici per corrupció fins al maig i augmentar la possibilitat de fer un seguiment digital dels ciutadans infectats amb eines antiterroristes.

No obstant això, Gantz i Netanyahu es van reunir ahir a la nit a Beit Hanasi, la residència del president a Jerusalem, dient que els seus respectius equips de negociació es reunirien aviat.

S'esperava que Gantz tingués la primera oportunitat de formar govern, encara que incert fins que es van fer les recomanacions completes de la Llista Conjunta i de Lieberman. Tot i que Gantz té els vots per rebre aquest mandat del president, és poc probable que pugui formar govern.

Se sap que dos membres de l'ala dreta en Blau i Blanc s'oposen fermament a la formació d'un govern minoritari de Gantz amb el suport extern de la Llista Conjunta. Sense els seus dos vots, Gantz no té majoria parlamentària.

No obstant això, Blau i Blanc té la intenció d'utilitzar el mandat de Gantz per prendre el control del procés parlamentari: substituir el president de la Knesset Yuli Edelstein (Likud) pel seu propi candidat i possiblement aprovar una llei que prohibeix que un primer ministre acusat exerceixi el càrrec en el futur (a partir del la propera Knesset). Blau i Blanc també té la intenció d'augmentar la supervisió parlamentària del govern de transició de Netanyahu, en particular pel que fa a les mesures de gran abast contra el coronavirus que alguns membres de l'oposició veuen com a infraccions dels drets civils.

Paral·lelament, és probable que el Likud i Blau i Blanc iniciïn converses sobre un govern d'unitat nacional/d'emergència, amb el principal punt de conflicte sent els detalls d'un acord de rotació de primer ministre entre Gantz i Netanyahu.​​​​​​.

La Knesset jurarà dilluns sota estrictes protocols de coronavirus, sense espectadors i un nombre limitat de legisladors que es congreguin a la vegada.