Desenes de parlamentaris de tota Europa, inclosos senadors, diputats, eurodiputats i la Cambra dels Lords del Regne Unit, i líders de la comunitat jueva de diversos països europeus s’han unit en una carta en què demanaven a les autoritats poloneses que desfeien part d’un projecte de llei de benestar animal que busca prohibició de l'exportació de carn kosher de Polònia, escriu .

S'espera una votació sobre aquest projecte de llei al Senat polonès demà (13 d'octubre).

Una mesura per prohibir l'exportació de carn kosher de Polònia impactaria greument les comunitats jueves de tot el continent que, ja sigui per la mida o pels recursos limitats, depenen en gran mesura de Polònia com a proveïdor de carn kosher. Aquest país és un dels majors exportadors europeus de carn kosher.

Els parlamentaris i els líders jueus signants també van subratllar que el projecte de llei constitueix un precedent perillós, ja que posa els drets del benestar animal clarament per davant del dret europeu fonamental de llibertat de religió.

Al seu article 10, la carta de drets fonamentals de la UE estableix: "Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió. Aquest dret inclou la llibertat de canviar religió, creença i llibertat, tant sols com en comunitat amb altres persones, i en públic o privat, per manifestar religió o creença, en el culte, l’ensenyament, la pràctica i l’observança ”.

Els signants també van plantejar el fet que no hi ha proves científiques concloents que recolzin les afirmacions que el shechita, el mètode kosher de matança, és més cruel que la majoria de les matances que tenen lloc dia a dia a Europa.

A la seva carta, els signants van escriure al govern polonès: "En prohibir l'exportació de productes que representa un principi central de fe i pràctica jueva per a molts, envieu un missatge contundent que les lleis que dificulten efectivament la vida jueva a Europa són acceptables. "

anunci

"És per aquestes raons - i en nom dels molts milers de jueus que representem com a líders comunitaris i parlamentaris - que instem el govern polonès, el seu parlament i els seus senadors a aturar aquest aspecte del projecte de llei".

El rabí Menachem Margolin, president de l'Associació Europea de Jueus que va iniciar la carta, va dir en un comunicat: "El que sembla ser una qüestió política nacional polonesa no és res del tipus. Les ramificacions d’aquest projecte de llei són potencialment devastadores i profundes per als jueus de tot Europa, i també per a molts que valoren la llibertat de practicar la llibertat de religió ".

"El projecte de llei, si s'aprova, es veurà com una declaració que és temporada oberta a qualsevol que s'oposi a aspectes de la llei, la fe i la pràctica jueves. S'ha d'aturar ", va dir.